Egyedi bútor akár házilag is?

Gery, itt az idő az aszatlalógiára!

Gery barátom minap felhívott, hogy szeretné kicserélni a konyabútorának több részét. Elkezdtem neki magyarázni, hogy így meg úgy a bútorlapok meg a méretek, és rájöttem, hogy ez a téma nem is annyira egyszerű, mint amennyire kinéz. Neki is ugrottunk, a képen pont egy munkafolyamatunk látható… Szóval Gery, ezt most miattad írom, egyemazuzádat!

Egy új házba egyenesen követelik magukat az új bútorok. Át lehet tenni a régieket is, de ezzel az „újház” érzésnek azért rendesen leosztunk egy pofont. Én nem azt mondom, hogy minden legyen vaci új, de pár új bútor azért kell. Innen sokfelé tudunk elindulni: hívhatunk egy profi asztalost, amivel amúgy tényleg nem járunk rosszul, csak pénzügyileg. Vehetünk akár pont olyan méretű/színű/formájú bútort boltból, mint amire szükségünk lehet, de ha ezt az utat választjuk, akkor az alaprajzot nagyon, de tényleg nagyon pontosan kell kitaláljuk, hogy szépen beletaláljanak a helyükre az új jövevények. Vagy? Egyedi bútor saját kezűleg! Ha van egy kis műszaki vénád, és nem ijedsz meg a matektól és a körfűrésztől, akkor ez a Te asztalod (hehe).

Vastag élfólia – szebb, tisztább, szárazabb érzés

Bútorlap

Jó nekünk a bútorlap? Igenis, meg nem is. Egyedi bútorhoz talán a legjobb. A legfontosabb, hogy könnyen, szépen tudunk vele dolgozni úgy, hogy a végeredmény mutatós lesz. A csajos teljesen oda lesz örömében, ha meglátja a végeredményt.

Pár jellemzője:

 • általában 18 mm vastag a bútorlap, ezzel sokat fogunk számolni. Létezik 10 mm vastag is, de ritka, és kicsi a színválaszték…
 • mindenféle színben, fajtában létezik
 • 2 fajta élfóliát lehet alkalmazni rá: 0,4 és a 2 mm-es élfóliát. A vékonyabbik (0,4-es) vasalós fajta,vastagsága elenyésző. Otthon is felragasztható, mégpedig egy vasaló és egy penge segítségével (rávasaljuk jó erősen, utána levágjuk a maradékot). A vastagabbik sokkal szebb, stabilabb konstrukció, cserébe otthon baromi nehéz felrakni. Ezt a típust a lapszabászatban ragasztják ABS ragasztóval, géppel. Utána marózzák, hogy a széle is szép legyen.
 • óvatosan válasszunk bútorlapot: nem biztos, hogy van hozzávaló élfólia. Sőt a hátfalnak is pásszóni kell.
 • Vékony élfólia – otthon is vasalható fajta

  a sötétebb színű bútorlapon jobban látszanak a sérülések, kivilágít, ha valahol megpercent a széle (filctollal korlátozottan javítható)

 • alapvetően műanyag bevonat védi, szalonnát ne ennek a tüzén süssünk!
 • olcsó a többi faanyaghoz képest
 • könnyen pótolható
 • a vizet baromira nem bírja, főként a vékony élfóliával

Hogy kezdj hozzá?

Lássuk egy gyakorlati példán keresztül: csináljunk gardrób szekrényt, mondjuk egy nyitottat, polcokkal. Van ügyesen megterveztük a házunkat, és lett egy ügyes kis hely, aminek a mélysége 60 cm, szélessége 180 cm, magassága 255 cm.

Ez lesz a korpuszunk – a méretek fontosak!!!

Tervezési fázis

Végleges méreteket: kimérjük, hogy mennyi helyünk van, és szépen levonunk belőle 2-2 cm-t oldalanként. Miért? Hát, mert a falak még a legritkább esetben sem merőlegesek, köszönhetően a sok-sok Kőműves Actimelnek (délig tartó lendület, 40 % alkoholtartalommal). Ha nagyon kicentizzük, egyszerűen nem fér majd be a helyére. Jöhet a magasság és a mélység: ugyanaz, mint a szélesség, innen is le kell vonni egy 2-2 cm-t, mert itt is szoktak gebaszok lenni. Tehát a készülő bútorunk 176 cm széles, 251 cm magas és 56 cm mély lesz. Így kisebb hibák gond nélkül beleférnek a buliba.

Megvannak a kontúrok, jöhet az álmodozás: kezdjük azzal, hogy rajzolunk egy szembenézeti  keretet. Ez azt jelenti, hogy 18 mm- es bútorlapból megrajzoljuk az alját, a tetejét és az oldalait azokkal a méretekkel, amiket korábban kiméregettünk. Mivel egyben nem bírunk bevinni a szobába egy ekkora bútort, érdemes (nagyon is) több elemre osztani a disznaját! Én a 176 cm-t máris kettéosztanám, és a 251 cm is sok lesz. Legyen 1 nagy helyett 4 kisebb dobozkánk! Így az ajtón is befér, és amikor cipeljük a helyére, átlósan is elfér a szobában (nem veri le a mennyezetet). Szóval így lesz 2 db 196X88 cm-es dobozunk és 2 db 65X88 cm-es dobozunk. Zsííír! Jól állunk, mint a Bitcoin január óta!

A megosztás ahhoz is kell, hogy megálljon a szerkezet: ez azt jelenti, hogy a bútorlapoknak jó tartása van, de 80-90 cm-enként azért illik függőlegesen megtámasztani. Ha túl nagy vízszintes fesztávokat alkalmazunk, akkor a bútorlapunk szépen lehajlik. Ha még magában nem is hajlik meg, a teher alatt azért tuti megpilled. Lábakat is tervezzünk alá, létezik állítható (csavarással) és nem állítható típus. Méretre léteznek 5-8-10-15 cm magas típusok. A bútorlábakat a négy sarokba rakjunk, és 50 cm-enként sűrítsük. A láb mérete levonódik a teljes méretből!

Rajzoljunk!

A legjobb, ha AutoCad-et használunk, de kézzel is megoldható a rajzolás. A lényeg: méretarányos legyen!!! Ez azt jelenti, hogy vonalzóval, egy stabil méretarányt választva rajzoljunk, ami végig tiszta, és átlátható marad. A merőleges a rajzon maradjon merőleges! Volt egy asztalosom, aki mindig a rajzról olvasta le a kívánt értékeket. A megoldás nem rossz, de neki volt egy komplett műhelye az apró hibák helyrehozatalára. Nekünk mivel nincs műhelyünk, inkább ne barmoljuk el (az elsőt azért kötelező elbarmolni, de a második már ügyesebben fog menni). A megoldás: a számolás, a matematika, a számológép. Minél pontosabban számoljuk ki a bútoraink lapraszerelt méretét, annál egyszerűbb lesz az összerakás. Ez tényleg igaz, úgyhogy kávé, cigi, ágynyugalom, Xanax, Frontin, Meszkalin, sör, pálinka, fű mindezek egyszerre jöhetnek 😀

Jelölés

Lassan jön a számolás, jöhet a jelölési rendszer. Ezt a mintát követi az ország szinte összes lapszabászata:

Egy példán keresztül próbálom megértetni: Három 100 cm X 50 cm -es darabot lássunk, aminek két rövid és egy hosszú oldala van leélfóliázva, méghozzá vastag élfóliával:

Szóval így néz ki: 1000 x 500 , 1-2 , 3 db, 2 mm ABS <—mivaaan? Na mondom: az első szám mm-ben értendő, és azt a méretet adja meg, ami a minta szálirányával párhuzamos. Ekkorára vágják szálirányban a darabunkat (1000 mm). A második szám (500) ugyancsak mm-ben van, és ez a keresztirányban lévő vágást mutatja. Eddig okaj, talán érthető.  Jön az első vessző utáni 1-2-es rész. Ez az élfóliázást jelenti. Az első szám lehet 0, 1, 2 se több, se kevesebb. Azt jelenti, hogy szálirányba kell-e élfólia, és ha igen hány oldalra? A 0 azt jelenti, hogy nem kell élfólia a szálirányra. Az 1 azt, hogy csak az egyik oldalát kell fóliázni. A 2 azt, hogy mindkettőt. Jöhet a merőleges irány: a kötőjel után következő 2-es szám azt jelöli, hogy a szálirányra merőlegesen kell-e fólia, és ha igen, akkor hány darab? Itt mindkettő oldal kell, így 2 ez a szám. Fain. Jöhet a 3 db. Ez egyszerű, mivel 3 db lapocska kell. A 2mm ABS az élfólia fajtáját mutatja (itt vastag).

Így leírva az anyagigényünket egy táblázatba, a lapszabászat szépen megkér, hogy írjuk át a saját hasonló táblázatába az értékeinket, felveszi a rendelésünket, kiszámolja, hogy mennyibe kerül a vágás, és bejelenti, hogy pár nap múlva lehet rohanni lobogó hajjal és pénztárcával elhozni a cumót.

Ezt még körbe kell szegőzni…

Számoljunk!

Lássuk az 1. dobozt, hogy mi is kell hozzá:

 • van alja és teteje, ez 2 egyforma méretű darab aminek egy-egy szálirányú oldalát élfóliázzuk:  880 x 560; 1-0; 2 db; 2mm ABS (szélesség x mélység; egy hosszú oldal fóliázva 2mm ABS fóliával)
 • van oldala, ez is 2 egyforma darab, 650 mm hosszúak, de ezekből lejön 2X18 mm, ami a tető + az alja vastagsága : 614 x 560; 1-0; 2 db 2 mm ABS (ugyanaz a minta, mint az előbb)
 • kell 1 polc bele, ami 880 mm (teljes szélesség) – 2X18 – (2 oldalsó rész) mm= 844 x 560; 1-0; 1 db; 2mm ABS
 • kell 1 db hátfal lemez, ami egy 3 mm vastag HDF lemez : 880 x 650; 1db (ennek nincs élfóliája).

A fenti számolás egy dobozra igaz, de kettőnk van, így a végleges számítás duplázódik:

880 x 560; 1-0; 4 db; 2 mm ABS (alja, teteje)

614 x 560; 1-0; 4 db; 2 mm ABS (oldalai)

844 x 560; 1-0; 2 db; 2 mm ABS (polcok)

880 x 650; 1db HDF hátfal

Általában a rendelési íven valahol rajta kell legyen a bútorlap kódja, ami a színt és a rücskösséget mutatja. Egy jó lapszabászat rengeteg mintát tart, vigyük el a feleségünket és a csajunkat is (külön-külön), hogy ők választhassanak. Itt általában az árak is ki vannak írva: vágva egy m2 olyan 3000 Ft-tól indul, a jobb cuccok 4000 Ft/m2-től kezdődnek. Plusz az élfóliázás ára, ami vékony esetben 200 Ft/m, ABS esetben 400 Ft/m.

Bármilyen egyszerűnek tűnik, az alsó dobozok pont így számolandók, mint a felsők…

Összerakás

A fenti leírás hatására tegyük fel, hogy sikerült (természetesen rosszul) megvennünk az anyagot. Mi a teendő? Koronázzuk meg a munkánkat, és rakjuk össze legónkat. Bármennyire is fura, itt nincsenek olyan bizbazok, mint az IKEÁ-ban (leírni is utálom), ezeket meg kell vennünk magunknak. Mi kell hozzá?

 • facsavar : 3×16 – ez pont jó lesz arra, hogy valamit nekicsavarozzunk a bútorlapnak. Még pont nem bújik ki a túloldalon. Jöhet jó sok.
 • bútor összefogató csavar – ezzel fogjuk össze a kész dobozainkat
 • lábak – ha lehet, állítható és fém fajta. A műanyag eltörik ahogy odébb toljuk a bútort.
 • sarokvas – ezzel tudunk két bútorlapot merőlegesen egymáshoz fogatni. Egy profi asztalos vagy tiplit vagy piskótát (nem a pilóta) használ, de mi maradjunk meg hobbi szinten.
 • akkus behajtó – ez nem baj, ha Li-ion akkuval van, már kapni a Lidliben is olcsót.
 • ha bátrak vagyunk fa tipli, fúró és faragasztó – ezekkel lehet olyan bútort készíteni, amin nincsenek látható sarokvasak, csavarozások.
 • asztalos derékszög jó ha lesz (nem drága)
 • vasaló, élfólia, ha javítani kell
Így néz ki félkészen, hátfal nélkül

Rakjuk össze!

Nem árt, ha ketten vagyunk, csak azért, hogy legyen kire kenni a hibákat. Ha az oldalborda a második személy, akkor vegyük át a dirigáló szerepet, és nyomjuk el a munka során szegény nőördögöt, úgyis visszakapjuk később. 😀

Pár apróság: csavarozás előtt érdemes előfúrni a furatokat: egy vékony fúrószárral (1,5-ös fához vagy fémhez valóval) óvatosan lukasszunk előre. A sarokvasakat próbáljuk úgy elhelyezni, hogy később ne basszák a szemünket. Rejtsük el! Ha valamit elrontottunk, és vágni kell a lapot, akkor dekopírral és körfűrésszel tudunk vágni. Mindig úgy vágjunk, hogy ne kelljen élfóliázni.

  1. igyunk egy sört
  2. keressük meg az alját
  3. élfóliával magunk felé tegyük a földre
  4. keressük meg az oldalát
  5. élfóliával magunk felé rakjuk a az aljára és fogjuk meg függőben
  6. sarokvassal fogassuk meg az elején és a hátulján
  7. ismételjük meg a másik oldalon az oldalelemmel
  8. tegyük rá a tetejét élfóliával magunk felé
  9. sarokvassal fogassuk meg ezt is
  10. az egész inog oldalirányba, mint a részeges karatemester
  11. szegezzük vagy csavarozzuk fel a hátfalat, de itt már használjuk a derékszöget, ez pontos kell legyen, mert így fog maradni
  12. ha felszegeztük, akkor jó eséllyel abbahagyja a billegését. Ha nem, akkor sűrítsük a szegeket, csavarokat
  13. csavarozzuk fel a bútorlábakat, ha lehet az aljára
Így mutat beállítva
 1. a polcokat is beszerelhetjük sarokvassal, de ha lehet a sarokvasaknak olyan helyet keressünk, ami nem fog látszani, és egyforma magasságba rakjuk a rögzítéseket, mert kigurul belőle a szalonna

Kész van 1 db dobozunk 😀 Jöhet a másik 3 db, méghozzá pont ugyanígy!

Ha megvan minden dobozka, lehet a helyükre pakolni és összefogatni bútorösszefogató csavarokkal. Ehhez pár ponton (ne látszódjanak) egymásoz kell szorítani a dobozokat, átfúrni asszem 3,5-ös vagy 4-es szárral, nem elengedni, hogy ne peregjen közé a forgács, és összecsavarozni őket bútorösszefogatóval. Ezeket a csavarokat kell baszogtatni, ha szét akarjuk szedni őket!

Lehetőségek

Innentől kinyílik a világ előttünk: lehet polcozni, fiókozni, vállfázni, liftes technológiákat alkalmazni, lámpákat, ledeket szerelni stb… ezeknek a gyakorlatunk a bukszánk és a kézügyességünk fog csak akadályt szabni.

És a legfontosabb a végére: ajtókat szerelni. Lehet nyílót, tolót, festettet, tükröset, tömör fát, végtelen lehetőségünk van. Az egésznek az alapja a fent leírt karakterrengeteg.

Mindenkinek jó barkácsolást és ép ujjakat kívánok!

Levi

 

 

3 hozzászólás


 1. Üdv!
  Részletes leírás nagyon köszönom. Annyit tudnal segiteni hogy miert szukseges a butorlabak sürítése 50cm-enkent és hogy ez mit takar a gyakorlatban, pl ha szélesebb a butor akkor dupla labakat rogzitesz ra, vagy csak annyit hogy a kulon allo részek sarkainal 1-1-nek kell lennie, mikor öszerakod oket igy egymas mellé kerülnek?

  1. Author

   Kedves Olivér!

   Csak a bútorok találkozásánál lesz egymás mellett két láb (az utóbbi megoldás a válaszodból). Az 50 cm-es sűrítés annyit jelent, hogy legalább 50 cm-re kell egymástól legyen lábikó!

   Üdv.: Levi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük