Előszó

Ez a cikkem egy nagyon bonyolult és keszekusza problémára próbál fényt gyújtani az egyszeri építkező kobakjában: hogy vezessem be az áramot az építkezésemre úgy, hogy időben elkészüljön, és még a gatyám se menjen rá? Alapból a kivitelezés egy egyszerű dolog lenne, ha nem lenne az áram veszélyes, a szolgáltató meg görény. Természetesen a szolgáltató sem véletlenül tré: vigyáznia kell a biztonságra, a nyomon követhetőségre, meg a saját kasszájának duzzasztására.

Áram és telek vásárlási gubancok

Egy építkező először a telekvásárlásnál ütközik bele az áramproblémába: van áram a telken? Az első lépés legyen a telekre kilátogatás. Itt csekkoljuk le, hogy van-e oszlop, földön álló villamossági szekrény, vagy akár egy árva kilógó kábel a földből. A legjobb verzió az, ha nem csak áramot, hanem villanyórát is találunk a telken. Ha ez megvan, akkor sok-sok idegeskedéstől és plusz munkától szabadíthatjuk meg magunkat. A legrosszabb verzió az, hogy nem találunk egy árva kábelt  a telken, de még az utcában sem. Ha nincs áram a telken, akkor be kell sétálni az áramszolgáltatóhoz, és kikérni egy hivatalos véleményt (közmű hozzájárulás), hogy milyen kiépítési lehetőségek adottak: 1 fázis, 3 fázis, földkábeles, légkábeles, és ezeknek a mindenféle kombinációja. Mondanom sem kell, hogy a földkábeles, 3 fázis a legjobb verzió. Ha már a szolgáltatónál vagyunk, érdemes rákérdezni a zöld energia visszatáplálás lehetőségére, illetve a Geo és H tarifa lehetőségeire. Ha szükségünk lesz éjszakai áramra, azt is itt kérdezhetjük meg. Ha véletlenül olyan szakvéleményt kapunk, hogy nem lehetséges áram kiépítése, vagy vagyonokba kerülne, úgy inkább ne vegyük meg a telket (befektetésnek még jó lehet, ha évtizedekben gondolkodunk). Egy másik cikkemben még írtam telekvásárlós ötleteket, itt találhatod meg: Telekvásárlási kiskáté

Lássuk, hogy milyen verziók jöhetnek szembe, és milyen megoldásokat javasolok a megoldásukra:

Így néz ki egy mérőóraszekrény – üresen

Egy érdekes ajánlat

Mielőtt belezuhanunk a sűrűjébe: ha a ezt a cikket és a blogomat olvasgatod (vigyázz, éles az elmém), akkor nagy rá az esély, hogy építkezel. Ha pedig építkezel, akkor pont kapóra jöhet a projektmenedzseri szolgáltatásom.

Ha csak jó tanácsra, vagy építőmérnöki szakvéleményre van szükséged, akkor pedig ezt az oldalamat ajánlom: építőmérnöki szaktanácsadás (személyes és online)!

Áramszolgáltatók

Észak-magyarországi Áramszolgáltató NyRt. : www.emasz.hu

Budapesti Elektromos Művek NyRt.: www.elmu.hu

E.ON Energiaszolgáltató Kft.: www.eon-energiaszolgaltato.hu

Dél-magyarországi Áramszolgáltató ZRt.: www.demasz.hu

Nincs áram az utcában és a telken sem

Új parcellázású területeken, vagy a világ végén lévő telkeken szokott előfordulni. Ha friss parcellákról van szó, akkor általában útépítési, földmérési nyomok szoktak árulkodni. Ezekben az esetekben valószínű, hogy valaki felvásárolta a területet, újraparcellázta, utat és közművet épít és nagy haszonnal eladja a telket. Itt valószínű, hogy lesz áram, de csak később. Ha sürgős az építésünk, akkor várnunk kellhet, mert még építési ideiglenes áram sem fog rendelkezésre állni (aggregátról nem érdemes építkezni) . Ha beállt területről van szó, és látszik, hogy 1000 éve sem járt erre a rigó sem, akkor az eladó valószínű ilyeneket fog mondani: a Guszti haverom beszélt a polgármester öccsével, aki a kocsmában megígérte, hogy idén lesz áram. Sajnos ez nem valószínű: ha 1000 év nem volt elég, hogy megcsinálják, akkor most sem fognak nekiugrani. Az ilyen telket kerülném.

Van áram az utcában, de a telken nincs

Ez az állapot az építési telkek nagy részénél így szokott lenni. Nem kell megijedni, sok-sok munkával, idővel és pénzzel lesz amper a területen. Légkábeles bekötés esetén ideiglenes áram akár 2 héten belül, végleges pedig akkor, amikor a ház elkészül. A földkábeles bekötés sokkal lassabb. Az ideiglenes földkábel meglehet ugyanúgy 2 héten belül, de a végleges 6-12 hónap (ez teljesen komoly) alatt van meg. Egy korábbi építésem esetében a komplett ház hamarabb elkészült, mint a földkábeles végleges áram bekötés (ideiglenes áramról tápláltuk meg a házat). Mint utólag kiderült, az önkormányzat csücsült az ügyön, az áramszolgáltató meg örült, hogy nem kell foglalkozzon velem.

Az írásomból kiderül, hogy több döntésünk is lesz, amit meg kell ejtsünk:

 • legyen-e ideiglenes áram?
 • földkábel, vagy légkábel legyen?
Ez egy szabályos ideiglenes oszlop

Legyen-e ideiglenes áram?

Nos, ez attól függ:

 • ha van a telken működő, szerződött villanyóra, akkor egyszerűen helyeztessük odébb egy regisztrált villanyszerelővel, és spóroltunk kb. 300.000 Ft-ot. Arra figyeljünk, hogy olyan helyre helyeztessük odébb, ahol nem lesz útban az építés során, és tutira nem ázik majd be. Így erről a szent helyről megtápláljuk az építkezésünket. Ha elkészült a házunk, akkor egyszerűen helyeztessük az eredetileg is kitalált, végleges helyére.
 • ha nincs működő villanyóránk, akkor bizony szükség lesz ideiglenes bekötésre. A végleges bekötés helye valószínűleg vagy útban lesz az építés során, vagy földkábellel dolgozunk majd, amire várhatunk féléveket. Így marad az ideiglenes megoldás, amit az építés végén elbontunk, és az alkatrészeit vagy kidobjuk, vagy elpasszoljuk a jófogáson.

Légkábeles ideiglenes áram bekötése:

Mondanám, hogy egyszerű, de nem az:

 1. bemenni a közműszolgáltatóhoz megigényelni az egész procedúrát.
 2. venni kell egy fa oszlopot betongyámmal (használtat lehet is kapni, de szállítani kicsit nehéz: az oszlop 7 m hosszú, a gyám meg vagy 2-300 kg). Ehhez kell még egy műbizonylat, ami 1 db fehér fénymásolat, és annyi értelme van, mint egy lukas kotonnak… Ez így együtt kb 100.000 Ft.
 3. ki kell ásni a gyám helyét (asszem 1,4 m mélységig kell ásni), belerakni a betongyámot, arra felszerelni a faoszlopot. Ez leírva könnyen hangzik, a gyakorlat viszont kemény, izzadságos meló. Egyedül esélyünk sincs elvégezni, leginkább 3 főre lesz szükség.
 4. kerítsünk egy jó villanyszerelőt (az áramszolgáltatónak szokott lenni listája, hogy kit fogad el, ők a regisztrált villanyszerelők). Itt ajánlom, hogy jó, olcsó, megbízható villanyszerelőt kerítsünk. Érdemes körülkérdezősködni a haverok között, hátha akad egy jó szaki.
 5. venni egy ideiglenes mérőórának való dobozt. Ezt a lépést inkább végezze a villanyszerelő, mert ő az, aki tutira tudja, hogy mit is kell vennie. Sajnos területenként eltér, hogy melyik szolgáltató melyik dobozt fogadja el. Szóval ez a pont inkább azt jelenti, hogy egyezzünk meg a villanyszerelővel. Kb. 50.000 Ft lesz az ára.
 6. egy regisztrált villanyszerelőt keríteni, aki felszerelvényezi az oszlopot: kampó, védőcső, mérőóra doboz, kültéri konnektorok, fi relé, stb…
 7. szólni az áramszolgáltatónak, hogy elkészült a nagy mű, lehet jönni, és bekötni az órát. Ez kb két órás munka, az ára kb 25.000 Ft.
 8. jönnek a nem túl józan áramszolgáltatói dolgozók, bekötik az ideiglenes órát, elszívnak 2 doboz cigit fejenként, aláíratnak mindenféle szerződést, aztán visszahúzódnak a fészkükbe. Ez valamiért ingyenes, nem is értem (inkább nem adok nekik ötletet).
 9. bedugjuk a konnektort, és építkezünk. Valószínűleg az első nap letörjük a konnektort. Fizetjük a csekkeket.

Földkábeles ideiglenes áram bekötése:

Az ideiglenes földkábeles kiépítése ritka, általában légkábeles megoldást választanak az emberek. A légkábeles megoldástól annyiban különbözik, hogy nem kell oszlop, de kell helyette horganyzott tartószerkezet. Az ideiglenes óraszekrény is változhat, nem mindig ugyanolyan típusra van szükség. Ezt érdemes letisztázni a villanyszerelővel. Ja, és ásni is kell majd.

Regisztrált villanyszerelők listája:

Ez egy lista, ami villanyszerelőket tartalmaz. A lista lényege, hogy elvileg ezek a villanyszerelők ismerik az áramszolgáltatók műszaki megoldásait, és erről tán még vizsgáztak is egyet. Szerintem ez egy nagy baromság, lényege inkább a lehúzás, mint a minőség fenntartása. Én ÉMÁSZ területről tudok nyilatkozni, és ahogyan láttam, ez egy olyan üzlet, ami senkinek sem éri meg: a regisztrált villanyszerelő rengeteget szív azért, hogy meglehessen a papírja. Az építtetőnek a legrosszabb, mert azt sem tudja, hogy kit keressen, mit is csináljon. Továbbá az egész pénzügyi vonzatát az építtető fizeti. A szolgáltató kényelmesen elvan, de sikerült elérni ezzel a rendszerrel, hogy mindenki gyűlöli őket. Értem, hogy ez nem szeretetszolgálat, de azért ne kelljen már minden ügyintézéskor hányingerrel küzdenie az ügyfélnek…

A lista helyett inkább azt ajánlom, hogy kérdezősködjünk szomszédos építkezéséken, haveroknál, kocsmában, stb… Azért is vagyok kritikus, mert a lista egyáltalán nem aktuális, fele villanyszerelő rég visszaadta a regisztrációját, fele már az országban sincs, és a harmadik fele egész évre le van foglalva…

Levi voltam, sziasztok!

44 hozzászólás

 1. Sosem értettem meg, hogy miért ölnek emberek időt, pénzt, energiát az ideiglenes bekötésre.
  Ha a ház nem az utcafrontra épül, akkor sokkalta egyszerűbb a kerítés közelében létesíteni egy kültéri villanyóraszekrényt és abba köttetni véglegesre a földkábelt. (Később ennek lehet egy kazettát/szekrényt építeni pl. a kerítésbe vagy valami hasonló…)

  Törvény szerint a földkábeles bekötés össz. 32A-ig (függetlenül a fázisok számától) és 15 méteres nyomvonalig ingyenes és az igénybenyújtástól számított 60 napon belül kell hogy létesítsen a szolgáltató.
  Ezen rengeteget lehet spórolni és onnantól, hogy a szekrény telken belül van, úgy vezetjük a naftát ahogy szeretnénk.

  Nekem a villanyóraszekrény telepítése földszondás földeléssel, EON területen szerződött szerelővel volt bruttó 114 000 Ft és ténylegesen volt kb. 50 nap alatt áramom.
  A házhoz később egyébként ugyan olyan 4×16 mm2-es alu kábellel mentünk tovább, mint amivel a szolgáltató adta át az áramot, de a házba már csak egy kismegszakító szekrény került a ÁVK-val.
  Így hamar lett áramom is, meg a gatyám se ment rá az oszlopozásra meg ideiglenes alkatrészekre…

  1. Ha ez mindenütt így működne, de jó lenne.
   Csak az a helyzet, hogy a kábeles bekötéshez a nyomvonal kijelőlésénél közmű egyeztetésre is szükség van, az pedig elhúzódós történet.
   Sokminden múlik az helyszín adottságain is (uat kerezez-e a nyomvonal stb).
   Illetve az anyag ára sem piskóta.
   Húszezer forintért meg senki nem fogja felmérni, anyagot beszerezni és megis csinálni, márcsak azért sem mert, már regisztráció nélkül egy villanyszerelő sem végezhet ilyen tevékenységet.
   Szóval lehet ragozni.
   Az áramszolgáltató törvényi előírásokra hivatkozva kötelezővé tette a vizsgát a szerelők részére és ez csak időszakos érvényességgel bír.
   Ami azt jelenti, hogy újabb és újabb vizsgák szükségesek, ha valaki ezzel akar foglalkozni.
   Azt meg természetesen be is fogja árazni.
   Továbbá, ha feszültség alatti mérőhelyről van szó az még egy vizsgát igényel, mégpedig a FAM vizsgát amihez a megfelelő bevizsgált szerszámokat is be kell szerezni, ami nem aprópénz.
   Ezeket a szerszámokat félévente-évente szigetelésvizsgálatnak kell alávetni amiről jegyzőkönyvet kell kiállítani a bevizsgálónak, ez is költség.
   Persze ezt is beépíti az árba a szerelő.
   És bár hülyén hangzik, de dokumentálva kell kiadni a munkát saját magának, ha munkát végez feszültség alatt, illetve adott esetben két ember kell a munkavégzéshez és magasban végzett munka esetén a leesés elleni védelemről is gondoskodni kell.
   Persze ez esetenként a szolgáltatói munka kiszervezését „súrolja” és mivel vállalkozó az illető, azt természetesen nem fogja ingyen végezni.
   Természetesen a fogyasztó fogja megfizetni a munkája értékét.

  2. Nekem a földkábeles bekötés majdnem egy évig tartott holott azonnal válaszoltam/aláírtam/befizettem mindent amit kértek. Sőt reklamáltam, érdeklődtem amikor semmi válasz sem érkezett stb. A szekrény telepítése kb 250 ezerben volt, 3 fázis , külső konnektorok stb + a közüzemi hozzájárulás a 32Amperen felüli igényemre ami ugye igényfüggő.
   Azon kívül hogy a közműegyeztetés szükséges még a szolgáltató útbontási engedélyt is kér a helyi önkormányzattól (akkor is ha a valóságban nem kell bontani utat)…Azt hiszem a műszaki tájékoztatóban írják is hogy 6 hónap a földkábeles bekötés átfutási ideje (a valóság ettől eltérhet:).

 2. Én egy mobilhazat szeretnék telepíteni egy telekre amin nincs még közmű. A.illanyoszlop a telekkel szembe van. Így vajon mennyi költséggel számolják?

  1. Author

   Szia!

   Ez így nagyon tág intervallum, kelleni fog egy óraszekrény, kábel, munkadíj, stb…: én 100-150.000 közé lőném a végleges árat. De ez tényleg csak sacc…

 3. Mogyoródon élek 10 éve nincs az utcában villany, az önkörmányzat semmiben sen segit csak hiteget bennünket. A telket kimérettük és ingyen leadtuk utnak a teruletet. Érdekesség hogy épitési és a lakhatási engedélyt is kadták,

 4. Sehol nem találok infot az ideiglenes véglegesítésére.
  Segítene valaki eligazítani ebben?

  1. Author

   Kedves Erik!

   Az ideiglenes áramot nem igazán lehet véglegesíteni: a végleges áramot külön meg kell kérni a helyi energiaszolgáltatótól, az ideiglenes áramot meg szépen le kell kötni a beköltözéskor. Az ideiglenes oszlopot el kell bontani, stb… a végleges áram az utcai oszlopból (vagy földkábeles elosztóból) megy egyenesen a házba, az ideiglenes elviekben nem megy be a házba.

   Üdv.: Levi

 5. Szia! Adott egyház amit az ismerősöm vett. Amíg újra vezetékeltette a házat ki volt neki kötve az áram. Kész lett újra be lett kapcsolva neki. Kijött a helyi áramszolgátató embere és szabálytalanságot talált nála, azonnal kikötötték neki. Hosszas huza-vona után sikerült egy áramszolgáltató partnert találnia aki igen borsos áron megcsinálta a visszakötést, de csak valami ideiglenes módon. Idén márciusban pedig felszólították, hogy még sehogy sem áll az ügye és hogy büntetés lesz a vége, ha nem véglegesíti. És mindezt a partner úriember úgy adta elő, hogy minden rendben van az ismerős ügyével. Na már most amióta folyik az egész már másfél millió forintot legomboltak az ismerősömről. És újfent még 400 ezer forintot követelnek tőle!

 6. Üdv! Segítséget szeretnénk kérni! Van egy tanyám ami külterület 800m -re található a legközelebbi áram ,villanyoszlop! Zárt kapukba ütközök folyamatosan.2019 -ben kaptam egy árajanlatot ami nagyon sok volt ,(7 5millió) most ujrabenyújtottam mivel mindennek felment az ára.szivesen beszélnék olyan emberrek aki mar ezt végig csinalta és segítene hogy mi ennek a menete! Köszönöm szépen!

  1. Author

   Kedves Zsolt!

   Ehhez a feladathoz villanyszerelőt, és az áramszolgáltatókat kell felkeresni. Kérjen több ajánlatot, így megtudhatja, hogy mennyi is a piaci ár!

   Üdv.: Levi

 7. Üdvözlöm

  Adott egy építésI belterületi telek Esztergomban. Van a telken egy oszlop amin 0,4kwos hálózat van. A tull lapon az EON nak van használati joga. Mikor megvettem a telket 3honapja akkor én balek elhittem az eladónak hogy van áram. De nem. Azt kaptam válaszul hogy erre nem kötnek új fogyasztót. Saját költségen +1,5millió +1,5-2 év és 200 méterről hozva lesz amper a területen.
  Az hàborít fel, hogy a telkemen keresztül megy az áram és nekem nem adnak.

  Van valami tanács hogy mit tehetnék.

  Köszönöm

  1. Author

   Kedves Ferenc!

   Érdemes bemenni az EON műszaki osztályhoz, és lefizetni valakit, aki tényleg kompetens az ügyben. Egy másik megoldás az ismerősök bevetése. Legális megoldást nem látok magam előtt…

   Üdv.: Levi

 8. Üdvözlöm!

  Vettünk egy telket Budaörsön, ahol új családi ház fog épülni. Jelenleg egy hétvégi ház van rajta, aminek a helyére kerül az új. Van villanyóra 2 fázissal. Áram légkábelen keresztül jön be. Az utcai oszlop a telekhatár mellet 4 méterre van. Ezen az oldalon nincs járda, egyéb felbontandó akadály a földkábel kivitelezéséhez. A kisházat el kell bontani. Mit javasol? villanyóra odébbrakása és teljesítmény bővítés, vagy ideiglenes óra telepítése 1 évre? Végső megoldás biztosan a földkábel lesz.

  1. Author

   Kedves Péter!

   Én az odébbrakást ajánlom. Korlátlan ideig jó, és a betongyámos oszlopot is meg lehet úszni a rengeteg papírmunkával.
   A földkábelt sajnos már akkor intézni kell, amikor indul az építés. Nem valami fürgék a villanyos tervezőmérnökök…

   Üdv.: Levi

 9. Kedves Levi!
  Azt szeretném kérdezni, hogy azt úgy meg lehet oldani, hogy az áram légkábelen érkezik a kerítésnél kialakított órába és onnan földkábelen megy tovább a házig? Ez így kivitelezhető? Nem kell hogy földkábelen is jöjjön be hozzá?
  Köszönöm szépen
  Üdv
  Klári

  1. Author

   Kedves Klára!

   Igen, általában megoldható. Sajnos a kerítésnél így lesz egy nagy oszlopod…

   Üdv.: Levi

  2. erdeklődnek nekem masfél éve elviték a villanyomt le is vagták az oszlopról regebbi az óra napali es éjszakai áramot használt a neni es érdekelne ez menyibe kerül aszt mindták 400 ezer ft mer új szekrény kell , regisztralt szerelő stb. ???

 10. Kedves Levi!
  Bontandó kis hétvégi házban lévő egy db 16 A-s mérőt át kell helyezni a bontás miatt. A telekhatáron BELÜL, a kerítés mellett van régóta a villanyoszlop, eddig erről ment a kisházba légkábelen az áram.
  Áthelyeztetném (3 fázisra bővítéssel) együtt a mérőhelyet az oszlopra, de azt mondja a szerelő, hogy oszlopon csak ideiglenes mérőhelyet lehet kialakítani, végleges bekötéshez kellene lennie egy fix kerítésfalnak, pl. zsalukő stb. amire egy kültéri villanyóra szekrényt fel lehetne fogatni. Nekem drótkerítésem van és nem is tervezek zsalukő falat építeni csak azért, hogy arra fel lehessen rakni a szekrényt. Lehet-e szerinted a már meglévő mérőórát úgy áthelyeztetni, hogy megmaradjon a végleges bekötés jellege, ha igen, milyen műtárgynak kell lennie a telekhatáron, amire rá tudnak rakni egy végleges mérőhely szekrényt? Pl. zártszelvény lábakon álló vaskeret, stb? Köszönöm: Csaba

  1. Author

   Kedves Csaba!

   Erről egy regisztrált villanyszerelő jobban tudna nyilatkozni.

   Üdv.: Levi

 11. Házat szeretnék venni,viszont amit megnéztünk ki van kötve benne tartozás miatt a villany,víz,gáz.
  Mennyibe kerülne ennek a visszakötése?
  Nagyjából átlagár érdekelne.
  Előre is köszönöm a választ.
  Kálmán Kiskunhalasról

 12. Üdvözletem!

  A megoldandó probléma a következő: Vettem egy házat, ki van kötve az áram, a ház az utcafrontól 30 méterrel bentebb van. Szeretném visszaköttetni az áramot. Az utcában légkábel van, minden szomszéd úgy kapja az áramot.
  1. Van olyan megoldás, hogy földkábeles bekötést kérek, annak ellenére, hogy légkábeles az utca?
  2. Ha nincs, a másik lehetőség amin gondolkodom: Oszlop állítása a telkemre a kerítéshez közel. Az oszlopig légkábeles bekötés, az oszlopon állandó villanyóra kiépítés. Majd onnan földkábel a házig.

  Várom válaszát: Laci

  1. Author

   Kedves László!

   Igen, van ilyen lehetőség, de az áramszolgáltató nem szokta szeretni, mert több munkája van vele… Az én házam is így készült (mindenütt légkábel, kivéve nálam). A második megoldás is működhet, de az első az igazi.

   Üdv.: Levi

 13. Bocs a hülye kérdésért. Építkezünk és az EON azt mondta kb 4-6 hónap igényléstől számítva, míg bevezetik a telekre az utcából áramot. Ideiglenes bekötésre is azt mondták ugyanannyi idő, 4-6 hónap. Generálkivitelező nem igényelte időben… Jelenleg falaznak és 2-3 hónap múlva már szükség lenne áramra a villanyszereléshez. Áram nélkül megoldható valahogy a villanyszerelés vagy megszívtuk és addig áll minden? köszi

  1. Author

   Kedves Ildikó!

   Nem kötözködni szeretnék, de itt valami sántít: az ideiglenes áram 1-2 hét alatt meg szokott lenni. A villanyszerelőnek nincs szüksége áramra, a teszteléseket elemes műszerekkel végzi a szaki. Azt viszont nem értem, hogy miként lehet áram nélkül a falazásig eljutni? Ha aggregátról megy minden, akkor az a villanyszerelőnek miért nem elég?

   Üdv.: Levi

 14. A problémám a következő: egy régi ház bontásával (létezett meglévő MVM szerződés, villanyóra) létrejött egy ikerház a telken. A villanyszerelő javaslatára én, mint az egyik ikerfél tulajdonosa átirattam a nevemre a meglévő szerződést. A kérdéseim:
  – Ha amper bővítést és H órát szeretnék, akkor nekem bővítési igényt kell leadnom?
  – A másik ikerfél esetében új igénylést kell benyújtani?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Anna

  1. Author

   Kedves Anna!

   Ezt a kérdést passzolom, leginkább az MVM-et kéne megkeresni ezzel a problémával.

   Üdv.: Levi

 15. Üdvözlet Levente,

  jelenleg 1x25A villany van a telken, viszont mihamarabb szükségünk lenne 3 fázisra. . A végleges megoldás földkábeles bekötés lenne de a 6-12 hónap átfutási idő miatt másik 2 opció jött szóba amivel:
  1. ideiglenes vételezés légkábellel
  ez megoldható ha már van a telken villany? Sajnos csak 1 fázis, 3 kellene.
  2. végleges igénylés légkábelre, ha elkészült akkor pedig igénylés a földkábeles csatlakozásra.

  1. Author

   Kedves Márton!

   Az első megoldást inkább építésre szoktam ajánlani. Ehhez szükség lesz új oszlopra, szekrényre.
   Inkább a második megoldást preferálnám, ha az idő engedi.

   Üdv.: Levi

   1. Kedves Levente,

    Ideiglenes légkábeles vételezés 3fázissal megoldható ha már van a telken villany de csak 1 fázis? Az idő most a legfontosabb, Ön szerint gyorsabb ha ideiglenesen igénylek 3 fázist(ha lehetséges) mintha a mostani rendszerre kérek teljesítménybővítést?

 16. Üdvözlöm.
  A problémám a következő: Építkeztünk a telkünkre, már éve a házban lakunk, tehát a villany rendben van, földkábellel jött be a telekre. A telket később megosztottuk, lett 2 db telek, 2 utcára néz. A Kakukk utcára lett bekötve az áram, és a ház maradt a Vadkacsa utcában, tehát az utcában elmegy a földkábel, és a telekre nincs bevezetve. Kb. 50m felhoztuk annak idején a vezetéket a Kakukk utcából, amiről a villanyszerelő megoldotta a hivatalos áram bekötést. Ez az oszlop is maradt az üres telken, ahová az áram be lett hozva, földkábelen.Hogy lehetne megoldani hogy a házban kiépített áramhoz, ott is legyen a villanyóra ? Mert ugye most nincs, hogy meg lett osztva a telek. Eredetileg a telek nagysága 1652 nm volt, és ebből lett egy 800 s és 852 nm telek. Köszönöm szépen .

  1. Author

   Kedves László!

   Ehhez egy regisztrált villanyszerelőre lesz szükség: valószínűleg ki kell tölteni egy igénybejelentőt, és elkészíteni a szabványos mérőhelyet. Az is lehetséges, hogy szükség lesz egy tervezésre is, ami csigalassúságú lesz…

   Üdv.: Levi

 17. Kedves Levente! napelemes rendszerhez fázis bővítésre van szükség. Új légvezeték bekötése szükséges, de az utcai oszlop és a tetőoszlopom között 33méter a távolság. Ön szerint kell pót oszlopot betenni? Ha igen, akkor az oszlopot nekem kell megvennem, vagyis az én költségem?

  1. Author

   Kedves Kabainé!

   Ezt csak úgy lehet kideríteni, hogy megkeresi az áramszolgáltatót.

   Üdv.: Levi

 18. Kedves Levi,

  Örököltünk egy tanyát, a legközelebbi áramcsatlakozás a szomszéd előtt van, kb 350m-re. A telek házszámmal rendelkezik, valaha volt lakóépület, csak közmű nincs. Kb. Nagyságrendileg milyen összeggel kell számolni hogy bekössük az áramot? A merőhely és kivitelezés árakat úgy saccoljuk 32A alatt meglenne 300.000 forintból. Ez valós?
  Köszönöm a választ.
  Üdv. Virág

 19. Üdvözlöm!
  Szeretném a véleményét kérni a következő kérdésben. Vàsároltam egy építési telket Pécsett a Mecseken. Előző tulaj az áramot le kötette a költségek miatt. Oszlopos áram van a telken belül. Ha szeretnék ideiglenes áramot, milyen költsége van? Még egy kérdésem lenne, a szomszéd szeretne szintén épitkezni, és erről az oszlopról akarna áramot. Ha jól sejtem ez magán oszlop lehet mivel az EON-nak nincs szorgalmi joga bejegyezve, és erről táplálja az utcát. Lehet olyat kérni a szolgáltatótól hogy cserébe vigyék föld alá a kábalt? Nekem sokat javítana a kilátásomon, pont a tervezett ház ablaka elött van. Válaszát köszönöm.
  László

  1. Author

   Kedves László!

   Ehhez egy EON regisztrált villanyszerelőt kellene felkeresni… Így első olvasásra több irányból sánta a sztori: ha az oszlop az EON-é, akkor a szolgalmi njognak ott kéne lennie. Érdemes megnézni, hogy kié az a földrész, és ha a tiéd, akkor felszólítani az EON-t, hogy vigyék el a dolgaikat onnan! Föld alá, nehezen szoktak vinni bármit, mert éves tervezés előzi azt meg. Egy próbát megérhet a kérés (műszaki osztályt érdemes felkeresni), de nagy reményekkel nem lennék az ügy iránt…

   Üdv.: Levi

 20. Kedves Levi!

  Építkezünk (ikerház) és már nagyon közel vagyunk az átadáshoz. Azonban Titász elutasította a csatlakozási kérelmünket (transzformátorállomás bővítés szükséges, ami csak egy év múlva valósul meg). Ezért ideiglenes bekötést igényeltünk (3x32A, hogy mindkét lakásnak jusson egy-egy 32A-es szál), de ugyanarra hivatkozva ezt is elutasították.

  Ezt megtehetik, vagy lehet valamilyen módon fellebbezni?
  Az utcában, a szomszédos telkeken van áram. Félek hogy emiatt elbukjuk a felvett hitelt, mert nem lesz meg a lakhatási engedély időre. Beadtuk a kérelmet 3x16A-re, de a villanyszerelőnknek nincs sok hozzá fűzött reménye…

  1. Author

   Kedves Zoli!

   Sajnos megtehetik: az építés előtt megkértétek a nyilatkozatot arról, hogy tudnak-e csatlakozni az ingatlanhoz?

   Üdv.: Levi

 21. Kedves Levi,

  Jelenleg közmű nélküli építési telekre szeretnék állandó áramot bevezettetni. A villanyoszlop a telekkel szemben van (kb. 4m-re a telekhatártól). A szomszéd telekre (ahol állandóan laknak kész épületben) földkábelen van bevezetve az áram ugyanerről az oszlopról. A végső célom csupán egy mobilház lenne, mindenféle építkezés vagy lakhatási engedély nélkül.
  Jól gondolom, hogy a legjobb megoldás a földkábelen keresztüli 1x32A vagy 3x16A állandó bekötés lenne egy a telek határvonalában elhelyezett óraszekrény alkalmazásával? Vagy van olcsóbb, jobb javaslat esetleg?
  Mennyi lehet manapság a reális ára ennek a komplett kivitelezésnek 1x32A esetén pl.?
  Köszönöm!!!

  1. Author

   Kedves Péter!

   Erre a kérdésre az a válaszom, hogy kérj árajánlatot, ne te próbálj tippelni… A földkábeles doboz nagyjából 300.000 Ft, és még mindenféle dolgokat is venni kell bele… Én 5-600.000 Ft körülire saccolom a végső árat…

   Üdv.: Levi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük