Kaszálás, miért foglalkozzak én veled?

Az építés alatti fűnyírás sok szempontból lehet fontos. Csak gondoljunk egy olyan munkaterületre, amin nyakig ér a gaz: minden egyes lépés kényelmetlen és veszélyes is egyben. A nagy fűben nem láthatóak a használat közben földre rakott anyagok és szerszámok, bogarak és csúszómászók. Egészen addig, amíg ki nem jövünk a földből az építéssel (alapozási rész) minden lehajoláskor, leguggoláskor popón fog szúrni valamiféle gyom. A hosszabítók vezetékei nem látszanak és jó eséllyel felakadnak a dudván. Ha lerakunk egy szerszámot, akkor az jó eséllyel ott is felejtődik, mert nem látszik. Ez egy kalapács esetében még nem nagy gond, de ha kinn felejtünk egy flexet az esőben, akkor jó eséllyel tökön szúrjuk magunkat, amikor rájövünk a hibánkra. Sőt, ha pont egy kasza marad ott, mondjuk a vashajlító mellett, na az szúrós élményt fog nyújtani.  Egyszerűen kényelmetlen, és a szomszédok sem nézik jó szemmel a nyakig érő gazt. Szerintem egy építési szezon alatt 3-4x kell lenyírni a füvet, hogy ne okozzon problémát a gyom.

Lássuk hát, hogy építés közben milyen lehetőségeink is vannak a kaszálásra:

A jó öreg kasza

Kézi kasza, sarló

Ez lenne a legolcsóbb megoldás. Sarlót már 1500 Ft-ból is tudunk venni. Egy kasza pedig 6-7000 Ft-ból jön ki. Sajnos az olcsóságával jönnek a kényelmetlenségek: mivel tisztán emberi erővel dolgozunk, így baromi nehéz csinálni. Továbbá nem minden típusú fűre alkalmas: a vékony szálú, sűrű, eldőlt füvekre nem igazán alkalmas. Sajnos még mindig hátrány következik: eléggé balesetveszélyes a használata. Nem egyszer vágtam már meg magam kaszálás közben, és a fenés sem a legkönnyebb elfoglaltság. A profi kaszálók a flexxel való fenést a homokosság jelének tartják.

Lássuk, hogy hogyan is fogjunk hozzá: nagy felületen dolgozzunk, és figyeljünk rá, hogy sík, egyenletes legyen (építési telken nem sok van) a kaszálandó felület. Engedjük le a kaszát egészen a földig, és oldalfordulásokkal kezdjünk vágni. Minden suhintásnál húzzuk magunk felé kicsit a kaszát. A vágáskor érezni kell, hogy a kasza dolgozik. Ha nem érezzük a vágást, akkor nincs megfenve a kasza, vagy egyszerűen bénák vagyunk. A lényeg azon van, hogy a levágott füvet hogyan rakjuk le a suhintás után.  Amennyiben törmelék, vashulladék van a területen, úgy a kézi kaszát el is felejthetjük, csak szenvedni fogunk. A kerítés mellett sarlózni kell, mert beakad a kasza pengéje, és lehet fenni, sebeket kötözni, stb… Ez szerintem a legnehezebb fűnyírás fajta.

Tologatós fűnyíró

Benzines fűnyíró

Ez egy jó megoldás fűnyírásra egészen addig, amíg el nem kezdődik az építés. Egy üres, sík telket szépen le lehet nyírni egy tologatós fűnyíróval, de egy törmelékes, feldúlt, vashulladékokkal tűzdelt terület azonnal kivégzi a tologatós fűnyírókat. A tologatós fűnyíróknak létezik elektromos és benzines fajtája. A benzines zajos, büdös, olajcserét igényel, és 95-ös benzinnel működik. Cserébe nem kell neki áram. Az elektromos pont az ellenkezője: csendes, könnyű, nem igényel karbantartást, de áram kell neki. Ez lehet kábeles áram, és lehet akkuból jövő delej. Az akkus gépek egyenlőre még baromi drágák, de lassan csökken az áruk. A kábeles megoldás elég kényelmetlen.

Sajnos, ahogy korábban írtam, egy törmelékekkel televágott építési területre nem igazán alkalmas a tologatós fűnyíró. Az építés előtt és végén, miután rendbe raktuk a területet már jöhetnek a ezen típusú fűnyírók. Én míg teljesen be nem állt a fű, és ki nem szedtük a kavicsokat és a törmeléket a területről, a fűnyírást valami gagyi géppel oldanám meg, mert úgyis kinyírjuk az első pár nyírással még a legdrágább gépet is. Utána jöhetnek a jó márkák, amikkel villoghatunk a szomszédok előtt.

Az akkus gépekből érdemes úgy választani, hogy az akkuja legyen kompatibilis más gépekhez is: mondjuk egy akkus csavarbehajtóhoz, vagy flexhez, akár körfűrészhez. Újabban a gyártók már nem is a gépeket akarják elpasszolni. Az akkumulátor a nagy biznisz. Ha megvetted az akkut a töltővel, akkor később tuti ugyanezt a márkát fogod venni más feladathoz is. Így az akkuk ára felment, a gépeké meg szépen le. Vásárláskor óvatosnak kell lenni, mert gyakran „kifelejtik” az akkut a gép mellől. Természetesen így olcsóbb a termék, úgyhogy ész nélkül megveszed. Az első bekapcsoláskor jön a káromkodáscunami és az akku rendelés…

Hecht trakesz. Nekem is ilyen van

Fűnyírás traktorral

Ez a legdrágább módszer. Tuti túlzásnak érzem főként úgy, hogy ezek a gépek rettenetesen érzékenyek a nyírandó felületre: még a göröngyöket sem szeretik, nemhogy a kiálló vasakat és betonokat. Eszünkbe se jusson építés alatt ilyennel nyírni a füvet, hacsak nincs fölösleges pénzünk javításra. Továbbá a zegzugos építési területeken nem elég fordulékony egy ilyen gép, így csak kínlódás ilyennel dolgozni.

Ha viszont kész az építés, párszor lenyírtuk valami gagyesz fűnyíróval a területet, a fű is elkezdett beállni, akkor egy ilyen gép eszményi lehet! A gokartozás élményét adja úgy, hogy közben munkát végzünk! Dupla haszon! Nekem van ilyen gépem, és nagyon megkönnyíti a kert rendben tartását. Egy új traktor 300.000 Ft-tól indul, határ a csillagos ég. A fűgyűjtősek drágábbak, az oldalkidobósak olcsóbbak. 95-ös benzint isznak, és évente olajat kell bennük cserélni.

Fűnyírás elektromos kaszával

Megérkeztünk az egyik befutóhoz a fűnyírás témájában! Szerény véleményem szerint ez az egyik legtutibb megoldás ár-érték viszonylatban, ha már van áram a területen. Miért is? Mert olcsó, és nem kell neki olaj, benzin, gyertya, meg egyéb fityfene. Cserében ott lóg a póráz a nyakunkon, ami ebben az esetben a kábel. Én próbáltam, annyira nem kényelmetlen.A boltból darabokban adják ki, és nekünk kell összeszerelni. Ja, és a damilos fejjel a kész ház körül szépen lehet szegélyt igazítani, tökéletes rá. Ja, össze ne tévesszük az elektromos szegélynyírókkal! Azok kaszálásra nem alkalmasak!

Lássuk az előnyeit:

Elektromos fűkasza
 • könnyű
 • csendes
 • nyomatékos
 • olcsó 20-30 ezer forint között már kapható jóféle
 • nehéz elrontani
 • nincs karbantartás
 • damilos és vágótárcsás vágást is lehetővé tesz – épeszű damilt vegyünk, mert a gyári általában hulladék

Hátrányai:

 • kell neki az áram
 • könnyebb tönkretenni, mint egy benzinest
 • folyamatosan figyelni kell a 220-as madzagot
Greenfield benzines fűkasza

Fűnyírás benzines kaszával

Az igazi nagyágyú! A jó öreges benzines kaszka. Én személy szerint nem vagyok oda érte, mert írózatosan zajos, és büdös, de a nagyobb felületekre ez ajánlott. A nagyobb felületen olyan 1200-1500 m2 feletti területekre gondolok. Az alatt még simán jó lehet az elektromos kasza, ami jóval olcsóbb megoldás ennél. A benzines kasza sok odafigyelést és pénzt követel meg a használótól, cserébe pedig nagy teljesítményt és mobilitást kínál.

Lássuk, hogy mire lesz szükségünk hozzá:

 • 95-ös benzin
 • 2 ütemű motorolaj
 • minimum 30-40.000 Ft
 • védőfelszerelés (füldugó, szemüveg)
 • normális damilt vegyünk!

Előnyei:

 • nagy teljesítmény
 • nem vagyunk helyhez kötve
 • fogása kényelmes
 • damilos és vágótárcsás vágást is lehetővé tesz

Hátrányai:

 • hihetetlenül zajos, büdös
 • könnyű elrontani (keverék, szivatózás, berántás, dugulások, benzin betöltés)
 • karbantartásra figyelni kell (gyertya, légszűrő, stb…)
 • nehéz szállítani gépkocsiban (büdös, és alig fér el a fogantyúk miatt)
Majdnem lemaradt a lényeg

Damil a kaszába

Függetlenül, hogy elektromos vagy benzines kaszát használunk, a damil végzi a piszkos melót. Két okból érdemes a damilból jó minőségűt venni: az egyik az, hogy hihetetlenül könnyebben tudunk egy jó damillal kaszálni. A másik, hogy olcsó: szinte ugyanannyiba kerül a gagyi, mint a spéci. Úgyhogy spécit vegyünk! Általában érdemes kitapasztalni, hogy melyik géphez melyik damil való, és hogy nekünk melyik jön be. Azt a damilt amit a gyár tesz a gépbe érdemes egyből kihajítani a pics@ba. Vannak sokszögű keresztmetszetű, vastag, vékony, kör keresztmetszetű damilok. Nekem a 2 mm-es négyszög keresztmetszetű jött be a legjobban. Minél kisebb a keresztmetszete a damilnak, annál könnyebben szakadnak. És hol szakadna, ha nem a tövénél, hogy minden alkalommal szét kelljen szedni a fejet, és újra befűzni az adagolóba a damilt. Apropó, a damil befűzése elég bonyolult folyamatnak tűnik, amíg rá nem jövünk, hogy mit is kell csináljunk. Vannak Youtube videók a témáról, érdemes megnézni például ezt: Fűkasza damil feltekerése

Összegzés

Építés alatt szerintem kerülendők a drága, igényes megoldások. Ha 1000 m2 alatti területet kell rendben tartani, akkor egy elektromos vezetékes fűkaszát vennék. Ha 1200 m2 feletti területem volna, akkor egy benzines kaszával végezném el a fűnyírás hálátlan feladatát. Ha elkészült az építés, és a telek is teljesen rendbe van téve, akkor jöhetnek az igényesebb, drágább megoldások.

Azt ne felejtsük el, hogy az építés befejeztekor ezek a gépek megmaradnak, és tárolnunk kell majd. Ebből a szempontból az elektromos fűkasza megint plusz pontot kap, mert az elektromos szegélynyírót tökéletesen tudja helyettesíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük