EPS vágó

Mielőtt EPS vágót csinálnánk

Ezt a cikkemet sokak kérésére készítettem el: az előző írásom a családi házak aljzatának a hőszigeteléséről szólt, és érintőlegesen bemutattam benne az elektromos EPS vágómat. Ez egy házilag összekendácsolt szerkentyű, amivel mindenféle EPS és XPS szigetelőanyagokat lehet vágni. Az emberek pedig kíváncsiak lettek erre a kínzóeszközre, és ennek hangot is adtak mindenféle fórumokon.

Úgyhogy meghajlok a közakarat előtt, és bemutatom a kütyüt, hogy Te is készíthess magadnak egyet. Már látom a lelki szemeim előtt, hogy mindenki készít magának egy ilyet. Erre az EPS vágók tőzsdéje meredek zuhanásba kezd, és a gyárak kényszerűen átállnak az elektromos légyölő teniszütők gyártására. Én pedig megrészegülök a sikertől, és elnevezem magam a miskolci Elon Musknak. Kicsit túlvittem a témát, visszakanyarodok…

Nikecell vágó masina
A keretet fel-le emelve vágja a nikecellt. Csúnya, de legalább nem szép…

Miért jó nekünk az EPS vágó?

Az egésznek a lényege a tiszta, pontos nikecell vágás. Hagyományosan a nikecellt fűrésszel vágják, méghozzá baromi pontatlanul és sok kosszal. Ahogy a fűrésszel vágnak a szakik, millió apró EPS szemcse szakad le a felületről, és ez vastagon beteríti a tájat. Megtelik a szemcsékkel a föld, a szomszéd kertje, és az összes testnyílásunk (a tanga mellett is bejut). Ez a készülék gyönyörűen, gyári szinten vágja a hőszigetelést, méghozzá merőlegesen, és kevés hulladékkal. A leeső darabok jobban felhasználhatóak maradnak, és nem morzsolódnak szét olyan könnyen. Egyetlen hátránya az, hogy működés közben kevés füst alakul ki a huzal környékén, az anyag olvadása miatt. Ezt igyekezzünk nem mélyen beinhalálni, mert tutira nem egészséges. Jól szellőző helyen nem lesz gond, bátran lehet használni.

Hogyan működik?

Az EPS vagy XPS vágáshoz egy forró acél huzalt (cekászt) használ a kütyü. Ez a hevített fém huzal ahol nikecellel találkozik, ott szépen megolvasztja azt. Ahogy húzzuk a huzalt végig a hőszigetelő táblán, a huzal gyönyörűen végigolvasztja a felületet, és így szépen, egyenesen, morzsalékmentesen vághatunk vele. A huzalt bekapcsolt állapotában folyamatosan hevíti a trafó, így egységesen forró a szál. Úgy működik, mint egy villamos guillotine.

Ezt a technológiát nem én találtam fel, léteznek gyári készülékek (és ügyesebb maszek megoldások) is. Sőt, a nagy EPS gyárak is ilyen elvű gépekkel szeletelik a nikecellt, csak sokkal nagyobb, komolyabb léptékben.

EPS vágó hozzávalók

 • 4 m csiszolt fa léc 30 mm x 20 mm – 1.000 Ft
 • 1 db bútorlap 130 cm x 35 cm
 • 2 db bútorlap 35 cm x 10 cm
 • 2 db bútorlap 35 cm x 15 cm – az összes bútorlap kb. 3.000 Ft leszabva
 • 1 db univerzális notebook töltő (az enyém SP-2N1/90-100 típusú) -4.000 Ft
 • 1 db szerelhető DC dugó – 200 Ft
 • EPS vágódrót (cekász) – 2.000 Ft
 • 1 pár golyós fióksín, 300 mm-es  – 1.300 Ft/pár
 • 4 m PVC szigetelésű sodort egy eres rézkábel – 300 Ft
 • 1 db zongorazsanér (legkisebb) – 900 Ft
 • facsavarok – 300 Ft
 • 2 db szemes csavar szárnyas anyával, alátéttel – 150 Ft
 • 1 db nyomórugó – 300 Ft
 • 1 db kapcsolható elosztó – 1.500 Ft
 • akkus csavarbehajtógép – csak van már otthon, vagy a havernál
 • zenkolófej előfúróval (csavarfej süllyesztő) – 1.500 Ft
 • mérőszalag – legyen mán’ 1 valahol
 • fűrész vagy körfűrész vagy dekopír fűrész – gondolom ez is van valami odahaza

Ezt a sok lomot kb. mind megveheted a Praktikerben. Talán a trafót nem, azt rendelni érdemes.  Együtt az egész megvan 20.000 Ft alatt. A gyári nikecell vágógépek 100.000 Ft felett kezdődnek, a jobbak már csak 150.000 Ft körül kaphatók meg. Nekem volt gyári is, az is tökéletes, sőt!

Rakjuk össze az EPS vágónkat!

Kezdjük a vágóasztallal

EPS vágóasztal
Így néz ki az elkészült vágóasztal: alul lábak, azon a nikecellt tartó lap. Oldalt a vágókeretet tartó bútorlapok.

A vágófelületet a 135 cm x 35 cm -es bútorlap adja. Élfóliákkal ne szórakozz, felesleges. A bútorlapokat vagy lapszabászaton tudod levágatni, vagy otthon nekiállhatsz szétszedni a konyhabútort, és annak az anyagából körfűrésszel le tudod vágni magadnak a darabokat (az asszony tuti levágja a kakócádat).

Szóval: a rövid oldalakra csavarozd fel a 2 darab 35 cm x 10 cm-es bútorlapokat. Ezek lesznek a vágómasina lábai. A csavarozásnál mindig fúrd elő az anyagot, és zenkold (süllyeszd be) a csavarfejeket. Ez azért kell, hogy ne tartson ki a csavarfej az EPS tábla alatt.

Vágóél tartójának összeszerelése

EPS vágó tartókeret
Így szereld össze az EPS vágó keretét. Arra vigyázz, hogy a hosszú fa alá kell csavarozni mindent!

Megint bútorlapot csavarozunk: a rövid oldalakra csavarozunk, méghozzá merőlegesen. A képen látható módon csavarozzuk oldalról fel a 35 cm x 15 cm-es bútorlapokat a két lábra úgy, hogy 4 cm-re legyen az alja a földtől. Előre is ki kell álljon, mondjuk úgy 3 cm-t. A képeken asszem látszik, hogy mit is akarok kinyögni. Én ide egy elfordulós megoldást találtam ki, de ennek már nem sok értelmét látom. Ha szeretnél szögben vágni, vagy összecsukni a masinát, akkor jó lehet. Itt megjegyzem, hogy egyszer sem vágtam szögben az építésem alatt. Ha nincs ilyen irányú gerjedelmed, akkor csak simán pont derékszögben (tényleg derékszögben, mert nem jól fog vágni) csavarozd oda a bútorlapokat.

Vágóél keretének megszerelése

Fűrésszel (kör, dekopír, mindegy) vágd el a csiszolt leceidet az alábbi méretre: 1 db 157 cm-es darab, 2 db 31 cm-es darab, 2 db 28 cm-es darab, és kell 3 db kis fa, amit a végén kell a kereted közé vágnod, hogy megmerevítsd az EPS vágó keretét. A képen látható módon csavarozd össze a keretedet úgy, hogy a két közbenső 28 cm-es darab pont a vágóél tartókra essen! A  két 31 cm-es darab a 157 cm-es két végére esik. Mindkét oldalt erősítsd meg kis merevítő fadarabokkal, hogy ne hajlongjon! A képen bejelöltem, hogy mi hova megy.

Vágóél feszítő

EPS vágóhuzal feszítő
Így néz ki a fadarab, ami folyamatosan feszíti a huzalunkat.

Az EPS vágása során a huzalunk jól felforrósodik. És közben megnyúlik, hogy csípné meg a bolha a fizikáját. Emiatt a kellemetlen fizikai jelenség miatt muszáj leszünk egy rugós feszítőt beiktatni, ami feszesen tartja a cekászt (huzalt). Ha ezt kihagyjuk, akkor a huzal bekapcsolás után megnyúlik, és lengedezik, mint nudista strandon a vénemberek herez@cskója. Ehhez egy nyomórugóra, egy zongorazsanérra, és egy kis darab lécre lesz szükségünk. Ezt a képen látható módon érdemes megoldani: a levágott zsanérral hagyjuk lengedezni a fadarabot. A rugóval folyamatosan feszítjük a huzalt. A rugóba érdemes egy vezetőcsavart (kanit) belerakni, hogy ne pottyanjon ki a helyéről az első használatnál. A lengedező fadarabunk alját át kell fúrni, hogy ott át vigyük a szemes csavarunkat és szárnyas anyánkat. Ebbe vezetjük később az áramot, ami megy tovább a huzalunk felé.

Rakjuk be a szemes csavarjainkat

Mint említettem, az egyik szemes csavar a feszítő fánkon keresztül megy át. A másik a túloldali 31 cm-es darabunkon megy át. Ehhez lyukat kell rájuk fúrni, és átdugni a csavarokat a lyukakon úgy, hogy a szemek befelé, egymás irányába nézzenek. Ezekre a szemekre feszesen oda kell kötözni az EPS vágó huzalt. Így feszesen, közel vízszintesen beszereltük a huzalunkat.

EPS vágó huzal

Ebből érdemes gyárit venni, mivel a sima drótok nem bírják a hőterhelést, és pár használat után elszakadnak. A gyári cekászok nikkelezett, meg kitudja milyen ötvözött anyagokból vannak, és jól bírják a terhelést. Ezen az egy tételen ne spórolj, mert megőrülsz az állandó huzalcseréktől. A gyári huzalból egy darab is kiszolgál egy egész házépítést.

Rögzítsük a vágókeretet a tartóhoz!

Erre vannak a fióksínjeink! Nagyon elmés módon a fióksínek fogják irányban tartani a vágáskor a keretünket. A síneket csavarozva kell felszerelni, kihúzott állapotban. Felhúzott állapotban a huzal alá kell férjen a 15 cm (vagy akár vastagabb) nikecell lap. Lezárt állapotban meg a vágóasztal síkja alá kell fusson a huzal, hogy teljesen átvágja az EPS lapunkat. Én a síneket megkínáltam egy kis WD40-el, mert örömömet leltem benne.

Villanyszerelés

Záróakkordként a villanyokat kell bekötni. Nem egy bonyolult feladat, de azért ha nem értesz hozzá, akkor kérd meg egy villanyszerelő barátodat, hogy csinálja meg helyetted. Egyre vigyázz: a trafóban 220 V futkorászik, azt ne abajgasd. Ami kijön vékony vezeték belőle, az már maximum 24 V-ot ad le, azt fogdoshatod. Ha mégis agyonvágod magad az árammal, akkor rólam nem hallottál, én itt sem vagyok. Szóval felelősséget nem vállalok semmire.

A trükk: a trafót, ha bedugod a konnektorba, akkor a 220 V-ot átalakítja 15-24 V-ra. A kis feszültségű kábel két végét kell különválasztani, és a két szemes csavarhoz egyenként hozzárögzíteni. Az irány mindegy, csak annyira vigyázz, hogy egy szemes csavarhoz egy kábel menjen. Ezt gyakorlatilag a szerelhető DC dugóval tudod megoldani a képen látható módon.

Álltható trafó
Ez a sokat emlegetett állítható EPS vágó trafója

EPS vágó trafó

A trafó pontos típusa a képen látható (amúgy egy nevesincs termék). Inkább lefotóztam innen-onnan a kütyüt, hogy jól szemügyre vehesd. Van rajta USB csatlakozás is. Én tuti nem dugnám rá a telefonomat, de ha akarod, akkor lelked rajta. A Netfilx még nem jön rajta, az majd egy későbbi modellnél várható. Állítható a feszültsége 15-24 V-ig. Ha alacsonyra állítod a feszültséget, akkor lassabban vág a kütyü, mert nem hevíti fel annyira a huzalt. Így egy kicsit kímélheted a huzalodat. Én természetesen 24 V-on pörgettem a gépet, mert még akkor is sietek, amikor nem. Simán vágja az XPS-t is, pedig az már keményebb dió.

EPS trafó cimke
Ez a típus jól működik nálam, a címkéről puskázhatsz

Kikapcsoló gomb nincs rajta, úgyhogy ez mezei kapcsolhatós elosztóval kapcsolgattam ki-be. Arra vigyázz, hogy ne hagyd sokáig működni, mert a forró huzal gyengül, és tűzveszélyes is. Meg meg is égeted vele magad, mint én (egész Miskolc hallotta a káromkodáscunamit).

Szerencsére adnak a trafóhoz olyan univerzális fejet, amivel összekötheted a szerelhető DC dugóval.

Kábelek elvezetése

A vékony rézkábeleidet a tűzőgéppel ügyesen tűzd hozzá a fa keretedhez. Még egyszer leírom, hogy az egyik madzag megy a az egyik szemes csavarhoz, a másik a másikhoz. A szemes csavarokhoz a füles anyákkal alátéttel szorítsd oda a vezetékeket. A kábeleid másik végei bemennek a DC dugóba.

És kész is vagy, mehet a munka és a böcsködözés!

Hogyan használjuk?

A készülék használata pofonegyszerű: adunk neki némi ménkűt (áramot), és felhúzzuk a keretet, hogy a felhevült szál alá férjen a vágandó EPS tábla. Ezután ráillesztjük a hőszigetelésre a huzalt, és elengedjük a keretet. Ez a saját súlyánál fogva már másodperc alatt átvágja a táblát. Érdemes a leeső darabot a leesése előtt elcsípni, hogy ne pottyanjon vissza a cekászra. A forró huzalt ne fogdossuk és nyalogassuk, mert baromira megsüt, és beirdalja a szalonnánkat.

Végszó az EPS vágáshoz

Ha ügyes vagy, akkor az egész cuccost össze tudod rakni egy nap alatt. Cserébe lesz egy frankó kis EPS vágógéped, ami az egész építkezésedet kiszolgálja! Ha kész vagy az építéseddel, akkor meg eladhatod, és visszakapod az árát. Én odaajándékoztam az enyémet a szigetelős csapatomnak. Ők állítólag még tovább fogják fejleszteni, hogy még kényelmesebben lehessen használni.

Ha sikerült megcsinálnod, és működik, akkor hívj meg egy sörre, a páleszt én állom!

A cikk angolul is elérhető, én fordítottam, úgyhogy sok jóra ne számítsatok!

Ja, és ha rád jönne, hogy Miskolcon vagy a környékén építkeznél, keress bátran!

Sziasztok, Levi voltam!

Szerelhető DC dugó
Így mutat a szerelhető DC dugó, és a trafóból kijövő univerzális dugó. A trafón lévő dugó cserélhető.
Trafó bekötve
Így néz ki a trafó véglegesen bekötve

3 hozzászólás

 1. Szia. Tudnál segíteni vágó huzal kiválasztásban? Melyik típus és milyen méretű ami neked jól működött a laptop töltővel?
  Előre is köszönöm a választ.

  1. epitoabc
   Author

   Helló!

   Én pl. az Eurokomax V113 vágóhuzalt vettem. A sima gyári huzalok tökéletesek, szépen viszi a laptop töltő…

   Üdv.: Levi

   1. Szia. Elkészült. Tökéletesen működik. Köszönöm a részletes leírást és segítséget 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük