Munkavédelem

Témába rázódás

Már lassan 1 éve pötyögöm a cikkeket, és ezek nagy részében elhintettem legalább 1-2 olyan információt, hogy az építőipar a munkavédelem szempontjából veszélyes sportág. Pl.: eltaposnak a munkagépek, leesel a tetőről, felszúr a betonacél, nem fizeted ki a vállalkozót és véletlenül felrobbansz az autóddal, stb…  Szóval szerintem ez egy veszélyes üzem.

Ez a cikk arról fog szólni, hogy miként tudsz védekezni az előbb-utóbb bekövetkező bajok ellen, és ne tátott popóval rohanj a f@szerdőbe… Itt gyakorlati tanácsokat adok, nem az általános munkavédelmi középkori maszlagot, amit senki sem tart be.

Munkavédelmi kesztyű
Én ehhez hasonló kesztyűt szoktam használni. Jó tartós, és kicsit izzadós fajta.

Az alapok alapja: kesztyű

Használjunk kesztyűt, mindig. Ez szerintem full alap. Az építőipari munkákat szinte mind a kezünkkel végezzük, úgyhogy érdemes rájuk vigyázni (orrot túrni is jó lesz az még).

A legártalmatlanabb munkák is simán szét tudják kaszabolni a mancsunkat. Ha szikével (építőipari késsel) dolgozunk, akkor a vágások kb. 70%-át kivédi a legcsicskább kesztyű is. A szúrásokkal már izgibb a helyzet, de ott is csillapítja a bajokat egy kesztyű.

Milyen kesztyűt?

Ez leginkább ízlés kérdése. Én nem vagyok a nagy dögvastag bőrkesztyűk híve, mert nehéz benne dolgozni. Nálam a félig mártott kesztyű jött be a legjobban: a tenyérnél és az ujjaknál jól véd, a fonák oldalon meg nagyjából szellőzik.

Próbáltam a sima vékony poliészter kesztyűket is, de ezek maximum 1 napot bírnak. Az erősített mártott kesztyű akár 2 hétig is működik, de a végére már olyan a szaga, mint egy csöves herezs@kjának.

A pamutkesztyű is jó lenne, ha nem akadna bele mindenbe. Emiatt én annyira nem ajánlom, de van aki erre esküszik.

Aztán léteznek a profi kevlárkesztyűk, amik tényleg profi cuccok. Kisebb probléma, hogy egy nap alatt ellopják a munkaterületről…

Kobak

A munkavédelmi sisakot kötelező építési munkák végzésekor használni. Pont (leszarom). Ha cégesen vállalunk munkát, akkor kötelező használni ezt az Istók átkát, de családi ház építése során még nem láttam embert, aki hordaná. Én sem vettem fel még az építésem során: kényelmetlen, mindenhova beakadunk, meleg, és úgy nézünk ki, mint egy balf@sz.

Ha kijön a munkavédelem, és nincs rajtad, akkor gáz van, megbüntetnek. Ennyi. Ők is tudják, hogy magánépítések során senki sem hordja. Szerencsére a munkavédelem inkább a nagy volumenű és az ipari beruházásokat látogatja…

Munkavédelmi nadrág

kantáros munkavédelmi nadrág
Kantáros munkavédelmi naci. Ez egy Diadora márkájú gatyó.

Én rövid gatyás vagyok. Ezért sikerült is néhány maradó sebet összeguberálnom a lábaimra. Tanulj a hibámból, és használj valami egyszerű munkavédelmi nacit, hogy ne járj úgy, mint én. Na nem minden munkafázisnál, mert lerohadnak a melegben golyóid.

Én munkavédelmi nadrágból a kantárosat preferálom. Több zseb fér rá (mellkasi részen), és lehajoláskor nem látszik ki a kőműves dekoltázs. Cserébe jobban bevág a farpofáink közé, és állandóan a fenekünkből húzogatjuk majd a nacit. Olyan tangás érzés, de megszokható… De az is lehet, hogy csak nekem túl nagy a kufferom.

Munkavédelmi szemüveg

A munkavédelmi szemüveg ritkán fontos, de amikor kell, akkor nagyon. Én az átlátszó típust ajánlom, de vannak, akik a napszemüveges megoldásokat kedvelik jobban. Mindkettő jó lehet, ha elég nagy felületen védi a szemed golyóit. A napszemüveges megoldások már annyira csinosak lettek, hogy az emberek gyakran hordják divatból is.

Arra érdemes vigyázni, hogy ne csak sima füstüveg legyen, hanem szűrje ki a káros UV sugarakat is! Ha csak valami olcsó gagyit választunk, akkor hosszú távon lazán kicsinálja a szemedet!

Én a polarizált szemüvegeket annyira nem ajánlom, mert fölöslegesen drágák, és gyakran nem látszanak benne dolgok: nekem pl. a tolatókamera képét teljesen eltünteti a polárszemüveg.

Munkavédelmi bakancs

Az egyik legfontosabb tétel! Egész nap rajtunk lesz, úgyhogy baromira nem mindegy, hogy milyet választunk. Én észrevettem, hogy egy rossz cipő képes kinyírni a munkakedvünket 1-2 nap alatt is. Észre sem veszed, csak hamarabb fáradsz, lelassulsz, bicegsz, botladozol. Ha kényelmetlen cipőt választottál, akkor egy fain cipőtalppal még lehet valamicskét javítani a helyzeten.

A jó munkavédelmi bakancs ismérve az, hogy acélbetétes, fogja a bokát, és kényelmes. Innen elég csinos példányokat lehet választani, és cégesen le is lehet költségelni a számlát…

Én vagyok akkora luxusribi, hogy szezononként más és más cipellőt hordok. Télire a meleg bundás, vízálló verziót, nyárára meg a nyitott típust. Ha beltérben dolgozok, akkor egy mezei futócipőben szoktam tündökölni. Papucs nem játszik.

Munkavédelmi kabát

A munkavédelmi kabát nálam nem is annyira a munkavédelmet szolgálja. Amitől véd, az a hideg. Amúgy nagy értelmét nem látom a hordásának, max. a sok zseb miatt érdemes belebújni. Nekem is van egy ilyen kabim, szép fekete és narancssárga színekben pompázik, két éves és még újszerű… Inkább a gatyára és a cipőre érdemes költeni: ha szorít a költségvetés, akkor egy régi kiszuperált kabát is pont jó lesz.

Ruházkodás munkafázisonként

Flexelés

Szikrafogó nélkül flexelni kb. annyira biztonságos, mint automata fegyverrel orosz rulettezni… Flex – munkavédelem 1-0

Itt nincs apelláta, a munkavédelmi kesztyű és szemüveg baromi fontos! Kivétel nélkül minden építkezésen van legalább egy ember, aki szemüveg nélkül vág vasat, követ, csempét, falat, mittoménmit. Ugyanezek az emberek szokták a szikraterelőt is leszerelni a flexről… A kettő kombinációja vörös szemeket, szemcseppet, és nagy ritkán sürgősségi osztályt (félévente) szokott eredményezni.

A kesztyű annyira nem fontos, de gyakran megsüti a szikraeső a mancsunkat, ami nem finom érzés. Emiatt hébe-hóba elejtjük a flexet, ami gázos pillanatokat szül. Ha meg megugrik a flex, akkor baromira nem mindegy, hogy először a kesztyűt kell átvágja, vagy egyből a finom husikánkat.

A már említett szikraeső jelenség miatt ajánlom még a hosszú gatyát, és zárt cipőt is.

Ja, még valami: a flexek szikrafogóját tényleg nagyon ne szereld le: a magyar építőiparban tapasztalatom szerint minden második kisflexről (néha a nagyról is) leszerelik a szorgos segédmunkások a szikrafogót. Erre az életveszélyes a találó kifejezés.

Zsákos anyagok keverése

Ha dolgoztunk már betonkeverővel, akkor tudjuk, hogy egy makrancos gépezet: először a vizet töltjük be, utána meg a poros zsákos anyagot. Na ezt a poros anyagot dobja a szemünkbe a keverőgép, kis vízzel megspékelve! Szóval szemüveg szükségeltetik a betonkeverő etetéséhez.

Bármennyire is hülyeségnek hangzik, mégis igaz: még azok a mukik, akik védőszemüveg nélkül flexelnek is felveszik a szemüveget a betonkeverő mellett! Ez tapasztalat, nem kamu!

Ajánlok még kesztyűt is a betonkeverő mellé, hogy a cement ne zabálja fel a tenyerünket. Ha kemények vagyunk, akkor ez elhagyható…

Kültéri munkák

Minden kültéri munkához ajánlom a hosszú munkavédelmi nadrágot, és a zárt cipőt. A kinti munkák általában valamilyen fennakadással szoktak fűszereződni: a fűben elrejtőző vasak, a sávalap felálló vasai, a drótok, a szúrós gyomok mind azt keresik, hogy miként lehetne közel kerülni a koronaékszerekhez (bár az asszony lenne ilyen lelkes). Inkább a gatya sérüljön, mint a príma, elsőosztályú altestünk.

Beltéri munkák

Én beltérben vastagon letojom a munkavédelmet: nincsenek komoly veszélytényezők, így sportcipő, mackónaci, póló kombinációban tündöklök. Ez már épített környezet, itt nem igazán leselkednek ránk veszélyek. Azért ha van rajtad egy bakancs meg egy munkásnadrág kesztyűvel, akkor 100-szor nagyobb biztonságban vagy.

Falvágás, vésés

Falvágás
Falvágásnál kétszer ekkora porral lehet számolni zárt térben.

Az egyik legtetvesebb meló: még a porszívóra kötött horonymarók is gyilkos ködöt produkálnak pár pillanat alatt. Ha meg porszívó nélkül ugrunk neki a munkának, akkor maszk nélkül meg vannak számlálva a napjaink. A falvágáshoz (pl.: villamossági horonymarás)baromira be kell öltözni! Porvédő maszk, szemüveg, vastag kesztyű, zárt lábbeli… És még így is sarat fogunk köhögni pár napig. Én még füldugót is vettem, mert irtó zajosak a masinák! Ha lehet, adjuk ki ezt a munkát valamelyik ellenségünknek. Ugyanez igaz a falcsiszolás bájos feladatára is.

Üveggyapot hőszigetelés

Üveggyapottal kb. dolgozni akkora élmény, mint sünt sz@rni. Az üveggyapot ha a bőrünkkel érintkezik, akkor viszketést okoz. Mindezt úgy csinálja, hogy a szálai beletörnek a bőrünk pórusaiba. Gondolhatod, hogy mennyire egészséges, ha letüdőzöd, mint a füves cigit. Természetesen az üveggyapot a födémre kerül, úgyhogy folyamatosan a fejünk felé kell emelni a szajrét. Így a nyakunkba meg a szemünkbe hullik az összes finom darabja. Így normális szűrős maszkot érdemes felvenni egy olyan szemüveggel, ami oldalt is zárt. Van egy olyan városi mendemonda, hogy ha hideg vízzel zuhanyzunk az üveggyapotozás után, akkor kevésbé viszketünk majd.

Ide még egy aprócska információ: a sárga Ursa üveggyapot sokkal viszketősebb a Knauf szürke gyapotjánál. Ezt tanúsíthatom, próbáltam mindkettőt.

Akkor mit is szerezzek be?

Egy építkezéshez nagyjából ezekre lesz szükséged: egy tényleg jó munkavédelmi cipő, munkavédelmi nadrág, kabát, sok pár kesztyű ízlés szerint, szemüveg, porvédő maszk, füldugó. Ha nagyon flancolnál, akkor kobakkal is bajlódhatsz, de úgyse fogod hordani, max. a büntetések elkerülése miatt. A kesztyűket és a szemüveget a segédek pár nap alatt ellopják, úgyhogy lehet több kell majd.

Ha mégis izgulnál, hogy rád dől a saját falad, akkor alkalmazz engem projektmenedzsernek, vagy kérdezz bátran személyesen vagy online és majd én lapulok helyetted a téglák alatt!

Kéz és lábtörést mindenkinek!

Levi voltam, sziasztok!

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük