Aljzat hőszigetelés

Hőszigeteljünk aljzatot!

Családi ház építése során viszonylag hamar elérkezik az az időpont, amikor elkezdjük megtervezni és megépíteni a hőszigeteléseket. Sőt, lassan már ott járunk, hogy hamarabb kerül szóba a hőszigetelések átcsacsogása, mint például a tetőfedés típusa. Érdekesség, hogy az aljzat hőszigetelés ezekbe a beszélgetésekbe ritkán kerül bele, pedig ez is pont olyan fontos, mint a homlokzati hőszigetelés. Ő az a csendes harmadik gyerek, amit már mindenki letoj.

Ebben a cikkemben megmutatom, hogy miként is érdemes jól megtervezni és kivitelezni az aljzatunk hőszigetelését.

Gazdaságosság

Korábbi cikkeimben már írtam, hogy egy bizonyos mérték felé már nem érdemes növelni a hőszigetelések vastagságát. Ez a mondat az aljzat hőszigetelés esetében hatványozottan igaz: mivel az összes fűtésünk kb. 10%-a megy el csak az aljzaton keresztül, hiába költünk sokat erre a szigetelésre.

Számoljunk: ha a kész házunk fűtési költségének éves költsége pl. 150.000 Ft, akkor évi 15.000 Ft-nak megfelelő hő kolbászol ki az aljzaton keresztül. Na ezt a 15.000 Ft-ot tudjuk csökkenteni a vastagabb hőszigetelésekkel. Ha 10 cm helyett 20 cm-t lépésálló hőszigetelést teszünk, akkor sem lesz fele a hőveszteségünk, hanem kb. 60-65%-a. Egy m2 10 cm-es lépésálló EPS hőszigetelés kb. bruttó 2000 Ft. Ha 130 m2 hőszigetelendő felülettel számolunk, akkor 260.000 Ft plusz költséggel számolhatunk. Ha évi 9000 Ft-ot spórolunk a plusz 10 cm hőszigeteléssel, akkor kiszámolható, hogy 260.000 Ft/9.000 Ft= 29 év alatt térül meg a beruházás. Ami hihetetlenül sok idő.

Aljzat hőszigetelés előtt
Valami ilyesmi állapot vár az aljzat hőszigetelés előtt: a vízszigetelésen csövek mindenfelé. Ez például a gépészeti helység

A tanácsom, hogy ha szorít a kassza, akkor 8-14 cm közötti EPS100 -as vastagságot válasszunk. Ha a pénz nem számít, akkor lehet költekezni, mint vajda az Ónodi vásáron. Azt ne felejtsük el, hogy egy bizonyos vastagság felett már plusz sor falazóelemmel kell emeljünk a falmagasságunkon (ki kell számolni).

 

Aljzat hőszigetelés előtt

Az aljzat hőszigetelés előtt pár munkafolyamatnak már késznek kell lennie:

 • az összes falunknak kész kell lennie, a válaszfalaknak, zuhanyfalaknak, meg mindenféle falaknak is
 • a tető legyen kész (víz már nem jöhet a házba)
 • a szerelőbeton vízszigetelésnek meg kell lennie
 • a víz, szennyvíz alapcsövezések a helyükön kell legyenek (nyomáspróbázva)
 • ha elektromos vezetéket akarunk az aljzatban vezetni, akkor az is legyen meg
 • a radiátoros fűtés csöveit is szokták a hőszigetelés alatt elvezetni, ezeknek saját hőszigetelésük van (néhányan a hőszigetelés felé teszik, ez is teljesen ok)

Az igazán profik nem csak az aljzatot hőszigetelik, hanem az első sor falazóelemet is: ide valamilyen hőhídmegszakító elemet raknak be a sima falazóelem helyett, így az aljzat hőszigetelés a falak alatt is folytonosan elterül az egész ház alatt. Ilyen hőhíd megszakító eleme pl. az Ytongnak van, Ytong Start néven árulják agyrohasztó áron: br. 3000 Ft/db ( kb. 5000 Ft/m). Szvsz. ez soha a büdös életben nem hozza vissza az árát…

Aljzat hőszigetelés szerszámai

Az aljzat hőszigetelése során csak pár szerszámra lesz szükségünk:

 • mérőszalag
 • kényelmes munkavédelmi kesztyű
 • cserélhető pengés kés (snitzer)
 • elektromos EPS (nikecell) vágó gép

 

EPS vágó
Na ezt az EPS vágót kendácsoltam össze házilag. Úgy viszi az aljzat hőszigetelést, mint pisi a hóembert. Laptop töltő, rugó, fióksínek, bútorlap és némi gyalult faanyag. A következőt hosszabbra csinálom, mert a lábazati XPS táblák nem férnek be…

Az elektromos EPS vágó elhagyható, de akkor sok egész táblát késsel kell vágni, ami sok kosszal és pontatlan vágással jár. Én nem vettem gyári EPS vágót, inkább készítettem egy saját gépet némi faanyag és egy laptop töltő segítségével. Pont olyan jól vág, mint a gyári, és aprópénzből megvan (kijön 10-15.000 Ft-ból). A gyári vágó 140.000 Ft környékén vehető meg. Ha veszünk vagy készítünk egy elektromos vágót, akkor azt a homlokzati EPS hőszigetelés során is tökéletesen tudjuk használni. Az enyémmel lazán lehetett 15 cm vastag homlokzati nikecellt vágni, meg XPS-t is. Ez a maszek kis gép lazán kiszolgálja az egész építésemet. Az építés alatt a melósok kérték, hogy a végén adjam nekik ajándékba.

 

 

Az aljzat hőszigetelésnek anyaga

Az aljzat hőszigetelés készítése során lépésálló EPS hőszigetelésre lesz szükségünk. Az EPS hőszigeteléseket bálákba csomagolva forgalmazzák a kereskedők. A bálákban lapokra vágott táblák ücsörögnek. Családi házaknál EPS 100-as jelű polisztirol lapokra lesz szükségünk, amit úgy jelölnek, hogy a bálák oldalára sárga csíkot festenek. A 100-as szám az anyag keménységét mutatja. Minél magasabb ez a szám, annál nagyobb a teherbírása. Pl. az EPS 80-as lapokat piros csíkkal jelölik, és csak homlokzatra rakhatóak fel. Az EPS 150 már intézmények aljzatának a hőszigeteléséhez is megfelel. Családi ház aljzatába minimum EPS 100-as típusra lesz szükségünk, ennél alább soha se adjuk, hacsak nem vágyunk burkolat, aljzatbeton és padlófűtés és hőszigetelés bontásra egy kis újraépítéssel megfűszerezve.

Arra vigyázzunk, hogy a vágott lapokon már jó eséllyel nem látszik, hogy lépésálló, vagy nem lépésálló. Ilyenkor szoktak véletlenül sima EPS 80-as maradékokat berakni, mert a hulladékot nem választják külön. Az EPS 80-as hulladékot mindig külön tároljuk az EPS 100-astól!

Mit tegyünk, ha már csak pár lap kéne?

Az egész házat végigszigeteltük, és csak 3-4 lap maradt ki. Berakhatok sima EPS80-as nikecellt? Nem, nagyon nem. Nálam is ez volt, és lusta voltam elszaladni a boltba 6 tábla EPS100-asért. Fogtam magam, és XPS-t raktam be a helyére, mert az meg volt megmaradva valahonnan. Erősebbet rakhatunk be, de gyengébbet semmiféleképpen. Körülöttem mindenki kiakadt, hogy ez pazarlás. Szerintem benzinre több pénzem elment volna…

Hőtükrös, vagy sima technológiai fólia?

Nem nagy titok, hogy a kész aljzat hőszigetelésünk tetejére fóliaterítést kell rakni. Ennek a fóliának annyi szerepe van, hogy az aljzatbetont elválasztja az EPS szigeteléstől. Erre az éles eszű fólia gyártók kifundálták, hogy mi lenne ha ez a retek fólia hőszigetelne?! Persze jó drágán! Igazatok van, ezúton is gratulálok a jó ötlethez, de kérdem én, hogy akkor mi a heresérvnek raktuk le a padló hőszigetelést? Dísznek? Meg amúgy is egy pár mikron vastagságú fólia mennyit is szigetelhet? Ráadásul fémes anyagból van, ami pont jó hővezető! Attól, hogy elnevezték tükrösnek, még nem tükröz az szerintem vissza semmit. Én ha ránézek egy ilyen fóliára, mindig egy röhögő dagadt pattanásos marketinges pacákot látok benne, aki fulladozik a röhögéstől, hogy milyen jól átvert.

A hőtükrös fólia egy olyan termék, ami egy nem létező piacnak ad el egy teljesen alkalmatlan (fóliának azért talán jó) terméket. Nem létező igényt próbál kielégíteni, és nem jön össze neki… Felcsesztem magam na, mert a hozzá nem értők pénzét veszik el. Kullancsok az amúgy is drága építőipar hátán…

Szigetelés közben
Alakul a gyerek, a homok még hiányzik

Magasságok számítása

Az aljzat hőszigetelés vastagságának meghatározása az építész tervező feladata lenne. A helyzet az, hogy ők általában bemásolják az előző tervből a rétegrendet. Én a saját esetemben a tervező által meghatározott 1 réteg 8 cm-es hőszigetelés helyett 2×5 cm-es szigetelést raktam be.

Egy dologra vigyázzunk: ha ész nélkül emeljük az aljzat hőszigetelés vastagságát, akkor a falaink magasságát is emelni kell, különben csökkenni fog a végleges belmagasságunk. Ugyanígy a nyílászárók szintjei is magasabbra kerülnek. A falak magasságát a legkönnyebben a koszorú vagy a falazat magasságával lehet emelni (ablak parapet és szemöldökmagasságra vigyázzunk!).

Ha elnéztük a vastagságot, és csak kevés helyünk maradt a hőszigetelésre, akkor jönnek szóba a spéci anyagok: kb. 10-15% felár mellett vehetünk grafitos EPS hőszigetelést, ami kb. 10%-al szigetel jobban a hagyományos fehér EPS-hez képest. Az XPS hőszigetelőtáblák hőátbocsájtási tényezője valahol a sima EPS és a grafitos EPS között mocorog. Az XPS sokkal-sokkal keményebb, mint bármelyik EPS, de az aljzat hőszigeteléséhez általában nincs ilyen nagy szilárdságra szükség.

Milyen vastag legyen az aljzat hőszigetelés?

Ár-érték viszonylatban ma (2020-at írunk) szerintem a 8-14 cm-es vastagság a legjobb választás. Azt érdemes tudni, hogy egy 20 cm-es vastag hőszigetelés nem szigetel kétszer annyit, mint egy 10 cm-es. Egy bizonyos szint után már hiába növeljük a vastagságot, annyit ér majd, mint pöcsön a köröm…

Egy trükk azonban van, amire mindenképpen figyeljünk: aljzatban két rétegben kell teríteni az EPS 100  hőszigetelőanyagot! Miért? Azért, hogy az állófugák (azok a rések, amik két hőszigetelő tábla között vannak) ne menjenek fel a vízszigeteléstől az aljzatbetonig. Ezek az állófugák képesek hőhidat képezni, így gyengítve a hőszigetelésünket. Azzal, hogy két réteget rakunk le, az állófugák lefedődnek, így a hőn szeretett hőnk hosszabb úton tud csak kikolbászolni a szerelőbetonunk irányába (lefelé, na). A meleg mivel nehezen talál ki a fugákon keresztül, inkább a talpunkat fogja melegíteni. Ez azt jelenti, hogy a két réteget eltolt átfedéssel rakjuk!

EPS 100 árak

1 m3 EPS 100 ára valahol bruttó 20.000 Ft körül mozog manapság. Ezt szokták a gyártók felszeletelni járatos méretekre, és ebből tudunk mi rendelni. Érdekesség, hogy bármekkorára is szeletelik a hőszigetelést, a m3-es ár tök ugyanaz.

Azért mutatok pár lépésálló polisztirol árat, hogy nagyságrendileg be tudd lőni az egész költségedet:

 • EPS 100 – 1 cm vastag – bruttó 200 Ft/m2
 • EPS 100 – 2 cm vastag – bruttó 400 Ft/m2
 • EPS 100 – 3 cm vastag – bruttó 600 Ft/m2
 • EPS 100 – 4 cm vastag – bruttó 800 Ft/m2
 • EPS 100 – 5 cm vastag – bruttó 1.000 Ft/m2
 • EPS 100 – 10 cm vastag – bruttó 2.000 Ft/m2  -ha ezt két rétegbe rakod, akkor már 20 cm aljzat hőszigetelés lesz a tappancsod alatt (passzívház)
 • EPS 100 – 20 cm vastag – bruttó 4.000 Ft/m2  -ha ezt két rétegbe rakod, akkor már 40 cm aljzat hőszigetelés lesz a tappancsod alatt (elmentek otthonról)

EPS márkák

EPS bálák
Thermodam EPS 100 bálák a felhasználásuk előtt

Aljzatba édes mindegy, hogy milyen márkát veszel. Homlokzatra már nem, de az egy másik cikk lesz. Akkor sincs semmi gond, ha kicsit görbék a táblák, mivel az aljzatbeton mindent jótékonyan elfed. Ha mégis rád jön a válogathatnék, akkor az Austrotherm, a Bachl, a STO márkák a legnívósabbak. Én a középkategóriát az alsótól egyszerűen nem tudom megkülönböztetni, mivel annyira egyformák az anyagok, hogy labor kellene ahhoz, hogy különbséget tegyünk köztük. Egy márkát viszont kifejezetten gagyinak tartok, ez pedig a Keszi-Cell. 15 cm vastag homlokzati hőszigetelést vettem tőlük, és minden áldott tábla hasas volt, nem is kicsit (1-2 cm)! A szigetelők alig tudták kihozni egyenesre a falamat! Rengeteg ragasztó kellett a fal egyenesre gletteléséhez. Cserébe olyan ragasztópáncél védi a házat, hogy tuti ellenáll a legvérmesebb harkálynak is…

 

Ki csinálja az aljzat hőszigetelést?

Ha van időnk és kedvünk hozzá, akkor mi! Ez a lépés tipikusan egy olyan lehetőség, ahol pénzt tudunk spórolni a családi házunk építése során! Én pont három napot keccsöltem vele, míg kész lettem. Ez gyakorlatilag 110 m2 lerakását jelentette, 2 rétegben. Erre egy építőipari vállalkozó szemrebbenés nélkül elkért volna bruttó 150-300.000 Ft-ot, hogy a penész üljön a nyakára! Persze ha ennél többet keresünk 3 nap alatt, vagy egyszerűen nem éri meg a kényelmetlenséget, akkor jöhetnek a melósok. A trükk az, hogy ezt az építési fázist nagyon nehéz elrontani, így bátran merem ajánlani a házi kivitelezést.

Persze, előállhat olyan helyzet, hogy kiadnád az egész építésedet hőszigetelésestől, mindenestől egy hozzáértő embernek, aki ezt a sok mindent ellenőrzi helyetted. Ha Miskolcon vagy környékén építesz házat, akkor keress fel bátran, indítottam egy fain projektmenedzseri szolgáltatást, ami hasznos lehet számodra!

Kivitelező?

Sajnos a kivitelezők is érzik, hogy ez egy olyan folyamat, amin kevés munkával nagyot lehet szakítani, így néha erősen elnagyolják a feladatot. Mivel az egész hőszigetelést lefedi egy fólia és utána egy kövér betonréteg (aljzatbeton), sosem derül ki, hogy milyen minőségben végezték el a munkát. Hogy tovább nehezítsék az ellenőrzést, a hőszigetelést az elkészülte után azon nyomban lefedik egy technológiai fóliával, ami ápol és eltakar… Utána rákerül a vasháló, és ember legyen a talpán, aki innentől visszaszedeti a rétegeket, hogy meglesse az aljzat hőszigetelés minőségét… Erősen ajánlott még a fóliázás előtt rácsekkolni a kész műre, csak hogy tuti biztosak legyünk a dolgunkban.

Egy jó támpont lehet, hogy a csövek közötti homokolást megcsinálja-e a kivitelező:

 • ha komplett elhagyja a csövek közötti homok feltöltést, akkor csicska kategóriás kivitelezőt találtunk
 • ha szépen megcsinálja homokkal, akkor A kategóriával állunk szemben. Én is így csináltam
 • ha helyben kever cementből és polisztirolgyöngyből könnyűbetont, és azzal tölti fel a hézagot, akkor megtaláltuk a kivitelezők gyöngyét, nyugodtan hátradőlhetünk, jó kezekben vagyunk!

Miközben én csináltam az aljzat hőszigetelésemet, a gépész valamiért folyamatosan ott sertepertélt a környékemen. Töredelmesen bevallotta, hogy ilyen szépen még nem látott aljzat hőszigetelést lerakni, pedig volt már pár építkezésen. Erre szendén elpirultam, és bevallottam, hogy először csinálok ilyet. A pillanat szerelemmel átitatott gyönyörét csak az rontotta el, hogy belegondoltam, hogy ha én elsőre szebbet csinálok, mint a profik, akkor a többi milyen lehet?

Hőszigetelés folyamata
Ilyen csövek futkorásznak a házban, ezeket kell szépen körbeszigetelni két rétegben

EPS lerakás folyamata

Ez a folyamat az építőipari munkák egyik legkönnyebbike, úgyhogy bátran ajánlom mindenkinek! Még az olyan bojlertestű (van aki szerint lamantin, én ragaszkodom a bojlerhez), fizikai munkára képtelen szamojédeknek is, mint én 🙂

 1. az első lépés a nagytakarítás: kiseperjük a házat, hogy semmi törmelék ne maradjon a vízszigetelésünkön
 2. a bejárattól legtávolabbi nagy méretű helységgel kezdünk. Azért azzal, hogy ne tiporjuk le a kész munkánkat, és a nagy helység miatt könnyen belerázódunk, lesz bőven sikerélmény
 3. a képeken látható módon lerakjuk az első sor hőszigetelést. Az egyenes oldalak mentén a barkácsolt vagy profi elektromos EPS vágóval vágjunk, így nem mennek el a merőleges vonalaink.
 4. a hőszigetelő lapokat nem kell rögzíteni, ragasztani, csak szorosan egymás mellé le kell rakni őket (az első sor a vízszigetelésre, a második az első sorra)
 5. ha csövet keresztezünk, akkor beillesztjük az EPS táblát a helyére, és felülről a késsel végigvágjuk a cső mentén. Az íveket is lazán lehet követni. A csövekbe ha lehet ne b@sszuk bele a bökőt! A kezünkbe se érdemes, ezek a pengék baromi élesek… És mindenféleképpen használjunk kesztyűt!
 6. A csöveket ne nyomjuk nagyon meg, de az EPS hőszigetelés érintse a csőszigetelést!
 7. a csöveik helyét fényképezzük le, mielőtt behomokoznánk őket! Később fúrásoknál, csőtöréseknél jól jöhetnek a fotók
 8. a kikerült csövek tetejére szórjunk puha homokot (0-4-es is jó), és finoman kézzel tömörítsük le. A homok teteje a hőszigetelés szintjével legyen egy síkban!
 9. kész van egy sor hőszigetelésünk, jöhet a második! Itt már sokkal kevesebbet kell vágnunk, mert az átok csövek már eltűntek az első sorban
 10. úgy helyezzük le a második sort, hogy minél kevesebb állófuga essen egymásra, és a homokos csöveink felé lehetőleg egész táblák essenek. Állófuga ne essen a csövek felé!
 11. próbáljunk kevés hulladékkal dolgozni. Ez a fürdőknél nehéz lesz, mert baromi sok cső és vezeték lesz az útban. Minden helység végeztével vigyük ki a szemetet, de a nagyobb hulladék darabok legyenek kéznél, mert néha pont beillenek ide-oda!
 12. ahol csőkereszteződésünk van (két cső találkozik, és az egyik átmegy a másik felett), ott a második sor nikecellből is vágni kellhet!
 13. a bejárat felé farolva végezzük ki az egész házat helységről helységre! Ha megvagy, igyál egy jó sört, megérdemled!

Hogy lehet elrontani az egészet?

Az aljzat hőszigetelést is el lehet rontani. Méghozzá így:

 • EPS 80-as polisztirolt (homlokzati hőszigetelőt) használunk az aljzatunkba
 • megelégszünk 2-4 cm-es hőszigetelési vastagsággal
 • egy rétegben tesszük le az egész szigetelést
 • nem homokozzuk be a csöveinket
 • nagy dög lyukakat hagyunk a hőszigetelésben, hogy a patkány elférjen a járatban
 • a nyomáspróbázott csöveink a szigetelési munka végére kilyukadnak, a nyomás leesik
 • állófugákat teszünk egymás felé
 • 5-6 cm-es szintkülönbségek alakulnak ki a kész lerakott aljzat hőszigetelésünkön
 • addig járkálunk a kész szigetelésen, míg teljesen tönkre nem vágjuk
 • kifelejtünk csöveket a szigetelés alól
Aljzatbetonozás
Így kerül az aljzatbeton a lerakott EPS-re, acélhálóra, technológiai fóliára, meg a padlófűtés csövekre

Aljzat hőszigetelés összegzése

Szerintem egész szépen kiveséztük a témát: ez pont egy olyan része az építőiparnak, amin pénzt tudsz spórolni, úgyhogy használd ki a lehetőséget! Cserébe az építőipar mindenhol máshol rálép a tökeidre és hanyat dönt. Értsd: minden más kétszer annyiba kerül, mint számítottál rá. Úgyhogy ha van időd/lelkesedésed/lehetőséged (több is aláhúzható), akkor bátran vágj bele, és spórolj egy kis zsöcit ezekben az ínséges időkben. Ha mégis mással csináltatnád, akkor meg az írásom alapján ellenőrizd gyakran a szakit, hogy érezze a törődést.

Kitartást és jó munkát kívánok!

Sziasztok, Levi voltam!

 

8 hozzászólás

 1. Üdvözlet!
  Köszönet a megerősítésért, hogy sajátkezűleg a legmegbízhatóbb az aljzat szigetelés.
  Ha a EPS vágó elektromos részéről kaphatnék részletes leírást, nagyon hálás lennék.
  Cekász vastagság, hossz, stb.
  Köszönettel
  Nagy László

  1. epitoabc
   Author

   Kedves László!

   Ha nem gond, akkor jövő héten egy cikkben kompletten bemutatom a kütyüt.

   Üdvözlettel: Levi

 2. Nagyon szeretem a blogod, informatív és szórakoztató, sokat lehet belőle tanulni, és mellette ki is kapcsol azért.

  Tök jó laikusként közérthetően olvasni a szakmai és az ehhez kapcsolódó iparág alapjairól. Az ember nem is gondolná, milyen soklépéses és bonyolult folyamat egy új építmény elkészítése, amíg végleges formáját nem nyeri el.

  Azonban elég sokan vagyunk olyanok – köztük én is – akik nem gondolkodnak újépítésű ingatlanban, jó nekik abban a régebbi, adott esetben sok-sok évtizedet maguk mögött tudó ingatlanban, ahol vannak. Azonban ezen építmények is igényelnek karbantartást, netán bővítést. Érdemes lenne pár how-to és pro/kontra jellegű cikket szentelni azoknak, akik meglévő régebbi tégla-, vagy vert falú házaikat szeretnék továbbra is lakni, mert évtizedekre terveznek bennük. Biztos sokan kajálnák a témát.

  Köszi!

  1. epitoabc
   Author

   Kedves Zoli!

   A helyzet az, hogy tervezek én rengeteg cikket írni, de sajnos kicsi a kapacitásom. Mindenféleképpen lesznek házbővítős, állagmegóvós, felújítós cikkek is, de most még az építéses cikkek vannak a fókuszomban, hiszen pont építkezem.

   Érdekesség, hogy a blogom csak hobbitevékenység, csak szabadidőmben pötyörészek és mégis bepörgött a látogatottságom. Arra én sem számítottam, hogy hirtelen ennyi olvasó jelenik meg nálam, és a visszajelzéseik is jók (napi 1000 olvasónál járok). Távlati tervemben van, hogy valamilyen módon ebből éljek meg, de egyelőre ez még utópia.

   Üdv.: Levi

   1. Szia! Írj egy könyvet! Vagy kettőt.

 3. Szia Levi!

  Amikor kész a sávalap, megvan a lábazat, fel van töltve sóderrel, majd be van vasalva és ki van betonozva, akkor utána ha rákerül a oxidbitumenes lemez az egész felületre, jöhetne rá szintén egész felületre az EPS 100 két rétegben? Majd erre tech fólia és mégegy vékonyabb réteg beton, ez lenne a szerelő beton (ezen futánanak a vízvezetékek illetve Symalen csövek). Ez működhet?

  Köszi!
  Mihály

  1. epitoabc
   Author

   Kedves Mihály!
   Nem egészen így van a rétegrend. A feltöltés után megcsinálod a vasalt szerelőbetont. Ezután vízszigeteled (lehet egyenlőre csak a falak alatt), eddig ok. Ezután falazol, tetőt építesz. Ezután vízcsővek, és erre kerül az EPS 100. Ha megvan az Eps, akkor fólia, vasalás, és ha van padlófűtés csövezés. Erre kerül az aljzatbeton, és arra a burkolat.

   Üdv.: Levi

   1. Szia Levi!
    Köszönöm válaszod, ezt a rétegrendet ismerem, azért kérdeztem csak rá másfélé megoldásra, mert a szerelőbetonon futó csövekre (pláne ha Symalen is van) agyhalál letenni az első réteg EPS-t. Annyi vágás és illesztés kell, ráadásul a csövek 90%-a nagyjából végig íven fut. Az volna az ideális, ha a sok betonon futó cső magasságával egy szintre le lehetne önteni még betont, az nagyban megkönnyítené a szigetelést. Persze elég sok plusz kiadás…
    Üdv: Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük