Csavarozó
Csavarozó: itt látszik a világítás és a töltés kijelzés

Csavarozó Bevezető

Ilyen még nem volt, így kitaláltam, hogy körmölök pár olyan cikket, amiben építőipari szerszámot tesztelek! Lehet fikázni, fitymálni, de történelmi pillanatnak lehettek szemtanúi: letesztelek egy akksis ütve csavarozó gépet. A teszthez pont kapóra jött, hogy bedöglött a korábbi Metabo BS 14.4 akkus csavarozó töltője. Szegény Metabo 7 évet lehúzott úgy, hogy még asztalosműhelyben is gályázott, és csak a töltőjét sikerült kinyuvasztanom. Le a kalappal! Vissza a teszthez: lehet szurkolni, hogy jól süljön el, mert ha jól sikerül, akkor még csinálok hasonlókat. Lássuk hát a tesztünk alanyát, a Hyundai 18VB ütve csavarozó készüléket!

Az gondolom mindenki sejti, hogy tesztünk alanya nem a felső kategóriát képviseli. 17.000 Ft-ért vásároltam egy webshopon keresztül. Nagyon gondolkodtam, hogy vegyek-e valamilyen Lidl szökevény csavarozó Parksideot, de végül úgy döntöttem, hogy ne csak fúrjon és csavarozzon, hanem ütve fúrjon is. Ez a funkció ritka az ilyen olcsó, egyszerű (gagyi) gépekben, de ki kellett próbálnom.

A csavarozó külseje

Na nem mondanám egy esztétikai csodának, de véleményem szerint szép kis gépecske. Minden ilyen kimondott dicséret után eszembe jut, hogy mennyibe is került. Mindene műanyag, a legbüdösebb fajtából. Nem tudom megállapítani, hogy a koffer vagy a gép a büdös, de valaminek nagggyon durva kínai szaga van. A fémnek látszó részeknek semmi köze a valósághoz, ezek ezüsttel fújt műanyagok. Fémet egyedül a tokmányban és a motorjában láttam. Működés közben gyönyörűen szikrázik a hátulja, ezek gondolom a szénkefék lehetnek. Éles szememmel kiszúrtam, hogy minden indításnál egy kis ventilátor is pörög benne. Jó nagy lukak segítik a szellőzést, kisebb kavicsok simán beférhetnek rajta. Ezek gondolom nem sokat segítenek a tartósságon. Van egy frankó kis led lámpája, ami nem a munkaterületet világítja meg: alá világít, a fúrni, csavarozni való terület meg árnyékban van. A töltés kijelzés üzem közben lecsökken, aztán visszamászik. Erre mondom azt, hogy csicskadvány…

Töltő
Bemenő áram: 240 V; 0,8 A
Kimenő áram: 21,6V; 1,5A

Súlya:1,25 kg.

Magassága:21,5 cm akkuval

Szélessége: 7,5 cm (az akkunál a legszélesebb)

Hossza: 21 cm (tokmánytól a végéig)

Amúgy szépen egyben van a masina, kifejezetten bejön a fogása. A matricák viszont 0 km-esen már levágynak a gépről…

A csavarozó funkciói

Na itt a lényeg: csavarozó, fúr, ütve fúr, világít, szikrít, mutatja a töltöttséget!!!

Csavarozó funkció

Pont úgy működik, mint bármelyik csavarozó. Adnak hozzá bit fejeket: PZ1, PZ2, PH1, PH2, 4 -es egyhornyú, 6-os egyhornyú fejeket. A behajtás ereje 21 fokozatban állítható, 40 Nm-ig. Ez a 40 Nm kifejezetten sok, simán kicsavarja a kezedet, ha nem vigyázol. A csavarozás sebességét két tempóban lehet állítani: 0-400 fordulat (1-es állás) és 0-1350 fordulat/perc (2-es állás). Ha jól sejtem, akkor kisebb tempónál nagyobb a gép ereje. A csavarozás befejezésekor vagány, ahogy a fék megfogja a csavarozó pörgését. Eddig tuti!

Fúró funkció

Ez általában fémben és fában fúrást jelent, amit csont nélkül teljesít a masina. A tokmánya 10 mm-es méretig eszi meg a fúrószárakat, afelett már nem ez a gép lesz a barátunk. A kofferében találtam 6 db fémhez való fúrószárat, ezek még kapóra jöhetnek valamikor. A sebességi értékek ugyanazok, mint a csavarozásnál: két tempóban lehet állítani: 0-400 fordulat (1-es állás) és 0-1350 fordulat/perc (2-es állás)

Megfúrtam a pizzasütő alapját – meglátja a nő, lesz pitty-putty

Ütvefúró funkció

Na ez már nem szokványos, ezzel kiemelkedik a hasonló gépek dömpingjéből. Ha ezt nem tudná, akkor a francot sem érdekelné ez a gép. Eleve komoly kételyekkel ugrottam neki az ügynek, de azt kell, hogy mondjam, hogy egész jó. A téglafalat lazán vitte 6-os szárral. Ugyanezzel a szárral meglőttem egy C16-os betont: ezt is vitte, de látszik, hogy nem ez a fő profilja a gépnek. Egy rendes ütvefúró sokkal ügyesebben dolgozik betonban. Ennek oka a kis ütőerőben keresendő. Én inkább téglára és csempére ajánlom. Arra viszont tökéletes: képet fúrni a falra? zuhanyrózsát a csempére? Sima liba. Tüskézni a C20 betonba? Oda ezt nem ajánlom.

A csavarozó akkuja, töltője

Egy 1500 mAh akkuval szállítják a kütyüt, ami egész jó választás: szerintem nem lesz vele gond, ugyanúgy használható, mint a drágább testvérei. A töltő nem hűtött, és az akksi közepébe kell dugni a madzagot. Üzem közben nem lehet tölteni.

Kuffer

Ez valami irtózatosan büdös és ganaj megoldás: a bitfejek kipotyognak a helyükről, a töltőnek nincs fészke, csak úgy hempereg a helyén. Legalább a csavarozónak van lukja. Ja, és akkuval felszerelve is befér a masina. A képen látható szajrét a kofferrel együtt ajándéknak gondolom.

Kuffer

Milyen használni?

Nos, ebben az esetben már inkább személyes érzésekkel szolgálhatok: jó kis gép, de érezni rajta, hogy nem az örökkévalóságnak készült. Kicsit olyan, mintha szeretne elromlani. Ezt magyarázom: két darabot kellett rendelnem, mert az első már kipróbálás közben feladta a küzdelmet. Beragadt az a gyűrű, ami a váltást teszi lehetővé a fúró, csavarozó, ütvefúró funkciók között. Szégyenszemre visszaküldtem a webshopba, ahonnan rendeltem (amúgy nagyon korrektek voltak, felajánlották, hogy megjavítják, vagy cserélik, vagy levásárolhatom, vagy visszautalják a teljes összeget – mindezt full kedvesen). Végül egy ugyanilyet kértem. 2 nap múlva hozta is a futár. Ha valakit érdekel, akkor Ők voltak: Sodalis Kft. Nyugi, nem kapok pénzt tőlük reklámért (sajnos).

1500 mAh, 18 V, made in China, Licensz: Korea

Garancia

Egy évet adnak rá, jó esetben ki is húzza addig. Ipari felhasználás esetén tuti kifekszik fél év alatt. Otthoni pöcsörészés mellett akár évekig jó társunk lehet. Az akksi Lithium-ion technológiás, elviekben 5-6 évig simán jó kell legyen. Az akkumulátornál én annyira vigyáznék, hogy teljesen 0-ra nem meríteném, azt nem komázzák a lithiumos fajták.

Összefoglalás

Egész ügyes kis csavarozó masina, kisebb hiányosságokkal. Nagy előnye az ütvefúró funkció (inkább téglához és csavarozáshoz), a lithium ion akku, és a 40 Nm-es csavarozó erő. Hátránya a minősége és a LED, ami csak a munkaterületet nem világítja meg. Azt nem hozom fel hátránynak, hogy a beton fúrással nehezen birkózik meg. Otthoni, nem professzionális munkára ajánlom.

Kezicsókolom!

Kerekes Levente

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük