Sóder, kavics, homok, zúzalék, termőföld

Lököm a sódert

Bocs, ezt a lököm a sóderes dolgot egyszerűen nem tudtam kihagyni. De miért is írok ezekről az ömlesztett bányatermékekről? Nos, legfőképpen azért, mert ha rád jönne az építkezés (és miért is ne jönne rád), akkor tudnod kell, hogy bizony a beépített építőanyagaid jelentős része a bányában születik meg. Igaz, az összes anyag más és más formában jelenik meg, de a házad nagyrészt a bányából épül meg: a cement és a sóder a betonba, kavics a lábazatba, homok a vakolatba, az agyag a téglába, a vas az acélba, meg minden a mindenbe. Persze végig leírni egy örökkévalóság lenne, hogy miből mi készül, úgyhogy azokra a termékekre fogok itt összpontosítani, amit egyszerű építkezőként pénzért megkaphatsz, és a kocsma útba ejtésével hazatalicskázhatsz.

Először rámegyek az elnevezésekre, utána lássuk tételenként, hogy mit is vehetsz a bányából!

Elnevezések

Sóder, homokos kavics
Rostált homokos kavicsok szép depóniákba púpozva. Vásárláskor a markoló egy ilyen halomból szedi ki a sóderünket

Az ömlesztett bányatermékek elnevezése előtt két szám szokott ücsörögni: mindkettő szemcseméretet mutat, és kötőjellel vannak elválasztva. Pl.: 0-4-es homok. Az első szám a legkisebb szemcseméretet mutatja. Ez ebben az esetben 0, ami olyan kicsi iszapszemcse, amit csak hidrometálással (ülepítéssel) lehet kimutatni. A második szám meg a legnagyobb szemcseméret, ami itt 4 mm-es átmérőjű szemcsét jelent. A két méret között meg átmenetesen ott van a többi szemcse is. Szóval nem csak 0-ás és 4 mm-es szemcse van benne, hanem 1 mm-es, 2 mm-es és még mindenféle méretű is. Ez azért jó, mert így a kisebb szemcsék a nagyobbak között kitöltik az üregeket, és így nagyobb felületen érintkeznek egymással.

 

Ha pl. egy 4-8-as osztályozott kavicsot veszünk, akkor a legkisebb szemcse 4 mm átmérőjű, a legnagyobb 8 mm. Azaz két szitán rázták keresztül: egy 8 mm-es lyukméretűn, és egy 4 mm-esen. Ami fennakadt a 4-esen és átesett a 8-ason, az a 4-8-as kavics. Egyszerű, mint a női hiszti.

0-1-es bányahomok (Sárga homok)

A sárga homok nem egy igazán gyakori építőanyag. Persze sok helyen kapni, de a felhasználási lehetőségek száma korlátozott. Szemcséit a szél ereje jól legömbölyítette. Ez a gömbölyű szemcse pedig nem ideális az építőipar számára, mivel kicsi a tapadófelülete. Alapból ezt a fajta homokot nem osztályozzák, nem mossák a bányák, hanem úgy adják nekünk ahogy a Teremtő megálmodta: némi agyaggal keverve, sárga színben pompázva.

Sárga homok felhasználása

Leginkább gépészeti és villamos vezetékek jelölésére használják: a beásott csöveket vezetékeket ebbe a sárga homokba ágyazzák, hogy ne sérüljenek meg. Érdekesség, hogy a vezeték fölé is pakolnak belőle. Ezt azért tesszük, hogy amikor a Bobcattel üldözöd a vakondot a kertedben, és találomra árkokat ásol, láthasd, hogy itt már nem nagyon érdemes ásni, ha csak nem akarsz pl. egy gázfürdőt. Szóval ha ásás közben ha sárga homokot találsz, akkor az már több, mint gyanús.

Sárga homok
Sárga homok, nem kurkuma

A bányahomok alkalmas lehet falazóhomoknak is. Én annyira nem ajánlom, mert csak mészhabarcshoz lehet hasznosítani, a modern cementhabarcsokhoz folyami homokot kell használni.

A kölykök örömére ezzel a cuccal szokták feltölteni a homokozókat is. Könnyen gyurmázható, egy élmény lapátolni, és nem töri a térdet. Szépen megfogja a nadrágot, és a gyerekek zúzája is szépen növekszik az elfogyasztása után.

A bányahomok gömbölyű szemű szemcséket tartalmaz, így vakolásra, betonozásra (csak búcsús beton készíthető belőle…), feltöltésre nem igazán alkalmas (nem ékelődnek össze a szemcsék). Nagy ritkán a vakolás besimítására szoktak sárga homokot alkalmazni. Ha vakoláshoz mégis ilyen homokot rendelnénk, akkor csak mosott, szitált cucc jöhet szóba.

Bányahomok ára

Egy tonna bányahomokot kb. bruttó 3.000 Ft környékén kaphatunk meg. Erre jön még rá a szállítási díj. A bányában rakodási díjat általában nem kérnek. 1 m3 bányahomok kb. 1,4 tonna súlyú. Ebből könnyen kiszámolhatjuk, hogy 1 m3 bányahomok ára bruttó 4.200 Ft. Természetesen a vizes homok súlya nagyobb, így a bányában ügyesen át tudnak ejteni…

0-1-es folyami homok

A 0-1-es folyami homok abban különbözik a bányahomoktól, hogy a szemcséi élesebbek, nincsenek legömbölyítve. Így ezek a huncut szemcsék sokkal jobban össze tudnak ékelődni. Azzal pedig, hogy jól összeékelődnek, pöpec kötőerőt és szilárdságot biztosítanak az építőanyagoknak. Az is jó az éles formákban, hogy jó nagy a felülete: így nagyobb a tapadófelület, a kötőanyagok (pl. cement) nagyobb felületen tudnak dolgozni… A folyami homokot mossák és szitálják. Így (elviekben) nem lehet agyag és szerves anyag közötte. Azzal pedig, hogy szitálják, csak az 1 mm-es és kisebb átmérőjű szemcséket adják el nekünk. A színe pedig általában elegáns szürke, de ez bányánként változhat.

Folyami homok hasznosítása

Vakolásra pont ezt a homokot kell megvenni. Hogy pontosítsak, a simítóvakolásra szokták ezt a homokot használni a szakik. Sőt mi több, még falazóhabarcs készítésére is használják  néhanapján. A térkő fugáiba is ebből a szajréból szoktak besepregetni, jelentős sikerekkel.

Folyami homok ára

Ez az egyik legdrágább termék, amit sóderbányában kaphatsz (a kavicshalmok mögötti numerát most nem számolom). Egy tonna folyami homok ára bruttó 5.000 Ft környékén vergődik.  Egy m3 súlya 1,4 tonna körül van, így kiszámolhatjuk, hogy 1 m3 folyami homok ára bruttó 7.000 Ft. Hogy tetézzem a számokat, ez még telephelyi ár, még házhoz is kell szállítani egy dömperféleséggel.

0-4 homok

0-4 es homok
Ez a híres neves 0-4-es homok. Bármire is jó!

A 0-4-es homok az építőipar Jokere. 0-4 mm-ig terjedő szemcsemérete van, amik frankó éles szemű szemcsékből állnak (ez amúgy egy nagyobb lyukú szitán áteresztett folyami homok) . Ez azt jelenti, hogy 4 mm átmérőjű a legnagyobb, és 0 mm átmérőjű a legkisebb szemcseméret benne. A két méret között meg átmenetesen van benne mindenféle szemcse. Ezek az éles szemcsék tökéletesen jól tudnak együtt dolgozni betonban, vakolatban, bármiben. Agyagot nem tartalmaz, mert a bányában mossák, mint Pilátus a kezeit. Rengeteg hasznosítási lehetősége van, tényleg jó cucc. Ha építkezel tuti, hogy vásárolsz majd pár teherautóval. A színe olyan homokszínű, íze semleges, nagy mennyiségben fogyasztva szorulást okoz.

0-4 homok hasznosítása

Szinte bármelyik építőipari feladatra alkalmazható! A 0-4-es homok a misung (finom szemcséjű beton) alapja. Tökéletes aljzatbeton készíthető belőle, a zsákos esztrich töredékáráért. Vakolatoknál leginkább a durvázó vakolatba használják, falazásnál meg a falazóhabarcsba. Térkövezésnél ezzel készítik az ágyazóréteget. Alkalmas mindenféle olyan beton alapanyagának, amit finom munkával, tényleg jó minőségben kell elkészíteni. Sőt, még a könnyűbetonba (polisztirolgyöngy + cement + 0-4 homok + víz) is szoktak tenni belőle! Homokozóba nem ajánlom, mert feltöri a gyerkőcök térdét. Túl kötött talajok esetében néha homokot kevernek a felső rétegbe, hogy lazítsák a földet. Na erre is 0-4-es homokot használnak. A térkő, a beton kefni (e-gerendához), a a zsalukő mind ebből, vagy hasonló a homokból készül. Nem akarom túlreklámozni, de ez egy igazi univerzális balhé…

0-4 homok ára

Ahhoz képest, hogy ez egy hasznos építőanyag, eléggé olcsón vesztegetik: egy tonna 0-4-es bruttó 2.200 Ft körül kapható meg. Mivel általában nem tonnát veszünk, hanem m3-t, így ideírom a m3 árát is: 1 m3 0-4-es homok ára bruttó 3.100 Ft. Nem is vészes, mi? Plusz hazafuvar! Így már az…

0-16 homokos kavics

A betonfőzés legfontosabb hozzávalója. Ebből készül a Das Beton! Emberi nyelven: ez az a sóderméret, amiből általánosan szoktuk a betont készíteni. Ja, a sóder nálam egyenlő a homokos kaviccsal. A legnagyobb méretű szemcsék 16 mm átmérőjűek (ez már kavics néven fut), a legkisebb meg a 0 mm-es. Ezek között meg természetes megoszlásban ott van a többi méret. Ezt az anyagot is osztályozzák és mossák, de a mosásban azért szoktak agyagrögök megmaradni. Ezeket betonozás közben kapkodjuk ki az anyagból! Amúgy jól tömöríthető anyagról van szó, a kis szemcséi perfektül becsücsülnek a nagyobbak közé.

0-16 homokos kavics felhasználása

Sóder, homokos kavics
Ez egy csodás sóderhalom. Ilyen szépet még a kalendáriumban sem találsz

Mint írtam, ez a betonok legfőbb alapanyaga. De beton és beton között is nagy különbség szokott lenni: ez a sóder a közepesen durván bedolgozható betonokhoz ajánlott. Zsalukövek kitöltése, monolit födémek öntése, szerelőbetonok készítése, CKT készítése, járdák betonozása, stb…

Nagyon sokat vásárolnak a 0-16-os sóderből a betonüzemek, mivel ők is ebből csinálnak nagyrészt betont. Amikor olvasod a beton receptjét, hogy 3 lapát sóder, 1 lapát cement, víz, akkor valószínűleg erről a sóderről olvasol. Arra vigyázz, hogy túl vékony lemezeket (5 cm alatti) ne ezzel a sóderrel betonozzad.

Lábazati feltöltésnek és betonjárdák alatti rétegnek is jó anyag, de egy kicsit drága. Oda nagyobb szemcséjű anyagot érdemes választani, mert az olcsóbb.

0-16 homokos kavics ára

Egy tonna ebből a jószágból bruttó 2.000 Ft-ba kerül. 1 m3 sóder súlya 1,4 tonna. Szóval 1 m3 0-16-os sóder bruttó ára kb. 2.800 Ft. Gondolom észrevetted, hogy ahogyan nőnek a szemcseméretek, úgy csökken az ár. Ha érdekel, hogy ez miért van így, akkor rossz cikket olvasol, mert én kajak nem tudom. De így van, örüljünk neki…

0-22 Sóder

Ugyanaz a szajré, mint a 0-16-os homokos kavics, de a maximális szemcseméret itt nagyobb, 22 mm átmérőjű. Ez azért lehet jó, mert olcsóbb. Így olcsóbb beton készíthető belőle. Amúgy ugyanúgy mosott, osztályozott sóderről van szó, csak van benne nagyobb kavics. A kisebb méretű szemcsék ugyanúgy megvannak benne.

Felhasználása

Ugyanúgy jó a betonok elkészítéséhez, mint a 0-16 sóder, de egy kicsit durvább végeredményt kapunk. Én ilyen betonból már lemezeket nem készítenék, mivel nehéz szépen elhúzni. Alapozásra viszont ideális: olcsó, és tökre nem kell szép legyen, mivel nem kell szépen elhúzni. Sávalap, pontalap, tömbalap, egyre megy, csak folyjon a beton! Az alapozások esetén általában nagy mennyiségű betonra van szükség, így a legkisebb árcsökkentő tényező is tökre jó megtakarítást hozhat.

Egy másik felhasználási mód a lábazati feltöltés: tökéletesen megfelel erre a célra! Olcsó, jó, mi kell több? Hát hogy még olcsóbb legyen! Megoldható, méghozzá a 0-36-os szemcseméretű sóderrel! Ez még olcsóbb a 0-22-es homokos kavicsnál is, és pont olyan jó, mint az előbb említett csoda. Ugyanez igaz mindenféle kavicságyazatra is: járdák, kapubeállók, lemezek alá tökéletes a 0-22-es, sőt a 0-36-os cula is.

0-22-es sóder ára

Még mindig nem aprópénz kategóriánál járunk, de azért olcsóbb a többi szösznél: tonnája bruttó 1.800 Ft-ot kóstál. Ez bruttó 2.600 Ft/m3-es ár. A szállítási díjat ne feledd!

Kulékavics

Kulékavics
Kulékavics. Nagy szemű kullantás alakú kövek…

Idióta neve van, ez nem vitás: sok nem szakmabeli haverom azt hitte, hogy kulakavicsról beszélek. Amúgy találó is, mert tényleg kulának (kakának) néznek ki ezek a kövek: barnás, nagy méretű kövek, amik jóformán semmire sem használhatóak. A bányában is kirostálják őket, és jó olcsón eladják nekünk, akik szerencsére tudjuk, hogy kevés dologra, de azért mégiscsak használhatóak (szabványon kívülinek csúfolják őket).

Kulékavics felhasználása

A kulékavicsot általában vízelvezetésre használja az építőipar: ahogy belefolyik a víz, azon nyomban le is csurog az aljára a kövek közötti nagy lyukakon keresztül. Ezért esővíz elvezető szikkasztóknak, drénezésre használjuk őket, nagyon ritkán feltöltésre.  A szikkasztót magyarázom: egy gödör, amibe belevezetjük a vizet. Mivel a gödör üresen nem valami biztonságos, ezért feltöltjük kulékaviccsal. Így a víz is belefolyik, és a kis gyerkőc sem esik bele pofával előre. Betonozásra eszedbe se jusson ilyet alkalmazni!

Kulékavics ára

Na ez már tényleg bagó kategória: 1 tonna kulékavics bruttó ára 1.300 Ft, ami vicc. Egy m3 bruttó ára 1.700 Ft. A fuvar valószínűleg többe fog kerülni, mint maga a kulékavics.

Zúzott mészkő

Megérkeztünk a feltöltések koronázatlan királyához, a csodálatos zúzott mészkőhöz. Vannak akik esküsznek rá, vannak akik felesleges úri hóbortnak tartják, és vagyok én, aki leírom, hogy mi a fene is ez!? Ez egy aprított mészkőfajta, aminek 0-32-ig szokott tartani a szemmegoszlása. Ez attól függ, hogy mennyire zúzták össze a mészkövet. Teljesen éles alakú szemcséket tartalmaz, olyannyira, hogy akár vághatnak is, ha csupasz s*ggel ülünk rá. Ha betömörítjük, egy bazi erős, rugalmas, összeékelődött ágyazatot eredményez. Színe alapból fehér, de van, hogy megszíneződik a vastartalom miatt sárgásra, pirosasra. Ha díszkőnek alkalmazzuk, akkor kérdezzünk rá a színre!

Zúzott mészkő felhasználása

Legfőképpen térkőburkolatok alá alkalmazzák a szakik. Én jobb kedvelem a betonozott (CKT) alapokat, de ez az én defektusom. Szóval garázsbejárók, járdák, teraszok, burkolt utak hordozórétegéhez használják. Nagyon ritkán lábazati feltöltésre is alkalmazzák, de ez már ágyúval az elefántra kategória (az ára miatt). Amúgy a fehér verzió kifejezetten csinos, díszkőnek is frankón helyt áll. A lekerekített verziók bazi drágák, és csak díszkőnek használhatók.

Zúzott mészkő ára

Zúzott kő
– Mikő Muki?
– Műkő kő Makó!
– Mikó kő műkő Muki?
– Ma kő műkő Makó.

Na itt nagy a szórás, de megpróbálok valami értelmeset írni: egy éles szemcséjű, 0-32-es sárgás mészkőzúzalék bruttó ára 3.600 Ft/t. Ez kb. 5.000 Ft/m3-es bruttó ár. Persze színtől, szemcsemérettől, gömbölyűségtől függően változnak (nőnek) az árak.

Zúzott beton

A zúzott beton szerencsésen reinkarnálódott mire hozzánk érkezik. Valahol egy messzi-messzi galaxisban valamilyen betonszerkezet oszlopos tagja volt, amit valaki ádázul lebontott. Szegény betonunk darabosan a hulladékudvaron landolt, ahol egy böhöm darálógép leaprította. Így egy szabálytalan, éles szemű töltőanyag keletkezett, amit mi ügyesen fel tudunk használni. Ez amúgy az építőipar csodája: végre nem dobunk ki valamit, hanem újra felhasználjuk. Kis szépséghiba, hogy túl sok mindenre nem alkalmazható, de azért ne essünk teljesen kétségbe!

Zúzott beton felhasználása

A zúzott beton az utak jóbarátja. Azon belül is főként a felvonulási utak a fő szakterülete: ha van egy iszapos, lápos, dágványos területünk, és szeretnénk behajtani a vadonat új Lambónkkal, akkor leterítjük a mélységes iszapba a zúzott betonunkat, és addig tömörítjük, amíg stabil terepet nem kapunk. Ha előtte letúrjuk az iszapot, akkor még könnyebb dolgunk lesz. A darált beton besüpped a laza talajba, és összeékelődik. Így fain felvonulási utat vagy építési placcot kaphatunk. Ezt főként ipari beruházásoknál alkalmaztuk, de családi ház építésnél is hasznos lehet. Lábazati feltöltés esetén is alkalmazható, de arra vigyázzunk, hogy a gépészeti csövekhez ne érjen hozzá a darált beton, mert megtöri, kilyukasztja azt. Ritkán térkő alá is alkalmazzák, de a nagy méretű szemcsék miatt nehéz jó síkot kialakítani.

Zúzott beton ára

Beton aprító gép
Ez a masina ropogtatja össze a bontott betont

A zúzott beton nem túl drága. 1.300 Ft/tonnától indulnak az árak, és szemcsemérettől függően nőnek. Létezik darált téglatörmelék is. Sőt, a bontott aszfalt is nagyon trendi. A darált aszfalt ára duplája a betonénak, a kisebb szemcseméret és az újraolvaszthatóság miatt. A darált beton m3-es ára valahol bruttó 2.000 Ft/m3 környékén tanyázik, az aszfalté bruttó 4.000 Ft/m3-t kóstál.

Termőföld

Termőföldet venni nem bonyolult! Gondoltam én, és tárcsáztam egy havert, aki hamar meg is hozta a fincsi 30 m3 földet. Elhintettem a fűmagot, és pár hét után kinőtt a brokkolinak tűnő marharépa. Ez igaz történet, most életemben először nem kamuzok. Szóval csak óvatosan a termőföld vásárlással.

A bányák általában adnak termőföldet is, viszonylag jutányos áron. A föld eredetét érdemes kinyomozni, hogy mit is termesztettek benne korábban. Ha valamilyen szántó volt a kitermelt áldozat, akkor furmányos termények megjelenésére lehet számítani. Persze vannak olyan helyek, ahol normális humuszt, sőt darált humuszt lehet borsos áron venni. De vannak olyanok is, amik lelkifurdi nélkül eladják az agyagos építési törmelékkel szennyezett földet. Na ebből lehet kavicsot, csikket, betonacélt (a fűnyíró fogja bánni) mezgerélni éveken keresztül.

A termőföld felhasználásáról nem írok, ha jól sejtem, akkor tudod, hogy mire való…

Termőföld árak

A termőföldet jó drágán vesztegetik, ha normális helyről származik. A sima, mezei föld ára valahol bruttó 4-5.000 Ft/m3 áron fut manapság. A darált, rostált föld kb. bruttó 5-6.000 Ft körül mozog. A darált föld lazább, több levegőt tartalmaz a sima mezei földtől, így kevesebbet is kapunk a pénzünkért, de sokkal könnyebb bedolgozni a helyére. Aztán lehet tőzeggel kevert, trágyával kevert, meg pet palackokkal kevert földet is venni, igény szerint. A termőföld vásárlás mindig az építés végére húzódik, és eddigre nemhogy a saját, de még az anyós, após, szomszéd pénzét is elköltöttük. Próbáljunk félretenni a saját földünkből az építés alatt, hogy ne kelljen sokat vennünk a már nem létező pénzünkből…

Fuvar

IFA teherautó
Micsoda kiállás, micsoda formák! Nem elég, hogy gyönyörű, még csodaszép is.

Fuvaroztatni lehet maszek vállalkozókkal, és erre szakosodott cégekkel is. Mindkettő lehet jó és rossz megoldás is:

Maszek fuvaros

A maszek fuvaros az az ember, aki vett a 90-es években egy teherautót, és azzal hozza-viszi az ömlesztett termékeket. Felhívod a telefonon, és eliszkol a bányába cuccért. Ezután kihozza neked a szajrét, és odaborítja, ahová kéred és tudja. Számlát néha ad, néha nem. Nagy előnye a rugalmasság és az olcsósága. Hátránya, hogy nem biztos, hogy pont azt kapsz amit rendeltél. És a mennyiség is hibázhat, ha ismeretlen fuvarosról van szó.

Egy másik gond, hogy egy maszek fuvarosnak általában egy kocsija van, és azzal próbálja megoldani a feladatot, ami nem mindig jön össze: néha terepes kocsi kell, néha meg csak 1 m3 homok. Ha van egy nem terepes 6 m3-es mercije, akkor lehetnek gondok. Jobban magyarázva: egy kocsija van, abból nyugodtan válogathatsz.

Fuvarozó cégek

Na itt már nagyobb léptékben játszanak a dömperek. Egy cég, aminek van mindenféle kamionja, és kapcsolata bányával, betonkeverővel, aszfaltüzemmel, stb… Ha biztos akarsz lenni a dolgodban, és hajlandó vagy áldozni egy kicsivel több zsetont az ügyre, akkor egy ilyen céget kell felkeresned. Ők tuti szállítóval, számlával, teljesítményigazolással hozzák az árut, általában olyan teherautóval, amire pont véletlenül szükséged van. Valahogy mindig ráhibáznak, hogy mire is van szükséged. Őket például ajánlom, egész ügyesek. Árban persze a maszek az olcsóbb, de az olcsóbb néha nem olcsóbb, csak annak tűnik (Koheló idézet, Borsodiasan).

Összegzés

Sóder, kavics, homok
Huncut élet a bányászoké… Ja, baromira nem…

Nagyjából ezek azok az anyagok, amiket ömlesztve meg tudsz vásárolni egy kavicsbányában. Persze lehetnek bányánként egyedi ínyencségek, mint pl. bazalt zúzalék, meg csodás díszkavicsok, de ezekre nem térek ki, mert a cikk végére teljesen ellustultam.

Ha lusta vagy mindenféle kavicsokkal meg homokokkal foglalkozni, és építkezel, akkor kérj ajánlatot tőlem projektmenedzseri szolgáltatásra! Ha csak pár (vagy több) kérdésed van akkor azokat online és személyesen is felteheted, mert beindítottam az építőmérnöki tanácsadásomat!

Levi voltam, sziasztok!

4 hozzászólás

 1. Szia Levi! Ismét egy hasznos cikk. Lábazati visszatöltésnél 15cm vastagságban, ha azt mondják, „zuzalék tömörítése”, pontosan mire gondolhat a költő? Milyen sóder (töltő?) vagy milyen zuzalék? Murva, milyen murva? Előre is köszi. Tibi

  1. Author

   Szia Tibi!

   Szinte bármilyen zúzalék megfelel, csak ne legyen szerves anyag tartalma. A feladata annyi, hogy ne engedje felszivárogni a vizet, és frankón tömöríthető legyen. Azért nem írta a költő pontosan,le a típust, mert lelőhelyenként változik, a bányászott anyag. Nálunk Miskolcon van sóder és zúzalék is, de pl.: az Alföldön nehéz mészkőzuzalékra lelni… Érdemes elmenni a bányába, és így kérni ajánlatot: kérek útalapba való murvát, vagy lábazati feltöltéshez zuzalékot.

   Üdv.: Levi

 2. Szia Levi,

  Mi a véleményed a németek által annyira favorizált üveghab granulátumról?

  Üdv, Norbert

  1. Author

   Kedves Norbert!

   Passzívházakhoz és lemezalapokhoz ajánlom. Jó ötlet, de bazi drága.

   Üdv.: Levi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük