Koronavírus

Ez a tetű koronavírus!

A koronavírus már lassan mindenütt ott van, és ahogyan kinéz, nem is szabadulunk tőle egyhamar. Ebben az írásban megpróbálom megmutatni, hogy milyen hatása van a sima, egyszerű kivitelezők és megrendelők életére ennek a rettenetnek. Arról ezer cikket lehet olvasni, hogy csúszni fognak a gigászi beruházások, de arról nem igazán szól a fáma, hogy mi egyszerű halandók miként építkezzünk vagy ne építkezzünk egy ilyen helyzetben.

Jó eséllyel lesznek baromságok a cikkben, ezek az információk csak az én fejemben kialakult helyzetet mutatják be. Megpróbálom gyakorlatiasra fogni, és megvizsgálni a helyzetet a megrendelők, a kivitelezők és a gyártók szemszögéből.

Mire számíthatnak a megrendelők?

Nos, a megrendelőknek a legbonyolultabb a helyzete: a csökkenő árak kellemesek lehetnek, de az ingatlan értéke is csökken.  Kicsit olyan ez, mint az anális szex: jó is, meg rossz is, meg fáj is, meg kellemes is…

Ha van sok félretett pénz a bankban, akkor szerintem tavasztól érdemes lesz építeni. Ha nincs zsöci a zsebben, akkor inkább a túlélésre érdemes játszani.

Koronavírus
Mindenki bespájzolt mindenből?

Alapanyag árak

Lássuk minden építés alapját, az alapanyagokat! Mivel a vírus egy csinos kis gazdasági válságot is hozott ajándékba, az alapanyagok árának csökkennie kellene. Ez a válságok velejárója: a gyárak termelnek (mert leállni is majdnem pont olyan drága nekik, mint üzemelni), és halmozzák az alapanyagokat. Ez rendben is van, akár 40-50%-os alapanyag csökkenés is bekövetkezhet, hurrá! Sajnos ez hozzánk nem igazán érkezik meg, méghozzá a harmatgyenge gazdaságunk miatt. A Forint árfolyama teljesen külön mozog az Euróétól. Ez még nem lenne baj, ha erős, több  lábon álló gazdaságunk lenne.

De sajnos ez nem így van: az exportunk nagyja Németországba meg, méghozzá gépkocsik formájában. Ha nem veszik a németek a verdákat, vagy nem kapunk alapanyagot Kínából, akkor nekünk reszeltek. Ez a vírus elintézte mindkettőt azzal megfűszerezve, hogy a gyárak ha akarnának (nem akarnak) üzemelni, akkor meg jól befertőznék egymást a népek. Triplacumi! Szóval nem tudunk gyártani a vírus miatt, nem kapunk alapanyagokat, és nincs aki megvegye a gépkocsikat… Ez az álmos könyv szerint sem kombináció. Persze, hogy a Forint zuhanórepülésbe kezdett az Euróhoz képest. Az állam meg szarik az egészbe (szerintem még erősíti is a folyamatot), még jól is jár azzal, hogy azt hazudja, hogy az infláció 4 % körül van (szerintem a valós infláció olyan 30-40% körül mozog). És nyomtatja a pénzt, mint én a menzajegyet a gimiben.

Mivel az alapanyagaink nagy része külföldről jön (szlovák cement, román hungarocell, stb…), és sok Forintot fizetünk egy Euróért, a válság miatti árcsökkenés nálunk nem nagyon jelentkezik, max. az itthon készített termékek esetében.

Lássunk egy gyakorlati példát: hőszigetelésre kértem árajánlatot, és a boltos mondta, hogy 30%-os árnövekedés helyett inkább csökkentett 10%-ot a gyártó. Ez 40% árkülönbség az eredeti terveikhez képest.

Akkor most csökkennek vagy nőnek az alapanyag árak?

Szerintem csökkenni fognak, de nem akkora mértékben, mint más országokban. Ez van, egy lábon álló, kiszolgáltatott ország vagyunk.

Koronavírus
Tarts távolságot

A kivitelezők szemszöge

Ha valakinek nehéz, akkor azok a kivitelezők lesznek. Az emberek a válság hatására egyszerűen nem akarnak építkezni. Ez durva árversenyt okoz a piacon tolongó építőipari cégeknek. A gyengék kihullanak a rendszerből, az erősek meg meggyengülnek majd. Az állami cégek a többi céghez képest még erősebbek lesznek. A nagyban vállalkozók már azért felhalmoztak annyit, hogy éhen ne haljanak, de a kis cégekre cudar idők jöhetnek. A kis cégek emberei válságidőben szépen kimennének külföldre szerencsét próbálni, de a határzárak miatt ez most nem lesz lehetséges.

Hogy honnan veszem ezt? Több építő céggel vagyok kapcsolatban, és mindegyik arra panaszkodott, hogy sorban mondják vissza a már megrendelt házépítéseket az emberek. Én olyan 25-30%-os munkadíj árcsökkenésre tippelek, de ez nagyon függ majd a válság elhúzódásától. Minél hosszabban húzódik el, annál jobban zuhanhatnak az árak.

Az én véleményem szerint az új építések száma jelentősen csökken majd, és kicsit fellendül a felújítások száma. A kivitelezők számára ez megint nem egy jó forgatókönyv, mivel a felújításokkal szinte lehetetlen pénzt keresni (relatív kis munkák sok felvonulással és levonulással).

Egy érdekes dolog, hogy a honlapom látogatottsága is csökkent harmadával. Ez számomra azt jelenti, hogy az emberek még csak nem is gondolnak az építkezésekre…

Ingatlanok értékei

Az ingatlanok értékei csökkenni fognak, pont. Ezzel nincs mit kezdeni, majd idővel visszakúsznak az árak.

Amit most írok, az nagyon radikálisnak tűnhet, de azért leírom: a koronavírus egyik hatása az, hogy az idősek halnak meg főként benne. Ha 2%-a hal meg a fertőzötteknek, akkor én úgy számolok, hogy 1-2% ingatlan öröklődik át a fiatalabb generációnak. Ezeket a házakat ár alatt fogják eladni az emberek (vagy felújítják és nem építenek újat), így csökkentve az átlagárakat.

Ez rossz hír azoknak a befektetőknek, akik mostanság fejezik be az építéseiket, és még nincsenek eladva a házaik. Ők drágán építettek, és olcsón tudnak eladni. Aki most fog bele az építésbe, az szerintem jól jár: nehézkesen, és lassan, de olcsón tud építeni.

Tempó koronavírus esetén
Hivatali dolgozók ha otthonról dolgoznak

Építési tempó koronavírus alatt

Az építések tempója szerintem számottevően nem változik majd, hacsak nem vezetik be a teljes kijárási tilalmat. Ami keményen visszafogja majd a beruházásokat, az a hatóságok leállása: nehéz lesz egyeztetni az építési hatósággal, a közműves cégekkel, a kéményseprőkkel, stb… A hiteles ügyintézések is kapnak egy jókora pofont.

Ha generálkivitelezővel szerződtünk, akkor ők büntetlenül vis major helyzetet jelenthetnek, ami vagy jogos, vagy nem. A kötbérezések ebben az időben szerintem nem működnek majd.

Az anyagbeszerzések is lassulnak majd (már most is vannak jelek), a határon ragadt kamionok miatt. Erre szerintem álla

mbácsi kitalálja a jó megoldást, mert ha nem akkor tényleg minden leáll majd, és visszazuhanunk a kőkorszakba.

Összegzés

Ennek az egész koronavírus helyzetnek rengeteg komoly hátulütője és pár előnye is bekövetkezik szerintem: csökkennek az árak mind a kivitelezési oldalon, mind az értékesítési oldalon. Sajnos ezzel párhuzamosan a hétköznapi emberek bevételei is megcsappannak majd, úgyhogy inkább a gazdag réteg tud beruházni olcsón. Lassulnak az építések, és az egész építőipari ágazat meggyengül.

A válság eljövetelét évek óta emlegette már mindenki, de erre a vírusos helyzetre tényleg senki sem számított!

Mindenkinek jó egészséget és mindent legyűrő immunrendszert kívánok!

Levi voltam, sziasztok!

A végére egy immunerősítő recept, ami eddig nekem bejött (évek óta nem fáztam meg):

  • 1 grépfrút
  • 2 narancs
  • 1 citrom
  • 6 evőkanál méz
  • 3 dl szóda vagy víz

Az egészet lefacsarni, és összekeverni 1-1 pohárban. Igyad, oszt finom…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük