E gerenda

E gerenda előszó

Ebben a cikkemben bemutatom a magyar házak építésének legfontosabb födémszerkezetét, az e gerenda födémszerkezetet. Ez a födémszerkezet az egyik leggyakoribb, ha nem a leggyakoribb betonfödém fajta hazánkban. Ez a népszerűség annak köszönhető, hogy használatával egy rendkívül stabil, tartós és viszonylag olcsó betonfödém építhető. A kivitelezés sebessége kifejezetten gyors, ha az ember fia tudja, hogy hogyan is kell egy ilyen födémet megcsinálni. Ha viszont nincs képben az építő, akkor lassan is tud sz@rt építeni vele.

Ebben a cikkemben ezt a tudást igyekszem monitorra vetni. Mivel én nem vagyok túlzottan gyakorlott az E gerendás építészetben, tőlem tapasztaltabb emberek tudását kértem kölcsön: A Hámori és Társa Kft. ügyvezetőjét kértem meg, hogy mutassa be a technológiát. Ő pedig készséggel kioktatott a témából. Ezúton is köszönöm neki az irányadást! Természetesen ő nem ilyen tapló stílusban tálalta az információkat, de átfordítottam a saját paraszt stílusomra…

A technológia bemutatása

Kezdjük mindjárt az elején: az e gerendás födém kicsit olyan, mintha legóznánk. Kétféle elemünk van, mindkettő betonból készül, és baromi nehéz. Ez nem a kisfiúk játszótere, ide komoly férfierőre van szükség. A legfontosabb elem maga a vasbeton E gerenda, amit a téglafalra kell ráhelyezni 60 cm-enként (néha 30). Ha a gerendák benn vannak, akkor pedig úgynevezett béléstesteket (kefniket) kell közéjük helyezni. Ez a technológia leírása 2 mondatban. Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor boldog boldogtalan E gerendát pakolna a falaira. Szerencsétlenségünkre a technológia ennél jóval bonyolultabb és nehezebb kivitelezést kíván meg.

E gerenda és kefni
E gerenda csendélet. Ennek pont így kell kinéznie!

Az E gerenda bemutatása

A gerenda egy egyszerű betongerenda, amit a betonüzemben öntenek ki az erre kitalált gyártósoron. Nem egy atomfizika a készítése, de otthon azért ne állj neki ilyet készíteni. Az anyaga vasbeton (betonozós cikk), amit speciális formájú zsalukba öntenek. A zsalukba az öntés előtt előfeszített vaspászmákat (betonacél) helyeznek. Mint minden jól megtervezett vasbetonszerkezet esetében, itt is a beton veszi fel a nyomóerőt, és a vasalat veszi fel a húzóerőt. Mivel a nyomóerő az E gerenda felső részében jelentkezik, oda főként beton kerül (azért 1 szál vasat ide is raknak a gyártók).

A gerenda alsó öve már más tészta: itt jelentős húzóerő lép fel, és a kefnik is ide támaszkodnak fel. Így ide a gyártók több betont és vasat is becuccolnak: 5-7 szál vasat és ellapuló talpat öntenek a nagyobb húzóerő és inercia elérésének érdekében. A jobb gyártók ezeket a futó vasalatokat össze is kötözik valamilyen kezdetleges kengyelféleséggel. Ezzel a technikával egy vasúti sínhez hasonló keresztmetszetű baromi kemény, nagy teherbírású betongerendát kapunk, amire akár a jövőnket is ráépíthetjük (rá is fogjuk). Az ellapuló talp nem csak a teherbírást növeli: erre a kiálló fülre huppannak rá a kefnik.  Egyre azért vigyázzunk: olyan helyre ne rakjunk ilyen gerendát, ahol felülre kerül a húzóerő. Mivel ott kevés vasalat van, nem lesz képes elviselni a felső övében jelentkező húzást. Nem erre tervezték (hanem kéttámaszú tartónak), na!

Az E gerenda méretek

Az E gerendáknak kétféle magassági és rengeteg hosszúsági mérete (60 cm-enként növekvő) van. Az E gerendákat meglepő módon E betűvel jelölik. Az E betűt egy szám követi, ami a falköz méretét adja meg. Vigyázzunk, ez a méret nem a gerenda teljes hossza! A teljes gerendahossz a falra felfekvési hosszak + a falköz hossza! A felfekvési hosszak 5 m-es gerendahosszig 10-10 cm, afelett meg 12-12 cm.

A ház tervezésekor figyelni kell arra, hogy ezeket a járatos e-gerenda méreteket használjuk (az építész és statikus tervezőt figyelmeztessük). Ha nem ezekkel a szabványméretekkel kalkulálunk, akkor bizony egy mérettel nagyobb gerendát kell vásároljunk, és utána méretre kell vágjuk őket. Egy másik megoldás, hogy egyedi méretű E-gerendákat gyártatunk. Ennek minálunk két akadálya van: drága, és senki sem vállalja.

Az E gerenda méretre vágása egyáltalán nem gyerekjáték: nagy flexxel kell vágni őket, valami olyan koronggal, ami beton és betonacél vágására is alkalmas. A sima gyémánt korong 1-2 gerendát átvág, utána lehet kidobni, mert a betonacél átvágásakor tönkremegy.

E-gerenda
Valahogy így néz ki egy mezei E-gerenda. Talán ívesebb a teteje…

Családi ház tervezés E gerendával

A legkisebb gerendaméret 2,4 m, a legnagyobb 6,6 m. Szóval adjuk ki az építész és statikus tervezőnek, hogy úgy alkossák a szobákat és a házat, hogy az E-gerendákat ne kelljen vágni! Ha nem tud így tervezni a tervező, akkor érdemes gyakorlottabb szaki után nézni…

A gerendakiosztásra már tervezés során ügyelni kell: túl nagy fesztávok esetén drágul a födém fajlagos négyzetméterára, hiszen 4,8 m-es fesztáv felett már kettőzni kell (szorosan egymás mellé rakni két gerendát) a gerendákat, és így drágább lesz a födém. Néhány esetben (6 m felett) már néha bejön a háromszorozás is! Én a gerenda kettőzés miatt biztosan nem módosítanám az alaprajzot, inkább legyen kicsivel drágább a ház, de legalább olyan legyen, amilyet én szeretnék. Így is megköti a kezünket a beton gerendák hossza.

Amúgy a tervezőkről pár szó: az építész tervező lesz az a jóember, aki a gerendák (és ezáltal a szobák méreteit) hosszát meghatározza, de a statikus tervező lesz, aki a födémet méretezi. A statikus által készített terv lesz a szentírás, és ha szükséges, akkor az építész a statikus terv alapján módosítja a tervét. Szerencsés esetben a két ember egy és ugyanabban a testben éli az életét, és ezáltal megkönnyíti a tervezés folyamatát.

Az E jelű betongerendáknak van még egy trükkje: egy kicsi ívük van az előfeszítésnek köszönhetően. Ha leterheljük őket (rárakjuk a kefniket), akkor szépen kilapulnak, és nagyjából vízszintes felületet kapunk. Szóval ne tojjunk be, ha ívesek a gerendáink. Ha oldalsó irányban van ívük, az már más tészta.

E gerenda ár

Lássuk a gerendaméreteket árral:

E gerenda jelölése
E gerenda teljes hosszaMekkora falközt hidal át?1 db gerenda súlyaMennyit fekszik fel a falra?Kell-e kettőzni szabad áthidalásnál?Gerenda bruttó közelítő darabára
E-24260 cm240 cmkb. 105 kg10-10 cm mindkét végénnem10-11.000 Ft
E-30320 cm300 cmkb. 130 kg10-10 cm mindkét végénnem12-13.000 Ft
E-36380 cm360 cmkb. 155 kg10-10 cm mindkét végénnem15-16.000 Ft
E-42440 cm420 cmkb. 175 kg10-10 cm mindkét végénnem17-18.000 Ft
E-48500 cm480 cmkb. 200 kg10-10 cm mindkét végénigen20-21.000 Ft
E-54564 cm540 cmkb. 225 kg12-12 cm mindkét végénigen22-23.000 Ft
E-60624 cm600 cmkb. 250 kg12-12 cm mindkét végénigen24-25.000 Ft
E-66684 cm660 cmkb. 270 kg12-12 cm mindkét végénigen27-29.000 Ft

A kefnik (béléstestek) bemutatása

A kefnik, vagy más néven béléstestek kicsit olyanok, mint a zsalukövek: üreges, vasalatlan betonelemek. A formájuk szerint olyan leírhatatlan izék: téglatest alakúak, de van két válluk, ez támaszkodik fel az E gerendákra. Súlyuk kb. 20 kg/db, és lukas (osztás van a lyukban) a közepük. A luk azért van ott, könnyebb és olcsóbb lehessen a béléstest. A kefnik jele EB (előregyártott béléstest?)

Kefnik mérete

Hazánkban háromféle kefni méretet szokás használni. Ez azért van, mert az E-gerendáknak is több magassági mérete van, és így jönnek ki szépen síkba.

EB 30/19

Ez a legkevésbé elterjedt béléstest típus. Csak a 30 cm-es tengelyközzel lerakott E gerendák közötti rést tölti ki. A tervezők nagyon ritkán használják ezeket a megoldásokat, méghozzá okkal: egyszerűen nem terjedt el, és nem is gyártják. Ha a ház terveződ ilyet rajzol be a házadba, akkor ott azért csacsogj el vele, hogy honnan a náthás lótarkóból fogsz anyagot vásárolni, mert ritka, mint az alkoholmentes pálinka…

Kefnik, béléstestek
Így érkeznek a béléstestek a teremtőjüktől, a betonüzemtől

EB 60/19

Ez a legelterjedtebb kefni méret. 60 cm tengelytávolságra elhelyezett E gerendák közét tölti ki. A /19 a kefnik és az E gerendák magasságát mutatja meg. Arra vigyázzunk, hogyha 19 cm magas E gerendát tervezett be a tervező, akkor a hozzávaló, EB 60/19-es típusú kefniket vegyük meg! Ja, és még valami: a gyártók imádnak a zsebünkre trükközni. Vannak kefnik, amik 25 cm szélesek, és vannak 20 cm-esek. Nehéz interpolálás és végeselem számítás után kijön, hogy a 25-ösből elég 4 db kefni 1 méter befedésére. A 20-asból meg 5 db kell. Úgyhogy érdemes vigyázni a kereskedőkkel. Néha leakciózzák az árat, de elfelejtik megemlíteni, hogy 20%-al több anyagot kell rendeljünk. Ilyenkor lapítás van, meg hadoválás arról, hogy te rendelted meg…

Ár: darabja valahol bruttó 500-600 Ft körül mozog, már a 25 cm széles típusnak. Egy raklapra 60 db zsuppolnak fel a gyártók. Így egy raklap súlya nem csekély, kb. 1,2 – 1,3 tonna.

EB 60/24

Újabb ritka kefni fajta. Nagyon hasonlít az EB 60/19 -esre, csak 19 cm helyett 24 cm magas. Ezért is szokták magasított kefninek becézni. Az ügy érdekessége az, hogy ugyanahhoz a 19 cm magas E gerendához való ez a kefni is, de felfele szépen kilógicsálnak a síkból. A gerendák felett keletkezett üregeket ki kell betonozni, így még nagyobb lehet a feszítőerő, és ezáltal a födém teherbírása. Felbeton ehhez is ajánlott. Csak egy bibit tudok ezzel a béléstesttel kapcsolatban: ezt is nehéz beszerezni…

Gerendák, kefnik rendelése, kiszállítása

Ha van egy jó tervünk, akkor a gerendák mennyiségének és fajtájának kiszámítása gyerekjáték lesz: a bejelentési terv tartalmazza, hogy miből mennyinek kell lennie. Ha nem tartalmazza, akkor ez a becses feladat a miénk lesz. Egy üres terven ceruzával méretarányosan számológéppel számolva menjünk végig, hogy miből mennyit rendeljünk.

Ha megvannak a méretek és a mennyiségek, akkor jöhet a rendelés: több tüzéptől és kereskedőtől kérjünk árakat. Korábban már párszor írtam, hogy egy árajánlat nem ajánlat. Sőt, akár a szimpatikus gyártók területi képviselőit is érdemes felkajtatni, mert hiába, hogy listaáron adnak anyagokat: tudják, hogy melyik kereskedő a legolcsóbb.

Árajánlati trükkök

Mind a kefnire, mind az E gerendára kérjünk árakat! És a lényeg ki ne maradjon: szállítással kérjük az anyagot, méghozzá KCR-es kocsival! Ez a szállítási baromság hihetetlenül fontos! Gondold át: a gerendákból a legkisebb is 100 kg feletti súlyú. Ez nem a kézzel pakolgatós kategória. A nagyobb gerendák súlya felülről nyaldossa a negyed tonnát, ami baromi sok.

A szállítás időzítése is fontos: ha nincs kész a téglafalazatunk, így hiába hozattuk frankó KCR-es teherautóval a födémet, nem tudja majd felpakolni a helyére a darus kocsi. Szépen lerakja a földre, valahova a ház környékére, ezzel aláírva a halálos ítéletünket: visszazuhanunk a középkorba, rakhatjuk fel kézzel az égbe a sok sz@rt. Mindenképpen daruztassuk fel a falak tetejére először a gerendákat, utána a földre 1-2 raklap kefnit. A kefniket kézzel felpakoljuk a gerendák közé, és erre mehet a többi raklapos béléstest.

Kettőzött és sima E-gerenda födém
Arra a kis felületre kell egy jó erős koszorút berittyenteni. A béléstesteket meg érdemes betömködni valami nájlonnal, hogy ne csurogjon beléjük sok beton.

Építsünk E gerenda födémet!

Mint minden építésnél, itt is a terv lesz a szentírás! Az építész tervtől nem nagyon érdemes eltérni, mert:

 • ha gáz van, akkor hirtelen te leszel a felelős
 • a hatóságok szénné büntethetnek
 • simán a nyakadba szakadhat a ház, mind a sok-sok tonnájával.

Legózzuk össze a hozzávalókat

Szóval terv szerint daruzzuk fel a KCR-es kocsival a falak tetejére az E gerendákat, és szépen, terv szerint osszuk el őket a kiírt tengelytávolságokkal (ez lesz a 60 cm vagy a 30 cm)! Ha a KCR-es kocsi nem ér be a ház fölé, akkor jönnek a daruk: az IFA daruk (7-9.000 Ft/óra) a legmozgékonyabb típusok, a nagy autódaruknak (15.000 Ft/óra) van a legnagyobb kinyúlása. Ha elkezdtünk felrakodni, akkor az sem mindegy, hogy honnan indulunk, és az sem, hogy mennyik a felfekvési hosszak! Ezeket érdemes tényleg komolyan venni, és akkor nem lesz gubanc. Amúgy egy nagy legózáshoz hasonlít az egész. Ha sikerült a beton gerendákat felgórni, akkor jöhet a kefnizés.

A béléstesteket kézzel szorosan egymás mellé be kell rakosgatni. Miközben a dögnehéz kefnikkel egyensúlyozunk, arra is vigyázzunk, hogy a már berakott kefnikre ne lépjünk, mert simán beszakadhatnak alattunk a szemétjei, ezzel biztosítva egy kiadós mogyiropit és zsacsipacsit. Szóval csak óvatosan. Ha beterítettük a teljes felületet, akkor kész is vagyunk… a munka felével.

Koszorú és felbeton készítése

Merthogy a nehezebbik fele a melónak még sajnos hátravan:

Az összetákolt beton gerendáink és béléstesteink még önmagukban baromira nem viselkednek egységesen: lötyögnek, átszelelnek, meg csupa olyan dolgokat csinálnak, amik egy födém esetében elfogadhatatlanok. És még a téglafalunk teteje sincsen összefogatva koszorúval, pedig a szerencsétlen téglák ezt kifejezetten igényelnék.

Ekkor jön képbe az a megoldás, hogy bevasaljuk és bezsaluzzuk a koszorút, és a felbetonba való acélhálóval, meg a pipavasakkal együtt egyszerre kiöntjük az egészet a pics@ba betonnal. Na így ütünk két legyet egy ütésre. Így minden mindennel egyben fog dolgozni, ami építészetileg sosem hátrányos: lesz egy koszorúnk, ami összefogja a téglafalunkat. Lesz mellette egy felbetonunk, ami rendes járható födémet ad, akár még egy szintet is ráépíthetünk. És ügyesen kiékeljük betonnal az E gerendás födémünket, hogy ne mocoroghassanak el a kefnik meg a gerendák. A vasbeton koszorúra meg mehet a következő emeletnyi tégla.  Tuti vétel, ha nem rontjuk el.

Ennek az egész technológiának a lelke a terv szerinti összevasalás: gyönyörű, folytonos vasalatú koszorú, a felbeton acélhálózása, és két technológia (és az e-gerendák lukainak) összekötése bekötő és pipavasakkal (terv szerint, ne a kocsmában kérdezd, hogy hogyan néz ki a pipavas!). A betonacélok élővilágáról már összepötyögtem egy írást, érdemes lehet kattintani. A betonozást se bagatelizáljuk el, az is baromira fontos: stetterrel, vibrálva érdemes legalább 6-7 cm felbetont minőségi betonból (C20/25) egybeönteni a koszorúval, és a gerendák hézagaival (kiékelés). Ha ezt nem rontjuk el, akkor van esély a sikerre (repedésmentes födém).

Nézzük az árakat

Talán már korábban említettem, hogy az E gerendás födém egy eléggé gazdaságos födémtípus. Az ár/érték mutatója kifejezetten jó. Ha a födémtípusokat ár szerint növekvő sorrendbe szeretnénk rakni, akkor talán a hagyományos ácsolt fa födém lenne az indulás. Ez a legolcsóbb technológia. A második helyre a szeglemezes tetőszerkezet által ajándékként kapott fafödém érkezik meg. Harmadik helyezett szerintem az E gerendás födém. A két első helyezettel ellentétben ez már egy járható, akár több szintes házat is jól kiszolgáló födémtípus. A dobogóról lecsúsznak a mindenféle márkák födémei (Porotherm, Leier, Isofix, Ytong stb…). Ezeknek a födém típusoknak is egyenként megvannak a kiemelkedő tulajdonságai, lehet pont arra lesz szükséged. De árban az E gerendás fölött tanyáznak. A legdrágább és egyben a legtutibb födémtípus a monolit födém. A monolit födémmel szinte szabad kezet kapsz a tervezés során.

Én ha födémet számolok, akkor nem csak a technológia árát figyelem: én azt is csekkolom, hogy mennyi m2 tartószerkezetre van szükség az építéshez. Magyarázom. Ha egy E gerendás födémet építünk, akkor nagy valószínűséggel kellenek belső tartófalak, oszlopok. Ha egy 10-es válaszfal helyett 30-as tartófalra van szükség, és ez a fal 10 m hosszú, akkor bukunk 2 m2 hasznos alapterületet. Ami a mai építési árak mellett kb. 5-800.00 Ft! Hoppá! Így már a számításunk is módosul, mert kapásból ennyivel drágább lett a házunk. Ezt a számítást minden háznál egyedileg érdemes elvégezni, mert néha meg pont jól jön az a tartófal.

E gerenda terv
Ez a példánk E gerenda terve, egy egyszerű kádárkocka

Számoljunk egy konkrét esetet!

Vegyünk egy kádárkocka házat példának! Adottak a belméretek: 9,9 m x 10,2 m -es házikó, középen egy 30-as tartófallal elválasztva. Egyszerű esetet vettem, de a valóság ennél sokkal cifrább szokott lenni. Erre a házra legóznánk egy E-gerendás födémet, mennyi lesz az összes költség?

Először is szükségünk lesz magukra a vasbeton gerendákra, amiket a csupasz téglafalra daruzunk fel a korábban említett KCR-es darucsodával és a közé való béléstestekre:

 • 2 x 18 db E48 -as vasbeton E gerendát kell a rajzom szerint felrakni, 60 cm-es tengelytávolsággal. Ennek az anyagköltsége: bruttó 756.000 Ft, ha az E48-as gerenda darabja 21.000 Ft
 • 680 db EB 60/19-es normális, sima béléstestre. Ha a béléstest darabját bruttó 550 Ft-ért kapuk, akkor 680 db  X 550 Ft = bruttó 347.000 Ft
 • daruzásra, kiszállításra kb 60.000 Ft-ot számoljunk
 • munkadíjra legalább ennyit tegyünk félre a kocsmapénzből, ha nem többet!

Lássuk együtt az eddigi tételeket:

756.000 Ft + 347.000 Ft + 60.000 Ft = 1.163.000 Ft, ami nálam 1,2 millió. Nálad is ennyi lesz (ha nem több), nyugi. Erre még rájön az 1,2-1,5 milliós munkadíj, ha nem a haverokkal csináljuk.

Az nálam együtt bruttó 2,7 millió Ft. Erre jön még rá a koszorú, a vasalás és a felbeton ára, amiket csak nagyságrendileg adok meg:

 • koszorú komplett ára méterenként: bruttó 19.000 Ft. 44 m koszorú ára:  850.000 Ft
 • vasalt felbeton m3 ára stetterezve: bruttó 45.000 Ft. Kb. 11 m3 felbetonra lesz szükségünk, ami 11 x 45.000 Ft = 500.000 Ft

Lássuk egybe az egészet: 1.200.000 Ft (szerkezet anyaga) + 1.500.000 Ft (szerkezet munkadíja) + 850.000 Ft (koszorú anyag+díj) + 500.000 Ft (felbeton anyag+díj) = bruttó 4.050.000 Ft

Ez a 4 millió Ft 114 m2 födémet ad, ami kb. 35.000 Ft/m2 bruttó árat ad. Persze van ahol olcsóbb, és van ahol jóval drágább a csízió, ez csak irányadás…

Kész E-gerenda
Ilyen mennyezetet ad az E-gerenda és kefni páros

Repedések az E gerendás födémen

Ez a bekezdés azokról a födémekről szól, amik már évtizedekkel elkészültek, és gyanúsan 60 cm-enként végigrepedt párhuzamos hajszálrepedésekkel. Na ilyen esetben szinte biztosak lehetünk abban, hogy e-gerendás födémmel állunk szemben: a gerendák vonalait látjuk szépen kirajzolódni 60 cm-enként. Ilyenkor több dolog történhetett: vagy a vasalatot felejtették ki (vagy nem túl szakszerűen készítették), vagy a felbetonnal spórolhattak. A probléma ijesztőnek tűnik, de nem komoly. Valószínű, hogy ha már 20-30 éve vígan megáll az épület, akkor nem lesz később sem komoly gondja. A repedések viszont trükkösek: újra meg újra megnyílnak. Erre vagy álmennyezetet, vagy egy jó erős hálózott vakolatot/glettelést tennék, és már el is tüntettük az idegesítő repedéseket.

Amúgy ezek a repedések alkalmasak menőzésre is: belépünk egy bármilyen házba, és meglátjuk a repedéseket. Kaján vigyorral benyögjük, hogy szép a ház… E gerendás a födém? A tulaj ámulva igent fog dadogni. Egy-egy ilyen laza manőver után az ott lakók szakértőnek tartanak majd, a csajok meg utánunk fognak pisilni…

Összefoglalás

Az E gerendás födém szerintem egy tuti technológia, ha tudjuk a szabályait és a trükkjeit: olcsó, gyors, stabil. Igazi magyar csoda, csak dicsérni tudom. Fő hátrányának azt említem meg, hogy a tervezés alatt szépen megköti a kezünket a 60 cm-enként növekvő gerendahossz. Persze a födémek típusait lazán lehet keverni akár egy házon belül is: ide egy kis E gerenda, oda egy kis monolit, amoda meg semmi sem kell, mert az a kert… Így a megkötéseken is lehet enyhíteni.

A végére beraktam egy videót a felbeton készítéséről. Ha figyelmesen lesed, a vasalást is le lehet csekkolni!

Építsetek gyönyörű födémeket, betonozzatok nagyokat és ereszkedjetek!

Levi voltam, sziasztok!

19 hozzászólás

 1. Szia Levi,
  Egy 4,8 m x 18 m-es pincét szeretnék lefedni 5 m-es E gerendákkal (duplázva) és hozzá való kefnikkel. A külső falak alatt a sávalap az alap, de emellett kell-e sávalap, ha a belső falak (2 db a rövidebb oldallal párhuzamosak) gipszkarton vagy ytong felhaszálásával készülnek?
  Válaszod előre is kösönöm!
  Gábor

  1. epitoabc
   Author

   Kedves Gábor!

   Gipszkartonhoz 100%, hogy nem kell alaptest, elég neki vagy a födém, vagy a vasalt szerelőbeton. Ytong esetében már ajánlott megerősíteni az alapokat. Sávalapot is szoktak alá rakni, de nem túl mélyet, elég csak 40 cm-t lemenni. Néha csak a vasakat sűrítik be a válaszfalak mentén, még sávalapot sem mélyítenek. Érdemes a tervezőt megkérdezni, hogy ő mit ajánl.

   Levi

 2. A fenti levelemhez kiegészítés, hogy a pince felett nem lesz épület, csak teraszként funkcionál majd.
  Üdv,
  Gábor

 3. Kedves Levi,

  30 éve épült egy szintes családi ház, nem használt padlás terét szeretném szigetelni. A vasbetonfödémre tennék, 8cm vastag terhelhető közetgyapot lemezt. A gerenda 660 cm (a terület 70 nm).
  A kőzetgyapot súlya nm-ként 12 kg körül van. Ez a 840 kg extra teher nem fog a födémre vagy a ház állagára károsan hatni?

  Előre is köszönöm a választ.
  Üdv
  Ildi

  1. epitoabc
   Author

   Kedves Ildi!

   Bátran tegyétek rá a kőzetgyapotot, semmi baja nem lesz a háznak. A vasbeton födémekre bátran rakhatsz, semmi bajuk nem lesz.

   Üdv.: Levi

 4. köszi szépen Levi. Egyébként a cikked nem csak gyakorlatias hanem nagyon szórakoztató is, visítottam a nevetéstől a szófordulatokon… zacsipacsi, és társai.
  Minden jót
  Üdv
  Ildi

 5. Helló Levi! Kérdésem,hogyan lehet E gerendás födémnél a padlásfeljárót kihagyni? A gerenda kiosztása 60 cm,de afeljárók szélesebbek. Köszönet! József

  1. epitoabc
   Author

   Kedves József!

   2 lehetőséget ismerek: az egyik a 60 cm szélességű padlásfeljáró: pl. Fakro Quickstep 60×120 OLB Basic 280 (van több típus is). A másik megoldás az, hogy már úgy tervezzük a házat, hogy arra a részre monolit födémet kelljen önteni. Ezt a tervező kell kiokoskodja, és a statikát is ki kell számolja. Utólagos beépítésnél ha az E-gerendát átvéssük, akkor jó eséllyel magunkra döntjük a házat.

   Üdv.: Levi

 6. Kedves Levi!

  Egyaránt volt üdítő és hasznos soraidat olvasni. Bízom benne, hogy választ tudsz adni az én kérdéseimre is, ha teheted, kérlek, ne fogd vissza magad itt sem! Előre is köszönöm!

  Levelem tárgya balatoni nyaralónkkal kapcsolatos, az ott készülő autóbeállóról szeretnék tőled szakmai állásfoglalást kérni, amennyiben ez megoldható.
  A probléma tárgyát szívesen csatolnám képekben a könnyebb megértés érdekében, mivel aligha ismerem a terminológiát…

  A főépület egy kb. 15 százalékos dőlésszögű lejtős telek felső részén áll, pinceszintje a felső határ falába eresztve, a tetőtér lakószobái pedig a telekhez vezető úttal egy magasságban. Az épület melletti részen eredeti terveink szerint egy támfalat szerettünk volna építeni, hogy a föld suvadását megakadályozzuk, majd abból született az ötlet, hogy annak tetejére épített födémmel egy kocsibeállót hozhatnánk létre, mivel a le- majd felhajtás esőzés esetén körülményes és kérdőjeles.
  Nekiláttunk a munkának, födém még azonban nincs. Tudom, rendesen elrontottuk a dolgot azzal, hogy nem a tervezéssel-terveztetéssel kezdtük, most azonban – mi előtt sor kerülne újabb lépésekre – kérném a véleményedet, mert a biztonság az első.

  Az építésnél 20-as zsalu- és 30-as pillértéglát használtunk, 12-es vízszintes és függőleges vasalással, a pillérekbe ezekből négy került. Az áthidaló koszorú kb. 24 cm magas, 30 széles, 6 szál vassal. Az építmény szélessége kb 3,8 m, szélessége kb. 5,5 m, a 80 cm-es alaptól az áthidaló tetejéig a magasság kb. 185 cm.
  Tűontos adatokat sajnos nem tudok…
  Milyen födémet kellene/lehetne erre rakni?
  Elbírná ez a tervezett 19-es E gerendát + 10, majd 12 cm (össz 41 cm födém) betont? Ha személyautó áll rá, duplázni kell a gerendákat?

  Köszönöm, hogy időt áldoztál levelem elolvasására, hálás vagyok válaszodért!
  Üdvözlettel: Laci

  1. epitoabc
   Author

   Kedves Laci!

   Szívesen segítenék, de nem igazán tudok: monolit födémmel tuti megoldható a probléma, de e-gerendával is lehetséges szerintem. Ami a gondom: vagy kicsi lesz a felfekvése a gerendáknak, mert keskeny a fal, vagy nem lesz koszorúd… Én ezzel a gonddal elsétálnék egy tervezőhöz, aki csípőből rávágja a helyes megoldást. Szerintem még pénzt sem kér a tanácsért… Én inkább monolit födémet készítenék, tervezett vasalással és vastagsággal a helyedben.

   Üdv.: Levi

   1. Kedves Levi!
    Nagyon köszönöm a választ! Hidd el, ezzel is sokat segítettél!
    Minden jót kívánok!
    Üdvözlettel:
    Laci

 7. Szia
  E48 as gerendát oldalraforditva milyen terhelést bir el magában, béléstest, betonozás nélkül? Sajnos csak igy fér el egy régi fafödémben, amire egy Ytong fal épül.
  Köszi előre is,
  Sándor

  1. epitoabc
   Author

   Szia!
   Passzolok, egyszerűen nem erre való. Inkább használj I vagy HEA tartót, azzal jobban kijössz az ügyből.
   Üdv. Levi

 8. Kedves Levi!

  Épp egy házat vennék Veresegyházán, de feltűnt, hogy a 6×4,5-ös szobákban 6-os gerendák vannak… szimplán, nincs duplázva. A gerenda fölött pedig gipszkarton válaszfalakat terveztek. Éppen téglafalra szerettem volna cseréltetni a kialkudott árban. 2017-es tervezésű ikerház, mindkét fele még eladó.. esélyes, hogy valami kivitelezési hiba miatt nem ment el eddig a ház? Ránk omlik a 6-os szimpla gerenda? Vigyek ki statikust, vagy ezt egy az egyben el kell engedni? Válaszod, tanácsod előre is köszönöm.

  1. epitoabc
   Author

   Kedves Szabolcs!

   Szerintem ha belekezdtek az építésbe, tutira be is fejezik a kivitelezést.
   A 6 m-es gerenda simán rakva elég gázos megoldás, de még talán menthető a helyzet egy erősen vasalt felbetonnal, ami feltámaszkodik a falakra. Így a felbeton átveheti a terhelést, nem az e-gerenda dolgozik. Én tutira nem erőltetném ebben az esetben a tégla válaszfalakat, inkább a gipszkarton felé hajlanék. Ha nagyon nem bízol a kivitelezőben, természetesen érdemes lehet egy építészt, vagy statikust kivinni az építésre.

   Üdv.: Levi

 9. Üdvözlöm, kedves Levi!
  Egy hozzáépítést készítünk már meglévő épülethez. A belmérete 5,4 m x 7,44 m. A födémgerenda EE-54 14×19 cm x 5,64 m (Ferrobeton típiusú). Erre az épületméretre 20 db kerül beépítésre (duplázva). SOS kérdésem: kell-e, szükséges-e alátámasztás? Előre is köszönöm a válaszát, tisztelettel: egy szorongó építkező Lipovszkyné Zsuzsa

  1. epitoabc
   Author

   Kedves Zsuzsa!

   A gerendáknak a két végén kell alátámasztás. Ez a falakat jelenti. Én egyéb alátámasztást nem raknék. De keresse fel a gyártót, ők mondják a tutit!

   Üdv.: Levi

 10. Kedves Levi,

  Írtad, hogy ne lépjünk a berakott kefnikre, mert beszakadhat. Ez komoly? Pedig nagyon erősnek tűnik, meg beton is.., sosem gondoltam volna..Csak azért kérdezem, mert nálunk nincs felbeton az E gerendás födémen (melléképület, nem én építettem:), és gyakran járkálok a padlástérben. Ezek szerint van félnivalóm? Amúgy rohadt jól nyomod, minden elismerésem, ma találtam rád 20 óra körül, most 23 óra van:) Sajnálom, hogy nem hamarabb, már túl vagyok az építkezésen, amit nagyjából hozzád hasonló szemlélettel és szakmai igényességgel vezényeltem le, és tényleg jól sikerült, viszont 5 évet kiharapott az életemből. Üdv. Gulácsi Tamás

  1. epitoabc
   Author

   Kedves Tamás!

   Köszönöm a bíztató szavakat, jól esik!
   A kefnik tényleg képesek beszakadni. Amikor a cikkhez csináltam a fotókat, pont meg is történt: nagy darab volt az ürge, és hozott egy kefnit a kezében. Sikerült úgy beszakania, hogy derékig esett a födémbe. A golyszikat szerintem odacsapta rendesen.

   Üdv.: Levi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük