Földmunka kell, de miért is?

Ebben a cikkben ásni fogunk, méghozzá egészen mélyre megyünk. Megnézzük, hogy hogyan lehet hatékonyan, gyorsan és olcsón földmunkát végezni.

Ahhoz, hogy stabil, állékony házat építhessünk, bizony ásnunk kell. A házunknak súlya lesz, és ezt a súlyt az alapok fogják felvenni, és továbbítani az altalajnak. Jó esetben a talajunk alkalmas ezeknek a súlyoknak az elviselésére. Alapvető szabály szokott lenni, hogy a földmunka mélysége (alapozási sík) legalább 80 cm mélyen a földben kell legyen. Miért is?

 1. azért, hogy a fagyhatár alá keveredjünk az ásásunkkal. Ha például csak 40 cm mélyre ásunk, és abba öntjük az alapokat, akkor telente megfagy az alaptestünk alja, és az alatta lévő teherviselő talaj. Tavasszal szépen kiolvad, és fellazul. Ebből lesznek a méretes repedések a falakon és a födémeken.
 2. azért, mert a teherviselő talajok mélyen vannak. Sajnos. Híg trágyára meg azért mégsem kéne alapozni. Ha egy karót beverünk a földbe, akkor minél mélyebbre ütjük, annál nehezebb lesz tovább ütni.
 3. Nem árt, ha az épülő pecónk nem csak függőleges terhelésre van tervezve, hanem vízszintesre is. Ezt úgy kell elképzelni, mintha a karónkat bevernénk a földbe, és oldalirányba próbálnánk eltolni. Ez arra jó, hogy nehogy vízszintesen elcsúszkáljon a ház (törekednünk kell az alapozás során arra, hogy ne keletkezzenek vízszintes erők).

  Sávalap
  Így néz ki egy jól megásott sávalap

Tervezési szakasz

Mielőtt bepiszkolnánk a kezünket, tervezzünk! Ha minden jól megy, akkor telekvásárláskor megnéztük, hogy milyen mélyen van a teherviselő talaj. Ezzel az információval a tervezőt érdemes megcsörgetni, hogy ehhez igazítsa a földmunka mélységét és a munkagödrök szélességét. A tervekkel a kezünkben jöhet a kivitelező kiválasztása. Egy kis információ az itthoni szokásokról: általában 80-100 cm mély és 50-60 cm széles sávalapokkal kell számolni. A tervezők általában berajzolják az engedélyezési tervbe az alapokat, de nem különösebben részletesen. Ezért sasszemmel kell nézni a terveket, nehogy kimaradjon akár egy alaptest is!

Kivitelezők

 • Itt eléggé komoly döntést kell meghoznunk: ha kiadjuk egy fővállalkozónak az egész ház építését, akkor nem sok beleszólásunk van a munkába. Amit ellenőrizni tudunk, az a mélység, a szélesség és a helyszínrajz. A mélységet és a szélességet mérőszalaggal lehet ellenőrizni, és ezen imádnak csalni a vállalkozók. Ha kisebb gödröt ásnak, akkor abba kevesebb betont kell önteni, így duplán nyernek. Semmiféleképpen ne hagyjuk magunkat meggyőzni, hogy jó az a gödör főnök, meg neszójjonmábele! Az építőiparosok hajlamosak elfelejteni, hogy ki is fizeti a bérüket.
 • Saját brigád: neki lehet ugrani a munkának a haverokkal is, de jobb, ha tisztában vagyunk 1-2 dologgal. Pl.: egy 10×10 m -es kockaház sávalapjainak kiásásához kb 35 m3 föld kiásására van szükség. És még nem számoltunk a teraszokkal, lépcsőkkel, járdák külső széleivel. Saját tapasztalatom szerint egy segédmunkás kb. 1-1,5 m3 földet bír kiásni egy nap alatt. Ez azt jelenti, hogy maga mellé tudja tenni, vagy ki a gödörből. Ahhoz, hogy el is legyen talicskázva, még egy ember kell. Folyamatos ásás mellett csökken a hatékonyság, másnapra kifáradnak a legények. Ha haverokkal csináljuk, akkor megérheti. Ha segédmunkásokkal csináljuk, akkor munkagéppel kell őket kombinálni. Ja, és kell egy ember, aki tud kitűzni, szintezni, ellenőrizni.

Kitűzés

 • A legfontosabb, a pontos kitűzés. Ha elrontjuk, és rossz helyre ásatunk, akkor több problémával fogunk szembesülni. Veszítünk azon, hogy nem azt a munkát végezték a fiúk, amit kell. Azon is veszítünk, hogy vissza kell termelni a földet a helyére. A visszatermelt földet 20 cm vastagságonként jól meg kell döngölni, különben ott süllyedni fog. Jó eséllyel a jó alaptesteinkbe is be fog peregni a föld a visszadöngölt anyagból.
 • Érdemes egy fix szintet kiválasztani, amihez később vissza tudunk ellenőrizni. Ez olyan stabil pont legyen, ami lehetőleg az építés minden pontjáról látszódik, és kényelmes szintezést tesz lehetővé.
 • Kitűzés során átló számítással ellenőrizzük a pontok helyzetét! Az átlókat nem csak egy helységre érdemes ellenőrizni, hanem az bizony több helységre is, sőt az egész házra is.
 • Ha megvannak a kitűzött pontjaink, akkor mentsük el őket későbbre. Ez azt jelenti, hogy kifeszítünk egy zsineget, és a ponton túlra is kitűzünk egy pontot. Az új és a régi pont távolságát felírjuk egy helyszínrajzra. Ez sok munkával jár, de megéri. Vigyázzunk, hogy a földmunka során ne pusztuljanak el a pontok!
 • Nyomtassunk több helyszínrajzot, szinte biztos, hogy egy összekoszolódik, és egy elázik…
 • A kitűzött pontok között zsineget feszítsünk ki, és mészporral hintsük végig az alap mindkét oldalát. Ezzel a munkagépet segítjük.
 • A kitűzéshez oda való műszerek kellenek! 30 m hosszú acél anyagú mérőszalag, kicsapózsineg, optikai vagy lézeres szintezőműszer, szintezőléc, kitűzőkarók (akár betonacél).
 • A kitűzött karókra hívjuk fel a figyelmet! Húzzunk rájuk palackot, vagy kössünk rá szalagot! Ha valamelyik munkás kirúgja a helyéről a karót, akkor egy plusz gödröt kell ásni a hamvainak!
 • Ha nem bízunk magunkban és a csapatban, akkor kihívhatunk egy geodétát, sok időt tud megspórolni.

Ásós emberek

Mostanság az emberi erő ára rendkívül felment köszönhetően a minimálbér növelésének, és az évek óta tartó kivándorlásnak. Így túl sok lehetőség nincs, vagy feketén dolgoztatunk (kb. 8.000-13.000 Ft egy ember egy napra) és kockáztatunk, vagy földmunka gépet bérlünk sofőrrel. Ha emberekkel ásatunk, akkor nagy eséllyel sarkos, tiszta munkagödröket kapunk, csak több hét alatt lesznek meg az árkaink. Ebben annyi a bökkenő, hogy tuti fog esni az eső, elárasztja a gödreinket, amik bedőlnek, újra kell tisztítani, mélyíteni. Inkább válasszunk hibrid földmunka megoldást: 1 db ásó munkagép, és hozzá 3 fő.

A 3 emberből 1 legyen szakmabeli, aki tud tervet olvasni, szintezni, kitűzni, munkagépet vezényelni. A másik 2 legény lehet segéderő, akik a töremorát kikapirgálják a gödör aljáról, sarkosítanak.

Bobcat
Egy Bobcat, a munkagépek törpéje

Ásós munkagépek

A munkagép már nehezebb tészta… minél nagyobb, annál nehezebben forgolódik, kitapossa a karóinkat, elgázolja a részegeket stb… minél kisebb, annál nehezebben, lassabban dolgozik. A nagyobb munkagép a drágább, a kisebb az olcsóbb. Érdemes olyan gépet választani, aminek nem csak árokásó kanala, hanem homlokrakodója is van. Ezek mellé nem kell teherautót bérelni, hogy elvigyék a földet, hanem telken belül megragadja, elhordja az anyagot.

A főbb típusok a magyar rögvalóságban:

 • JCB típusok: jó nagyok, egy ügyes gépkezelővel csodára képesek. Áruk kb 9.000 Ft / óra. Rövid távon saját lábon közlekednek, a reggeli dugók nagy részéért ők felelnek. Nem csak ásni tudnak, hanem terepet egyengetnek, feltöltenek, és elszállítják a produktumukat. Tulajdonképpen minden földmunkára alkalmasak. Bitang erősek, nem érdemes a környékükön babrálni, ha dolgoznak. Az újabb típusoknak forgatható a hátsó kerekük is, sőt az árokásó gémjüket ki tudják nyújtani.
 • Bobcat típusok: jó kicsik, egy ügyes gépkezelővel táncolni tudnak. Áruk kb. 6-7.000 Ft / óra. Teherautóval jutnak ki a munkaterületre, ahol a JCB-hez képest lassan dolgoznak, mivel kisebb a kanaluk, a motorerejük. Cserébe nem tapossák el a népeket, kitűzéseket, és olcsóbbak. Van olyan típusa, aminek van homlokrakodója, és árokásója is.
 • Kisméretű forgókotró típusok: mindenféle méretben vannak, a kisebbek ára 7-8.000 Ft/nap körül mozog. Lánctalpakkal (általában gumis) közlekednek, jó lassan, közutat csak platóról látnak. Mindenféleképpen billencses teherautóval kell kiegészíteni, mivel nem szállít anyagot, csak karolási távolságon belülre.
 • JCB földmunka gép
  JCB földmunka gép: ez a legjobb választás sávalap ásásához

  Nagyméretű forgókotrók: ezek már igazi nagyágyúk, leginkább nagy tömegű földmunkára kitalálva. Áruk 10.000 Ft-tól indulnak, és a mérettel a csillagos égig emelkednek. Poclain, Komatsu stb típusokból lehet válogatni. Szerintem családi ház építéshez nagyok.

Az alkudozásban ezekre figyeljünk:

 • az óradíj: ezt nem kell nagyon magyarázni, de nehogy elcsússzunk a bruttó-nettó banánhéjon! Az építősök általában nettóban számolnak. Ez alól a maszekok, feketén dolgozók kivételek.
 • az óradíjban benne van-e a kezelő munkadíja és az üzemanyag ára
 • kiszállási díj
 • határidők: nehogy már következő évre legyen szabad gépe!
 • milyen méretű kanalai vannak a gépnek (árokásásra 40 cm, 50 cm, 60 cm az ideális)
 • legyen valamilyen napló, amivel igazoljuk az aláírásunkkal a gép munkaidejét. Ez lesz a későbbi elszámolás alapja. Ha a gépész elment csajozni, traccsol, kreténségeket csinál, elüti a kiállásokat vagy akár Józsit, akkor le kell vonni a díjából
 • előleget ne adjunk, bármennyire is kell a gázolajra a zsé. A gépészek nem ágról szakadt népség, általában a JCB-ből egy BMW-be huppannak át
 • a munka felénél azért egy részszámlát kifizethetünk
Forgókotró
Komatsu forgókotró: ez már baromi nagy gép, családi házhoz már túl tápos

Ássunk, depózzunk

Okés, megvannak az emberek, itt a gép, mindenki józan (nem sokáig), szintező beállítva, kezdjünk bele!

 • Az első, hogy a gépésszel lezsírozzuk az ásás irányát: ő tolatva fog ásni maga előtt, és oldalra, vagy kocsira pakolja az anyagot. Vigyázzunk, hogy ne szorítsa be magát, és a sarkokat is szépen szedje.
 • Folyamatosan ellenőrizzük a szintet és az irányt! Minden 10 cm tévedés a zsebünkre megy. Amit fellazított, azt ki kell szedni, nem maradhat benn! Erre a feladatra van a két segédmunkás. Ne hagyjuk, hogy fölöslegesen tornáztassák a munkagépet. Igenis ássák ki a lazát, a gép meg a nagy tömegű földmunkával foglalkozzon! Az irányító ember irányítsa a gépészt, ne hagyjuk, hogy mindenki beleszóljon a munkába! Az irányító ember ellenőrizze az irányt, a mélységet, és figyelje, nehogy közműbe fusson az ásás, vagy akár fel nem robbant bombát tegyen-vegyen a gép!
 • A gödör alja csak vízszintes lehet, ha esik a terep, akkor lépcsőket kell elhelyezni. A lépcső ne legyen nagyobb a mélység negyedénél!
 • Külön helyezzük el a termőföldet és az agyagos, szennyezett talajt! Ne hagyjuk, hogy összekeveredjenek! Aki a termőföldbe szórja a törmeléket, azt irtózatosan le kell szúrni!
 • Ha óradíjban dolgoznak nekünk, akkor nagyon figyeljünk arra, hogy ne álljon le a munka! Ha nem vagyunk kinn a munkaterületen, akkor valaki olyat érdemes megbízni ezzel a feladattal, akiben bízunk. Ha nincs ellenőrizve, akkor 60-70%-os biztonsággal leáll a földmunka.
 • A kész munkagödröket jelezzük, kerítsük le, nehogy a járókelők belehuppanjanak. Sok halálesetért felelősek az építők, akik a nap végén csak úgy nyitva hagyták a gödröket.
 • Ha műkincset találunk, akkor azt kötelesek vagyunk bemutatni az aktuális hatóságnak, mivel az az állam tulajdona

Földmunkával foglalkozó cégek

Itt szeretnék bemutatni pár földmunkával foglalkozó céget. Ezek jó támpontot nyújtanak az árak kalkulálásához:

És a végére pár gyakorlati tanács

 • Általában hétköznap a munkagépek nagy munkán dolgoznak, ez hozza a fő bevételüket (autópálya, ipari beruházások, stb…) Egy családi ház földmunkája aprópénz nekik, így nehéz lesz odacsábítani őket.
 • Valószínű, hogy maszekolni a munkagépeseket hétvégére lehet meginvitálni. Pont akkorra, amikor a szomszéd aludni, makettházat építeni, gyereket altatni stb… szeretne. A földmunka pedig baromi zajos. Lesz feszültség, főként vasárnap. Próbáljunk elkerülni a hétvégi munkavégzést. Az éjszakaiért meg durva f@szkorbács jár. Szerencsére aki éjszaka dolgoztat, az előbb-utóbb megszívja: tuti elrontják a sötétben a földmunkát.
 • Nagyon nézzük át a földben futó vezetékeket: meglévő aknákba kukkantsunk be, és lessük, hogy merre mennek belőle a csövek, és milyen mélyen. Bármilyen élő vezetéket ásunk ki és sértünk meg, valahonnan hiányozni fog. A gázt kivéve. A felrobbanó gáz sehonnan sem hiányzik!
 • Ha téglát, sárga szalagot, homokréteget látunk a földmunka során, azonnal kezdjünk gyanakodni, és állítsuk le a munkagépet! Kézi ásással tárjuk fel a környéket, és bizonyosodjunk meg róla, hogy a hét méteres gejzír a veteményest is locsolja meg! Kicsit komolyabban: ha gyanús jelet látunk, kézzel tárjuk fel a terepet!
 • Budapest környékén és nagy városokban nincs szűz terület. Itt tutira sok közművet fogunk találni. Érdemes lehet kihívni a gázost, villanyost, vizest. Ők egy úgynevezett gemplannal fognak megjelenni, ami egy térkép az összes élő közműveikkel.
 • Kis munkagép kis kárt, nagy munkagép nagy kárt okozhat ugyanannyi idő alatt: érdemes kisebb gépekkel végeztetni a munkát, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban. Főként közművekkel átszőtt területen igaz ez.
 • A légkábelek ugyanúgy okozhatnak kellemetlenségeket: nem ismerek olyan munkagépest, aki legalább 1-2 falunak nem tette tönkre az áramát véletlenül. Na nem kell megijedni, ez hozzá tartozik a bulihoz. Annyira ide tartozik, hogy borozás közben megy a sztorizgatás a Komatsuval leszakított hidakról és a csokorba szedett villanyoszlopokról. Mi egy fűtőműben durrantottunk el egy magasnyomású 600-as(!!!) gázvezetéket, amiből kb. 10 m-es gázcsóva lövellt ki (nem gyulladt be szerencsére). Egész Miskolcon leállították a meleg víz szolgáltatást pár órára, és szóltak a szirénák.
 • Kitűzés, szintezés nélkül ne erőltessük a földmunkát, több lesz a kár, mint a haszon.
Humoros
Ez de kretén…

Földmunka menete

Én ezeket a lépéseket ebben a sorrendben végezném el egy új ház építésénél:

 1. Föld leszedése a ház helyéről. Ez az úgynevezett tükör készítés. A tükör legyen nagyobb a háznál, minden irányban legalább 1-2 m-rel. A járdákkal, teraszokkal is számoljunk.
 2. Kiméretni geodétával az alaptestek helyét. Sávalapok kontúrjait berajzolni mészporral vagy homokkal (minél egyértelműbben, nehogy félreásson a szaki)
 3. Jöhet a munkagép! Ássa ki az alapok helyét, és a kitermelt földet depózza le távol az építéstől, mondjuk a telek egy távolabbi sarkába, ahol nem lesz útban senkinek.
 4. Kézzel ássuk és lapátoljuk ki a laza földet és hozzuk függőbe a sarkokat és az alap falait! Ez nagyon fontos! Laza törmelék nem maradhat a munkagödörben!
 5. Vasaljunk, alapozzunk – ebben a cikkben van egy kis irányadás: Sávalapozás tutorial, Alapozásról szóló cikkek
 6. Jöhet a feltöltés a lábazat közé. Ez lehet tisztán sóderrel, vagy föld+sóder kombinációval. Mondanom sem kell, a földdel olcsóbb lesz. A lényeg itt a réteges tömörítésen van: 20 cm-enként döngölőbékával tömörítsünk! A lábazati feltöltésről is van cikkem.
 7. Építsük meg a házat 😀
 8. Tereprendezés: ha hozni kell még földet, akkor hozassunk, ha el kell vinni, akkor vigyünk.

Sok kitartást, és jó áskálódást kívánok!

Levi voltam, sziasztok!

10 hozzászólás

 1. zseniális… kőművestanoncként (nemröhög!!!) köszönöm 🙂

 2. Szia Levi! Az alapot zsaluköböl szeretnem csinalni es vasalassal erösiteni. Szügserszerü-e es ha igen akkor hogyan? Köszi ! Feri

  1. Author

   Kedves Feri!

   Igen, igen, igen! Nagyon szükségszerű! Minden zsalukőbe vízszintesen 2 szál d=8 mm vas kell (soronként)! Függőlegesen ugyancsak kínáld meg mindkét lyukat egy-egy szál d=8 mm-es vassal. A folytonosságra figyelj!

   Üdv.: Levi
   Üdv.: Levi

 3. Szia, kézzel ásták az sávalapot, ami szélesebb lett, mint szükseges. Téglával és betonnal egy „falat húztak” , hogy a megfelelő szélességre csökkentsék.
  Jó ez így?
  Válaszod köszönöm!

  1. Author

   Kedves Andrea!

   Ez egy jó pillanat lehet, hogy elengedd a kiviteleződet, hogy máshol is szerencsét próbálhasson! Én kiöntöttem volna betonnal a túlméretes árkot, abból baj nem lehet. A berakott falat kiszedném, és egybefüggő, beton alapot kell készíteni.
   Ha az ásás sem megy, akkor a bonyolult munkáknál mire számítasz? Így minden sokkal többe fog kerülni, mint normális, középkategóriás emberekkel. Pont az ilyen kóklerek ellen készült a honlapom, úgyhogy itt kiállok a véleményemért: az ilyen kivitelezők igenis hagyják ott az építőipart!

   Bocsi a dühkitörésért, nem neked szólt Andrea!

   Üdv.: Levi

 4. Üdv!
  Nagyon hasznos cikk, köszönöm!
  Nagyon sok helyen látom, hogy a sávalapbol kiásott földet a középre depozzák, a sávok közé lábazati feltöltésnek. bekával ledöngölik , rá zúzalék/sóder, aztán a vasalt alaplemez. Ha később a megsüllyed a feltöltés a vasalt beton nem úgy fog viselkedni mint egy vasalt födém?
  köszönöm szépen előre is a választ.

 5. Kedves Levi!
  Még egy kérdésem lenne ha szabad. Sajnos sehol sem találtam ezzel kapcsolatban választ.
  Egy korábbi vályog épület helyére kellene sávalapot csinálni, de a ház egyik tövébe hagyták az akác fákat megnőni szép nagyra (30 cm átmérőjű törzsek is vannak). Ezekkel mit érdemes kezdeni? Nagy munkagéppel kitépetem és megvárom míg vissza tömörödik a talaj? Sajnos pont a jövőbeni sávalapnál fog fellazulni.

  1. Author

   Kedves Bali!

   Ahhoz, hogy tömörödjön a talaj, 30 éveket kell várni, szerintem ezt ne várd ki: ami kilazul, azt szedjétek ki, a helyére pedig olcsó vasalatlan betont töltsetek…

   Üdv.: Levi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük