Generálkivitelezés

Generálkivitelezés, előszó

Ebben a cikkemben a generálkivitelezés kénköves bugyraiba szeretném meginvitálni az egyre dagadó (nem testileg, inkább számilag) olvasóbázisomat. Még engem is meglep, hogy mennyien vagytok kíváncsiak az írásaimra és a hülyeségeimre… Bezzeg az asszony unja a kreténségeimet, majd ti is így lesztek vele idővel.

Kicsit komolyabbra fordítva a szót: hogy miért is kell erről a témáról írni? Hát csak azért, mert baromira sok pénz van a témában. Asszem írtam már, hogy egy átlagember életében általában egy, maximum két házépítés zajlik le. Na nem azért, mert az emberek utálják a változatosságot, sőt. A fő akadály a kegyetlenül drága építkezés. Régebben (20-30 évvel ezelőtt) az emberek könnyebben végig tudtak vinni egy házépítést, mert a fizetésükhöz képest egy építés nem volt annyira megterhelő. Ma egy hétköznapi pályakezdő, aki kidolgozza a belét sajnos még 20 évre eladósodva is nehezen finanszíroz meg egy családi ház építést (még finoman fogalmaztam).

Ezzel az egésszel nem panaszkodni szeretnék, hanem inkább rávilágítani, hogy mekkora a tét: rengeteg ember egyszerűen nem teheti meg, hogy addig próbálkozzon a házépítésekkel ameddig valamelyik ház jól nem sikerül. Egy dobásuk van, és annak a dobásnak jónak kell lennie. Na ez a cikk nekik szól, és itt jön be a képbe a generálkivitelezés…

Régen így ment a generálkivitelezés
Minden tiszteletem az övék, én 3 téglát nem bírok el

Generálkivitelezés jelentése

Kezdjük azzal, hogy mi a generálkivitelezés jelentése az építőiparban: egy építést (pl. családi ház építés, lakás építés, felújítás) kiadunk egy építőipari vállalatnak, és ő azt megcsinálja szőröstül bőröstül, kompletten.

Vegyünk egy családi ház építést. Ha kiadjuk generálba egy építőipari cégnek, akkor az árajánlatban szereplő összes tételt meg kell csinálja. Az árajánlatot meg egy komplett terv alapján készítik, úgyhogy elviekben komplett házépítést jelent. Na ennyire azért nem eszik forrón a kását, a generálkivitelezés nem csak A-tól Z-ig végigmenő kivitelezést jelent. Ha a generálkivitelezés jelentését keressük, akkor inkább építési fázisokban (készültségi fokokban) érdemes gondolkodni, amiket a kivitelező cég végez el:

 • fogadószint elkészülte
 • szerkezetkész állapot
 • kívül kész állapot
 • félkész állapot
 • kulcsrakész ház

Általában ezeket a készültségi fokokat szokták a generálkivitelezők megadni, ezekből lehet válogatni a megrendelőnek. Természetesen ezektől a fokoktól is el lehet térni egy építés megrendelése során, pl.: szeretnék kulcsrakész házat, de a kertet, a belső ajtókat és a festést én szeretném magamnak megcsinálni.

Fogadószint elkészülte

Ez a készültségi fok azt jelenti, hogy a generálkivitelező a házat csak az alaptestig készíti el. Ahhoz, hogy ez megtörténjen szükséges lesz pár dolog: kész engedélyes vagy bejelentési tervek, statikai terv, talajmechanikai szakvélemény, geodéziai felmérés, tulajdoni lap az építési telekről. Ennél többet nem nagyon szoktak kérni a kivitelezők, bár mindig van kivétel. A ház tervezését vagy belevesszük az ajánlatba, vagy kihagyjuk.

A fogadószint elkészülte azt jelenti, hogy elkészül az ásás, az alaptest (síkalap, sávalap, cölöpözés, bármi), a lábazati kiemelés, a lábazati feltöltés és a rajta ücsörgő vasalt betonlemez. Általában megegyezés kérdése, de a gépészeti és villamossági alapvezetékelést is meg kell csinálni, nem maradhat ki! Néhány cég még a leolvasztott vízszigetelést is megcsinálja.

kulcsrakész házak
Lassan elérik a szerkezetkész állapotot.

Szerkezetkész állapot

Na ez a készültségi fok már izgibb téma, mert a generálkivitelező elkészíti a falakat, a koszorút, a tetőt, bádogozást, födémeket és a lépcsőket is. Ehhez a készültségi fokhoz főként az építészi tervekre lesz szükség. Ilyen esetben szoktam én azt mondani, hogy ha ez megvan, akkor járunk a ház 40%-ánál. A szerkezetkész állapotba a válaszfalak nem mindig tartoznak bele.

Szerkezetkész állapotnál illik nagyon észnél lenni, mert vannak fázisok, amik átnyúlnak egymáson: pl. bádogozás – ha nincs fenn a hőszigetelés és a kültéri vakolat, akkor mire rögzítsük a lefolyó csatornát? Ezekben a kérdésekben meg kell egyezni a generálkivitelezővel, és a szerződésben keményen rögzíteni kell ezeket a tételeket!

Kívül kész állapot

Ez a készültségi fok azt jelenti, hogy az épület kívülről késznek tűnik, belülről meg olyan üres, mint egy politikus lelkiismerete: a külső nyílászárók bekerülnek a helyükre, felkerül a hőszigetelés, meg a nemes vakolat a házra.

A nemes vakolattal nagyon vigyázzunk: túl hamar elkészül a ház színezése, az építés további munkálatai során össze fogják koszolni a frissen elkészült falakat. Ez sajnos törvényszerű, érdemes a nemes vakolat felhordásában megegyezni, hogy később készüljön.

Félkész állapot

Félkész állapot esetén a kivitelezők megalkotják a belső válaszfalakat, áthidalókat, szigetelik a mennyezetet, elkészítik a villamos és gépészeti csövezést. A padlót még nem csinálják meg. Nagyon gyakran szokták eddig kérni a munkát a megrendelők,  mondván, hogy innen majd én befejezem. Megoldható, de rengeteg apró munka szokott még ilyenkor elmaradni, amire nem is gondoltunk.

Kulcsrakész állapot

Ahogy a neve is mondja, csak bedugjuk a kulcsot, és beköltözhetünk. Beköltözés után meg felkufirc-szentelhetjük az összes szobát. Sajnos ennek a fázisnak a legtöbb buktatója: itt derül ki, hogy mi minden is maradt ki a szerződésünkből, és az árajánlatunkból. Nagyon ritkán készül el a kerítés, a kertépítés, a csepegtetőjárdák, takarítás és még hosszan sorolhatnám. A kulcsrakész házak megrendelése jár a legkevesebb plusz energiával.

Generálkivitelezés előnyei és hátrányai

A generálkivitelezésnek nagyon komoly előnyei, és a durva buktatói is vannak. Én mindig úgy fogom fel, hogy az ember nyugalmat és időt vásárol magának, ha kiadja egy generálosnak az építését: igenis tegyen el a kivitelező cég több pénzt, de az építésből fakadó stresszt, időveszteséget és döntési nehézségeket cserébe vigye ő a hátán!

Kinek érheti meg kiadni egy generálkivitelezőnek az építését?

 • akinek megvan rá a pénzügyi lehetősége
 • aki nem konyítja az építőipart, és nem is érdekli
 • akinek az ideje többet ér annál a pénznél, amit megspórolhatna a generálkivitelezőn

Generálkivitelezés előnyei

 • viszonylagos nyugalomban, ép idegrendszerrel lehet átvészelni az építést (nem garantált)
 • gyorsabban, szervezettebben végigmegy egy építés, mintha magunknak szerveznénk
 • úgy építkezhetünk, hogy nem vagyunk képben az építőiparral
 • az egész házra szól a garanciánk (érdemes legalább 3 évet kikövetelni)
 • mindenről papírunk, számlánk, bizonylatunk lesz
 • a munkavégzés közben jelentkező büntetések nem nálunk jelentkeznek
 • kevesebbszer vernek át
 • jobb minőségű lesz a kész ház (ha normális vállalkozót találunk)
 • elkerülnek az építőipari balesetek
 • ha kulcsrakész házat rendelünk, akkor nem kell fizikai munkát végeznünk
 • alapszabály, hogy minden építés csúszik időben: itt kötbérrel vissza lehet fogni a késést.

Generálkivitelezés hátrányai

 • drágább, mintha magunknak szervezkednénk le az építést (10-20%-al szokott drágább lenni)
 • ha gagyi generálos céget nézünk ki magunknak, akkor nekünk reszeltek: drágán lesz sz@runk
 • teljesen nem dőlhetünk hátra az építés alatt:  tervezésben részt kell vegyünk, és a folyó melókat érdemes ellenőriznünk
 • ha nem papírozunk le mindent (ajánlat, szerződés), akkor durván át tudnak verni
 • ha nagyon összeveszünk a generálkivitelezővel, akár perig is fajulhat egy építés, ami évekig húzódhat
 • a telek felkutatását nem ússzuk meg
 • általános, hogy a garancia 1 évig tart, amivel általában popót lehet törölni

Önálló építés előnyei és hátrányai

Önálló építés
A saját erővel megoldott építés is járható út, de baromi nehéz

Ha önálló házépítésre adjuk a fejünket, akkor igazi hardcore játékosok vagyunk: megpróbálunk olcsón jót készíteni. Általában pénzügyi megfontolásból kezd önállóan építeni az ember. Ez vagy összejön, vagy nem. Ma egy átlagos építés kb. 50 millió forint. Ha generálkivitelezővel építünk, akkor az hozzárak még kb. 10-20%-ot a költségvetéshez. Ez 5-10 millió Forint. Na ezt a pénzt szeretnék megspórolni az önépítők. Léteznek olyan önjelölt építészek, akik fizikailag is beszállnak az építésbe, és olyanok, akik csak a munkákat szervezik össze. Az első verzióval lehet több pénzt spórolni. Ha minden fizikai munkát mi magunk végzünk (nem lehetséges), akkor akár a teljes költségvetés felét is megspórolhatjuk! A megspórolt pénzért rengeteg energiát, időt és minőséget bukhatunk. Sok embert láttam, aki így kezdett bele az építésbe, és félúton feladta, mert a stressztől ráment a családja. Szóval csak óvatosan!

Önálló építés előnyei

 • olcsóbb, mintha kiadnánk egy generálkivitelezőnek (10%-tól akár 50%ig spórolhatunk)
 • több beleszólási lehetőségünk van az építésbe
 • elmondhatjuk, hogy: ember csinál ház (szétvet majd a büszkeség)!
 • rengeteg ismerősre teszünk szert az építőiparból
 • lehet feketézni, maszekolni, ezzel további pénzeket spórolva

Önálló építés hátrányai

 • rengeteg stresszel jár így családi házat építeni (több párt láttam elválni egy elhúzódó építés miatt)
 • ha nem értünk az építőiparhoz, akkor tátott szájjal futunk a f@szerdőbe
 • jó eséllyel átvágnak a kivitelezők
 • nem lesz garanciánk, mindenki egymásra mutogat majd
 • lesznek téves elszámolások, építési hibák, amikkel együtt kell éljünk majd
 • a ház tervezés során mindenre ki kell térnünk, nem lesz sok segítségünk a döntések során
 • ha nem vigyázunk akkor megsérülhetünk (komoly dolgokra gondolok, nem csak 1-2 végtag elvesztésére)
 • a maszekolásba csúful bele is lehet bukni

Nagyjából ennyi az előnyökről és a hátrányokról. Szerintem mindenki levette, hogy a generálkivitelezéssel szakértelmet, nyugalmat és minőséget vásárolunk magunknak jó drágán. Az önállóan szervezett építéssel meg pénzt spórolhatunk, de sokat. Egyébként a drágaság az építőiparban csalóka dolog: ha a nagy olcsóságunkban elbénázzuk például az alapot, akkor hirtelen irtózatosan drága befejezés következhet.

Generálkivitelezés menete

Miként megy végbe egy frankó generálkivitelezés a megrendelő szemszögéből? A mi feladataink főként a beruházás elején és végén jelentkeznek. Én a fő megrendelői feladatokat és lépéseket így csoportosítom:

Telek megvásárlása

A nulladik lépés. Telek nélkül nincs családi ház építés. Én a telken nem nagyon spórolnék, csak ha nagyon meg van kötve a kezem. Inkább valahol a kivitelezés során spórolnék. Az építési telek témáról már írtam cikket, úgyhogy ezt nem is nagyon ragoznám. Amire inkább kitérnék, az a telekkel együtt eladó generálkivitelezések: sok helyen lehet olcsón venni telket úgy, hogy adják hozzá a ház terveit és kivitelezőjét is. Az ilyen megoldásoktól szoktam én lábrázást kapni. Jó eséllyel a telek lesz a csali, a ház építéssel meg indul a megrendelő fosztása. Az ilyen esetekre van egy jótanácsom: csak úgy menjünk bele egy ilyen konstrukcióba, hogy több árajánlatot kérünk ugyanarra a családi ház építésre. Ha mind hasonló árban mozognak, akkor nem lehúzásról van szó.

Családi ház tervezés
A generálkivitelezés egyik legfontosabb lépése a tervezés

Tervezés

Ez lesz a legbonyolultabb és legfontosabb feladatunk az egész építés során, ha generálkivitelezéssel építkezünk. Ennél a pontnál kell eldöntsük a házunk legutolsó paraméterét is. Leülünk egy tervezővel konzultálni, aki az igényeink alapján megtervez egy házat. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a családi ház tervezés a legfontosabb lépés!!! Egy rossz építész tervvel lehet a legnagyobbat bukni az építés során! Ha huszadjára már jól sikerült az építész tervezés, akkor jöhet a mindenre kiterjedő lista arról, hogy mik az igényeink a házzal kapcsolatban: az utolsó villanykapcsoló, a terepszintek, a fűtésrendszer, az ablakok üvegének vastagsága, a kőműves tangájának színe, a hőszigetelések, a kerítés, postaláda és minden egyéb okosság, ami a házzal kapcsolatos lehet. Na ezeket a tételeket papírra kell vetni, és beadni a generálkivitelezőnek. Na ő ezek alapján ad egy árajánlatot.

Árajánlat

A szerződés legfontosabb melléklete, az árajánlat. Na ez az az alulértékelt papírfecni, ami mutatja, hogy mit is vásárolunk meg a generálkivitelezőtől. Általában elintézik 4-5 oldalon. Egy 50-60 milliós építkezés összes tétele 4-5 oldalon (láttam már 1 oldalasat is). Lassan egy kiló kenyéren jobban leírják, hogy miből készült! Szerintem aki ezt kitalálta, azt savba kéne mártogatni… Igenis kötelezővé tenném, hogy az idióta árajánlat minden nyavalyás tételt, hozzávalót, megoldást hosszan, laikusok számára érthetően is tartalmazzon. A mai árajánlatok túl szimplák, és csak a kivitelezők értik. Ez így szerintem nem igazságos. Szerencsétlen megrendelőnek esélye sincs az árajánlatot értelmezni… Az építés végén, amikor meg a WC-ben nem megy le a kaki, a kivitelező csak lobogtatja az árajánlatot, hogy kifelejtették belőle a csövet, szarj a csempére… Ez sajnos szerintem a legnagyobb rákfenéje a generálkivitelezésnek. Amelyik cég ezt ügyesen, minden félreértést kiküszöbölve megoldja, az félig már nyert is.

Gondolj bele: ha egy utolsó mucsajröcsögei kocsmapozitív írástudatlan brigáddal szerződsz, akkor az árajánlatodban lófing sem lesz. És hiába dolgoznak csodásan, ha nem tudtok megegyezni, hogy az árban benne volt-e a pince… Még egyszer: ÁRAJÁNLAT, MINDENRE KITÉRVE!

Kivitelezés

Ez a megrendelők legjobb hobbisportja, a kivitelezés vizslatása. Mivel generálkivitelezőnk van, túl sok mindent nem is kell csináljunk, csak leskelődni és talpas cigit lejmolni a segédektől. Ha hibát találunk, akkor jelezni kell a projektmenedzsernek. Már ha van ilyen (hiba vagy projektmenedzser). Ha nincs projektmenedzserünk, akkor se a kőműves Gézát basztassuk a kiszúrt hibával, hanem a cégvezetőt, vagy akit kijelöltek a kapcsolattartásra.

Néha az e-naplóba irkáljunk okosságokat, de amúgy nem sok a teendőnk a kivitelezés során. A lóvét virítani kell, szépen a szerződés szerinti ütemezésben, és ha tudjuk, akkor élvezzük az építkezés élményét! Rengeteg embert láttam, akik vagyonokat költöttek családi ház építésre, méghozzá generálkivitelezőn keresztül. És mit csináltak? Végig idegeskedtek, balhéztak, fenyegetőztek, zelegorkodtak (balhézás székelyül). Én ezt sajnos nem igazán tudom megérteni: egy vagyont fizetett arra, hogy nyugodtan élvezhesse az építését, és mégis végig vergődik… Ha már belekezdtél, akkor visszaút úgysincs, tessék élvezni az utazást!

Átvétel

Ha valahol belé kell fingani a finomlisztbe, akkor ez a jó időpont! Minden problémát, hibát szépen le kell írni, és át kell adni a generálkivitelezőnek, javításra. Ha minden ok, akkor a használatbavételi eljárást nekünk kell indítani, erre a kivitelező nem jogosult. A naplót le kell zárni, beköltözni, és boldogan nézni, ahogy a kutya letaknyolja a frissen festett falakat. Ha minden megvan, akkor az utolsó fizetési részletet (kb. 5-10-15% visszatartás szokott menni) is illik odaadni a generálkivitelezőnek, valószínűleg ez lesz az ő haszna…

Generálkivitelezés buktatói
Néha még generálkivitelezéssel is göröngyös az út

Buktatók a generálkivitelezés alatt

Olyan ügyesen leírtam, hogy milyen szépen is megy a generálkivitelezéssel megtámogatott családi ház építés, hogy még engem is meglep. De hol lehet a folyamat során seggre esni? Hát ezeknél a pontoknál:

 • építész tervezés: a generálkivitelezés kriptonitja. Ezt jól kell csinálni, nincs mese.
 • árajánlat: mindenre kitérő, pontos, akár külsős segítséggel (léteztek régen direkt árajánlat készítő cégek) készített árajánlat
 • ugyancsak árajánlat: több ajánlatot kérjünk ugyanarra a családi ház építésre (minimum hármat)
 • időbeli késések elkerülésére: kötbér legyen a szerződésben, méghozzá elrettentő erejű!
 • gyenge minőség: referencia munkák kérése, már bennlakók kikérdezése, sörözéssel egybekötve. Ez persze nem garancia, hogy a mi házunk jobb/rosszabb/ugyanolyan lesz
 • előleg kiadása: komoly hiba, valahol létezett már olyan, hogy az előleget a generálkivitelező egy egészen másik építkezésen elköltötte, és nem tudta befejezni a munkát. Ha lehet, kerüljük az előlegeket!
 • az utolsó végszámlát túl hamar fizetjük ki, nem tartunk vissza pénzt a végére. Nem fejezi be a kivitelező a munkát – sajnos ez elég gyakori probléma, tartsunk vissza minimum 5-10%-ot!
 • beleterelnek a szerződésbe: vagy a telekvásárláskor vagy a tervezés után, vagy bárhol betesznek be pontot, hogy csak bizonyos kivitelezővel dolgoztathatunk. Ha ilyennel találkozunk, akkor farolás van.
 • nem fogadják el a hatóságok a tervet: na ez durva hiba, ritkán fordul elő – általában a tervező a hibás
 • e-naplós problémák: az e-napló egy igazi csicskadvány. A vezetése annyira egyszerű, mint egy finggal meghajtott zeppelinnek. Bármikor megbüntethetnek a hatóságok, a leggondosabb vezetés mellett is (a generálkivitelezőt is). Erre egyszerűen nem is tudok megoldást, ez van.
 • menet közben jövünk rá, hogy változtatnánk egy csomó dolgon: ez a kivitelező cég rugalmasságától függ, hogy miként veszi az akadályt. A profitorientált kivitelező gárdák nem engedik a változtatásokat, variálásokat.

Generálkivitelezők típusai

A kivitelező csapatok között hatalmas különbségek vannak. Pár típust felvázolnék, főként olyanokat, akikkel már összesodort az élet. Erősen sztereotip fejezetek következnek, előre is elnézést kérek az olvasóimtól! Lentről megyünk felfelé…

Generálkivitelezők típusai
Generálkivitelezőkből is van 1000 féle

A helyi maszek-májsztrók

Ők az a csapat, akik egy fajta házat tudnak, de azt is hibákkal. Nevetségesen olcsón dolgoznak, és viszonylag gyorsan is. Jó eséllyel a munka elejétől a végéig semmilyen papír nem készül az építésről, maximum egy szerződés egy 1 (egy, azaz egy) oldalas árajánlattal. E-naplót a munka végén nyitnak, amit azonnal le is zárnak (büntessenek meg a 2 perc alatt, ha tudnak). A garancia külföldi szó, mi meg itthon vagyunk, ugye (ne is álmodozz!)! Előleget folyamatosan kérnek. Ha engedünk a nyomásnak, akkor elvesztünk. Meglepő módon a kész házaik egyben lévőnek tűnnek, nem dőlnek össze. Esztétikai problémákra (repedés, penész, beázás, párásodás, stb…) számítani kell. Néha szerkezeti gondokra is. A tervek általában már megvannak, mire elérünk a tervezőhöz, és módosítani nem nagyon lehet. A szakemberek univerzálisak, mindenki mindenhez ért (nem kiemelkedően). Ha valami porszem csúszik a kivitelezésbe, nem javítják, terelnek, fenyegetőznek. Egy valamit viszont nagyon tudnak: olcsók, mint állat. És ez elhomályosítja a gondokat. Van, hogy fele annyiból kihoznak egy élhető házat, mint egy profi brigád…

A normális csapatok

Ár/érték viszonylatban ők lesznek a jó választás. Általában családi vállalkozásokról van szó, de van, hogy barátok, egyetemi társak alapítják. 10-20 fős brigádokat kell elképzelni, ahol mindenkinek megvan az erőssége: vannak szakmunkások, de bizonyos feladatokra alvállalkozót hívnak (ház tervezés, ácsmunka, műgyantázás, gépészet, stb…) A mi csapatunk is ilyen volt. Apám kezdte, én folytattam.Korrekt minőséget, és tűrhető árakat lehet elvárni az ilyen generálkivitelezőktől. Az új technológiákkal nehezen barátkoznak. Hibák itt is becsúsznak, de általában zokszó nélkül javítják, ha jogos a követelés. Örökké tele vannak munkával, nehéz elcsípni őket. A szerződés általában valami formanyomtatvány, az árajánlat kidolgozott, de max 5-6 oldalas. Jól reagálnak a menet közbeni változásokra még akkor is, ha bontással járnak. Nagyon gyakori, hogy olyan jó hangulatú az építés, hogy barátságok is köttetnek a kivitelező és a megrendelő között.

Generálkivitelező nagyvállalatok
Van, aki nagyban csinálja. Profin, de drágán dolgoznak.

A generálkivitelező nagyvállalatok

Ők a generálkivitelezés nagyágyúi! Általában a legjobb minőséget adják, a legmodernebb technológiákkal megtámogatva. Gyakran országos szinten dolgoznak, és saját brigádjaik vannak (van kivétel). Nagyon jó kapcsolatokkal rendelkeznek, és általában mindent el tudnak intézni (olyan tervek is átmennek, amik másutt nem). Kitalált megoldásokkal dolgoznak, nem próbálkoznak. Mindenre van letesztelt rendszerük. A ház építész tervezésekor teljesen szabad kezet kapunk, nem fogják a kezünket, hogy Pityukám, az a terasz bazi drága lesz… A rengeteg előnyt egy-két komoly hátrány kíséri: az ár. Nincs mese, általában ők a legdrágábbak a piacon. A másik hátrány pedig, hogy ha beindult az építés, akkor nincs variálási lehetőség. Néha a saját telkünkre sem engednek be, hogy szétnézzünk az építésen! Az árral nincs mit csinálni, el kell fogadni, hogy ez ennyi, a legjobb minőséget vesszük. A variálási lehetőség elvesztését én (fogcsikorgatva) kényelmi funkciónak tekintem: add a pénzt, dőlj hátra, és élvezd! Az Audi gyárba sem mégy be belekotnyeleskedni a galvanizálásba.

Őket bátran ajánlom, fiatalos, agilis csapat!

Generálkivitelezés: Felújítás vagy új építés

Nagyon nem mindegy, hogy egy meglévő házat szeretnénk felújítani, vagy egy új kulcsrakész házat építenénk. Hiába szerepelnek hasonló tételek az árajánlatban, egy felújítás mindig rizikósabb: mi van, ha plusz rétegeket találunk, elrohadt a tartószerkezet, ha szétázott a szigetelés, stb… És még valami: felújításkor bontani kell. Kulcsrakész ház építése során a kivitelezők nem nagyon bontogatnak (ha minden jól megy).

Egy új kulcsrakész házépítés során nem igazán várják meglepetések a generálkivitelező céget, maximum a az alapozás során a talajban. De talajmechanikával még ezek a meglepetések is kiküszöbölhetőek.

Egy felújítás során az esetek nagy részében a bontáskor egy kellemetlen hívás találja meg a megrendelőt: főnök, gáz van. Megvan, hogy mitől romlott el az a dolog, amit éppen felújítunk. És ilyenkor még mélyebbre kell nyúlni a pénztárcában. Generálkivitelezéses felújítás során előre meg lehet egyezkedni, hogy az aktuálisan megrendelt tételeken felül, ha találunk még javítandó feladatokat, akkor az mennyibe is fog kerülni.

Szóval ne csodálkozzunk: egy felújítás munkatétele drágább, mint egy új építés ugyanarra szóló tétele.

Összegzés

Az én véleményem az, hogy bármilyen építési formát is választasz, próbáld meg az elejétől a végéig élvezni az egész kivitelezést. Túl nagy összeget tapsolsz el ahhoz, hogy végig duzzogd  az egész építést. Ha van pénzed, nem értesz az építőiparhoz és a kulcsrakész házak vonzanak, akkor mindenféleképpen generálkivitelezéssel ajánlom a családi ház építést. Ha megszorultál, értesz az építőiparhoz és nincs lehetőséged generálkivitelezőt fogadni, akkor marad a saját kezű szervezkedés (akár építés is). Ha az utóbbi lehetőséget választod, akkor szükséged lehet egy frankó projektmenedzserre: mondjuk rám! Ha Miskolc környékén jön rád az építészet, akkor olvasd el a szolgáltatásomról szóló cikket! Ha bejön a téma, akkor keress bátran!

És komácska: árajánlat minden mennyiségben!!!

Levi voltam, kezit csókolom!

2 hozzászólás

 1. Szia Levi!

  Mit gondolsz egy “félkész” állapotig generállal megoldott építkezésről, a fennmaradó munkák házon belüli elvégzéséről? Gépész, elektromos kivitelező van a családban, jómagam gépész tervező vagyok. Nagyon hasznos és informatívak a cikkeid, ezúton is köszönöm 🙂

  1. epitoabc
   Author

   Szia Gábor!

   Én az ilyen megoldásoknak nagy híve vagyok: rengeteget spórolhatsz, és saját munkával fejezed be a házat. Ez hatalmas dicsőség, az önbizalmatok az egekben lesz tőle. Amire vigyázzatok: a látszó munkákat (festés, burkolás stb…) tényleg profi ember végezze.

   Üdv.: Levi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük