Mire is jók a lézeres távolságmérők?

Menőzni. Röviden, tömören megfogalmazva. Oké, oké, ez így talán egy kicsit szigorú, de az igazságot bizony nagyban fedi. Mondom is, hogy miért. Gyakorlati haszna bizony van, de sokkal menőbb, mint hasznos. Az az ember, akinek egy ilyen lézeres távolságmérő lapul a bal zsebében, az tutira nem lehet kismiska. Gondolják az egyszerű, halandó népek. És milyen furcsa, de oltári nagyot tévednek: akinek ilyen kütyüje van, az nem feltétlen jó szakember, inkább a nagyzolásra, a magamutogatásra alapoz. Honnan tudom? Nekem is van egy Leica… 😀

Hogy is működik?

Egyszerű, mint a migráncsválság. Kezedben a kütyü, bekapcsolod a nagy bazi piros gombbal, ráirányítod a lézerpontot a céltárgyra, újra lenyomod a bazi piros gombot, és kiírja a kijelzőre a távolságot. Alapból általában a kütyü aljától mér.

Miket is tud még?

Ártól függően nő a képességeik száma. Képes összeadni a mért távolságokat, kivonni, területeket számolni, sőt légköbmétert is. Sajnos a kicsi kijelzőn általában nehéz követni, hogy mi is történik valójában, és az építőiparban alap, hogy mindent lerajzoljunk, és a mért adatokat lejegyezzük.

Mérési távolságra általában 100 m körüli értékeket adnak meg, ezek nemes egyszerűséggel nem igazak. Nekem egy profi műszerem van, de kültéren 15 m-nél távolabb nem látom az lézerpontot. Beltérben pedig ritka a 100 m. Talán létezik olyan szemüveg, amivel jobban látszik a lézerpont, de ha ilyet kell magunkkal hurcolnunk, akkor már elfelejthetjük az egyszerű munka lehetőségét.

Pontossága leírva 1 mm, amibe megint belekötök. Építőiparban 1 mm nem létező fogalom. Melyik szemcsére irányítottam a lézert? A lézer alsó fertályától mér, de az is pontatlanul helyezhető oda. Ezeket a cuccokat lehet pontosanis  használni, de a valóságban sok fals mérésünk lesz, mert a gombok nyomásakor elmozdul az irány, és pont nem oda fog mérni, ahova gondoltuk. Emiatt egyre kevésbé bízunk meg a műszerben, és ellenőrizzük a mérést mérőszalaggal. De ha mérőszalagozunk, akkor megette a fene az egészet.

Az előző problémára gyógyír a 3 másodperces késleltetés: be lehet állítani, hogy időzítse a mérést, így a gomb benyomásakor nem mozdul el az irányzék.

Érdekes funkció, hogy a kütyü alján néha van egy kihajtható fém lap. Ez merőlegesen, és teljesen kihajtott állapotában áll stabilan, nameg bezárva. Ez arra jó, hogy pontosabban odailleszthessük a műszert a mérendő felülethez vagy tárgyhoz. Mielőtt mérnénk, a kütyüben át kell állítani, hogy mi is legyen a mérési bázispont (ahonnan mér).

Világít a kijelzője, és ha nagyon a zsebünkbe nyúlunk, akkor bizony színes is.

Létezik kamerás, optikailag benézhető fajta, ezek horror áron mozognak.

Nekem egy elemről működő példányom van, amiben 2 havonta kell elemet cserélni (2 x AA)

Mennyibe kerül?

20.000 Ft-tól az ár elmozdulhat 300.000 Ft-ig is. Ezt mondanom sem kell, nem versenyezhet egy mezei mérőszalaggal. Én ha most kéne vennem, akkor egy vékonyka, kis testű példányt néznék ki, amiben nincs túl sok funkció, a távolságot lehessen ellenőrizni, és a piros lézerpöttyel a kutyát, macskát hergelni.

Ajánlott? Miért nem?

Nos, nem igazán: a gyakorlatban kitűzni nem lehet vele, csak ellenőrizni. Azt is főként beltérben. Arra elég jó, bár egy hagyományos mérőszalaggal jobban járunk. Ha nagy jólétünkben ránk jön a pénzköltés, vagy a párunknak keresünk ajándékot, akkor jó lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük