Klíma kompresszor

Bevezető

Ebben a cikkemben a klíma lesz a téma. Bemutatom, hogy milyen gépeket lehet vásárolni, hogy hova érdemes elhelyezni az egységeket, és egyáltalán mit is várhatunk el egy klímától. Árak, tippek, előnyök, hátrányok, meg minden ami a témához tartozik! Csapjunk is bele a lecsóba azonnal, nyakunkon a globális felmelegedés!

Klímák fajtái

Ablakklíma

Magyarországon nem igazán elterjedt klíma fajta ez. Ennek az az oka, hogy rengeteg előnye és legalább ugyanennyi hátránya is van ennek a kategóriának. Az, hogy ilyen megosztó, még nem jelenti, hogy sz@r is lenne. Az ablakklíma szerintem olyan helyekre ajánlott, ahol nincs igény arra, hogy folyamatos, nagy teljesítményű klíma üzemeljen. Én leginkább lakó konténerekbe, hétvégi kuckókba, horgásztanyákba ajánlom. Ajánlható még olyan embereknek, akik sokat változtatják a munkaterületüket, lakóhelyüket.

Ablakklíma működése

Na, ez egy egyszerű történet lesz, nem is ragozom sokat: leszereljük az ablakszárnyat egy északi vagy keleti oldalon lévő ablakról (déli, nyugati is jó, de csökken a hatásfok) és berakunk egy nagy dobozt (60 cm széles, 40-50 cm magas, nagyobb egy mikrohullámú sütőnél)  az így keletkezett nyílásba, majd áramot adunk neki. A klíma eleje a szobába néz, a feneke meg kilóg az ablakon.

Az eleje adja a hűvös levegőt, a feneke meg a meleget. Ha sikerült úgy berakni, hogy nem esett ki az utcára, akkor a megmaradó nyílásokat kell lezárni esztétikus módon. Na ez nem szokott összejönni… OSB, stadúr, és egyéb csicskulatokkal szoktak próbálkozni az emberek. A végső megoldást valamilyen gyári beépítő keret szokta jelenteni, agysejtgyilkos áron. 2,63 kW-3,6kW -os teljesítmények közötti készülékeket vehetünk. A teljesítmény növelésével persze nő az ár is. Nagyobb teljesítményű gépeknek már a villamos vezetékelése sem egyszerű: nagyobb keresztmetszetű kábelezés és direkt rákötés kellhet. A mezei dugaljak 3,6 kW-ig működhetnek.

Ablakklíma robbantott ábra
Ez egy szétbontott ablakklíma

Ablakklíma előnyei

 • könnyen hurcolászható
 • könnyű kezelés
 • közepes teljesítmény
 • nem foglal el területet a szobából, így kis helységekbe is ajánlható
 • olcsó, már megvehető 130.000 Ft-ért is
 • a gyenge légzárás miatt állandó szellőzést biztosít

Ablakklíma hátrányai

 • kifejezetten rusnya megjelenés (szubjektív)
 • a legtöbb egység fűteni nem tud, csak hűteni
 • a kültéri rész zaja beszűrődik az ablakon
 • egyedi rögzítést igényel
 • ha elromlik, a büdös életben nem lesz alkatrész hozzá
 • elfoglal egy ablakot, amihez még egyedi keret is kellhet
 • kondenzvíz elvezetés nincs megoldva (tartályba, vagy utcára ki?)
 • gyenge hatásfok (érdemes északi ablakra tenni)
 • valamiért (győzött a csicskaklíma lobbi) csak klímás szakember szerelheti be

Szerintem az ablakklíma egy rétegcucc. Mivel sok a hátránya, hazánkban nem is terjedt el túlzottan. Az amcsi filmek viszont tele vannak vele, valamiért ott jobban megy. A mobilitásért cserébe több dolgot is be kell áldozzunk. Ebből a legfontosabb, hogy elveszítünk egy ablakot a használatával. A legnagyobb előnye a mobilitás. De ha a mobilitás a lényeg, akkor a következő alany a tuti:

Mobil klímák csoportban
Mobil klíma: nem is annyira elvetemült megoldás. Csinos, erős, hordozható

Mobilklíma

Amennyire nem jött be hazánkban az ablakklíma, annyira befutott a mobilklíma. Ha igazán egyszerű és olcsó megoldással szeretnénk megoldani 1-2 helység hűtését, és nem végleges megoldásban gondolkodunk, akkor ez a technológia lesz a legjobb barátunk. Én magam sem hittem el, de bruttó 70.000 Ft-tól kaphatunk normális mobilklímát garanciával, távirányítóval, szűrővel, időzítővel, „A” energiaosztállyal. Nekem is volt ilyen gépem, ajándékba kaptuk egy építési konténerhez. Hiba nélkül teszi a dolgát, hogy az angyalok nyalogassák a kompresszorát.Természetesen anktartiszi hideget ne várjunk el a mobilklímáktól, de általában nem is az a cél, hogy hibernáljuk a bennlakókat.

Ha valaki nem ismerné, akkor körbeírom a technológiát: egy álló dobozra kell gondolni, ami általában görgőkkel vándorol a helyére. Az elején/tetején van a vezérlője, hátul meg egy gusztustalan gégecső lengedezik. Ezt a csövet kell kirakni valamilyen kivezetető nyíláson keresztül a szabadba. Mivel csak a cső lóg ki a természetbe, és az egész gép a hűtendő helységben van, megnyerjük az összes működési zajt, amit a gép kiad magából: ventilátorok, kompresszor, meg minden. A mobilklímáknak két fő hátránya van, és ez az egyik. A másik, hogy a csövet nehéz jól kivezetni a lakásból: ha kifúrjuk a falat, akkor télen besüvít ott a hideg, és bekoszolunk a házba. Ezt kiküszöbölendő léteznek ablaktömítések, amik egy nyitott ablakot tudnak befóliázni nyitott állapotukban. A csövet meg a fólián keresztül ki lehet vezetni. Láttam olyat is, hogy simán résnyire nyitották az az ablakot, és kidugták a kivezető csövet rajta…

1-2 ilyen géppel komplett hűtést és fűtést tudunk biztosítani a nyaralónknak, albérletünknek, horgásztanyánknak, vagy konténerünknek. Amikor meg kiköltözünk fél évre, csak bevágjuk a csomagtartóba és elvisszük, hogy ne lopják el a kedves rabló urak.

Mobilklíma előnyei

 • a legmobilisabb klímafajta
 • léteznek hűtő-fűtő verziók
 • nem kell rögzítés neki, megáll a lábain/görgőin
 • sok típus páramentesítő funkcióval is rendelkezik
 • közepes teljesítmény
 • 2-3,6 kW-os teljesítményig variálhatunk
 • ha elromlik, könnyen szervizbe vihetjük
 • nem kell klímás szakember a beszereléshez
 • a legolcsóbb klímafajta
 • az egy csöves verzió cseréli a szoba levegőjét
 • a két csöves verzió nem cserél levegőt, de hatékonyabb
 • léteznek split típusú mobilklímák, de nem terjedtek el
 • az albérletek sztárja
Léghűtő
Léghűtők: ezek a kütyük pont úgy néznek ki, mint egy mobil klíma, de csak keverik a levegőt, hűteni nem képesek

Mobilklíma hátrányai

 • a legzajosabb klímafajta, a szobában keletkezik az összes zaj
 • a meleg levegő kivezetés nehezen oldható meg esztétikusan
 • a kondenzvíz elvezetés nincs megoldva rendesen (tartályba gyűjt)
 • nem a legjobb energiahatékonysága
 • némelyik típusnak két kivezetőcsöve van, hogy még rondábban nézzen ki

Én valahogy az egyszerű technológiákat részesítem előnyben, főként ha gépészetről van szó: ha mobilklímát vennék, akkor valami olcsó, egycsöves típust néznék ki. Minél bonyolultabb egy technológia, annál könnyebben romlik el, és annál kevésbé mobil. Márpedig a mobilklímák legnagyobb előnye, hogy mobilak. Így számomra a split rendszerű mobilklímák legalább annyira értelmezhetetlenek, mint BMW-n az indexkar.

A komment szekcióban természetesen várom az önkéntes mobil klíma véleményeket!

Mobilklíma kivezetés nélkül

Rengeteg ember keres mobil klímát kivezetés nélkül. Az ötlet teljesen jogos, hiszen a cső teljesen rusnya, meg kényelmetlen is az ilyen gépeket cipelni, hiszen ott lóg rajta az ernyedt elefántpélóra hasonlító kolbász. Sajnos van egy nagyon rossz hírem: nem létezik működő mobil klíma kivezetés nélkül. Na nem azért, mert lusták voltak a gyártók kifejleszteni, hanem azért, mert fizikailag lehetetlen ilyen gépet csinálni. Szomorú, de így van. Egy egyetemi tanárom mesélte mindig szomorkás, elnyűtt arccal: fiam, a fizikát nem lehet megb@szni. Sajnos igaza van, de a piac már nem ennyire őszinte. Léteznek cégek, akik büszkén hirdetnek mobil klímát kivezetés nélkül. Még véletlenül se vegyünk ilyen terméket, mert jó eséllyel mezei ventilátorral leszünk csak gazdagabbak. Attól, hogy ezekbe a gépekbe vizet/jeget/lósz@rt kell tölteni, még nem fognak hatékonyan hűteni. Ezeket a készülékeket általában léghűtő néven forgalmazzák, és baromira nem hűtenek levegőt… Szóval még egyszer: nem létezik működő mobil klíma kivezetés nélkül. Pont.

Split klíma

A cikkem fő alanyai a split klímák. Hogy miért is? Mert ez hazánkban a legelterjedtebb klímatípus. A DAS KLÍMA!

Jól bereklámoztam a split klímákat, ideje, hogy megmagyarázzam, hogy miért is lett ő a klímaharc befutója. A split klíma nevét kétféleképpen lehet lefordítani: köpet klíma, vagy osztott klíma. Az első verziót ne vegyük figyelembe, csak véletlen egybeesés. A második fordítás annál izgalmasabb: osztott klíma! A osztás nagyon találó megnevezés, hiszen ezek a klímák két részre vannak osztva: van egy kültéri egységük és egy vagy több beltéri egységük. Miért találták ez ki a furfangos mérnökök? Azért, hogy a kültéri egység zaja, melege, helyigénye ne a szobában jelenjen meg! Egyedül a beltéri egységet kell felszegezni a falra/mennyezetre, hogy csak annak a zaját kelljen elviselni.

Split klíma
Így néz ki egy mezei split klíma szett.

Split klíma működése

Hiszen jómagam sem értem a teljes fizikáját a folyamatnak, csak pár mondatban próbálom körülírni a működést. Szóval van egy kültéri egységünk, amit a szabadban helyeznek el a klímás szakik. Ebben van egy klíma kompresszor, ami egyszerűen különválasztja a hideget a melegtől, mint nagyi a tojás sárgáját a fehérjétől. A meleg levegőt szépen kifújja a nagy ventilátoraival a szabadba. A hideget meg hőcserélővel belezsuppolja egy csőbe, amiben fagyállós lötyi csörgedezik. A lehűlt folyadékot egy szivattyú bezavarja a házba, egyenesen a beltéri egységhez.

A házban a beltéri egység egy hőcserélő féleségen keresztül átadja a hideget a levegőnek és boldogan szétfújja a ventilátoraival. A felmelegedett folyadék egy másik csövön keresztül visszakolbászol a kültéri egységhez, hogy újra lehűthessék. Leegyszerűsítve ennyi a klíma működése. Persze bele lehetne menni, hogy miként működik a klíma kompresszor, meg a vezérlés de az már nem az én asztalom. Akit bővebben érdekel a klíma működése, ugorjon be a Construmára, vagy egy klímás szaküzletbe. Ott aztán órákon keresztül lehet a fizikán töprengeni, és elemezni a klíma működését.

Split klíma előnyei

 • van hűtő, fűtő, és párátlanító funkciója is (na nem mindegyiknek, érdemes jót venni)
 • nagy hatékonyság, akár A+, A++, A+++
 • sokféle teljesítménnyel vehetők, de a legelterjedtebb a 2,5 kW-os, a 3,5 kW-os és az 5 kW-os
 • közepesen drága
 • a beltéri egység jól néz ki, a kültéri meg alig látszik, ha jó helyre kerül
 • csendes
 • jól variálható (multi klíma)
 • megoldott/megoldható kondenzvíz elvezetés (ahol nem csak a járókelők fejére vezetik)
 • kismillió funkció (páramentesítés, időzítés, extra csendes funkció, plazmaszűrés, aktív szenes szűrés, stb…)
 • levegőszűrő lehetőségek az arra igényeseknek
 • teljes légzárással megoldott hűtés, fűtés
Klíma kompresszor
Szingapúr, enyhén meghintve klíma kompresszorokkal

Split klíma hátrányai

 • telepítés után nem igazán mozdítható, max. horror árakon, egyáltalán nem mobilis
 • a márkás darabok drágák, az olcsók között meg jöhetnek elő hibák (nem törvényszerű)
 • nehéz javítani
 • gyakran változtatják a technológiát, hogy nehogy kompatibilisek legyenek egymással a gépek
 • a kültéri egység ki van téve a természetnek, és pár év után úgy néz ki, mint egy 70 éves havannai néni
 • érdemes a kültéri egységet északi vagy keleti oldalra rakni (nem mindig valósítható meg)
 • a kültéri egység zajol, zavarhatja a szomszédokat
 • a kültéri egység külön rögzítési megoldást kíván
 • a kültéri egység a beltéritől néha csak távolra helyezhető el, így csökken a hatékonyság
 • meglévő házba elhelyezése nehézkes, bontással jár
 • csak klímás szaki szerelheti be, akármennyire is értjük a csíziót

Fűtés split klímával

Fűteni klímával is lehet. A kérdés csak az, hogy megéri-e? Egy dagadt igen vagy egy kiböfögött nem helyett én inkább elmondom, hogy miért jó klímával fűteni. És azt sem hallgatom el, hogy milyen problémákkal fogunk szembenézni, ha klímás fűtést választanánk.

Véleményem szerint klímával csak az átmeneti (tavasz, ősz) évszakokban érdemes fűteni. Ezzel most főként a pénzügyekre célzok. A klíma fűtésre egészen addig hatékony, amíg a külső hőmérséklet nem lesz túl alacsony (kb. -5˙C). Onnan meg elkezd romlani a hatékonyságuk egészen a  mínusz 15-20-25 ˙C-ig, ahol egyszerűen már le is állnak. Természetesen jönnek a spéci klímák gyártói, akik az anyjuk életére esküsznek, hogy egészen -15˙C-ig hatékonyabbak a gázkazánnál is. Ezt vagy elhisszük, vagy nem. Én nem, de ez az én agyi defektusom (ez a nagy hidegben leállás sajnos a hőszivattyús rendszereket is sújtja). Ez a klímás rendszerek egyik legnagyobb hibája: csak kiegészítő fűtésnek alkalmasak. Gondoljunk csak bele: pont a legnagyobb hidegben áll le a fűtésünk, amikor a legjobban kéne a teljesítmény. Egy ilyen leállás brutális költségeket generálhat: szétfagyott vezetékek a falban, a padlóban, szétpárásodott és fagyott bútorok, hibernált feleség (néha nem hátrány), stb… Sajnos lennie kell egy „normális fűtésrendszernek” is.

Ami hátrányt még én látok, és amiről mindenki mélyen hallgat, az a fűtés pontszerűsége: a budiba, gardróbba, konyhába tutira nem rakunk klímát, hogy fűtsön. Pedig oda is kell ám a fűtés, de nagyon. Méghozzá a párásodás miatt (azt csak halkan említem, hogy ráfagy a popónk a wc ülőkére). A fűtés nélküli szobáink falain, ablakain, szekrényei mögött bemutatkozik a penész mint albérlő, ha nagyok a fűtési egyenetlenségek.

Fentebb leírtam pár problémát, de véleményem szerint nem ennyire tragikus a helyzet: fűtésre is alkalmas a klíma, de nem önállóan, hanem kiegészítésnek. Több megkérdezett ismerősöm is működő gázkazán mellé használja, megelégedéssel. A fűtéssel kapcsolatos további cikkeimet itt találhatod!

Klímával fűtés előnyei

 • olcsó megépíteni (nincsenek vezetékek, csövek, engedélyek)
 • egyszerű használni, időzíthető
 • baromi gyorsan befűt (kihűlt lakást hamar felfűti)
 • tavasszal és ősszel olcsó az üzemeltetés
 • akár H tarifa is igényelhető hozzá (a jobb gépekhez)
 • ha van napelemünk, akkor a fölösleges áramunkat ezzel elfűthetjük
 • friss építés után a szárító-fűtő funkcióval kipucolhatjuk a házba ragadt nedvességet
 • ha a ruszkik lekapcsolják a gázt, akkor van B terv a fűtésre

Klímával fűtés hátrányai

 • csak kiegészítő fűtésnek alkalmas, kell egy másik fűtésmód a nagy hidegekre
 • mivel a szobában dolgozik, hangosabb, mint egy központi fűtés
 • használati meleg vizet nem ad, arra kell még valami rendszer
 • keveri a levegőt, felkavarja a port, huzattal fűt
 • sok helység kimarad a fűtésből, párásodás és penészedés alakulhat ki
 • -5 ˙C alatti hőmérséklet alatt nem túl gazdaságos
 • egy központi fűtés sokkal komfortosabb
 • a beltéri egység a fal felső síkján van, a meleg meg felfele menne, erős ventilálás kell
 • fűtés alatt hangosabb a gép, mintha hűtenénk

És még egy dolog, ami nálam sajnos komoly hiba: én egyszerűen elfelejtem, hogy klímával fűtsek, mivel annyira kényelmes és olcsó a központi kazános fűtésem.Pénzben meg gázzal is kijövök évi 100.000 Ft alatt (nettó 140 m2 lakóterülettel). Spórolhatok még évi 10-20.000 Ft-ot? Lehet, de számomra nem éri meg a beállítási és ki- bekapcsogatási macera. Na ezzel lehet csak én vagyok így, mások tutira figyelmesebbek.

Multi split klíma
Multi split klíma: egy klímakompresszorhoz több beltéri egység

Multi split klíma

Ez a klímatípus a klímák igazi nehéztüzérsége: egy bivalyerős kültéri egységre több beltérit is ráköthetünk. Ez így tök pöpec lenne, ha nem lenne annyira drága, hogy pont ne érje meg. De sajnos a klímagyártó cégek is számolnak, és bizony rájöttek, hogy szinte ugyanarra a sz@rra így 2-3-szor annyi pénzt is el lehet kérni. És el is kérik, méghozzá elég durván: csak egy 5,2 kW-os kültéri egység bruttó 270.000 Ft-tól indul. A beltéri egységek meg 65.000 Ft-tól/db. Egy kültéri egység 3 db beltérivel bruttó  465.000 Ft. Egy sima 3,5 kW-os Whirpool kültérivel, beltérivel, tokkal vonóval (elég gagyi márka klímák esetében) bruttó 110.000 Ft. Ha hármat veszünk, akkor 330.000 Ft. De még egy Daikin is bruttó 165.000 Ft/szett. Ha három sima szettel számolunk, akkor is kijövünk ugyanannyiból, mintha multi split klímát vennénk…

Multi split klíma előnyei

 • egy kültérivel megoldható egy komplett ház hűtése
 • elegáns megoldás, rendszert ad
 • ha kevés a hely a kültérinek, és több beltérire van szükség, akkor ez egy járható út
 • némelyik típus képes arra, hogy az összes teljesítményt egy beltérire összpontosítsa, így szétfagyasztva a szobát

Multi split klíma hátrányai

 • drágább a multi rendszer, mint a különálló klímákkal (miért?)
 • ha bedöglik a kültéri, az összes klíma leáll
 • ha leáll az alkatrész utánpótlás (el fog), és elromlik, akkor komoly hiba esetén az egész rendszert kukázhatjuk
 • mivel csak egy kültéri egység van, lesznek beltéri egységek, amik távol lesznek tőle (csökken a hatásfok)
 • a kültéri egysége szép testes darab. Jól szellőző, atomstabil helyre tegyük!
Légcsatornázható klíma
Ha légcsatornázzuk a klímát, akkor a csövezést inkább rejtsük el. Mondjuk az álmennyezetbe…

Légcsatornázható klíma

Igazi rétegtermékhez érkeztünk! Ez egy igencsak átgondolt rendszerre csatlakozó klímatípus: a felvilágosult építkezők manapság hővisszanyerős szellőzőrendszert építenek borsos pénzekért a házaikba. Na nem azért, hogy pénzt spóroljanak, sőt. Egy ilyen beruházás jó eséllyel nem hozza vissza az árát. De cserébe állandóan tiszta, friss levegőt ad, ami meg éveket az élettartamunkhoz. Szóval nem éri meg, de megéri! 😀 Na a csavaros elméjű mérnökök kitalálták, hogy ha ebbe a rendszerbe, vagy csak egy sima légcsatorna rendszerbe oltják bele a klímát, akkor minden helység szabályozottan, hideg (akár meleg is), friss levegővel látható el. És milyen jól is gondolták ezt ki: egy ilyen rendszer csendes, központilag működtetett, kicsi a helyigénye, stb… Egy szépséghibája van az ügynek csak: hogy meglehetősen drága.

Légcsatornázható klíma előnyei

 • központi rendszer, minden helységet hűt, ahova légcsatornát vezetünk
 • csendes, hiszen a beltéri egység a gépészeti helységben van
 • egy berendezéssel több helységet is hűthetünk
 • meglévő hővisszanyerős rendszerre is ráköthetjük, nem szükséges külön rendszer
 • külön esztétikus, csecsa vezérlője van
 • tudnak fűteni és hűteni is
 • egy ilyen rendszerrel a fűtést is megoldhatjuk (tervezve, kiegészítő fűtő megoldással)
 • kicsi helyigény

Légcsatornázható klíma hátrányai

 • jól átgondolt, tervezett rendszer szükséges hozzá
 • drága a kicsike: bruttó 380.000 Ft az induló áruk, felső határ a csillagos ég
 • muszáj légcsatorna rendszert építeni hozzá, anélkül nem lesz jó
 • ha beépítettük, akkor többet el nem mozdítjuk onnan
 • javításkor minden leáll, és nehéz alkatrészt vadászni hozzá, mivel rétegtermék
Klíma kompresszor
Baromi rozsdás kültéri egységek

Klímás tippek

Ebben a szekcióban nagyrészt a split klímákkal kapcsolatos tippeket teszek közzé, hátha valamelyik kihúz a csávából:

 • kültéri egységet lehet lapos tetőre (simán rárakják járdalapokra), ferde tetőre (fém konzolra helyezik), oldalfalra (ugyancsak fém konzolra teszik) és simán a földre rakni (ki kell emelni a sárból)
 • a kültéri egység minél közelebb legyen a beltérihez
 • a kültéri egység és a beltéri egység között legalább két cső (fagyálló folyadék), és villamos vezeték kell összeköttetést biztosítson
 • ha rendelünk egy klímát szereléssel, akkor pontosan magyarázzuk el a beszerelőknek, hogy hova kérjük a kültéri és a beltéri egységet. 8-10 m felé nem nagyon mennek létrával, mert kedves az életük
 • a kültéri egységet amennyiben lehetséges, északi vagy keleti oldalra rakjuk
 • a beltéri egységet érdemes úgy elhelyezni, hogy ne vigye le a fejünket a szél, és a csillárokat se nagyon zörgesse
 • a szomszédot kérdezzük meg, mielőtt az udvarára néző kültérit helyezünk el
 • ma már klímát csak szakképzett szerelő telepíthet, magunknak nem állhatunk neki beszerelni. Így a bolt el sem adhatja a cuccost
 • a klíma teljesítményét jól tervezzük meg: néhányan folyamatos 20 ˙C-t akarnak, mások meg csak 1-2˙C-al kevesebbet, mint kint. Mindenféleképpen méretezzünk!
 • a kültérit nem árt, ha valami védi az esőtől. Ha nem, az sem gond, de jobb a védett hely
 • ha építkezünk, és nincs pénzünk klímára, de később szeretnénk beszerelni, akkor a vezetékelést rakjuk be a falba előre. Így később amikor lesz rá zsöcink nem kell bontani
 • a kondenzvíz elvezetést falban is meg lehet oldani. A bűzzárót ne felejtsük ki az elvezetésből.

Klíma tisztítás

A beszerelt klímáinkat érdemes évente kitisztítani, hogy az ott elszaporodó gombák, koszok, bacilusok ne paráználkodjanak, és alkossanak komoly telepeket! Ha mégis tojunk a témára, akkor komoly légzőszervi gondoknak nézhetünk elébe. A klímákat tisztítani nem egy nagy ördöngösség: megvesszük a klímatisztító lötyit, felmászunk a létrára, felhajtjuk a beltéri egység elején lévő ajtókát, és lám, ott a szűrő. Na ezt a szűrőt kell szépen megmosni, a klíma tisztító lötyivel átspricckolni, és ha megszáradt, akkor szépen visszarakni a helyére. Továbbá érdemes az úgynevezett mósuskereket (ő a ventilátor hosszúkás forgó része) is kiszerelni, és ezt is fertőtleníteni. Ha a gépben porcicák, rovartetemek is vannak, akkor ezeket porszívóval érdemes eltüntetni. Ha nincs hozzá fiskusunk, hogy létrán egyensúlyozzunk, akkor persze kihívhatjuk a profi klímatisztítással foglalkozó szakikat, akik 7-8-9-15 ezer Ft-ért elvégzik mindezt helyettünk. Klímánként ennyiért.

Érdemes végignézni a műveletet, hogy jövőre mi is hasonló profizmussal végezzük el a feladatot… Ha nagyon igényesen ugrunk neki a klíma karbantartásnak, akkor nem érdemes megállni a klíma tisztításnál: érdemes ellenőrizni a gáznyomást, a szelepletapadást, a kondenzátor eltömődést és minden egyéb rendellenes működésre utaló nyomot. Na ezek már általában meghaladják a hétköznapi mókusok tudását, ide már tényleg klímás szakembör kell. Amúgy ha csak a tisztításra megyünk, akkor nem egy komoly feladat, érdemes megcsinálni tavaszonként a klímáink tisztítását. Ja, még valami: a kültéri egységet hiába is mossuk, a klíma kompresszoron lévő dzsuva nem jelenik meg a szoba levegőjében. Persze, ha szénbányában lakunk, és mindent beborít a fekete kőszén pora, akkor érdemes lehet a kültérit is rendbe tenni…

Lg képkeret alakú beltéri egység
Ez egy klíma beltéri egysége: az LG gyártja, és tök jól néz ki

Klímás cégek

Na itt jön a szokásos dumám, hogy Praktikerből, Obiból ne vegyünk semmit, klímát meg főként ne! Persze néha vannak jónak tűnő vételek, de olyan márkákat forgalmaznak, amihez évek múltán esélyünk sem lesz alkatrészt találni. Inkább nézelődjünk az árukeresőn ajánlott modellek után. Az olcsó kategóriában az ajánlott márkák a Midea, Whirlpool, Bosch, Samsung, stb. Középmezőnyben van az LG, Daikin, Nord, Toshiba, Gree, stb. Felső kategória: Panasonic, Mitsubishi, Fujitsu, Hitaci.

Manapság kötelező olyan klímás szakemberrel végeztetni a klíma szerelést/telepítést, aki regisztrálva van a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál (ezt inkább nem minősítem, mert kilyukad a monitor). Tán még gépet sem vehetünk úgy, hogy nincs meg a regisztrált telepítő szaki. Általában mindenkire nyár elején jön rá, hogy klímát telepítene (de meleg van Anyjuk, vegyünk klímát!). Na ilyenkor a szakik általában teli vannak nagy volumenű munkákkal (ipari jellegű munkákkal), és tutira nem fognak 1-2 hónapon belül megjelenni 1 db klíma telepítésére (addig meg megfőnek a tojásaink). A tippem a következő: ősszel, vagy télen, max tavasszal üzemeljük be a klímáinkat! Így lesz beüzemelő szaki is, méghozzá épeszű határidőn és költségen belül. Nyáron kár is próbálkozni! Én Budapesten klímaszerelés munkával őket ajánlom, a honlapjuk is eléggé rendben van, meg látszik rajtuk, hogy tudják a csíziót.

Összegzés

Nagyjából a fent leírtak alapján érdemes klímát szereltetni a lakásunkba/házikónkba. Számomra a fő tanulság az, hogy mindent előre szépen eltervezve, a legegyszerűbb technológiákat alkalmazva érdemes beklímázni a házunkat. Manapság ez az egyszerű technológia a split klíma, különálló kültéri és beltéri egységekkel. Ez jelenleg a jó választás ár/teljesítmény értékben, ő a klímaharc győztese.

Ha a blogomat olvasgatod, akkor nagy rá az esély, hogy építkezel. Ha pedig építkezel, akkor pont kapóra jöhet a projektmenedzseri szolgáltatásom. Ha csak jó tanácsra, vagy építőmérnöki szakvéleményre van szükséged, akkor pedig ezt az oldalamat böngészd át: építőmérnöki szaktanácsadás (személyes és online)!

Levi voltam, kezit csókolom!

A végére bedurrantok egy videót, ami a házilagos klíma tisztítás folyamatát mutatja be:

7 hozzászólás

 1. Szia!

  Fisher FWI-90BE-R ablakklíma melyik kategóriába tartozik?
  A Fisher és a Gree GJC09AF között vacillálok. Alkatrész melyikhez kellhet és melyikhez kaphatok, ha kellene valami?

  1. Author

   Kedves Gábor!

   Mindkettő jó minőséget képvisel, de én a Fisher mellett döntenék: többen árulják, jobb a szervizháttere.

   Üdv.: Levi

 2. Szia! Egy olyan kérdésem lenne, ha a házunkba tervezünk hővisszanyerős szellőztetőt, akkor ha jól olvastam, annak a csöveire ráköthető egy klíma, te ezt a megoldást ajánlod? A ház kb nettó 80m2 lesz (2 szoba, konyha-nappali.étkezővel.fürdő, wc, előszoba. A terv, hogy a nappali-étkező-konyha egy kandallóval lesz fűtve, szóval olyan fűtés megoldást keresünk, ami a szobákat befűti, illetve ha a kandalló nincs használva, akkor a többit is.

  1. Author

   Szia! Olyan klíma, ami egyben szellőztet is, nagyon ritka. Egy másik megoldás, hogy összekötöd a légcsatornázható klímát a szellőző csöveivel, ilyet még gyakorlatban nem láttam megoldani. A harmadik megoldás, hogy megcsinálod a két rendszert külön.

   Üdv.: Levi

 3. Szia! Tanyán lakunk, cserépkályhával fűtünk és sajnos a szekrények mögött, sarkokban megjelent a penész. Van napelemünk ezért a légcsatornázható klímával kacérkodunk. Megoldást jelenthet a penész gondokra? És valóban nincs hangja és nem huzatol? Inkább fűtésre használnánk. Köszi a választ!
  Gyuri

  1. Author

   Kedves Gyuri!

   Szerintem nem egy rossz megoldás. A penészt szerintem az egyenletes fűtés eltűnteti. Huzatosnak huzatos, és valamennyi hangja is lehet. Üzemeltetni és kiépíteni nem drága.

   Üdv.: Levi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük