Kókler kivitelezők

Egy merész bevezető a kókler építőipari kivitelezők világába

Az írás egyértelműen a saját véleményemet tükrözi, úgyhogy, ha magadra ismertél a cikkben, és jól megsértődtél, akkor bizony lelked rajta, nyaljál sót! Nagyjából 22 évnyi építőipari tapasztalatom van, és rengeteg vállalkozóval és alvállalkozóval dolgoztam együtt. Kifejezetten jó szenzoraim vannak, amik a kókler kivitelezőket 1000 km messziről kiszúrja. Persze ez nem jelenti azt, hogy engem nem b@sznak át néha. Ezt a cikket az engem is átverő kivitelezőknek dedikálom, és ezúton is üzenem nekik, hogy lassan, de biztosan rothadjanak meg :-)!

Ebben a cikkben bemutatom azt, hogy mik azok a jelek, amik szinte biztosan a kókler kivitelezőkre jellemzőek. Ha hasonló jeleket látsz, akkor kezdj gyanakodni, és óvatosabban viselkedni! Ez nem azt jelenti, hogy ha meglátod az alábbi jeleket, akkor törvényszerűen át leszel verve, de én már tuti nem adnék pl. előleget, ha nincs az illetőnek cége.

Az írás vége fele pedig mutatok egy jó trükköt arra, hogy miként is találhatsz jó építőipari kivitelezőket!

Gyanús jelek

Árajánlat hiánya

Az árajánlat minden építőipari munka elszámolásának az alapja. Árajánlat nélkül abszolút vakon sétálunk az aknamezőn…

Ha kérünk valakitől árajánlatot (mindig kérjünk!!!), és nem kapunk rá választ, az már kapásból gyanús: vagy nem érdekli az építésünk, vagy nem tud árajánlatot adni (nem tud számolni). Mindkét eset gázos. Ritkán előfordul az is, hogy annyi munkája van az illetőnek, hogy nincs ideje árat adni. Egy ilyen kivitelezővel megint nincs nagyon mit kezdeni, max. akkor, ha ki tudjuk várni az ajánlatot és a kivitelezést is.

Ha kértünk ajánlatot, de csak 1-2 tételre ad szóban ajánlatot, az megint csak furi-buli. Árajánlat nélkül tényleg csak 1000 éves ismerősökkel építtessünk!

Az sem gond, ha csak kézzel, fecnire ad ajánlatot, csak legyen nyoma az egyezségnek. Ez a végső elszámolásnál baromi fontos lesz.

Mindenhez is ért

Építőipari kivitelező

Az mindig gyanús, ha bármilyen munkát is ajánlasz, ő pont abban is a legjobb. Egy profi építőipari szakember általában egy szakmát tud jól megtanulni. Hiába állítja egy burkoló, hogy perfektül vakol és szabadidejében tetőket ácsol össze, ez jó eséllyel kamu. A burkoló az burkoljon, az ács meg ácsolkodjon!

Egy jó kivitelező ismeri a határait, és őszintén bevallja, ha valamihez nem ért. Az igazán profik ajánlanak is maguk helyett másik vállalkozót.

Olyan cégek persze vannak, amik több szakmát is profin végeznek. Ezekkel a brigádokkal kényelmesen építkezhetünk, de egy dologra vigyázzunk: ne ugyanaz a szakember csináljon mindent.

És persze vannak a generálosok, akiknek minden szakmára megvannak az embereik. Ez tök jó és kényelmes, csak drága.

Nem tudja felmérni a munkát

Ez a felállás elég gyakori: főként azoknál a brigádoknál jelentkezik ez a probléma, amik egyszerűbb folyamatokra jelentkeznek. Az ásós, vésős, tereprendezős csapatokban nagyon ritkán tudnak számolni. És ez nem is nagy baj. Az viszont már igen, hogy ezek a csapatok bejelentkeznek olyan munkákra is, ahová szükség lenne a tudásra. Magyarra fordítva: teljesen hülyéket ne szerződtessünk igényes, látszó munkákra! Ha nem tud számolni, akkor tuti, hogy a derékszöggel, függővel, vízszinttel is háborúzni fog!

Szóval a lényeg: ha nem tudnak írni, olvasni, számolni, akkor csakis igénytelen munkákra szerződtessük a brigádot! Igényes munkákra csakis értelmes csapattal egyezzünk meg!

Roma kérdés

Ez egy rendkívül érzékeny téma, úgyhogy óvatosan fogalmazok.

A tapasztalataim szerint kétféle roma brigád létezik: az egyik a bizonyítani akaró, dolgos, értelmes cigány csapat. Sokat dolgoztam ilyen emberekkel, és nagyon jó tapasztalatom van velük. Olcsók, és jó munkát adnak ki a kezükből.

Sajnos elég gyakori viszont a teljesen lesz@rom típusú, csak add ide a pénzt típusú roma csapat. Ezeket az embereket minél nagyobb ívben el kell kerülni: hihetetlenül rossz minőségű munkát adnak át, tönkreteszik a szerszámaidat, előleget követelnek, fenyegetőznek, veszélyesek.

Ahhoz, hogy meg tudd különböztetni a két végletet, ügyesnek kell lenned: próbamunkával ellenőrizd, hogy kivel is állsz szemben! Ez azt jelenti, hogy a több, nagy munkát szedd szét kisebb darabokra, és egy kisebb munkával bízd meg őket! Ha jól elvégzik a kicsi munkát (100%-ban be is kell fejezzék!!!), akkor jöhet egy következő meló. Így részenként tudod fizetni őket, és ha gond van, akkor el is tudod zavarni őket nagyobb bukta nélkül. Ne adj ki nekik sok munkafázist egyszerre, mert előre fognak haladni a kényelmes jó fizető fázisokkal, és ha rosszul dolgoznak, nem fogsz tudni elszámolni, csak komoly veszekedéssel.

Előleget követel

Pénz
Az előlegekkel nagyon vigyázni kell! Én szívem szerint nem adnék senkinek…

Előleget olyan csapat fog követelni, ami valamilyen oknál fogva a tönk szélére sodródott. Egy építőipari brigád akkor sodródik pénzügyi nehézségbe, ha rossz munkát végzett valahol, és nem fizették ki. Egy másik verzió, hogy nem kaptak következő munkát, mert annyira rossz munkát végeznek (rossz reklám, nem ajánlják egymásnak az emberek a csapatot).

Ha valaki azzal érvel, hogy nem akarja megfinanszírozni a mi építésünket, és ezért követel előleget, akkor erre is van megoldás: én ilyenkor heti fizetési rendszert ajánlok, de előleget tutira nem adnék. Egy normális építőipari vállalkozásnak kell legyen annyi tartaléka, hogy a következő munkát meg tudja finanszírozni!

Árajánlat kérés közben bizonytalan az anyagokkal kapcsolatban

Az árajánlat kérés közben gyönyörűen meg lehet állapítani valakiről, hogy érti-e a szakmáját: kérdezzünk bátran a beépítendő anyagokra rá! Miket is kell vegyünk ahhoz, hogy jó minőségben készülhessen el a munka?! Ahhoz, hogy érdemben tudjunk kérdezni, és titkon vizsgáztatni, nekünk már előre tudnunk kell, hogy mit építünk be! Ezt az infót vagy a gyártóktól, vagy a tüzépesektől, vagy a tervezőktől szerezzük be!

 • a legrosszabb verzió az, hogy halovány gőze sincs arról, hogy mikkel kell dolgozzon. Pl.: egy burkoló névről kell tudja az aljzatkiegyenlítők, ragasztók, vízszigetelők típusait. Nem elég, hogy Ceresittel ragasztok! Ceresit CM16-ost kell mondjon! Egy vakolós csapatnak tudnia kell, hogy pl.: Baumit Manu 4-el durvázunk, Uniputz-al simítunk. Egy festőnek álmából felébresztve is ismernie kell a 6-30-as gipszes vakolókat, a Finobello gletteket, stb…Ugyanez igaz minden építőipari szakmára: ácsok, villanyszerelők, betonosok, mindenki!
 • Nem elég az, hogy ismeri a profi anyagokat, azt is tudnia kell, hogy mit hova kell alkalmazni! Járt már nálam olyan vakoló csapat, ami az 1.000 Ft-os Manu 4 (40 kg-os zsák) helyett 3.500 Ft-os 6-30-as gipszes vakolóval (25 kg-os zsák) akarta kivakolni az egész házat! Így az anyagaim pont 8-szor annyiba kerültek volna! Nekik könnyebb lett volna dolgozni vele, de 2 milliót buktam volna az anyagon…
 • nagyon jó jel, ha a szakinak vannak kedvenc anyagai, és ezeken jelentős kedvezményei: ez azt mutatja, hogy sok ilyen munkát végzett, és dögivel van tapasztalata. Ha kedvezményesen be is szerzi az anyagot, akkor még nyerészkedhetünk is az ügyön…

A kivitelezőnek nincs cége, vállalkozása

Ez számomra nem egy teljesen kizáró ok: manapság (joggal) feketézik boldog-boldogtalan. Ha valakinek nincs cége, akkor az két dolgot jelent számomra: vagy olyan kicsiben űzi az ipart, hogy nem éri meg számára fenntartani a céget, vagy nem mer felelősséget vállalni a munkája után. Ha valaki nem mer felelősséget vállalni a munkája után, az azt jelenti, hogy sz@rul dolgozik.

Az, hogy kicsiben űzi valaki az építőipart, az egy teljesen természetes dolog. Ha régről ismerjük az illetőt, és tudjuk, hogy lassan, de jó minőségben dolgozik, akkor nyugodtan csapjunk a kezébe!

Ha viszont egy vadidegen vállalkozó akar nagy munkára szerződni, és nincs cége, akkor lépjünk hátra egyet: nem fogjuk tudni felelősségre vonni a munkával kapcsolatban! Számlát sem kapunk, pedig az ugyancsak fontos lehet (ingatlan eladás, hitel, stb…). Ha valamit elrontott, akkor ő ott sem volt! Nem lesz garanciánk, és bármikor faképnél hagyhat az illető (pl. talál egy jövedelmezőbb melót, vagy valamit nagyon elcs3sz).

A profi építőipari vállalkozók sok-sok éven keresztül ugyanazon a néven futnak. Ha ilyen vállalkozóval sodor össze a sors, akkor bátrabban lehet rendelgetni a munkákat.

Véletlenül pont ráér a munkára, nincs más munkája

A jó kivitelezőkre várni kell, nincs mese. Úgy repülnek munkáról munkára, mint a méhecske a virágról virágra. Sosincs üresjáratuk, a megrendelők folyamatosan várják őket! Ha találunk egy csapatot, akik holnap tudnak kezdeni, az azt jelenti, hogy nincs munkájuk. Ha valakinek nincs munkája, az azt jelenti, hogy vagy elzavarták őket valahonnan, vagy nem ajánlották őket sehová. Minkét verzió azt mutatja, hogy rossz munkát végeztek korábban.

Ritkán előfordul, hogy visszamondanak munkát (válság, Koronavírus, stb…), ilyenkor üresedése lehet a profiknak is. De az üresedés nem azt jelenti, hogy holnaptól tudok jönni! Az üresedés nálam azt jelenti, hogy pl. 2 hét múlva lesz egy 3 hetes üresjáratom. Az ilyen lyukakat bátran be lehet tömni (más fajta lyukakat is)!

Szórólapon hirdeti magát

Azok az építőipari vállalkozók, akik újságban, vagy szórólapon kell hirdessenek, általában bajban vannak. Egy profi csapat híre szájról szájra terjed. Akinek hirdetésre van szüksége, az valamit rosszul csinál. Persze az elinduláshoz szükség lehet egy pár hirdetésere, de azért gyanúval figyeljük az ilyen szakikat!

Egyszer kipróbáltam egy ilyen szórólapos brigádot, és keményen át is vertek…

Teljesen új, háztartási szerszámok

Megjön a vállalkozó, és büszkén mutatja a teljesen úgy szerszámait: ezek pedig Praktikeres, Obis (Luxx, Craft, Expert) csicskadvány szerszámok (még vonalkóddal)! Na ilyenkor biztosak lehetünk benne, hogy a vállalkozó még ilyen munkát nem végzett, és aznap szerezte be a hozzávaló szerszámokat. Mivel nem mert drága cuccokat venni egy munkára (nem is bízik magában), ezért megvette a “B kategóriás hitvány” szerszámokat. Ezekkel persze jó minőségben nagyon nehéz dolgozni.

Egy profi építőipari vállalkozónak lennie kell pár régi, kopott, festékes, malteros saját profi eszköznek: márkás láncfűrész, akkus behajtó, véső, flex, stb… Manapság divat Lidl-ben venni Parkside gépeket. Ezeket a profik is szeretik, úgyhogy ezeket nem venném hátránynak (3 év garancia). Ha a szakik Milwaukee, Hilti, Bosch (kék) gépekkel jönnek, akkor biztosak lehetünk benne, hogy régóta űzik az ipart. Ez azért van így, mert ezeket a gépeket hosszútávra veszik a népek. Ugyanez igaz mindenféle szakmunkára: ha drága célszerszámokkal (EPS vágó, spéci csempevágó, cseréplift, Pumi, stb…) jön a szaki, akkor az egy tök jó jel.

Roncs autóval érkezik

Építőipari vállalkozók autói
Tökre nem mindegy, hogy milyen autóval érkezik a kivitelező. Az autó állapota jellemzi a gazdáját…

Az autó egyből megmutatja, hogy kivel is állunk szemben! 90% pontossággal meg tudom állapítani, hogy milyen vállalkozóval állok szemben: ha egy teljesen lepattant autóval jön a vállalkozó, akkor annak tutira nincs pénze. És azért nincs pénze, mert nem dolgozott korábban rendesen. Ennyi. Nincs ártatlanság vélelme, ez a rögtönítélő építőipar.

Ha olyan autókkal jönnek a szakik, amik nem indulnak, füstölnek, 30 évesek, nincs fék rajtuk, a rozsda tartja össze őket, az igénytelenséget jelent. Ha saját magukkal szemben igénytelen a vállalkozó, akkor a mi munkánkkal kapcsolatban miért is viselkedne másképpen? Szóval a lepattant autóval érkező csapatokat lepattant munkákra érdemes eleinte szerződtetni. Ha bizonyították, hogy megérik a pénzüket, akkor jöhetnek a rizikósabb munkák.

Szinte biztosra vehetjük, hogy néha amikor nem jönnek be időre dolgozni, akkor párszor el fog hangzani a “nem indult az autó” hazugság. Ha meg igazat mond, akkor rakja rendbe a kocsiját! Ezért külön megszavazok egy f@szkorbácsot!

A jó építőipari autó valamilyen dobozos, platós, jól pakolható sok személyes dízel gép. Nem baj, ha kopott, de megbízható, jó kocsi legyen! A trágya kocsik a szokásos lepattant F Astrák, döglött BMW-k, füstbe burkolózó Mercik, korhadvány Swiftek. Ha be kell tolni egy kocsit, az nagyon gáz!!!

Az első hazugság

Kamuzáson kapott kivitelező
A kamuzáson kapott kivitelező mindig rizikós pálya. Határozottnak kell lennünk, ő is az lesz!

Na itt szokott elindulni a lavina: az első hazugság. Itt nagyon fontos, hogy miként viselkedünk! Ha kamuzáson kapjuk a vállalkozót, akkor baromira határozottnak kell lennünk, különben rendszert csinál belőle, és hülyére vesz minket! Én ilyenkor intelligensen, de határozottan bejelentem, hogy ez kamu, és több ilyet határozottan nem szeretnék hallani/látni.

Ha valaki hazudozik, az egyszerűen nem vállalja a felelősséget. Ez építőiparra lefordítva annyit jelent, hogy bármikor átb@szhat a palánkon (leléphet), és nincs garanciád.

Világ életemben azt vallottam, hogy mindenki hibázik. Aki ezt elismeri, és vállalja a felelősséget, akkor hosszútávon 1000-szer messzebb jut, mint a hazugok. Ez különbözteti meg a profikat a kóklerektől. A profi hibázik, beismeri, vállalja a felelősséget, kijavítja a hibát, és (saját kárán) fejlődik. A kókler hibázik, és eltűnik. Sosem tanul és még annyira sem fejlődik. Ezért megreked a kóklerség mocsarában. Nem lesz következő munkája, így egyből ráér a következő melóra. Nem lesz pénze autóra, szerszámra, stb…

Anyagot pazarol, nem tiszteli a munkát

A munka stílusán nagyon látszik, hogy kit milyen fából faragtak: ha szerte szét dobálja az anyagokat, hulladékot, szerszámokat, akkor a munkát is hasonlóan fogja elvégezni. Ez néha nem túl egyértelmű: egy trehány segéd el tudja rontani egy egész vállalat megítélését. Ebből a szempontból a vállalatban működő profik ártatlanul vannak elítélve. Sajnos ez nem pont így van: az a profi szaki, aki megtűri a trehány segédet, az ugyancsak igénytelen. És jó eséllyel a munkához is igénytelenül áll…

Ha az anyagokkal igénytelenül bánnak (pl.: kinn hagyják az esőn a zsákos anyagokat, gipszkartont, stb… ), akkor az bizony akkor is gáz, ha ők hozták azt. Jó esetben így is-úgyis mi fizetjük ki a pazarlást, csak más néven. Plusz hulladék is keletkezik, amit el kell szállítani, és amivel szennyezzük a környezetet. Ha meg az általunk vett cuccokat teszik tönkre, azt azonnal le kell vonni a díjukból!

A munkához össze kell szervezzen egy új csapatot

Ezt a trükköt nehéz észrevenni, mert nem szokták az orrunkra kötni a vállalkozók. A legfőbb jel a dolgozók folyamatos cserélődése. Ha már az első napokon folyamatosan változik a dolgozók köre, akkor gyanakodhatsz, hogy innen-onnan összeverbuvált csapattal állsz szemben.

A verbuvált csapatokkal esélyed sincs jó minőségben dolgozni: mindent 100-szor kell mindenkinek elmondanod. Így jó eséllyel az átadott információk fele elvész. Pl.: egy órán keresztül magyarázod, hogy mi a lóf@szért is akarod a nagyobb lejtéssel a lapos tetődet. Erre lecserélik a brigádot, és kezdheted elölről. Következő nap megint…

Az már csak hab a tortán, hogy az új szakik jó eséllyel az előző napon még szemetet sepertek közmunka címen.

A jó verzió valahogy így néz ki: amikor megkérdezed, hogy hány fővel jönnek dolgozni, akkor az építőipari vállalkozó azt mondja, hogy 5 fővel. Gabi, Peti, Józsi, Feri, és Zolibá. Ennyi, se több, se kevesebb. Évek óta így van, mert ez vállt be. Ez azt jelenti, hogy egy összeszokott, fix csapattal állsz szemben.

Elszámolási nehézségek

Az építőipar rákfenéje az elszámolás: itt jön be az árazott költségvetés. Ha nem készült ilyen, akkor az elszámolás véres háborúvá fajul. Ugyanez igaz az óradíjas elszámolásokra is. Igyekezzünk az elvégzett munkák után tételesen fizetni (árajánlat, költségvetés!!!). Az el nem készült munkákat ki ne fizessük, még a legszebb ígéretekre hallgatva sem!

Ha egy vállalkozóval megegyeztünk a fizetési ütemben, és hirtelen pénzt követel (a fiúknak kell a hétvégére, ünnepekre, orvosra, stb…) akkor bizony nagy eséllyel kóklerekkel állunk szemben. Ha fizetünk, akkor jó eséllyel meg fog lépni a következő nap az egész csapat.

Mindenhol hibákat talál

Egy profi szakember a munka kezdetekor felméri az átvett munkaterületet. Meglesi, hogy milyen hibákra is kell számítson, és ezeket szépen be is árazza! Utólag már nem emel árat azért, mert pl.: ki kell vakoljon 3 cm hibát. Egy jó szaki tudja, hogy milyen hibákra is kell számítson a munkája során.

Ha utólag találunk ki plusz munkákat, módosításokat, akkor természetesen emelkedik a munka ára, hiszen pótmunkát kell végezzen. De csak azért, mert nehézségei vannak, ne balhézzon!

A kóklerek utólag emelnek az árakon azon hibák miatt, amiket már a munkaterület átvételkor látott.

Piálás

részeg munkás
A piálás lassan kikopik az építőiparból. Ha valakit piáláson kapunk, akkor búcsúzzunk tőle!

Ez nálam azonnal kizáró tényező. Itt nem ismerek kompromisszumot! Ha valakit italozáson csípünk, akkor borítékolhatjuk, hogy komoly bajok következnek. Baleseteknek, minőségbeli problémáknak, lopásoknak, rendőrségi ügyeknek nézünk elébe.

Szerencsére a munkaidőben piálás lassan kikopik az építőiparból. Ha kalákában dolgozunk haverokkal, akkor jobban elfogadom az iszogatást, de csak kulturált keretek között, veszélytelen munkáknál.

Láttam már olyat, hogy a megrendelő berendelt 3 mixer betont stetterrel támogatva. Erre a kivitelező sofőrje berúgott reggel, és elvették a jogsiját. Nem volt ki bedolgozza a 400.000 Ft-nyi betont, amit ki is dobtak a francba!

Lopás

Ugyancsak vészfékes probléma. Ha valakit lopáson kapunk, akkor ez is azonnali elzavaró tényező. Ezt szerintem nem kell ragoznom…

Azt mondja, amit hallani akarsz

És azt csinálja, amit akar. Ez egy nagyon veszélyes kategória. Sajnos nagyon gyakori az olyan szaki, ami mindenre bólogat, és mellette teljesen mást csinál. Az ilyen embereket nehéz kiszűrni az építésedről. Teljes egyetértésben mégsem az készül, amit szerettél volna. Ez rasszista lesz, előre is bocsi érte, de a romáknál ez nagyon gyakori szimptóma.

Az ilyen embereket gyakori szúrópróba szerű ellenőrzésekkel lehet megtalálni. Ehhez rengeteg energiára és odafigyelésre lesz szükség, de megéri. Az ilyen szakik szoktak iszapba betonozni, kihagyni rétegeket a rétegrendből stb… Tudja, hogy mit kéne csinálni, de pont letojja.

Hol találjak jó vállalkozókat?

A jó építőipari vállalkozók felkeresésére van egy jó és egyszerű módszerem: az építőanyag kereskedőknél kell érdeklődni. Ha pl. alapozásra keresel egy jó kőműves brigádot, akkor érdemes lehet a környékbeli betonüzemeket felkeresni árajánlat kéréssel.

Ha meg már úgyis ott vagy, akkor érdemes rákérdezni, hogy nincs-e véletlenül olyan csapat, akit jó szívvel tudnak ajánlani. Mivel a kőművesek is onnan rendelik a betont, általában névről ismerik egymást a tüzépesek és a kivitelezők. Ha valaki sok anyagot vásárol, akkor jó eséllyel sok munkája is van, ami arra utal, hogy jól dolgozik… Ugyanez igaz minden szakmára: festőt a festékboltban találsz, burkolót a csempeszalonokban, ácsot a fatelepen, stb…

Ha generálkivitelező után kajtatsz, akkor az építész tervezők fognak jókat ajánlani.

Egy másik okos megoldás a saját találmányom: bérelj fel engem saját projektmenedzserednek, és leveszem az építésed terheit a válladról!

Összegzés

Én nagyjából ezeket a jeleket látom veszélyesnek egy új építőipari brigád kiválasztásakor. Természetesen ezek a jelek az én szubjektív tapasztalatom alapján kerültek a listámra. Ha ezt a cikket olvasod, akkor jó eséllyel neked is vannak ilyen jeleid. Kérlek, hogy a komment szekcióba írd be őket, hogy mások ne léphessenek bele a vállalkozód csapdájába!

Egyet nem érdemes elfelejteni: egy építőipari vállalkozónak mindig az lesz a fő célja, hogy pénzt keressen. Ha mindezt úgy teszi, hogy jó minőségű munkát ad cserébe, akkor minden rendben van. Ha csak a pénzt akarja, akkor jön a f0szivatar!

Levi voltam, sziasztok!

5 hozzászólás

 1. Szia! Későbbiekben építtetni szeretnék egy házat, az irásod alapján nem egyszerű normális embereket találni felügyelni az egész építkezést. Főleg ha mellette van más saját állasod is. Vannak olyanok akiket tudsz ajánlani?

  1. epitoabc
   Author

   Kedves Marcell!

   Ha van normális állásod, akkor a generálkivitelező lesz a te megoldásod. Egyszerűen minden munkafázisnál meg fogod szívni, ha nem ismerősökkel dolgoztatsz.

   Üdv.: Levi

 2. HALI, OLCSÓ ÉS JÓL DOLGOZÓ BECSÜLETES ROMÁKAT TETŐCSERÉRE ESETLEG NEM ISMERSZ? 🙂 KÖSZI

  1. epitoabc
   Author

   Szia!

   Miskolcon Glonczi Misit keresd meg, ő roma is, ács is, ügyes is! 06302703381

   Üdv. : Levi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük