Fás fűtés rejtelmei, avagy hogyan építsük ki alternatív fás fűtésünket

Véleményem szerint kétféle ember létezik: aki imád fával fűteni, és aki gyűlöl. Én őszintén megmondom, hogy nem vagyok érte oda, de ez az én egyéni problémám. Már laktam olyan házban, amit fás kazánnal fűtöttünk, és amíg teljesen el nem lustultam, addig imádtam . Utána lelkesedés és a lendület elfogyott, maradt a gáz. A fával foglalkozni kell, én meg tetű lusta vagyok, viszonylag hamar meguntam a szálkákat a mancsomban és a gyantát a szőreim között. A vége egy gázkazános kiegészítés lett, de nem erről fog szólni a cikk… A cikk a fás fűtés rejtelmeivel fog foglalkozni.

Én nagyságrendileg 2 kategóriába sorolom fás fűtés lehetőségeket:

 • kazános rendszer
 • kandallós rendszer

A kazános rendszer pincébe, külön kazánhelységbe van száműzve, a kandalló rendszer elvileg a lakás dísze. Bármely fűtés rendszert is választjuk, bonyolult ügy elé nézünk, főként a gépészet megtervezése során.

A cikk továbbá vezeklésképpen készült egy korábbi cikkem miatt, melyben rövid távon leszóltam a fafűtéses megoldásokat, mondván, hogy ez nem rendesen automatizált fűtés fajta, hanem külön kategória…

Előnyök

Kezdjük az előnyökkel, nehogy túl borús hangvétele legyen a cikknek.

 • hosszútávon talán a legolcsóbb fűtés fajta. Ha nem lustulsz el mint én, akkor visszahozza a befektetett pénzt
 • a kandalló a leghangulatosabb díszítőelem lehet a házban. Ropogó tűz, sugárzó melegség, vastag puha szőnyegek, pezsgő, szex…
 • környezetvédelme talán az egyik legjobb
 • karban tartja a testet és a lelket
 • és egy fura pont: nem lehet megmagyarázni, hogy miért, de más meleget ad, mint pl. egy gázfűtés. Sugározza a meleget? Én nem tudom, de én is éreztem
 • hasogatás, fa hordás, mint családi program: a feleség hasogat, a kölkök hordják, mi meg pálinkával a kezünkben dirigálunk (szorosabban tegyed édesfiam!!!)
 • függetlenedés Vladimir Putin, a Gazprom és Ukrajna szappanoperájától (lesz gáz?)

Műszaki Problémák

A fával fűtés hosszútávon rendkívül olcsó tud lenni, de azért vannak gondok is ám! Haddlám egyenként:

Anyagbeszerzési gubancok

 • ezzel bizony dolgozni kell: meg kell rendelni a fát,ha nincs aprítva, akkor vágni, hasogatni kell, behordani a tárolóhelyre, onnan meg a kazánhoz. Az a legjobb, ha a fatároló valahol a kazán környékén van, így elkerülhetjük a dupla anyagmozgatást.
 • fát finoman szólva sem úriemberek árulnak (tuti vannak kivételek, de nem találkoztam velük). Jó eséllyel megpróbálnak megvezetni bennünket, főként az elszámolás során lehetnek gondok: ha mázsásan vesszük a cumót, akkor jó vizes áruval fognak meglepni bennünket, és a mérlegelés során is szoktak gondok lenni. Ha kalodás fát veszünk, akkor nehezebben tudnak átverni. Ha sikerül vizes fát vennünk, akkor meg kell várni, hogy kiszáradjon. Ez hosszú folyamat, 1-2 évre tehető. A kalodás kiszerelést ajánlom, inkább tüzépről.
 • ha hasogatott fát veszünk, akkor azért számítsunk pár olyan tönkre, amit a Jóisten sem tud kettévágni. Ezeket nem ajándékba kapjuk, ugyanúgy kifizettük, mint a többi részt. Ezek a tönkök általában a kaloda közepe felé találhatóak, nehogy átvételkor kiszúrjuk őket.
 • télen szinte lehetetlen normális tűzifát venni: tavasszal és nyáron érdemes venni, hogy azért tudjon száradni egy kicsit nálunk is.
 • ha van cégünk, akkor az ÁFÁ-s számlát jó eséllyel el tudjuk könyvelni bele, fűteni a cégnél is kell felkiáltással. A gubanc a számlánál lesz: láttál már írásképtelen segédmunkást ÁFÁ-s számlát írni? Én igen, és eddigi életem egyik meghatározó élménye volt… Nem számlapapírra írta, hanem szállítólevélre. A cégnév leírása általában legyőzhetetlen akadály. És nálunk a fa típusának leírása is aknára futott (bikk, tűgy). Ha egy ilyet beadsz a NAV-nak, akkor szerintem inkább megsajnálnak és elengednek.

Építészeti problémák

 • ezekhez a rendszerekhez nagy alapterületre lesz szükség, amin pénzt bukunk: egy m2 ház építése manapság 200.000 Ft körül mocorog. A kazán és a puffertároló elfoglal legalább 3 m2-t. Ennek a plusz területnek a megépítése 600.000 Ft körül mocorog, és még a fatárolót nem is számoltuk. Ha teszünk mellé 4 m2 fatárolót, ami közel sem fog annyi fát elnyelni, hogy egy szezonra elég legyen, akkor még 800.000 Ft-al számolhatunk. Ezek együtt 1.400.000 Ft-ot gusztálnak.
 • kémény is fog kelleni, méghozzá szigetelt fajta. Manapság mindenki a Leier és Schiedel, Bakonytherm típust építi, talán a tűzoltók nem is engedik újonnan építeni a régi típusú rakott kéményeket. A régi, lemezből készült fajtákat tutira kizárták. A kisméretű téglás rakott kéménynek érdemes utánakérdezni, de nagy a gyanúm, hogy már ez is tilos. Áruk kb. 250.000 Ft körül indul, alappal, fedéllel, magasságtól függően.
 • ügyesen kell kialakítani az alaprajzot, hogy a fűtőanyag rövid úton a kazánhoz érkezzen: ha lehet, akkor ne a nappalin keresztül kelljen becaplatni a fás talicskával. Ha lehet, akkor koszt és élősködőket se hurcoljunk be a lakásba.
 • kandallónál kevesebb hely kell, cserébe bekoszolunk a nappaliba és kevésbé lesz hatékony a fűtés rendszer

Gépészeti problematikák

 • a fa utál sokáig, egyenletes hőleadással égni. A kedvence az, hogy megpakoljuk a tüzet, gyorsan elég, lead egy kazal energiát, utána szépen parázslik kicsit, és elalszik. Ezzel brutális hőingadozást okoz a lakásban, ha nem egyenlítjük ki valahogy. Most jön is a kérdés, hogy miért baj, ha nem egyenletes a hőmérséklet? Gondold csak át: befűtesz, lesz 26 fok a házban. Ez a nagy hőség felkapja a nedvességet a lakásban (növények alól, WC, stb.). Ezt azért tudja megtenni, mert a meleg levegő több párát képes eltárolni, mint a hűvös levegő. Elmész dolgozni, leesik 18 fokra a hőmérséklet. A pára meg szépen le kell csapódjon, méghozzá a hűvös felületen. Koszorú, északi oldal, hőhíd, ablak, neki egyre megy. Ez sajnos pont a penészesedés receptje… A penészből egészségügyi gondok alakulnak ki, abból meg sok vesződség és pénzügyi kiadás.
 • ha kiegészítő fűtésnek vesszük, akkor összezavarhatja a lakás termosztátját: a nappaliban ropog a tűz, jó meleg van, a hálószobák meg hidegek, mint állat, mert a gázkazán nem kapcsol be, mert melegíti a termosztátot a kandalló. Ha a termosztát a hálóban van, akkor beindul a gázkazán is , de a nappali padlófűtését is elkezdi fűteni, ami jó meleg pillanatokat okozhat. Hogy ezt elkerüljük, nagyon ügyes gépészre lesz szükség, és a padlófűtésre állítási lehetőségre.
 • külső levegő betáplálás nélkül már nem engednek ilyen huncutságokat beépíteni. Ez elsőre rosszul hangzik, de értünk találták ki: amúgy összeveszhetne a gázkazánnal. Jobb az úgy, hogy minden égetni való levegő kintről jöjjön, mi meg bent lubickolunk a friss tyúkhúslevesszagban.

Kandalló vagy kazán?

Erre mondom, hogy ízlés és szándék kérdése. Ha inkább dísznek szánjuk, akkor kandalló. Ha ténylegesen fűteni szándékozunk vele, akkor talán a kazán a befutó. Azért megpróbálom felsorolni a lehetőségeket:

Beépített kandalló esztétikusan

Beépített kandalló

Egyszerű megoldás, de sajnos kissé drága. Kell vásárolni egy kandalló betétet, amit jól beépítünk majd a fűtendő szobába. Ilyen-olyan szépséges gipszkartonos megoldásokra lesz szükség, amiket kőburkolattal szokás feldobni. Általában kiegészítő fűtésnek teszik, de én inkább látványelemként tekintek rá (amúgy tényleg szép). Én bajom, majd elmúlik. Aki ténylegesen fűteni készül vele, az készüljön pár meglepire: nagyon összezavarja a lakás meglévő, általában automatizált fűtését, mivel a radiátorokat nem fűti. Ezáltal nagyok lesznek a hőmérséklet különbségek, a többit már fentebb írtam (penész, tüdőbaj). Erre nagyon ügyes gépész talán tudhat megoldást, de nehéz menet lesz. Lesz kosz is, meg néha füst is, de ez a fásokat általában nem zavarja, és ez így is van jól.

Beépített vízteres kandalló

A fenti megoldás továbbfejlesztett megoldása. A vízteres azt jelenti, hogy a nappaliban lévő kandallóbetét úgy viselkedik, mint egy rendes kazán. Rá van kötve a gázos fűtésrendszerre, ezáltal fűti a többi radiátort is. Ez már tényleg bonyolult megoldás, új lakásokba ajánlom, ahol még tudunk puffertárolót, thermofejeket telepíteni, padlófűtést variálni. Én csakis méretezett puffertárolóval telepíteném, egy olyan gépésszel, aki tényleg tudja, hogy mit művel. Ja, azt kifelejtettem, hogy baromi drága megoldásról beszélünk. A kosz és a füst itt is adott, csak nagyobb mennyiségben, mert ebben talán nem csak gyönyörködnénk, hanem fűtenénk is vele. Ja, itt még bejön valami: pár használatonként után üvegpucolás is lesz, mert bekormolja az üvegét.

Különálló kandalló /kályhaféle/

A beépített kandalló egyszerűsített megoldása. Nekem tetszenek, de ahogy kérdezgettem az embereket, kevesen vannak még így. Mivel egyszerű, olcsó is. További előnye, hogy cserélhető is, de ha ilyen tervezünk venni, akkor vigyázzunk, hogy rengeteg a gagyi megoldás közöttük.

Különálló kandalló beépített sütővel – nagyon adja

Különálló vízteres kandalló /kályhaféle/

Pont úgy néz ki, mint a különálló kandalló, csak vízteres. Drágább, mint a sima különálló kandalló, de a beépített megoldásoknál jóval olcsóbb. Beüzemeléshez és beállításhoz a fentiekhez hasonlóan kötélidegek és jó gépész ajánlott.

Vegyes tüzelésű kazán

Ááá, a jó öreg vegyes kazán. Sokan láttak/használtak ilyen technológiát, úgyhogy csak kicsit részletezem. Flakonból, abroncsból, lopott fából, nedves fából, kredencből, ritkán száraz fából, meg mindenféle szénféleségekből alkot hőenergiát. Gyújtósnak a régi középsulis és egyetemi jegyzeteink szoktak szolgálni, a Tesco katalógussal karöltve. A Lidlis nem jó, az fényes papírból van… Általában csak simán rákötik a meglévő gázkazán mellé, így okozva vízkeringési problémákat, a fentebb említett hőingadozási gubancokkal együtt. Számomra érthetetlen, hogy miért, de szereti kinyuvasztani a rákötött gázkazán keringetőszivattyúját. Kétféle kazán létezik: a lemez és az öntvény. A lemez olcsóbb, az öntvény drágább. Általában javíthatóak lyukadás esetén, egy ügyes lakatos meghegesztheti. Ezzel padlófűteni nehézkes, a nagy előremenő hőfok miatt.

Vegyes tüzelésű kazán puffertárolóval

Ha vegyes tüzelés, akkor ezt ajánlom. Az eggyel fentebbiek mind állnak, annyi kivétellel, hogy a hőingadozást kiküszöbölhetjük, és a gázkazánt is megóvjuk. Cserébe perkálunk, méghozzá egy jó nagy tartályért (általában 700-1000 l az  indulómennyiség, de tervezni kell a kazánhoz). Kellhet még pár keringetőszivattyú, és kész is vagyunk. Ezzel a megoldással ritkábban kell rakni a tűzre, sőt tervezhetünk nagyobb kazánt és puffertárolót, így csökkentve a tűztáplálás gyakoriságát, és pénztárcánk vastagságát. Kiépítése és beállítása nem túl bonyolult, padlófűtéssel is mehet.

Faelgázosító kazán puffertárolóval

A vegyes tüzelés urizált fajtája. Nagyon nagy hatékonysággal égeti a fát, de rendkívül hisztis fajta: itt az olajos rongy, mint gyújtós, vagy a nagyi előtetője, mint fűtőanyag szóba sem jöhet. Itt bizony két éve szárított keményfára lesz szükség. Ha mégis nikecellt égetnénk, jó eséllyel kinyírjuk a kazánt. Összegezve: drága, válogatós. Cserébe rettenet jó hatékonysággal fűt, és alig képez hamut. Nekem tetszik, de tényleg figyelni kell rá. Ezt a fajtát csakis puffertárolóval ajánlom a hirtelen keletkező nagy hőmennyiségek miatt.

Egy modern cserépkályha.

Joker: cserépkályha

Krisztián haverom mondta (kösz az ébresztést, köcsög), hogy ki ne hagyjam! Gondolom sokan láttak már cserépkályhát, de ha nem, akkor egy mázas cserepes álló szerkezetről beszélünk, amit ügyeskezű szakik állítanak össze. A trükkje a furmányos hőelvezetésben és a nagy tömegében rejlik: lassan melegszik fel, és lassan adja le a hőjét. Egy kicsit úgy viselkedik, mintha vízteres megoldás lenne, de nem az. Egyszerűen tömegénél fogva egyenlíti ki a fa gyors energialeadását. Érdemes olyat venni, aminek nagy az ajtaja, és a nagy tömegre való tekintettel új építésnél az alapozást hozzáigazítani.

Ár

Itt bizony nehéz dolgunk lesz, magyarázom is, hogy miért: a puffertárolós megoldásokon kívül mindnél szükség lesz kiegészítő fűtésre, ami azért rettenet megdobja a beruházásunk költségvetését. Megpróbálok azért megközelítő árakat írni a komponensekre, a többit legózzátok ki magatoknak! Az árak bruttó árak.

 • Puffertároló (hőcserélővel, szigeteléssel)  1000 l – kb 165.000Ft
 • beépített kandallóbetét 12 kW – kb. 160.000 Ft
 • kandalló burkolat – kb. 300.000 Ft (dizájn függő)
 • álló kandalló (kályhaféle) 8kW- kb 100.000-200.000 Ft (márka, dizájn, lemezvastagság függő)
 • vízteres álló kandalló (kályhaféle) 8kW+14 W- kb 150.000-300.000 Ft (márka, dizájn, lemezvastagság függő)
 • kazán vezérlő – kb. 40.000 Ft
 • vegyes tüzelésű kazán 20kW – a kis teljesítményűek 150.000 Ft-tól indulnak
 • vegyes tüzelésű kazán 34kW – pl. Totya 200.000 Ft-tól indulnak
 • faelgázosító kazán 18kW – a kis teljesítményűek 130.000 Ft-tól indulnak
 • faelgázosító kazán 34kW – 370.000 Ft-tól indulnak, de itt elszabadul a pokol, a drágábbak millió felett játszanak

Szerintem egy kazános pufferes megoldás olyan plusz millió környékén beszerezhető (a meglévő vagy kiépítendő gázos rendszer mellé). Ha nem egy agyig szigetelt házban élünk, akkor legyen a fűtési számlánk gázzal olyan 400.000 Ft egy évre. Ha ügyesek vagyunk, akkor felezni tudjuk az éves fűtés számlát egy jó fás rendszerrel. Ez évi 200.000 Ft. Fuck yeah, 5 év alatt megtérül a rendszer. Ha rendesen le van szigetelve a ház, akkor legyen 200.000 Ft az éves gázszámla. 100.000 Ft fával (nagyságrendileg), 10 év alatt térül meg. Pont a határon van, a gépészeti egyparancsolat  pedig így szól: édesfiam, ha 10 év alatt nem térül meg egy beruházás, hagyjad vala a bús picsába vala…

Fűtési költség

Jöhetnék ilyen-olyan Joule, meg kW számításokkal, de én ennél sokkal egyszerűbb vagyok (talán túl egyszerű is): ha ügyesek vagyunk, akár a fele egy gázfűtéses megoldásnak. Érthetően: ugyanannál a háznál ha egy fűtés szezonra 300.000 Ft lenne a fűtési díj tisztán gázzal, akkor tisztán fával kb. 150.000 Ft körülre jöhetünk ki.

Ebben a külsős cikkben pontosabb számításokra lelhetsz, ha érdekelnek a Joule-ok, meg a kW-ok: Összecsapás 2.0: A gáz vagy a fatüzelés olcsóbb az idei szezonban?

Árban tovább tudunk lefelé menni, ha:

 • lopjuk a fát (nem ajánlom)
 • feketén vesszük a fát (ajánlom)
 • ha ÁFÁ-san sikerült megvenni, akkor elszámolni vmi. cégben (ajánlom)

Árban tudunk ám a gázfűtés ára felé is menni, ha:

 • drágán vesszük a fát
 • pár évente kinyírjuk a kazánjainkat
 • vizes fával fűtünk (be ne vegyük a fatelepes dumáját, hogy ez jó, mert lassan ég le!!!)
 • össze-vissza megy a fűtés, penészesedés és valakinél (általában a gyerekeknél) tüdőbaj alakul ki

Környezetvédelem

A környezet szennyezése elég érdekes téma: a környezetmérnökök azt mondják, hogy ez a legtisztább tüzelési fajta. Ezt asszem meg kell magyaráznom, mivel elsőre én sem értettem a dolgot. Hogy lenne ez jó a környezetvédelemben? Hisz ki kell vágni a fákat, amik meg a vízbű veszik ki a zokszigént… A környészek a lekötött CO2-re gondolnak, amit bizony a fa növekedése során megkötött, elégetésekor meg fölszabadul (leegyszerűsítve). Ez a CO2 pontosan az a CO2 ami az üvegházhatásért felelős. Ez a rendszer akkor működik jól, ha elégetés után újra fát ültetnek, ami újra megköti a CO2-t. És az is igaz, hogy a fa égetésekor kevés mérgező, rákkeltő anyag szabadul fel. Mondjuk szerencsére ebből a szempontból a földgáz sem rossz, de gondoljunk csak mondjuk a lignitre. Van abban sajnos minden… Mindez akkor működik jól, ha olyan erdőgazdaságból vesszük a fát, akik ténylegesen visszatelepítik az erdőt. Ha mindez megvan, akkor szinte kijelenthetjük, hogy csak a termőföldet merítjük ki, és kb 30-50 évnyi CO2-t viszünk be a légkörbe. Ehhez azért nem árt egy jó rendszer, ami tényleg tudja, hogy hogyan is kell fával fűteni… Egy ténylegesen jól működő rendszer azért picit füstöl, ez a fafűtés jellemzője, de nem a vastagon gomolygó pet palackos, gumiabroncsos, olajos rongyos fűtés szintjén.

Összegzés

A sok-sok leírt probléma ellenére ez nem egy rossz fűtés megoldás. A legfontosabb feladatunk az lesz, hogy eldöntsük, hogy csak hobbiból, vagy ténylegesen fűtésre fogjuk használni a rendszert. A hobbistáknak elég a kandalló akár beépítve is, a fűtősök meg nyúljanak a zsebükbe, és vízteres (vagy kazános) megoldáson járassák az agyukat pufferrel megtoldva.

Jó hasogatást kívánok mindenkinek!

Levi

2 hozzászólás

 1. Szia Levi!
  Faja a cikk, tetszik. 😉 A környezetvédelem rész szerintem nem igazán pontos, így is több CO2-t adunk a levegőnek, mint amit kiveszünk. Tehát a faégetés semmivel sem lehet környezettudaosabb, mint a gáz (mondjuk jó lenne tudni a fajlagos CO2 kibocsátást is, mennyit kell elégetni mennyi CO2-vel jár, stb).
  A hétvégén jött ki egy cikk a témában (https://tldr.444.hu/2018/08/08/tulvagyunk-mar-azon-hogy-ezt-finoman-csak-globalis-felmelegedesnek-hivjuk) és szerintem van benne igazság:
  „Hasonló, de sokkal szerteágazóbb hatásai vannak az erdőirtásnak. Ha egy fa elpusztul, nem köt meg több szén-dioxidot, így több üvegházgáz marad a légtérben. A helyzet tovább súlyosbodik, ha az elpusztult fa erdőtűzben ég el vagy elégetjük a kályhában, ekkor ugyanis a fában megkötött szén-dioxid újra kiszabadul. Elterjedt tévhit, hogy fával fűteni üvegházgáz-kibocsátás szempontjából semleges, ugyanis a fa természetes lebomlásával is visszajut a szén-dioxid a légkörbe ez azonban – ahogy Peter Wohlleben német erdész is leírja remek, The Hidden Life of Trees (magyarul is) című könyvében – nem igaz. Nemcsak azért, mert egy élettelen fatörzs évtizedek alatt bomlik le, de azért is, mert a fatörzs nem bomlik le teljesen, a megmaradt darabjaival rengeteg megkötött szén a talajba kerül, amiből aztán évmilliók alatt, ha békén hagyjuk, szénhidrogének is keletkezhetnek.”

  Persze nem akarom elvinni a cikk lényegét (a többibe nem tudtam belekötni :D), de szerintem érdemes elgondolkozni azon, miért van a falvakban nagyobb szmog mint a belvárosban. 😉

 2. Lassan engem is meggyőznek, a lignit már az
  atomerőműnél is veszélyesebb, viszont a fa egy csodálatos anyag, ha ezt égeted 3 évente új kéményed lesz, ötévenként meg lehet újra vakolni a mennyezeteket, így mindég elmondhatod, ha végez a kőműves új házam lesz,
  míg teljesen le nem ég, mert akkor fűt igazán, sőt
  kandalló sem kell a láng látványa és a ropogó tető, hangja felemelő!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük