A bútorszerelvény vajon mi?

A bútorszerelvény az az izé, ami összefogja a bútorunk lapjait, nyithatóvá teszi a nyithatatlant, kohéziót teremt a az élet nagy igazságai és tévedései között. Magyarra lefordítva: az a sok kis biszbasz, amit a lapraszerelt bútorhoz adnak. Ezek a vasalatok teszik lehetővé a nyitásokat és a zárásokat. Vajon miért annyira fontosak, hogy írok róluk? Nos, számomra ezek a kis biszbaszok jelentik a különbséget egy jól és egy rosszul működő bútor között. Egy jól működő bútor olyan, mint egy gyönyörű nő: szívesen érünk hozzá, kedvtelésből piszkálgatjuk, cirógatjuk. Egy gagyi bútorszerelvényekkel szerelt bútorról a MÁV jut eszembe: olcsó, teszi a dolgát, de szerelembe ritkán esünk vele. Mindkettő működik, de egy minőségi, csillapított bútorszerelvény nagyságrendekkel szebben teszi a dolgát.  Elsősorban a fiókcsúszókról és a kivetőpántokról lesz itt szó, de rengeteg bútorszerelvény létezik még ezeken kívül is. Mielőtt nekiugrasz kérdezni, hogy miként is kell egy egyedi bútort nagyjából összetákolni, akkor ebben a cikkben van némi útmutatás.

A jó a rossz és a csúf bútorszerelvény

bútorszerelvény
Oldschool fióksín- a legolcsóbb

Fióksínek

Ez az a bútorszerelvény, amitől vidáman csúszkál a fiók a lukjában. Általában a fiók és a bútorlap oldalára csavarozzuk fel, néha az aljára. Sok fajta létezik belőle, de az elsődleges információ a hossza. 250 mm és 600 mm hossz között léteznek. A rövidebb az olcsóbb, a hosszabb a drágább. Én három fajtát különböztetek meg belőlük: a görgőset, a golyósat, és csillapított, önbehúzós golyósat.

Természetesen az árak a technológia függvényében nőnek.

A görgősből egy 500 mm-es kb. 800 Ft. Ezért egy lötyögős, kotyogós fiókunk lesz, amit könnyen ki lehet guberálni a helyéről (általában kihúzva kell felfelé és lefelé billenteni). Ez a fiókcsúszók Suzuki Swiftje. Ha a kölök izomból bevágja a helyére, akkor két csattanás (a második már a pofon) következtében sem romlik el.

A sima golyósból egy 500 mm-es kb. 1800 Ft. Csábító az arany középút, de ebben az esetben kerülném. Fixen, jól tartja a fiókot, de könnyen elromlik, nehéz kiszedni (néha csavarhúzó kell hozzá), és a fiók bezárásakor a legvégén kell egy kis extra erő, hogy benyomjuk a fiókot a helyére. A család fele (hímnemű) úgyis lusta lesz betoszkodni a fiókot, így összevissza fog állni a sok fiók.

csillapított bútorszerelvény
Csillapított fiókcsúszó

A csillapított golyósból egy darab 500-as hosszúságú 2500 Ft. Én ezt ajánlanám, mert marhára kényelmes. Meglököd a fiókot, és csendben, halkan a helyére csusszan, miközben lefékezi magát. Ritka az ilyen engedelmes jószág. Ennek a jó tulajdonságnak a pénzen kívül még van más ára is: könnyen romlik és nehéz jól beszerelni. Érzékeny a fiók átlós hibájára, és a pontos beszerelésére. Ügyes asztalos igényeltetik hozzá… A BLUM (asztalos körökben a legrajabb márka) gyártja a legjobb/drágább fajtákat, itt már 1 darab akár 8000 Ft is lehet. Megérheti az árát a maximalistáknak, tényleg olyan finoman csúszik, mint a hal egy vödör vazelines takonyban.

Kivetőpántok

A kivetőpánt az a kütyü, amivel gyerekkorunkban játszottunk, és rendszeresen rácsapódott a huncut ujjacskánkra. Ő felelős a lila körmökért, és a bútorajtók nyitásáért, záródásáért. Két fő típusát különböztetjük meg: létezik rázáródó és közé záródó fajta. Természetesen létezik még kismillió fajta, de egy átlagos háztartásban csak ritkán van rájuk szükség. A felszerelése otthoni eszközökkel sajnos nem egyszerű, de nem is lehetetlen: kelleni fog egy pánthelymaró fúrószár, amit egy tetszőleges fúróra (lehet akkus is) tudunk felszerelni. Innentől már csak egy sablon szükségeltetik, amivel kijelölhetjük, hogy hol kell furmányolni. A Wolfcraftnak vannak ilyen bizgentyűi, kb. 4000 Ft, de ez nem a reklám helye. Egy normális méretű bútorajtóhoz (60-70 cm magas, 50-60 cm széles) elég szokott lenni 2 db pánt. A nagyobb dögökhöz (gardróbajtó tükörrel, ráakasztott fityfenékkel) már kell a 3 db. A sablon azért fog kelleni, mert ha ferdén fúrunk elő, akkor jó eséllyel ferde lesz az ajtónk és a feleségünk szemöldöke is. Szerencsére a kivetőpántok több helyen állíthatók, így 3 dimenzióban is el tudjuk kavarni a beállításokat…

Legegyszerűbb kivetőpánt

Rázáródó kivetőpánt bútorszerelvény

Általában ezt a bútorszerelvény megoldást alkalmazzák az asztalosok, ha lehetőségük van rá. Hogy is működik? Van egy csupasz bútorvázunk, vagy dobozunk, amire szeretnénk felvarázsolni a bútorajtót (ezt a vázat korpusznak szokták hívni). El kell döntsük, hogy az ajtó rázárjon a korpuszra, teljesen eltakarva a mögötte lévő bútorlap éleket, vagy közéjük záródjon, egy keretet meghagyva az ajtó körül. Nos, a rázáródó ajtó eltakarja az összes mögötte lévő lapot, és csak egy minimális fugát eredményez az ajtólapok között. Ebben az a jó, hogy akár ganyé munkát is végezhetünk (ne tegyük!), úgyis eltakarja majd az ajtó. Jeeeeee!!! Persze, ha kinyitjuk az ajtót, akkor látjuk majd a kendácsolt munkát, de sebaj, a szomszéd tuti nem szúrja ki.

Hogy csináljuk? Megmérjük, hogy mekkora a korpusz külső magassága és szélessége: legyen például 50 cm széles, és 70 cm magas. Az ajtó mérete ugyanekkora lenne, de le kell vonni 2-2 mm-t, hogy szép fugáink legyenek. Teccikérteni? Így 49,6 mm széles, és 69,6 magas lesz a rendelt ajtónk. Így, ha egymás mellé teszünk több ugyanilyen szekrénykét, akkor szép fugáink lesznek egymás mellett, és az ajtók is nyílni fognak. Rászereljük a rázáródó kivetőpántot, a korpuszra és az ajtóra, összepattintjuk, beállítjuk, és vár ránk Árpibá díjnyertes pálinkája.

Rázáródó bútorajtók

Közé záródó kivetőpánt bútorszerelvény

Nos, az alapok ugyanúgy igazak, mint a rázáródónál, azt leszámítva, hogy itt nem takarja el az ajtó a korpuszunkat. Itt maga a korpusz fog egy szép keretet adni az ajtónak. Szép, látványos, és nehéz (nehezebb, mint a rázáródó) kivitelezni. Itt a korpusz belső szélességét kell lemérnünk, és ahhoz számolni az ajtóméreteket. Ha mondjuk 50 cm széles a belméretünk, akkor 49,2 cm lesz az ajtónk szélessége. Fugának 4-4 mm-t kell elhagyni. De vigyázzunk, itt belméretet számolunk!!! Ugyanígy a magassággal: ha 70 cm a belméret, akkor 69,2 cm lesz az ajtómagasságunk.

A felszerelés hót ugyanaz, mint a rázáróknál, de óvatosan, mert ez a megoldás minden hibát megmutat!

Csillapított kivetőpánt

Megjöttünk a kedvencemhez, ettől szigorú a test! A fent említett bútorszerelvényeket meg lehet venni csillapított kivitelben is! Miért jó ez? Hát azért, mert előjön egy olyan luxus filling, amit igencsak megérdemlünk, ha már ilyen módon herdáljuk a pénzünket: simán bevágjuk az ajtót, de az utolsó 20 cm-en lelassul a bezáródás, akárhogy is csináljuk. Zseniális, mint a rántott hús.

Lássuk, hogy mibe fáj ez nekünk: egy sima kivetőpánt kb. 200 Ft körül kapható. Egy fullos, Blum pánt 900 Ft körül mocorog. Ajtónként 2×700 Ft azaz 1.400 Ft a különbözet (ha 2 pántos). Szerintem simán megéri. Ha nagyon a fogunkhoz verjük a garast, akkor kipróbálhatjuk, hogy csak 1 db fékezett pánttal opearálunk, a másik marad csicska. Ha ennél is olcsóbban oldanánk meg az ügyet, akkor mehet 2 sima pánt, és szerelhetünk utólagos teleszkópos csillapítót. Egy egy pöcök, amit befúrunk a korpuszba, és egy mini teleszkóppal lassítja az érkező ajtót. Ez a megoldás jó a már készen lévő bútorok pimpelésére (feljavítására).

Blum fékes kivetőpánt

Összefoglalás

Egy kicsit olyan az egész dolog, mintha autót vennénk: megvesszük álmaink tragacsát, és kihagyjuk a klímát, a szervókormányt,meg az ülésfűtést… inkább érdemes már az elején spéci bútorszerelvényt venni, hogy tényleg jó legyen a végeredmény. Én a konyhabútoromból ki nem hagytam volna a fékezett szerelvényeket, pedig 40.000 Ft volt a feláruk. Ezekkel nem nyúlsz mellé, és ez itt a reklám helye. A cikket Anyám finanszírozta, tyúkhúslevessel. Akadékoskodóknak: attól, hogy én Blum márkát írtam, még rengeteg márka létezik: GTV, Strong, stb…

Ja, és még valami: ha egy mód van rá, semmiféleképpen se hiperbarkácsbótba vegyük ezt a sok fenti lomot, hanem rendes lapszabászatban, vagy bútorszerelvényesnél. Nem akarok hülyeséget írni, de ma a Praktikerben a fenti termékek ára majdnem tízszerese volt a fenti áraknak.

Egy érdekes ajánlat

Ha a ezt a cikket és a blogomat olvasgatod (vigyázz, éles az elmém), akkor nagy rá az esély, hogy építkezel. Ha pedig építkezel, akkor pont kapóra jöhet a projektmenedzseri szolgáltatásom.

Ha csak jó tanácsra, vagy építőmérnöki szakvéleményre van szükséged, akkor pedig ezt az oldalamat ajánlom: építőmérnöki szaktanácsadás (személyes és online)!

A cikkeim lassan angolul is elérhetőek!

Levi voltam, sziasztok!

1 hozzászólás

  1. Aw, this was an exceptionally nice post. Taking a few minutes and actual effort to make a very good article… but
    what can I say… I put things off a whole lot and never manage to
    get nearly anything done.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük