Majd én hozom a téglát!

Anyag nélkül nem megy, ez már sokszor kiderült. Láttuk a Trainspottingban, a Félelem és Reszketés Las Vegasban és a Betépve című filmekben is. Ugyanez igaz az építkezésekre, de itt nem (csak) drogokra lesz szükség, hanem mindenféle redvás, dzsuvás koszmányos építőanyagokra is.

A projektjeim során nagyon gyakran felmerül az ötlet, hogy a Megrendelő saját forrásaiból biztosítja az anyagokat az építkezéséhez. Ennek a megoldásnak vannak előnyei és hátrányai is. Természetesen az ellenkezője is előferdül: a Megrendelő még a burkolólapokat sem szívesen választja ki, hadd bíbelődjön a belsőépítész velük. Ezt a cikket azért írom, hogy segítsek már az építkezésed elején eldönteni, hogy melyik utat válaszd. Szóval mielőtt elindulsz a Teszkós szatyorral 28 m3 betonért, érdemes lehet elolvasnod a cikket!

Építőanyag – munkadíj aránya szakmákra cincálva

Gondos és mindenre kiterjedő kutatásaim alapján (meglestem a korábbi projekteknél és átlagot számoltam) az jött ki, hogy az építőiparban nagyságrendileg 50-50 %-ban oszlik meg az anyagdíj és munkadíj aránya. Ez természetesen egy durva ökölszabály, ami szakmánként azért rendesen ingadozik. Ezek a számok csak nagyságrendi számok, légyszi ne használd másra őket, csak nagyságrendi becslésre!

ÉpítőanyagSzerkezetépítés

Nagyságrendileg 55% az anyagköltség, és 45 % a munkadíj aránya. Szóval ha van egy 100.000.000 Ft-os  szerkezetépítésed, akkor 55 millió lesz az anyag, 45 millió a munkadíj. A szerkezetkész állapot ezt jelenti: kész a tető, de a külső nyílászárók nem kerülnek még be.

Nyílászárók beépítése

Ez a tétel nagyon függ a nyílászárók minőségétől, de nagy vonalakban így szokott történni: 85-90 % az anyagár, és 10-15 % a munkadíj aránya.

Gépészeti kivitelezés

Ugyancsak nagyon függ a beépített anyagoktól, de nagyságrendileg így számolj: 65 % az anyagár, 35 % a munkadíj aránya. A gépészeknél baromi drágák az anyagok (pl.: hőszivattyú, klíma, hővisszanyerős szellőző)

Villanyszerelés

Itt vigyázz, nem számolok a csillárokkal, meg a mindenféle beépített eszközökkel (ezek nagyon el tudják vinni a büdzsét): 45 % az anyagár, 55 % a munkadíj aránya.

Megrendelés előtti alkudozás

Nem tudom elégszer beleüvölteni az éterbe, hogy bármilyen munkáról, anyagról van szó, mindig (de kajak mindig) a szerződés kötés előtt egyezkedjetek meg a számokkal kapcsolatban! Alapszabály, hogy a szerződés megkötése előtt te vagy nyerő helyzetben. A szerződéskötés után a cukiskodás és a kedvesség eltűnik, és hirtelen egy B kategóriás csicskadvánnyá minősül az alkupozíciód… Itt halkan megjegyzem, hogy amit nem írtok le, az elszáll, mint fing a szélben.

A legjobb, ha mindenre kitérő részletes árazott költségvetés alapján számoltok el egymással, nem szalvétára firkantott becsszóra úgyleszfőnök (100%-ban nem lesz úgy, főnök) ígéretek alapján.

Ha ilyen költségvetésre van szükséged, akkor szívesen segítek ezzel a szolgáltatásommal.

Oda kéne felvinni a vakolóanyagot, Főni!Mi van, ha te szerzed be az építőanyagokat?

Az első és legfontosabb dolog, hogy tengernyi kínt és szopást veszel a hátadra, de cserében pénzt nyerhetsz. Ezekre készülj:

 • lépésről lépésre (kényszerből) meg fogod tanulni az összes anyag (és helyettesítő anyag) funkcióját, csomagolási méretét, súlyát, és azt, hogy kurvára nincsenek raktáron.
 • le fogod magad cummantani a fuvarszervezéssel
 • folyamatos konfliktushelyzetet fog okozni az akadozó anyagellátás a kivitelezővel
 • a kivitelező az anyagokra nem fog vigyázni, hiszen az nem az ő tulajdona (esőben kinnfelejtett gipszkartonok, ellopott cement (igen, a kivitelező fogja ellopni), stb…)
 • a megmaradt (túlrendelt ) anyagokkal meg kell szenvedned: eladod, elásod, kidobod…
 • nagyon nehéz meghatározni, hogy meddig számít valami anyagnak és honnan számít munkának (pl.: zsaluzási anyagokhoz csavarok, ankerek, menetes szárak)
 • ha ügyes vagy, akkor nyerni lehet az ügyön, nem is keveset: a tüzépen nyersz egy kivitelezői kedvezményt (kb. 15%). Általában a kivitelezők az anyagokra is haszonkulcsot raknak. Ez is a te zsebedben marad (10-20% kivitelezőtől függően)
 • tutira az az építőanyag kerül beépítésre, amit kivitetsz: ha minden jól megy, akkor a terveiden is hasonló anyagok szerepelnek
 • valami tuti kimarad: egy marék szeg, a ragasztó az XPS mögül, meg az Istentudjami… Ezek a tételek lesben állnak, és arra várnak, hogy leejtsd a szappant.

És akkor mi van, ha a kivitelező hozza az építőanyagokat?

Na ez a kényelmes, hátradőlős, sz@rok rája megoldás, de:

 • a kivitelező trükközni fog az anyagminőségekkel (tisztelet a kivételnek!!!). Tuti megpróbál gyengébb anyagokat beépíteni, és ha nem vagy résen, akkor  észre sem veszed (erre is van szolgáltatásom!) az átbaszódást, csak évek múltán. A trükközés miatt szinte biztos, hogy kitanulod az építőanyagok összes csínját-bínját
 • a kedves kivitelező a mennyiségekkel is megpróbál majd finoman átb@szni (elég oda kisebb átfedés, vékonyabb vas, stb…). Megint csak tisztelet a kivételnek!
 • a kivitelező rafkózhat az anyagbeszerzések időpontjával, így tussolva el a lemaradását (‘háde nem volt málter az egész kontinesen, Főnök!)
 • nem kell pöcsölnöd a megmaradt anyagokkal, de nagy eséllyel nem maradnak pótcserepeid sem
 • nem kell foglalkoznod a kiszállítás aranyér kellemességű feladataival
 • a kivitelező nem lopja el az anyagokat, hiszen az övé (majd más).

Ha ügyesen építkezel, egy ilyen szép házat is építhetszÉpítőanyag, amit semmiféleképpen se te szerezz be!!!

Van pár olyan építőanyag, amit baromira rizikós beszerezni. Ezeket a tételeket csak nagy körültekintéssel intézzed, különben piszkosul megütheted a bokádat:

Beton: a beton rendelése a legrizikósabb az összes építőanyag közül. Képzeld el azt a szituációt, hogy megegyeztek a kivitelezővel, hogy te intézed az összes betonrendelést. Meg is egyeztek abban, hogy hétfőn 10 órára készül el a vasalat és a zsaluzat, erre az időpontra jöhet a beton. Meg is rendeled a cuccost, az üzem vissza is igazolja a rendelésedet. Hétfő 9.00-kor hív az üzem, hogy elromlott a keverő, aznapra ne is számíts betonra. A kivitelező pedig ott van 6 emberrel, hogy öntsék a betont, ami nincs ott. A kivitelező jogosan fog állásidőt (egy főre a napidíj minimum 30.000 Ft) követelni rajtad, amit te már nem tudsz az üzem felé elszámolni… Sokkal durvább a szitu, ha a beton megjön, és a kivitelező nincs ott: egy kocsi beton nettó 2-300.000 Ft minőségtől függően.

A beton esetében a mennyiség kiszámítása is nagyon fontos: nem úgy működik, mint a gipszkartonozás, hogy holnap majd folytatjuk. Nagyon sok olyan szerkezet van, amit egybe kell betonozni.

Építőanyag, amit mindenféleképpen te vegyél meg!

Van pár olyan építőanyag tétel, amit ha a kivitelezőre bízol, akkor tutira elveszel a felületesség mocsarában:

 • burkolóanyagok: a pontos típust és beszerzési forrást add meg a mukinak, de a mennyiséget inkább ne! Azt is érdemes kikötni, hogy minden burkolóanyagból pár m2-el többre lesz szükséged, ez pótlásnak maradjon meg a nehezebb időkre
 • beltéri ajtók: ha nem határozod meg a pontos típust és beszerzési forrást, akkor nagy eséllyel a legolcsóbb, leggagyibb ajtók fognak bekerülni! Nagyon fontos, hogy a nyitásirányokat is add meg időben, ne akkor, amikor már bekerültek a helyükre!
 • kültéri nyílászárók és árnyékolók: annyi paraméter van, amin spórolni lehet, hogy valamelyik taposóaknába nagy eséllyel belelépsz. Inkább te szervezzed…

Ezt csak úgyTapasztalataim az eddigi projektjeim alapján

Azok a megrendelők, akik maguknak szerzik be az építőanyagokat hamarabb halnak meg. A viccet félretéve: nagyobb az esély a kopaszodásra, őszülésre, párkapcsolatok megromlására, ha az építés amúgy is nagy nyűgje mellé az anyagbeszerzést is bevállaljuk.

Általában azoknak a népeknek ajánlom, hogy szerezzék be az építőanyagokat, akiknek már van építőiparos tapasztalatuk, napi szinten ki tudnak járni az építkezésre, és hajósodrony idegeik vannak. Sajnos a mai rózsás gazdasági helyzetünkben (hogy a medve öleljen meg, Viktor!) rengetegen nem tehetik meg, hogy átadják az anyagrendelést a kivitelezőnek. Ők kényszerpályán vannak, de a cikket végig olvasva talán fel tudnak készülni a kivitelezők ganajságaira…

Ja, ha nagyon uncsizol, less meg a Youtube-on (benne voltam a TV-ben!!!)!

Levi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük