Előszó

Az utóbbi időben láthatjátok, hogy írogatom ezen az oldalon az eposzi hosszúságú cikkeimet. De mit ér az egész, ha az ember csak a levegőbe beszél, és úgy hinti ki az internet éterébe az információkat, hogy nincs konkrét példa amin keresztül bemutathatná a példákat? Hát lesz példa, mégpedig egy házépítésen keresztül! Elolvastam a saját cikkemet a telekvásárlásról (rájöttem, meg kell tanulnom írni), lábam közé vettem az autót, három napig furikáztam a városban, és találtam egy telket. Természetesen olyat, amit már egy hónapja kinéztem magamnak, de mindegy is, mert magam megnyugtatásául végig kellett néznem Miskolc és környéke összes eladó és nem eladó házát és telkét… Alkudtam egyet, és kezet ráztunk az eladóval (jó arc, és kiderült, hogy olvassa néha a cikkeimet!). Ez egy szép kerek történet, de hogy kötődik a 22% ÁFA visszatérítéshez? Hát úgy, hogy a fejembe vettem, hogy megpróbálok jó székely módjára minden támogatást felvenni. Természetesen az interneten fellelhető cikkek írják, hogy az ÁFA visszatérítés ilyen egyszerű, olyan könnyű, érdemes felvenni, mert nehogymá benn hagyjuk a pénzt, amit állambá két kézzel dob utánunk! Ez a cikk arról szól majd, hogy érdemes-e egyáltalán igénybe venni ezt a ganyészagú drágakövet?!

Menete

Első lépés: a BANK! A megfelelő bank kiválasztása elég egyszerű: a nagyobb bankok közül találomra kiválasztunk egyet. Én az ERSTE Bank mellett döntöttem, mégpedig azért, mert ott van folyószámlám. A tündérmese valahol ezen a ponton ér véget, és kezdődik a Brazil és Fűrész című film szerelemgyermeke. Itt tulajdonképpen szembesülünk a reklámok és a valóság között húzódó hideg, végtelen űrrel. Mert sajnos amit elénk tártak, az egyáltalán nem fedi a valóságot. Lehet, hogy én vagyok ilyen együgyű, de optimista buzgalmamban csak a pozitív dolgokra koncentráltam, a negatív álláspontokat majd valahogy megoldjuk felkiáltással a egyszerűen szőnyeg alá sepertem. Megpróbálom kiírni magamból, hogy mire számíthat az az ember, aki komolyan erre a lehetőségre számít. A tapasztalataim szigorúan gyakorlatiak, és lehet hiba is van bennük, de mentségemre legyen mondva, hogy kissé letaglózódtam…

Vigyázz, Röfi!

Előnyök

Kezdjük az előnyökkel, nehogy túl keserű legyen a cikkem hangvétele! Tulajdonképpen ezeket mindenki fejből fújja, hiszen tele van vele a média, ezzel reklámozzák a focit, és a pártot.

  • 5, azaz ötmillió forint ütheti a markunkat! Ez azért nem kismiska, ebből már lehet költekezni, vergődni a hatéves BMW-ben.
  • fehéríti a gazdaságot
  • ha most (2018 szeptember) belevágsz, bizony pont be tudod fejezni a kivitelezésedet
  • egyedül is igényelheted, nem kell házastárs, élettárs, se semmi egyéb
  • családi házra, lakásra igényelhető

Hátrányok

Megpróbálom nem túl keserűen leírni a tapasztalataimat, kisebb fejezetekre lebontva, a részeket külön megmagyarázva…

Az ötmillkó

Sajnos az ötmillió az nem ötmillió, mert a bankok beletették az ügybe a zsíros kis mancsukat, mondván majd ők közvetítenek állambá és az építeni akaró között.

Úgyhogy az ötmillióból levonódik:

  • 2x az értékbecslési díj 2x 30.000Ft= 60.000 Ft – először az építés kezdetekor, egyszer a végén. Ez amúgy érdekes: az elején mi a szőrös lófaszt mér fel egy üres telken? És miért a bank hozza az értékbecslőt? Ha a végén a becslő benyögi, hogy a 25 milliós házunk 40 milliót ér, akkor buktuk az egész procedúrát, mert a teljes költség legalább 70% -áról számla kell.
  • műszaki szakértői vizsgálat 15.000 Ft/alkalom x 10 alkalom= 150.000 Ft – na ez mi a tök? Valaki kijön a banktól, megnézi, hogy hogy áll az építés, elszív egy cigit, bedobja a dekket a malterba, és visszakúszik a saját segglyukába. Kérdeztem, hogy hány alkalommal kell számítani rá, a válasz egyáltalán nem egyértelmű, de kb 2 millió Ft-onként jön. 20 milliós költségvetés esetén ez kb. 10 alkalom. Sajna ebben nem vagyok biztos, mert az ügyintéző is csak tippelt…
  • 10% visszatartás a használatbavételi engedélyig – ez is megmagyarázható, csak nem tudom, hogy hogyan. Ezek a jóképűek a legvégén visszatartanak 500.000 Ft-ot, a használatbavételi engedély megszerzéséig. Ez nekem 4 hónapomba került egy korábbi építésemnél, köszönhetően a villámgyors önkormányzatnak.

Számoljunk: 5.000.000 Ft (támogatás maximuma) – 60.000 Ft (értékbecslő) – 150.000 Ft (szakértő) = 4.790.000 Ft: ennyi lehet maximum a támogatásunk, amiből még fél milliót csak a befejezés után kapunk meg hónapokkal. És ez ÁFA visszatérítés, amit már egyszer kifizettünk. Erre ennyit mondok csak: nyasgem!

Elidegenítési tilalom

Tényállás: az építés befejezése után 10 év elidegenítési záradékot kapunk a tulajdoni lapunkra. Magyarul nem adhatjuk el a kócerájt. Ez azért nem annyira egyszerű, mivel mai felgyorsult világunkban bármikor beüthet valami gebasz, de mi röghöz leszünk kötve. Sok ismerősöm nemhogy röghöz nem kötné magát, de lakást, házat sem hajlandó vásárolni a mobilitás megtartása miatt. Egy példa: mi Miskolcon élünk, a BMW pedig Debrecenbe építi a gyönyörű gyárát. Vannak ismerőseim, akik csak vakaróznak, hogy át kéne költözni, mert ott aranyból lesz a budipapír is… Ilyen záradékkal nincs vakarózás, hanem sorbanállás van a munkaügyin. Beütött Pesten az álommeló? Hááát szopjál!

Hogy albérletbe kiadható-e egy ilyen ingatlan? Ezt még a bankos sem tudta.

Adóhatóság, szebb napjain

Számlák

A teljes építés 70 % -áról kér a bank névreszóló, hibátlan ÁFÁ -s számlát. Hibás, sztornózott elírt, elkallódott számlák nem számítanak. Ezeket a papírokat fel kell tölteni az e-naplóba, hogy elszámolható, ellenőrzött legyen az ügymenet. Itt több buktató is van: az első, hogy kevés dolgot max 30%-ot csinálhatunk meg sajátkezűleg. A maszek vállalkozók mind ki vannak lőve. Sőt, ha elguberálunk valamit, később nem pótolhatjuk a papírokat, mivel folyamatos ellenőrzés alatt állunk. Én ezt tartom az egyik legdurvább visszatartó tényezőnek. Számoljunk megint egyet: ahhoz, hogy megkapjuk a 4.790.000 Ft-ot, 23.000.000 Ft-ról kell számlát szerezzünk. Ezt kétlem, hogy összejön… Főként úgy, hogy a telkedet nem tudod beleszámolni, csak a legritkább esetben.

Ráadásként bejön, hogy a furmányos vállalkozók megpróbálnak átejteni bennünket: 27% ÁFA tartalom helyett ÁFA mentes, vagy 5 %-os ÁFA tartalmú számlákkal próbálnak átverni. Itt már olyanról is hallottam, hogy nem egyeztek meg a munka elején a számla fajtájáról, a vége pedig bunyó lett!!!

Telekvásárlás

A cikkem alapötlete innen származik: több helyen ki van függesztve, hogy az építési telkünk vásárlása után visszaigényelhetjük a 22%-ot. Hát nem így van: ha kapunk számlát, akkor igen. Mivel a telkek magánkézben vannak, nem kapunk ÁFÁs számlát. Helyette szerződésünk van, amivel lehet popót törölni, a bankot pont nem izgatja. Ha cégtől veszünk telket, akkor talán kapunk számlát. Valamilyet. Az építési telkek 99%-a magánkézben van, úgyhogy cumi van. Én 5 millióért vettem a fent említett telket, kb 1 millió járna vissza. Kac-kac.

Üdülő övezet

A legszebb telkek üdülő övezetben pihennek. Erre üdülő házat lehet építeni, nem családi házat. ÁFA? Felejtsd el a CSOK-kal együtt. Természetesen egy üdülő övezetbe pont olyan jó és szép családi házat lehet építeni, csak nem támogatott. Még rendes hitelt sem lehet rá felvenni sajnos.

E-napló

Ez a legdurvább. E-napló virtuózzá kell váljunk, mivel a nagy testvér mindent figyel, és keresi a hibát, hátha megvonhatja a támogatást. Az e-naplóról határozottan rossz véleményem van: elvileg a ez építő és az építtető közötti kommunikációt kéne segítse. Helyette mi van? Lesi a munkaügy, a munkavédelem, a bank és az állam. Amúgy mi a seggemet lesik? Hát, hogy hol tudnak megbüntetni miatta. Ha beírod, hogy állványozol, vagy tetőt építesz, számíthatsz egy ellenőrzésre. Ezek nem kicsiben játszanak: nekünk a legkisebb büntetés 300.000 Ft volt, természetesen évente többször. És nem csak a vállalkozót tudják büntetni: ha elmész nyaralni, megbetegszel, elromlik a notebookod, lejár az ügyfélkapud, az építés megelőzi a naplót és ellenőriznek, akkor véged. Jó mi? És ez mind érted van! Érted?!

Időfaktor

Ha bármi gebasz alakul ki, leáll az építés. Mindkét szomszédom építkezik, és igénybe vették a CSOK-ot, volt ÁFA visszatérítés. Ma mindketten úgy vélekednek, hogy inkább hagyták volna a bús picsába mindkettőt. Kérdem miért? Nem is annyira pénz, hanem az idő: mindkettőnek volt valami gubanc a papírokkal, és fél-fél évre leálltak az építéssel. Közben jött a gyerek, aki nem az új házba született bele.

Tartsunk meg minden papírt

Ellenőrzés

Nem vagyok benne biztos, asszem 10 de legalább 5 évre visszamenőleg ellenőrizhetnek minden papírt: szerintem nem hagyják ki a ziccert. Mire elfelejtetted az egész hercehurcát, felvakarják a régi sebeket, és jogosultak visszakérni a támogatás összegét. Azt az összeget, amiből már bútort és csempét vettél. És ne hidd, hogy jóindulatúak lesznek. Mondok egy példát: egy ismerősöm egy akkreditációval kapcsolatban szívta meg pont így. Négy év múltán bekértek minden papírt. Egy csoda volt, hogy megtalált mindent, és csak 150.000 Ft-ra büntették meg. Itt visszavonhatják az egész támogatást.

Összegzés

Az ÁFA visszatérítés inkább reklámszöveg. Kiszámoltam, a végén, és egy egyszerű új ház építésénél kb. 2-3 millió Ft-ot tudtam volna visszaigényelni. Ezért cserébe 10 évig retteghetek, hogy véletlenszerűen leellenőriznek, hogy építés közben megfognak valami olyannal, amiről gőzöm sem volt, és röghöz is kötnek. Hát szerintem ez meglehetősen rossz üzlet! PR-nak tökéletes, állambá elérte vele a célját, mert beindította az iparágat, de az emberekhez megint csak a forgács érkezett meg.

Mit ajánlok helyette? Társadalmi ellenállást: ott dögöljön meg az egész rendszer, még mindig egyszerűbb és olcsóbb maszekban dolgoztatni. Ahol lehet lépjük át az egész procedúrát, és védjük magunkat az állam felé elköteleződéstől.

2 hozzászólás

  1. A visszatérítéssel kapcsolatban érdeklődtem egyik olasz tulajdonú bank fiókjában, ahol az ügyintéző mesélt egy tanulságos történetet: egyik ügyfelük megkapta a visszatérítést, de a banknak(!) valami gyanús lett és kérte a hatóságokat, hogy vizsgálják meg a számlák kibocsátóit. Megállapították, hogy a két vállalkozó egy másik építkezésen egymás alvállakozójaként szerepelt és erre hivatkozva visszaszedték a támogatást, mert szerintük generálkivitelezőként és nem független vállalkozásként építették az ügyfél házát. A tanulságot mindenki vonja le maga!

  2. Üdv! Bár nem tartozik szorosan ide, de pl a lakáskassza állami támogatásának megszüntetése előtt kb 3 hónappal szólt egy ügyintéző, hogy meg fogják szüntetni a támogatást. A tanácsára szerződést hosszabbítottam, majd végignéztem a színjátékot, amikor a parlamentben a támogatást az egyik napról a másikra megszüntették..Jól ki van ez találva, nyilván már jó előre tudták….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük