Mi kő? Térkő!

Ebben a cikkben a térkő lerakás a beszédtéma. Méghozzá hosszan, minden igényt kimerítve. Miért is jó ez neked? Ha építkezel, akkor a cikk alapján akár magadnak is meg tudod csinálni a térkő burkolatot. Ha meg nincs fiskusod a több tonna térkő házilagos lerakásához, akkor valószínű, hogy kiadod a munkát valami szerencsétlen vállalkozónak. A vállalkozó munkájának ellenőrzéséhez pedig érdemes konyítani a szakmához. Ezt a konyítást pedig ebben a cikkben röhögve meg lehet szerezni. Beton? Döngölés? Szegélykő? Homokozás? Burkolás? Gerincsérv? Kérem fáradjon a következő bekezdéshez!

Tervezzünk!

Akármennyire is imádnánk a boltba rohanni pénzkötegeket lobogtatva, az első lépés a tervezési fázis. A tervezés abból áll, hogy kinézzünk a számunkra megfelelő térkövet és helyszínrajzot. Itt fontos lesz a szín, a méret és a vastagság.

Szín

A cél az, hogy olyan színt találjunk ami szépen beilleszkedik a környezetébe. Ez nem azt jelenti, hogy ugyanolyan kell legyen, mint a mellette álló ház fala, sőt. Ügyes tervezéssel ki lehet emelni mind a házat, mind a térkövezett felületet. Ajánlom a mintás felületű lapokat: sokkal jobban elrejtik a rákerülő szennyeződéseket, mint a homogén, egyszínű lapok. Ha elrontjuk a lerakást, akkor a hibákat is jobban eltünteti a mintás felület. Ezt a trükköt bármilyen burkolás esetén ajánlom. A nők természetesen az egyszínű, világos bézs színű lapokért rajonganak (van kivétel, de én nem ismerem még az ismerősét sem), na ezt a legnehezebb tisztán tartani. Szerintem egy szép lap koszosan rondább, mint egy kevésbé szép  lap tisztának tűnve. De ez egyéni döntés (lenne, ha nem mindig a csajok választanának mindenben -> na nem akarom, hogy úgy tűnjön, hogy nincs egyenlőség, de nincs ->abbahagyom, de nincs igazság ->nincs ->Vica, remélem olvasod!).

A szín választásakor arra is érdemes vigyázni, hogy legyen hozzá való szegélykő (akár lépcsőelem) is.

Leier térkő
Leier térkő

Térkő méretek

A térkő mérete több dolgot is meghatároz: ha kevés a helyünk, akkor érdemesebb lehet kisebb méretű térkövet használni. Ugyanez igaz az ellenkező esetben is: nagy területre nagy méretű kő ajánlatos. A mérettel még vannak további furfangosságok is! Ha kicsi térkövet választunk, akkor rengeteg fugánk lesz, amiben vígan fognak tobzódni a gyomok, a hangyák és egyéb csicskadványok. Persze a nagyobb típusú térkő esetében is így lesz, de kevesebb a fuga, kevesebb a szívás elve működik.

Másik szempont, hogy már meghatározott méret esetén (pl. járda szélessége) érdemes olyan méretű térkövet választani, ami úgy illeszkedik, hogy kevés vágással is szép eredményt kapjunk. Így kevesebb a munkadíj és az anyagdíj is.

Minden gyártónak megvannak a saját méretei, amiket természetesen folyamatosan változtatnak, nehogy véletlenül pótolni, toldani vagy javítani lehessen a pár éve lerakott térburkolatot. Én erre a mentalitásra valami hihetetlen módon haragszom, és innen is üzenem a kitalálóknak, hogy szüljenek sünt minden nap kétszer! Ez ellen a kreténség ellen úgy védekezhetünk, hogy pluszba rendelünk 1-2 m2 térkövet, hogy baj esetén legyen mihez nyúlni később. Ezen is a gyártók fognak nyerni.

Térkő vastagság

A csajok a vastagságra buknak, és ebben az esetben a fiúk is: minél vastagabb egy térkő, annál jobban terhelhető. Általában 3 különböző vastagságú térkövet szoktak gyártani a gyártók:

 • 4 cm vastag: gyalogos forgalomra ideális, szóval autóval ne furikázzunk rajta
 • 6 cm vastag: személygépjármű forgalomra tervezett térkővastagság
 • 8 cm vastag: erre már a teherautó is vígan felhajthat, bírni fogja

És természetesen vannak a 4,5 cm meg a 3,5 cm vastag borzadványok, amiket azért talált ki a gyártó, hogy később nehogy pótolni vagy javítani tudjunk a felületen. Ezeket az idióta vastagságú köveket valaki szívatásból találta ki!

Térkő rétegrend
Hogy lássátok, hogy komolyan is gondolom, rajzoltam egy térkő rétegrendet. Gyá, tudok még kézzel írni!

Térkő rétegrend

Amint megvan a szín, a méret és a vastagság, érdemes felvázolnunk magunknak a térkő rétegrendjét! Ez azért fontos, hogy a kivitelezés során láthassuk, hogy miből mennyit kell vegyünk, meddig menjünk le az ásás során, mennyi betonra lesz szükségünk, stb… A térkő rétegrend abban is segít, hogy a csatlakozó szinteket is szépen beállíthassuk: pl. egy lépcső esetében, ami sima kerámiaburkolatot kapott és az utolsó fok térkőben végződik. Itt a betonok szintjét a térkő rétegrend fogja meghatározni. Ha ezt elrontjuk, akkor különböző méretű lépcsőfokaink lesznek, amin a vendégeink esnek-kelnek majd, mint a frontkatona.

Amit kapásból kiemelnék: én térkő rétegrendet nem tudok elképzelni betonágyazat nélkül! Vannak, akik a térkő alá csak tömörített kőzúzalékot, meg geotextíliát tesznek, de az a valaki nem én vagyok. Akármilyen kicsi forgalomra és terhelésre tervezünk, kerüljön a térkő alá beton. Hogy miért? Több oka is van:

 1. a beton alapréteg nem hajlamos a süllyedésre, míg a tömörített ágyazat idővel süllyedhet, konszolidálódhat.
 2. a beton alapréteg nehezebben gyomosodik fel. A tömörített rétegekből vígan előjönnek a gyomok még a geotextília terítés ellenére is.
 3. a beton alapréteg homogén, mindenhol teherbíró. A tömörített kavicságy helyenként kemény (ahol a Jóska döngölte), helyenként meg puha (ahol nem a Jóska döngölte). Ahol puha, ott lesz a hupa. Ez rímelt.

Szóval a gyártók ajánlása ellenében, szerintem igenis kötelező a beton réteg a homok alá az összes térkő rétegrendben. Ha nem tesszük bele, akkor pár év múlva gyomok fognak megjelenni, amiket folyamatosan irtani kell. És a gyomok után idővel a térkő hepehupás is lesz attól függően, hogy hol áll meg rajta a víz és hol lett rosszul tömörítve. Ez a beton lehet vasalatlan CKT  (C6 vagy C8-as beton) is, nem kell atombunkert építeni. A betonokról ebben a cikkemben bővebben olvashatsz.

Térkő rétegrend a gyakorlatban

Egy jó térkő rétegrend szerintem így néz ki:

 1. szerves anyagoktól (fű, gyomok) megpucolt döngölőbékával letömörített föld (ásásokról itt egy cikket találsz, benne árakkal)
 2. 15-20 cm vastag homokos kavics, vagy kavics vagy apró szemcsés bontott beton. A lényeg nem a drágaságon van, hanem azon, hogy a víz ne tudjon alulról a betonba (következő réteg) szivárogni. Ja és szépen elosztja a terhelést is. A lényeg, hogy szemcsés legyen, és lapvibrátorral szépen legyen betömörítve.
 3. 8-12 cm vastag betonréteg. Ez lehet CKT, lehet vasalt beton, bármi ami beton. Még tömöríteni (lapvibrátorozás nem árt)  sem szokás nagyon, csak földnedvesen bedolgozni. A bedolgozással kapcsolatban annyit, hogy azért érdemes jól beállítani a szinteket, max 1-2 cm-es hibákat engedhetünk meg magunknak, mert erre már jön a homokréteg.
 4. 2 cm vastag homokréteg. Ez helyenként 3 lesz, helyenként 0,5 cm. Ez lesz az a réteg, ami pontosan beállítja a szintünket. Ezt szépen kell megcsinálni: csak finoman elhúzzuk. Nem tömörítünk, meg ilyenek. Én erre a rétegre cement port szoktam hinteni, de ez az én baromságom, nem kötelező. Fontos, hogy sehol se lógjon ki a beton a homokból, mert azon billegni fognak a lapok!
 5. jöhet a térkő lerakása a homokágyra! Ezek a lapok fentebb említettek miatt lehetnek 4 (gyalogos), 6 (személyautó) és 8 (teherautó) cm vastagok.

Ez szerintem egy időtálló, tuti térkő rétegrend. Nehezen gyomosodik, mert nincs szerves anyag benne, nem süllyed, mert beton van alatta, és nem is annyira drága. Építéseim során dolgoztam cégek mellett, akik nagyban térköveztek, és ők is ezt a rétegrendet alkalmazták. Baba!

Térkövezés házilag
Térkövezés házilag

Térkövezés házilag

Megvan az elmélet, elmentünk a boltba, megvettük a kavicsainkat és a szegélyköveinket is! Eljött a térkő lerakás ideje! A térkövezés lépései ugyanazok akkor is ha mi csináljuk, és akkor is ha rábízzuk egy burkoló brigádra.

Térkő lerakás lépései

 • az első lépés a kitűzés: kimérjük a sarokpontokat és vasbeton cövekeket ütünk le. Ezek közé a cövekek közé rugalmas kőműves zsineget érdemes kifeszíteni.
 • ásás: ha lehet géppel, ha nem akkor kézzel áskálódni kezdünk. A térkő végleges szintjétől 30 cm-re érdemes a komplett terepet legyalulni és jól megdöngölni egy döngölőbékával!
 • ássunk tovább: a térkő oldalsó megtámasztásához szegélykövet kell bebetonozzunk. Ezt betongerendába szokás megtenni, méghozzá oldalsó megtámasztással. Leírni nehezebb, mint megcsinálni. A kívánt vonalba kell betont rakni, sokat. Górjuk hát meg betonnal, és rakjuk bele a kerti szegélyt. A szegélykő üljön bele a betonba kb. 10-12 cm-t. A szegélykő teteje egybe kell essen a térkő tervezett tetejével. Ahhoz, hogy pontosan dolgozhassunk, a zsineg kell mutassa végleges szintet és irányt (kitűzés).  Ez a térkő lerakás egyik legfontosabb lépése!
 • locsoljuk és hagyjuk megkötni a betont (1-2 nap)
 • jöhet a sóder: szépen teregessük el a sóderünket 10 cm-es rétegekben lapvibrátorozva. A tömörítést semmiféleképpen ne hagyjuk ki, a profik sem teszik.
 • rendeljünk betont: a C6-os vagy C8-as CKT beton is pont megteszi! Ha 12 cm vastagságban betonozunk, akkor nagy baj nem történhet. Ezt a betont gereblyével terítsük el és léccel igazítsuk vízszintbe! Tömöríteni lehet, méghozzá lapvibrátorral. Így tuti lesz a minőség még akkor is, ha házilag térkövezünk!
 • hozzuk a homokot: átlag 2 cm 0-4 -es homokot kell teríteni a betonfelületünkre, és szépen tükörsimára elhúzni egy lehúzóléccel! A beton nem lóghat a homokból ki. Ha mégis kilógicsál, akkor ott egy billegő és idővel eltörő térkőre számítsunk.
 • én ezen a ponton olyat szoktam, amit senki sem: cement port szórok a homok tetejére. Valamiért megnyugtat a tudat, hogy ez így van, gyakorlati haszna szerintem nem sok van.

Itt indul a látványos folyamat, ekkor kell kihívni a családot, hogy ámuljanak:

 • szorosan illesztve a gyártó által biztosított lerakási rajz szerint rakjuk le a térkövet! Próbáljuk úgy rakni, hogy a tetejük síkba kerüljön és keveset kelljen vágni!
 • a fugák irányaira vigyázzunk, jól kell kinézzen a nagy mű!
 • seperjük be a fugákat! Ez egyszerűen hangzik, de nem az. Több hullámban kell végezni, és amikor elkészültünk akkor locsoljuk meg. Ekkor rájövünk, hogy nem készültünk el. Létezik speciális beseprő homok, ami színes, mész-mentes és gyomtaszító. Nem is drága, de itthon a sima homok a divat.
 • lapvibrátorral be kell tömöríteni a köveket. Ha cementet szórtunk a homokra, akkor úgy vibráljunk, hogy még nem érte víz a felületet. A lapvibrátor aljára gumilapot kell rakni, hogy ne karistolja össze a felületet. Ezt a lapot a kölcsönzőben vágják utánunk díjmentesen, csak kérni kell!

Ezekkel a lépésekkel a térkő lerakás gyerekjátékká változik, és egy herélt giliszta is meg tudja csinálni a munkát 😀 <—Hát nagyon nem… Kemény, fáradtságos munka elé nézünk, ami szerencsére nagy haszonnal is kecsegtet.

Építőipari szakmunkások
Térkövezés házilag, haverokkal

Térkövezés ára

1 m2 térkő lerakás költségvetésén keresztül az árakkal is tisztába kerülhetünk:

Ha a térkövezés házilag készül, akkor az anyagdíjakkal és munkagép költségekkel kell számolni. Ha a térkő lerakás egy kőműves brigád feladata lesz, akkor munkadíj, anyagdíj és munkagép költségeink lesznek.

Anyagköltségek:

 • gépi ásás: kb. 4-5.000 Ft/m2 -> 0,3 m x 1 m2= 0,3, m3 földet kell kiásni és megmozgatni.
 • 2 oldali megtámasztáshoz beton (CKT): kb. 2200 Ft -> 0,3 m x 0,3 m x 1 m x 2 db = 0,18 m3 beton.
 • szegélykő a 2 oldalra: 1.800 Ft -> 2 db 1m-es szegélykő
 • sóder ágyazat: kb. 800 Ft -> 0,15 x 1 m2= 0,15 m3 sódert kell letömöríteni lapvibrátorral.
 • betonozás homok alá: kb. 1.500 Ft -> 0,1 m x 1 m2= 0,1 m3 betont kell elteríteni és szintbe húzni.
 • homokterítés: kb. 200 Ft -> 0,02 m x 1 m2 = 0,02 m3 homokot kell gyönyörűen elsimogatni.
 • térkő lerakása: kb.  4-5.000 Ft -> itt középkategóriás térkővel számoltam, ez a szám durván eltérhet az igényektől.

Szumma: ha a térkövezés házilag készül akkor kb. 16.500 Ft-os anyagdíjjal számoljunk négyzetméterenként. Sok? Baromi sok! Szerencsére ehhez a számhoz még hozzájönnek a fuvarozási, csomagolási, pöcsörészési díjak, amik kb. 10%-os árnövekedést jelentenek: a végső anyagdíj 18.150 Ft/m2. Bamm!

Munkadíjak:

Ehhez a brutális anyagdíjhoz szerencsére nem társul hasonlóan magas munkadíj, de azért ez sem lesz olcsó: kb. 7-10.000 Ft/m2-rel érdemes kalkulálni.

Egy 50 m2-es térkő lerakás anyaggal és munkadíjjal együtt 1,3 millió Ft körül alakul, ha profikra bízzuk az ügyet. Ha a térkövezés házilag készül, akkor 900.000 Ft környékén megáll a beruházás. A feladatunk annyi, hogy betartsuk a térkövezés lépéseit, és ügyesen tervezzük meg a felületet, különös figyelemmel kísérve a térkövezés rétegrendjét.

Térkő választék
Na innen lehet ihletet meríteni

Térkövezés házilag, tuti tippek:

Ha már arra adtuk a fejünket, hogy a térkövezés házilag készüljön, akkor az alábbi tippekkel tovább javíthatjuk acélos kőműves teljesítményünket:

 • ha mindkét oldalra szegélykövet kell rakjunk, akkor számoljuk ki az elméleti szélességet! Pl.: 20 cm x 20 cm széles térkövek esetén 40, 60, 80, 100 cm széles járdát tudunk kialakítani + a szegélykövek vastagsága (5 cm körül szoktak mocorogni). Ha egy kb. 100 cm széles járdát szeretnénk, akkor 5 x 20 cm lenne a szegélykövek belső távolsága. Ehhez érdemes hozzáadni 1-1 cm-t, hogy ténylegesen be is férjenek a köveink! Így lesz 102 cm a belső táv. Ehhez jön hozzá a szegélyek vastagsága, ami 2x 5 cm=10 cm. Így együtt 112 cm lesz a járdánk szélessége! De baromi jók vagyunk béjbiii! Ezt a profik is pont így csinálják, nem csak azok akik a térkövezést házilag végzik.
 • a térkövet flexxel szokás vágni, méghozzá a nagyobbik félével. 230 mm-es kővágó korongot használjunk. Azok a korongok, amik úgy néznek ki, mint a fémvágó korongok baromira rossz választásnak bizonyulnak. Egy normális korong acélból készült és gyémánt vágófelülete van. Az áruk borsos, kb. 5000 Ft/db egy normális típus.
 • mindig vegyünk 1-2 m2-rel több térkövet a kelleténél! Sérülés, csere, javítás esetén legyen mihez nyúlni
 • a térkőfelületen a víz vígan csordogálhat. Lejtéseket alkalmazzunk, hogy ne a házat áztassuk, és a térkő alatt se parkoljon a víz.
 • a fugázást egymásután többször is érdemes elvégezni, hogy tényleg betömködjük a lukakat!
 • némely térkő fajta oldalán kapaszkodó fülek (olyan nútféder féle) vannak, ezzel jobban összedolgoznak, és a fugákat is egységesre állítják.
 • ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor érdemes kimenni egy nagy tüzép udvarára. Tuti, hogy 1000 féle térkővel van végigrakva.

Térkő gyártók

Térkő gyártókkal Dunát lehet rekeszteni, de azért felsorolok párat, meg linket is dobbantok hozzájuk:

 • Semmelrock: ők az egyik legnagyobb cég a térkő gyártók között. Nagy választék, és viszonylag magas ár jellemzi őket. Jó minőséget adnak, meg is kérik az árát. Link
 • Abeton-Viacolor: ez a cég két térkő gyártó fúziójából alakult ki. Kevésbé puccos a megjelenésük, de jó minőségű árut adnak. Az áruk közepes. Link
 • Leier Térkő: nagyon baba térköveik vannak, drágán adnak jó minőséget. Én a Semmelrockkal teszem egy polcra őket. Link
 • Barabás térkő: magyar családi vállalkozásból feltörő térkő gyártó cég. A minőségük közepes, az áruk alacsony. Én ár-érték viszonylatban őket ajánlom. Link

Végezetül itt egy frankó videó hogy hogyan is csinálják a nagyok:

Levi voltam, sziasztok!

 

 

21 hozzászólás

 1. Tisztelt Kerekes Levente!

  Nagyon jó cikkeket ír érdemes olvasni sok hasznos dolog van benne.

  Udvar térköveztetése előtt állunk ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem.
  Azt már több helyen olvastam, hogy az árok ásásnál a szegélykő végett 20-30 cm-re szélesebbet ássunk, mint amilyen szélesen tér kövezni szeretnénk.
  De azt nem írták sehol sem, hogy teljes mélységben 20-30cm-rel legyen széles az árkunk?
  Ha van 40-45cm mély árkom +30cm-rel szélesebb akkor az első rétegre, azaz a darált betonra lesz rakva a betonágy a szegélynek?
  Szegélykő ágyazásához a beton milyen szemcsenagyságú sóderból legyen? 0-24-es vagy másmilyen legyen?

  Betonágyazat CKT betonnak is jó a 0-24-es sóder? Ez a réteg mennyire gyorsan fogja majd az esővizet átengedni a murvához képest?
  CKT betont házilag hogy keverjük, 1m3 sóderhez mennyi cement kell?

  Ha nem betonágyazat lesz, akkor milyen szemcsenagyságú murvát érdemes rakni?
  – Darált beton lenne legalul.
  – Következő réteg murva lenne, csak milyen szemcsenagyságú legyen az a kérdés.
  – Térkőnek az ágyazó réteg is murva lenne annak jó a poros murva?
  Az egyes rétegek minimum milyen vastagok legyenek minimum?

  Köszönöm megtisztelő válaszát!

  Tisztelettel:

  Tajti Imre

  1. epitoabc
   Author

   Kedves Imre!

   Köszönöm a biztatást!
   A kérdések nagyon jók, megpróbálok rájuk értelmesen válaszolni:

   Teljes szélességben legyen mély az árok? – Szerintem igen, és érdemes a darált betonra rakni a kétoldalt futó betongerendát, ebbe pedig beleülhetnek a szegélykövek. Tehát a felület teljes szélességében érdemes kiszedni a földet, + 30 cm oldalanként. Ezt a felületet pedig lehet jól betömöríteni döngölőbékával, és feltölteni darált betonnal. Ezután újra lehet döngölni békával.

   Szegélykő ágyazáshoz bátran mehet a nagy szemcséjű beton, a 0-24 tökéletes erre a célra.

   A betonágyazathoz is tökéletes a 0-24-es sóderből készült CKT. A CKT is átengedi a vizet, ha nincs rendesen betömörítve. Én arra esküszöm, hogy lapvibrátorral tömörítsük a CKT-t. A murva jobban átereszti a vizet, és szerintem ez nem tesz neki túl jót: az alatta lévő földréteget tudja áztatni, és süllyedések jelennek meg. Ezért ajánlom jobban a CKT-t. Ha kicsit ki is mosódik alatta a föld, akkor is képes áthidalni a süllyedéseket. Mások arra esküsznek, hogy a víz inkább szivárogjon le a földbe, és ne áztassa a betonokat, mert ez mészvirágzást okoz. Én inkább az első véleményen vagyok.

   CKT recept: 200-220 kg cement + 1 m3 sóder + annyi víz, hogy földnedves konzisztenciát kapjunk. Én ezt a receptet egy C6-C8 közötti CKT minőségre tippelem.

   Murvából a 0-55-ös minőséget (a porosat) szokták ajánlani, ez jól ékeldődik, a kis hézagok is ki lesznek töltve. A darált beton nem engedi fel a talaj felől jövő kapilláris vizet, a murva jól tömörítve meg megadja a stabilitást. Én ide inkább a CKT-t ajánlom, de sokan ellenkezően vélekednek, és ők is jó minőséget adnak. Én a hosszútáv miatt ajánlom a CKT-t.

   Ágyazó rétegnek én 0-4-es homokot ajánlok, nem murvát.

   Rétegvastagságok:
   darált beton: 15-25 cm
   teherviselő tömörített murva: 20-30 cm
   0-4-es ágyazó homok 2-3 cm

   Remélem, hogy segítettem!

   Üdvözlettel: Levi

 2. Kedves Levi!
  Tanácsot szeretnék kérni. Két éve készült el az udvarunkon belül egy kocsibeálló és kosárlabda pálya térkőből. Amennyire én tudom, zúzott kő ágyazat van alatta.
  Most medence építés miatt egy markolónak és egy teherautónak kellene átjönni rajta, hogy kihordjuk a földet az udvarból. Nem kérdés, hogy meg fog süllyedni a térburkolat, hiszen nem erre lett méretezve, a kérdésem az lenne, mit tegyünk annak érdekében, hogy ez a süllyedés a lehető legkisebb mértékű legyen, és esetleg a kövek egészben maradjanak, hogy újra lehessen majd rakni?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: Asztalos Tímea

  1. epitoabc
   Author

   Kedves Tímea!

   Én a helyetekben vastagon végigszórnám puha homokkal az egészet. Ezután vastag acéllapokkal beteríteném azt a területet, amin átmennek a gépek. Ilyen acéllapok a munkagépeseknél szoktak lenni, meg kell kérdezni, hátha van házon belül annyi amennyi nektek kell. Ezek a lapok szépen elosztják a terhet, így nem pontszerű nyomás éri a burkolatot. A homok azért kell, hogy a lapok ne sértsék meg a térkövet. Ez a recept nem garancia a sikerre, de ad valami esélyt az ügynek. A homokot a végén talajlazítónak fel lehet használni.

   Üdv.: Levi

   1. Kedves Levi!

    Köszönjük a tanácsot!

    Üdv. Timi

 3. Kedves Levente!
  Nagyon hasznos a cikk. Köszönöm. A kérdésem részben térkővel kapcsolatos. Kedden lesz betonozva a kerítés alapja. Jó a követező elképzelésem? Toló kapu lesz, a kapu alá 20 cm vastag beton, legalább 20 cm széles, bevasalva, hosszában legalább 2 szál betonvas, mely összekötve a kerítés vasalásával. A kerítés alapja kb. 70-80 cm mély, 30 cm széles, 40*20-as kengyellel, 25 cm-t, a 4 sarkában 12-es betonvas. Barabás téglából lesz a kerítés fala. Majd valamikor térkővel lesz burkolva, az utcán. Ezért azt gondoltam, hogy a toló kapu sínje alá végig mindenképpen kell 20-30 cm szélességeben térkő, melyet ragasszak le pl. csempe ragasztóval? A toló kapu sínje úgy lesz lefúrva. A térkő magasság a ki fog állni, a mostani járda szinttől, oda pedig betonból gondoltam kialakítani a lejtést, az udvaron és az utcán is, kb. 20-20 cm hosszan elnyújtva. Ön szerint ez így elég erős lesz? Terhelhető ez később pl. 4 tengelyes teherautóval? Az utcán jó állapotban lévő beton járda van, nem repedezett, csak csúnya. Arra gondoltam, hogy arra rá lehetne tenni a térkövet. kb. 2 cm vastag 0-4-es ágyazóréteg, majd mehetne rá a térkő. A meglévő járda szélére rá ragaszthatom az egy sor térkövet valamivel, vagy mindenképpen szegélykövet kell betonozzak? Köszönöm előre is.

 4. Kedves Levente!
  Nagyon hasznos a cikk. Köszönöm. A kérdésem részben térkővel kapcsolatos. Kedden lesz betonozva a kerítés alapja. Jó a követező elképzelésem? Toló kapu lesz, a kapu alá 20 cm vastag beton, legalább 20 cm széles, bevasalva, hosszában legalább 2 szál betonvas, mely összekötve a kerítés vasalásával. A kerítés alapja kb. 70-80 cm mély, 30 cm széles, 40*20-as kengyellel, 25 cm-t, a 4 sarkában 12-es betonvas. Barabás téglából lesz a kerítés fala. Majd valamikor térkővel lesz burkolva, az utcán. Ezért azt gondoltam, hogy a toló kapu sínje alá végig mindenképpen kell 20-30 cm szélességeben térkő, melyet ragasszak le pl. csempe ragasztóval? A toló kapu sínje úgy lesz lefúrva. A térkő magasság a ki fog állni, a mostani járda szinttől, oda pedig betonból gondoltam kialakítani a lejtést, az udvaron és az utcán is, kb. 20-20 cm hosszan elnyújtva. Ön szerint ez így elég erős lesz? Terhelhető ez később pl. 4 tengelyes teherautóval? Az utcán jó állapotban lévő beton járda van, nem repedezett, csak csúnya. Arra gondoltam, hogy arra rá lehetne tenni a térkövet. kb. 2 cm vastag 0-4-es ágyazóréteg, majd mehetne rá a térkő. A meglévő járda szélére rá ragaszthatom az egy sor térkövet valamivel, vagy mindenképpen szegélykövet kell betonozzak? Köszönöm előre is.

  1. epitoabc
   Author

   Kedves Béla!

   Szerintem a kapuval nem lesz gond, így elsőre teljesen jónak tűnik az elképzelés. Én úszókaput csináltam magamnak, de az ön elképzelése is tökéletes. Szerintem a 20 cm beton elég, bár lehet, hogy nem CKT-t, hanem egy C16-os betont érdemes letenni, nehogy megnyomja a teherautó. A térkő vastagsága pedig 8 cm-es kell legyen, hogy bírja a nagy megterhelést.
   A járda esetében simán jó a leragasztott külső sor. Szoktak ilyet csinálni, simán megáll úgy is.

   Üdvözlettel: Levi

   1. Kedves Levi!
    Köszönöm a megerősítést. Igen én is úszó kaput szerettem volna, de 350*190 cm-es tele kapu lesz, és a lakatos nem javasolta, mert amennyiben pl. csak 100 cm-re van nyitva, akkor szerinte ez erős szél lehet meg nyomhatja, mivel nem tud át fújni rajta. Azt nem tudom, hogy valós probléma lehet, vagy csak a kivitelezése okoz neki problémát. Ami hátrány szerintem a toló kapunál, hogy 16 mm magas omega sínen kell áthajtani az autóval. A beton C16 lesz.
    Köszönettel: Vajai Béla

 5. Kedves Levente!
  Nagyon érthető és követhető a leírása a térkövezés menetéről. A közeljövőben nálunk is térkövezésre kerül sor, a rétegrend az Ön által is javasolt rétegrend lesz. Kérdésként merült fel, hogy a térkövet a ház lábazatához közvetlenül tegyék vagy a ház lábazatához kerüljön coulé kavics és utána a térkő. Ebben a kérdésben szeretném a véleményét kérni. Válaszát előre is köszönöm szépen.
  Üdvözlettel: Szűcs Edit

  1. epitoabc
   Author

   Kedves Edit!

   Én a lábazathoz hozzázárnék a betonnal: a kulékavics bevezeti a vizet az alapokhoz, ami komoly gondok forrása lehet. A lábazathoz zárt térkő áztatja a lábazati xps-t, de nem engedi az alapot tönkremenni. Ha megoldható, akkor a térkő és az alatta lévő beton eséssel legyen rakva: elfele vezesse a vizet a háztól.

   Üdv.: Levi

 6. Kedves Levi!

  Nagyon szépen köszönöm a választ.

  Üdv, Edit

 7. Tisztelt Levi.
  A részletes leírás teljesen oké,rendben van.
  A kérdésem a következő.
  Fugázáshoz marosi homok és cement keveréke egységesebb stabilitást eredményez?
  Üdvözlettel
  Gyula

  1. epitoabc
   Author

   Kedves Gyula!

   Lehet cementtel is csinálni, de besepréskor megfesti a térkő felületét. Én is próbáltam. Ha szürke a térkő, akkor talán elmegy, de egy színes térkőnél ez akár végzetes is lehet.

   Üdv.: Levi

 8. A szinesnél egyértelmű,jelen esetben szürke a térkő.A stabilitásra öszpontosítanék,nevezetesen,hogy az igéybevételtől ne mozogjon ki a térkő/gyalogos közlekedés/ ill.mekkora fugaméretet javasol.

 9. Kedves Levente!

  A betonozott tükör esetén vizzáró fugát kell kialakítani? A beszivárgó nagy mennyiségű esőviz, mondjuk egy kocsibeállónál nem nyomja ki a ültető homokréteget, ha ráhajt a gépjármű? Arra gondolok, felázik a homok és mint egy hidraulika kinyomja a terhelt térkövek alol a homokot, és nyomvályús lesz.
  Üdv.: Ferenc

  1. epitoabc
   Author

   Üdv!
   Térkő esetében vízzáró fugát ritkán alkalmazunk. Létezik, de az esetek 90%ában nincs rá szükség. Leginkább a gyomok ellen alkalmazzák, és úgy készül, mint a hidegburkolatok esetén. A fuga néha kimosódik, de ezt a víz okozza, nem az autók.
   Üdv. Levi

 10. Kedves Levente!
  Nagyon hasznos a cikk a cikk, ezer köszi.
  Szeretném megkérdezni, hogy vállalsz térkövezést a 3. kerületben?
  Jövőre szeretnék kb. 300 nm kövezni.
  Köszönöm előre is a választ.
  Feri

  1. epitoabc
   Author

   Kedves Feri!

   Én miskolci vagyok, Budapestre nem mennék dolgozni. A másik pedig, hogy nem is térkövezek, csak a korábbi tapasztalataimat írom ki magamból.

   Üdv.: Levi

 11. Kedves Levi!

  A térkő alatt szeretnénk elvezetni 6 m-nyi szakaszon az esővizet egy 110-es pvc csőben. Tudnál erre rétegrendet javasolni?

  Köszönöm,
  Viktória

  1. epitoabc
   Author

   Kedves Viktória!

   Én az esővizet valahol a sóderréteg alatt vezetném el. Ha félsz a fagytól, akkor leviheted 80 cm mélyre, de nem jellemző. A kiásott gödörbe homokágyba befektetném a KGPVC csöveket, és befedném homokkal. Ezt betömöríteném lábmunkával, nehogy sérüljön a cső. Ezután sóder, CKT, homok, térkő a felfele mutató rend.

   Üdv.: Levi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük