Lézeres szintező? Miért pont az?

Építünk, méghozzá családi házat. Sokrétű szintezői tapasztalatom (van arc mi?) azt mutatja, hogy családi ház építéséhez a legoptimálisabb szintezési opció a lézeres szintező, valami jelvevő szerkentyűvel. Ez így hót egyszerűen hangzik, de vannak a témának azért buktatói, amibe az egyszeri építeni vágyó úgy begyalogol, mint pisilni szándékozó turista az aknamezőbe Boszniában. Egy korábbi cikkemben (itt) már volt szó a szintezés rejtelmeiről, és bemutattam egy összehasonlítást az optikai és a lézeres kasztokról. Szóval tömören az előzőek: családi házhoz inkább lézer+fogadó, ipari csarnokokhoz, útépítéshez, mélyépítéshez optikai szintező.

Gyanúsan tiszta eszközök – reklámnak tökéletes

Kültér? Beltér?

Ha házikót építünk, akkor mindkettő lesz ám. Ha csak beltéri munkáink lesznek, akkor elég lehet csak a szintező (abból is az olcsóbb árfekvés), a vevőkészüléket elspórolhatjuk. Ha 0-áról építünk, akkor kelleni fog a vevő egység is. És itt jön a jogos reklamáció (amit már a kasszánál sem fogadok el), hogy a legtöbb kütyüre rá van írva, hogy 10-15-20 m a látható hatótáv, ammeg pont elég a házikóhoz, akkor meg minek kell a vevőke? A válasz kézenfekvő: hazudik az írás: éjszaka 100 m-re is elvilágolnak, nappal napsütésben meg 5 m-ről sem látszik a vonal. Ha nem szándékozunk éjjel dolgozni (inkább kerülendő) akkor jöhet a vevő kütymüty. Szóval ha csak beltérben dolgozunk, akkor megúszhatjuk olcsón, ha viszont kint is melóznánk, akkor nyúljunk a zsebecskénkbe…

Hogy működik?

Ez egy rövid fejezet lesz, mert annyira egyszerű, mint a kolbászevés:

 • lerakjuk a lézeres szintezőt egy nagyjából vízszintes stabil felületre
 • bekapcsoljuk a készüléket
 • a szintező bekalibrálja magát a gravitáció segítségével
 • rögzítjük a lézerfogadót a mérőlécre
 • szintezünk (itt lehetnek majd bonyodalmak)
 • irány a kocsma

Pár tipp a sikeres munkavégzéshez:

Occó, nem mindennel együttműködő FD-9

Jól válasszuk meg a lézeres szintező magasságát!

Ez azt jelenti, hogy ha túl magasra vagy alacsonyra rakjuk, akkor nehéz lesz a leolvasás. Az ideális szint valahol  100-150 cm magasságban lelhető fel. Innen néha azért még a fogadót kell mozgatni fel és le.

Nagyjából legyen vízszintes a placc, amire a szintezőt rakjuk!

Ha nem eléggé vízszintes a terület ahova lerakjuk a szintezőt, akkor villogással jelzi, hogy gebasz van. Ilyenkor alakítsunk a fogadófelületen, vagy használjunk egy fotóállványt, vagy bármit, ami stabil, nagyjából vízszintet ad. A stabil szó itt külön megemlítendő, mert ha meglökjük a nagy sündörgés közepette, akkor már el is szállt a kalibrációnk, újra kell csinálni az egész procedúrát. Vannak készülékek, amik képesek szög kivetítésre is, ilyenkor szándékosan ferde felületre (legjobb a fotóállvány, amin libellák vannak) rakjuk a szintezőt. Ez járdák, ferde szerkezetek kimérésénél tesz jó szolgálatot.

Hova tegyük a lézeres szintezőt?

Az attól függ: ha 360′-os készülékünk van, akkor ajánlott a munkaterület közepére helyezni. Itt valószínűleg útban lesz, megrugdossák a munkások, úgyhogy ügyesen válasszuk meg a helyét. Ha Keresztlézerünk van, akkor egy olyan helyre, amit a munkaterület kulcsfontosságú részeiről látunk. Ez lehet a házikónk egyik sarka, vagy akár a kerítésre is felrakhatjuk mágnessel (a bölcsőjében általában van mágnes).

Bosch PLL360 -belépőkategória

Szintezés menete:

Lézerrel könnyű szintezni, ha felfogjuk, hogy mit is csinálunk: a lézer szintező vízszintes és függőleges vonalat vetít ki magából. Ennyi. A lézer vevő pedig csipogással és fényjelzéssel megmutatja, hogy pontosan hol van a kivetített vonal (ha nem látnánk kültéren). Ebből fakad, hogy nagyon könnyű vele vízszintet kijelölni:

 • lerakjuk, bekapcsoljuk a szintezőt
 • fogjuk a mérőlecet (vagy akár egy fadarabot), és rátesszük arra a szintre, amit szeretnénk továbbvinni
 • a lécen addig húzigájuk függőlegesen a vevőt, amíg csipogással vagy sípolással be nem fogja a szintező jelét. Ekkor rögzítjük a vevőt a lécen
 • Innen pedig akárhova megyünk, a vevő csipogása kijelöli az előzőekben kitalált szintet. A léc alja fogja mutatni a továbbvinni szándékozott szintet.
 • Arra ügyeljünk, hogy a lecet tartó ember függőlegen tartsa a lecet.

Gyakorlatban betonozáskor ugyanez: vízszintes betont akarunk. A zsaluba beütünk 1 szöget, hogy eddig kell betonozni. Erre a szögre rátesszük a lecet, rákalibráljuk a lézert. Innentől meg járkálunk a betonozás közepette, mint a Kiskakas a szemétdombon, nem Krajcárt, hanem centis hibákat keresve. Ezzel a technikával ámulatra és nagyfokú elismerésre tudunk szert tenni.

Lássunk pár lézeres szintező típust a gyakorlatban:

Belépő szint, beltérre:

Ide talán a Bosch PLL 360-at tudom ajánlani. Körbe vetít, elég gyengus lézerteljesítménnyel. A gyenge vetítési erőt ki tudjuk küszöbölni a körbe vetítős funkcióval (középre tesszük). Vevőt sajnos nem lehet hozzá idomítani, próbáltam univerzálisat és Boscht is, sajnos nem ment. Ha vesszük, akkor az állványával együtt érdemes venni, 45-50.000 Ft között mocorog az ára. Az állványa egészen jó, bár egy kicsit nyeklik-nyaklik. 4 db ceruzaelem hajtja. Elvileg van rajta ferde mérési lehetőség is, de sajnos nem az igazi: ugyanúgy megpróbálja a vízszintet adni, csak a villogó jelzést tiltja. Kültéren napsütésben 3-4 m a max. láthatóság, ezt alkalmatlannak ítélem meg.

Bosch GCL 2-50 lézeres szintező – középkategória

Közepes szint, kültér-beltér együtt:

Maradunk Bosch vonalon, GCL 2-50 lézeres szintező. Ez már nem barkács kategória, ezzel már lehet dolgozni is. A fentihez képest hátrány, hogy nem körbe vetít, hanem olyan 140′-os szögben. Beltérben jól meg kell keresni a helyét, hogy sok helyre vetítsen. Kültéren változik a helyzet: önmagában ennek sem látni a fényét, de van rajta vevő funkció: egy gombnyomással átállítja a hullámhosszt, és máris megy a vevőkékkel. Mi ez a többesszám? Megy pár univerzális vevővel is, ami több, mint meglepő. Amit én próbáltam, az egy kínai típus, laser level reciever FD-9 fajta, ami tökéletesen teszi a dolgát 8.500 Ft-ért. A Bosch LR6-os vevő is szépen megy vele 16.000 Ft-ért, de ehhez nem adnak rögzítőt, csak plusz 9.500 Ft-ért (smucigság csúcsa). Az Aliexpresses típushoz alapból adják.  Tapasztalatom szerint a Bosch pontosabb, a Kínaival könnyebb dolgozni.

Linkek: Bosch GCL 2-50

A szintezőnek vannak még trükkjei: pl.: bluetooth csatlakozás, és pont vetítés függőleges irányba. Ezek kb. annyira fontosak, mint plázacicának a Bernoulli képlet. Ami viszont jó, az a ferde mérés: ügyesen kiakasztja a diódát, hogy könnyen beállítható legyen nem vízszintes szerkezetekhez. Állványt külön kell venni hozzá.

Összefoglalva: Bosch GCL 2-50 + Aliexpress FD-9 vevő (63.000Ft+8.500 Ft), ügyesen teszik dolgukat, egy komplett házat megépíthetünk segítségükkel.

DeWalt DW089K-XJ jó minőség, jó drágán

Közepes drágább szint, jobb minőségben

DeWalt DW089K-XJ lézeres szintező + DeWalt De0892 jelfogó. A fentieket tudja kicsit jobban, gyorsabban, ügyesebben, minőségibben. A szintező sokkal nagyobb szöget fog le, érzésre 180′-nál is többet. Sajnos ferde kimérést nem tud, és az univerzális vevő sem alkalmas hozzá. Az ára 95.000 Ft + 30.000 Ft körül mocorog, ami már véleményem szerint túl sok. Nekem volt a Bosch szett és ez a szett is, és elégnek érzem a Bosch minőséget. Állványt persze nem adnak ehhez sem. Kuffert viszont szép műanyagot…

Univerzális vevők

A téma elég érdekes, mert itt párban kell gondolkodni. Mielőtt megveszünk bármilyen típust, valahol ellenőrizzük, hogy a meglévő szintezőnkkel együttműködik-e! Pl.: Az Aliexpresses FD-9 nagyon jó típus, de én csak a Bosch GCL 2-50-nel és a Leica Lino L2-vel tudtam összehozni. Lehet rizikózni, és be is jöhet, de inkább a gyári megoldásokat ajánlom.

Mérőléc

Ez is kelleni fog ám! Olyan 13.000 Ft-tól indulnak. Én Geo-Fennel bs 15-0 típust vettem, olcsó, ponyó. A Bosch típusoknál fordul elő, hogy fordítva van rajta a számozás, szerintem ezzel megbonyolítva az amúgy is nehezen érhető munkát.

Forgófejes lézerek:

Ez a fejezet sajnos rövid lesz, mert kicsi a tapasztalatom ezekkel a kütyükkel kapcsolatban. Tudom, hogy magyarázkodás, de azért megpróbálom megmagyarázni: családi házhoz túl drágának tartom őket, ipari kivitelezésekhez inkább az optikait találom hasznosnak. Azért van létjogosultságuk: a vonalas létesítmények kivitelezésekor gyakran használják. Ha nem vásárolnánk meg a forgófejes lézeres szintezőt, akkor bérelni fogunk. A bérlő cégek általában ilyet tartanak készleten a nagyobb pontosság és rugalmasabb munkavégzéshez.

Amit tudok róluk:

 • 130.000 Ft-tól indulnak az áraik
 • ehhez elengedhetetlen a vevő
 • elektronikus úton vízszintezi be magát
 • csak pontot vetít
 • lehet a vetített pontot lassan, gyorsan pörgettetni
 • a vízszinttől elektronikus úton el tudjuk téríteni a beállításain keresztül

 

Nagyjából ennyit tudok mesélni a lézeres szintezőkről. Érdemes az építés elején beruházni egyre, vagy összefogni a haverokkal, és közösen venni egyet. Használni elsőre bonyolultnak tűnhet, de ha rájöttünk a technikára, akkor az egyik kedvenc munkaeszközünk lesz. Ja, és éjszaka remekül lehet bosszantani vele az egész falut. Mi részegen még diszkófénynek is használtuk a lézeres szintezőnket.

Jó méregetést kívánok, kezicsókolom!

Kerekes Levi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük