Így néz ki egy jó feltöltés

Sóder klub: nem a tvből

Nos, ebben a cikkben igazi rétegcuccról lesz szó: bemutatom a sóder és föld feltöltés szabályait a lábazati falaink közé. És hogy miért is rétegcucc ez? Hát, mert rétegesen kell teríteni és tömöríteni a feltöltést. Hehehehe…

Az előző cikkemben leírtam, hogy miként is készül a lábazati falunk: Lábazat készítése egyszerűen. Ennek a cikknek a folytatása és egyben az építésünk következő lépése a lábazati falaink közötti feltöltésének elkészítése.

Sóder vagy föld? Mindkettő!

Régebben, amikor még minden szép volt és az építőanyagok ára nem ostromolta az eget, az embereknek eszükbe sem jutott, hogy variáljanak a feltöltés anyagán: földdel töltötték fel a lábazatukat. És ezzel hatalmas hibát követtek el: a legjobb feltöltést sóderrel vagy zúzalékkal lehet elkészíteni. Főként akkoriban, amikor még olcsón lehetett lökni a sódert. Pont.

Manapság, amikor csillagászati áron fut az építőanyagok ára, kicsit ügyesebben érdemes gondolkodni: érdemes lehet felhasználni azt a kitermelt földet, amit a sávalapok ásásánál tettünk félre. Természetesen, ha nincsenek anyagi problémáink, akkor bátran lehet tisztán zúzalékból vagy sóderből készíteni a feltöltést. Minőségre az lesz a legjobb!

Egy érdekes ajánlat

Mielőtt belezuhanunk a témába, mint egy vak macska a gödörbe: ha ezt a cikkemet és a blogomat olvasgatod, akkor nagy rá az esély, hogy építkezel. Ha pedig építkezel, akkor pont kapóra jöhet a projektmenedzseri szolgáltatásom.

Ha csak jó tanácsra, vagy építőmérnöki szakvéleményre van szükséged, akkor pedig ezt az oldalamat böngészd át: építőmérnöki szaktanácsadás (személyes és online)!

Feltöltés tisztán sóderből vagy zúzalékból

Mint korábban említettem, ez a drágább, egyszerűbb és jobb minőséget adó verzió. Jobb minőséget? Az mit is jelent? Hiszen vagy lesüllyed, vagy nem?! A sóderben az a jó, hogy jól tömöríthető anyag, és a víz felszivárgását is megakadályozza. Ha tisztán sóderből készül a lábazati feltöltésünk, akkor az alaptestek között esetlegesen megjelenő talajvíz nem tud kapillárisan felszivárogni, és áztatni a lábazati falainkat és a lemezünket. Ha pedig csőtörésünk van, akkor a kifolyó vizet levezeti a háztól a talajba.

Miért ilyen drága a sóder? A sóder árát két dolog határozza meg: az előállítás ára és a kereslet.

A sóder előállítása nem egy bonyolult folyamat: kibányásszák a földből, és a helyén szép nagy bányatavak keletkeznek. Dupla haszon! Ezután mossák és rostálják, hogy túl nagy szemcsék ne kerülhessenek bele, és olyan szemmegoszlása legyen, amire később szükség lesz. Ezután billencses teherautóra rakják, és házhoz szállítják. Nekem egy teherautó sóder bruttó 21.000 Ft-ba került 12 km-ről odaszállítva. A teherautó 5 m3-es, így egy m3 sóder 4.200 Ft volt leszállítva. Tiszta horror! Az egész épülő házamhoz (bruttó 135 m2) 6 kocsi sóder kellett, ami 126.000 Ft-ba fájt. A sóder felhasználásáról, meg méreteiről ebben a cikkben tudsz még olvasgatni.

A kereslet már nehezebb tészta. Nagyon komolyan fel tudja nyomni az építőanyagok árát, ha sok építkezés van a környékünkön. Főként az autópálya építések tudnak odaverni az áraknak. Ezek a nagy építések egyszerűen elszívják az alapanyagokat a kicsik elől, akik a megmaradt cuccokra szinte licitálnak. Nekem Miskolcon szerencsém van, mert körül vagyunk véve bányákkal és bányatavakkal. Nálunk még a kutya is sódert tojik.

Ebből lesz tuti a feltöltés
Ez egy csinos sóder halom

Sóder feltöltés szabályai

A sóderből készülő feltöltést természetesen el is lehet rontani, ha nem tartjuk be a szabályokat:

 • a lényeg a réteges tömörítés!
 • mindenhol döngöljünk! Még a sarokban és a lábazati falak tövénél is!
 • tömöríteni döngölőbékával és lapvibrátorral lehet. A lapvibrátorral leginkább az utolsó réteget szokás tömöríteni
 • döngölőbékával tömörítés esetén maximum 20 cm-es rétegenként tömöríteni kötelező
 • lapvibrátoros tömörítés esetén maximum 10 cm-es rétegenként tömörítünk
 • mielőtt elkezdünk töltögetni, a füves termőtalajt legalább 15 cm vastagságban szedjük fel, és termeljük ki az alaptestek közül!
 • a felszedett füves réteg után tömörítsük meg a területet, és utána jöhet a sóder!

Ha mégis spórolnánk a tömörítésen, akkor később nagyon meg fogjuk szívni: süllyedések fognak megjelenni a lakásban, méghozzá a szobáink padlója fog leereszkedni. A burkolatok széttörnek, felmállnak, a kísérő csempék elrepednek a falról, megcsúful a csajunk (a feleségünk nem) és kialakul az apokalipszis. Nem viccelek, mindenféleképpen rétegesen tömörítsünk!

Ha nem spórolunk a tömörítésen, akkor az azt végző munkásokat kell keményen ellenőrizni! A döngölőbékával való tömörítés az egyik legganajabb, legkényelmetlenebb építőipari feladatok közé tartozik. Nehéz, zajos, forró, ugrál és sok kapcsoló van rajta. Mindennek a tetejébe még sérüléseket is okoz! Mivel trágya melóról van szó, mindig a csapat ranglétráján legalul álló segédmunkások kapják meg. Na ezek a fiúk pont letojják, hogy fél év múlva gödör lesz a nappali közepén, vagy a sarok szépen be van-e tömörítve. Az egészen biztos, hogy a lefektetett csöveken is átugráltatják a brekit, frankó kis elzáródásokat okozva a szennyvízhálózatban és az artériáinkban is.

Feltöltés földből
Így töltünk földdel. Béka a háttérben!

Feltöltés földből és sóderből

Ez az olcsóbb, gazdaságosabb, szárazabb érzés. Kicsivel rizikósabb eljárás, mint a tisztán sóderes feltöltés, de manapság a legtöbb építő így csinálja. Ha jól meg is csinálják, akkor még jó is lehet! Itt fokozottan igaz, hogy ha elrontjuk, akkor később komoly gondjaink lesznek.

Lássuk a trükkjeit!

 • ugyanúgy le kell vakarni a füves felső 15 cm-t!
 • a levakart felületet tessék jól átbékázni!
 • maximum 20 cm-es rétegeket töltsünk vissza a munkagépessel, és ne hagyjuk, hogy vastagabban rakja! Úgyis be fog próbálkozni…
 • csak döngölőbékával tömöríthetjük a földet, a lapvibrátor ide nem alkalmas.
 • szerves anyagot és később roskadó cuccot ne hagyjunk benne a feltöltésünkben (Nikecell, fűcsomók, anyós, flakonok, sörös doboz, faanyagok, papír stb…)
 • a lekapart füves földet nem azért szedtük le, hogy visszategyük! Jó lesz az még a kertbe vagy akár a veteményesbe!
 • a tervezett betonlemez alatt 20-25 cm-rel álljunk meg a tömörített feltöltéssel! Innen már sódert kell raknunk, bármennyire is fáj! Ez fogja megvédeni a felszivárgó nedvességtől a lemezünket. Ezt a sódert is be kell tömöríteni!!!

Az utolsó réteg története

A fentebb írtak alapján már mindenki tudja, hogy az utolsó réteg feltöltésünk sóder, vagy valamilyen nagyszemcsés (sóder, zúzalék) cucc, ami nem engedi fel a kapilláris vizet. Azt is tudjuk, hogy ennek az utolsó rétegnek a vastagsága minimum 20 cm. Sőt, tömöríteni is kötelező ezt a réteget is!

Lássuk ezt a gyakorlatban! A munkagép szépen teregeti a rétegeket, mi meg rétegesen tömörítjük. Az utolsó rétegnél a gép szépen elhúzza az utolsó réteget, felveszi a nyúlcipőt és hazamegy. Mi még letömörítjük az utolsó réteget, és nekiállunk szintezni. És ekkor jön a hidegzuhany: nem egyenletes a felső réteg teteje, és hiányzik még 4-5 cm sóder innen-onnan. Ekkor elkezdünk gereblyézni, és rájövünk, hogy az a hiányzó 4-5 cm baromi sok anyag. Semmi gáz, hozzuk a lapátot, a talicskát, és hozunk a sóderhalmunkból, ami valahol az utcai bejáratnál van. És 2 napig lapátolunk és furikozunk. Miért? Hát ha csak 60 m2-ről hiányzik 4 cm sóder, az pont 2,4 m3!!! Az 40 forduló talicskával!

Amit ajánlok erre a problémára: ha úgy érezzük, hogy elkészültünk a feltöltéssel, akkor még ne engedjük el a gépet! Gyorsan szintezzünk a lézerrel, és nagyjából szúrjuk ki a gödröket! Ezekbe a gödrökbe kérjünk még sóderhalmokat, amiket később gereblyével és lapáttal szétterítünk. Így baromi sok munkát meg tudunk magunknak spórolni, és a gépet sem kellett ott tartani a helyszínen. Tudom, hogy már unalmas, de ezeket a pluszban feltöltött részeket ugyancsak le kell lapvibrátorozni!

Ha benne hagyunk a sóderben gödröket, akkor a vasalt betonlemezünkkel járunk sz@rul: ott, ahol gödröt hagyunk, ott sokkal vastagabb lesz a betonunk vastagsága az optimálisnál. Ez egyszerű pénzkidobás. Nagyobb baj, ha a számolt szintnél magasabbra hozzuk fel a feltöltésünket. Ilyenkor vékonyabb lesz a betonrétegünk, ami nem fog megfelelni a terhelésre. Na ez már nagyobb gubanc, mert el fog törni a lemezünk, amivel később semmit nem fogunk tudni csinálni… Érdemes sűrűn szintezni (ide lézert ajánlok), és elhúzni a nagy puklikat!

Követendő taktikák

Én az építésem során szeretem, ha flottul mennek a dolgok. Ez azért van, mert így olcsóbb építkezni. A feltöltés készítésekor is van pár olyan szabály, amit érdemes betartani, hogy sok-sok pénzt spóroljunk:

 • a sávalapok ásásakor a kiásott földet ne hagyjuk oda depózni, ahol a feltöltés készül! Az ásásokról ide kattintva olvashatod a cikkemet. Én persze nem így csináltam, meg is szívattam magamat!
 • ugyancsak a sávalap ásásakor érdemes elhelyezni úgy a töltőföldet, hogy a gép karolási távolságán belül legyen. Ez általában több kisebb halmot jelent.
 • a legtutibb verzió az, ha rendelünk 2 gépet: egy Bobcat hozza viszi a szajrét, egy kisméretü forgó-kotró szépen elteregeti.
 • a gépek azáltal, hogy a feltöltésen futkorásznak, szépen tömörítik a feltöltést. Ez sajnos nem helyettesíti a döngölőbékát.
 • érdemes arra az időpontra megrendelni a sódert, amikorra kifutunk a földmunkából. Ha töltőföldet is venni kell, akkor érdemes szétnézni a környéken, hogy hol van ingyenesen elvihető anyag. Néha még géppel is segítenek felrakodni, csak ne legyen tovább náluk útban. Ez dupla haszon! Itt pl. a jófogáson lehet keresgélni: töltőföld ingyen
 • ha sok föld megmarad ami később útban lesz, akkor érdemes megkérdezni a szomszédokat, hogy nem kell-e ingyé föld?!
 • a tömörített feltöltés szintje a lábazatunk szintjéig érjen fel. Ha lejjebb állunk meg, akkor vastagabb lesz a vasalt lemezünk, ami nem jó, de nem is tragikus (3,4 Csernobil).
 • érdemes egy lézeres szintezővel ellenőrizni az egész feltöltést! Ha túl magasra jöttünk fel, akkor a vasalt lemezünk vékonyabb lesz, ami nagyon nem lesz jó.
 • a szépen elkészített feltöltést a gépészünk még fel fogja túrni. Semmi gond, ennek ez a rendje. Ha beásta a vezetékeit, akkor újra terítsük be, és lapvibrátorral finoman tömörítsük a visszaásott részt.
A sóder feltöltés királya
Ez a döngölőbéka! Ideális edzőpartner…

Döngölőbéka

Annyit írtam már erről az állatról, hogy muszáj vagyok elmagyarázni, hogy mi is ez. Ez a föld tömörítésének a legjobb eszköze. Azért kapta a nevét a békáról, mert veszett gyorsasággal ugrál a lábán. Ügyesen ki van egyensúlyozva, de azért vigyázzunk, hogy ne borítsuk fel. Általában tiszta 95-ös benzinnel üzemelnek, de nagyon ritkán találkozhatsz dízeles verzióval. Súlya kb. 80-90 kg, és a fogantyújának a nyomogatásával lehet billenteni és ezáltal irányítani. Minimum 2 fő kell ahhoz, hogy levegyük a platóról vagy az utánfutóról. Ez a hatalmas súly ugrál úgy, hogy ütlegeli a földet a talpával, ami kb. 30 cm x 30 cm-es. Zajos, büdös, ronda és veszélyes. Olyan, mint Kövér László.

Új ára 300.000 Ft-tól indul. Bérelni kb. 10-12.000 Ft/nap. Ha bérlünk, akkor érdemes elkérni a molnárkocsit is hozzá, hogy ne szakadjon le a tökünk szállításkor. Vigyázzunk, mert könnyű tönkretenni, és a bérlősök simán kiszámlázzák a kárt ránk. Személygépjárműbe nehezen fér be, inkább utánfutóval szokott furikázni. Leginkább állítva érdemes szállítani, de az elejére le szabad borítani. Borítás után 10 percig állítva tartsuk és azután indítsuk csak be, hogy az olajai visszataláljanak a testébe. Berántókarral kell beindítani, és egy karral lehet beindítani az ugrálóját. Onnan minden megy magától, úgyhogy kapaszkodjunk a bugyinkba: elindul előre és gyepál mindent maga alatt. Igyekezzünk elkerülni azokat a részeket, ahova a gépészünk csöveket vagy kábeleket ásott el. Ha ezzel a géppel ráhajtunk, akkor a vezetékeknek reszeltek.

Itt egy videó az üzemeléséről.

Sóder tömörítésére lapvibro
Ő pedig a kistestvére, a lapvibrátor

Lapvibrátor

Hasonló járgány, mint a döngölőbéka, csak teljesen más 😀

Ezzel a kütyüvel sódert, CKT-t (útalapba való beton) lehet tömöríteni ügyesen. Kicsit olyan, mintha kutyát sétáltatnánk. Sokkal egyszerűbb kezelni, mint egy békát, de sokkal kisebb az ütőereje is.  Így sokkal kevésbé hatékonyabb. Valamit valamiért. Ez a békánál könnyebb masina, de így is nehéz, mint a sár. (50 kg-tól kezdődnek) Az olcsóbbak már megkaphatók 100.000 Ft környékén, ami már jutányosnak is mondható, ha ki tudjuk használni. Bérelni kb. 6-8.000 Ft/nap. Ez a kütyü nagyobb felületen vibrálja, rázza a felületet. Föld tömörítésére nem igazán alkalmas. Üzemeltetni ugyanúgy 95-ös benzinnel lehet, és ugyanúgy megy előre mint egy béka, de sokkal könnyebben irányítható. Ugyanúgy berántós verziókkal találkoztam pályafutásom során, mint a döngölőbékáknál. Ja, ez is zajos.

A lapvibrátorral leginkább a felső sóderréteget érdemes tömöríteni. Ez a gép alkalmas lehet arra is, hogy az elásott csövek felett lévő homok és sóderágyat tömörítsük, mert nem veri szét a gépészeti csöveket. Ha vastag gumilepedőt terítünk alá, akkor térkő betömörítésére is használható.

Szumma

Ha ezt a cikket elolvastad, akkor igencsak kitartó vagy, és kitanulkoztál a lábazati feltöltés fortélyaiból. Bátran vágj hát bele a töltögetésbe! Bárhogyan is csinálod, kérlek ne felejtsd a szavam: TÖMÖRÍTENI, TÖMÖRÍTENI, TÖMÖRÍTENI!

Írta:

Kerekes Levi

 

 

30 hozzászólás

 1. Very funny, even more so in the google translated version! Many thanks for the tips!!
  What about the yellow clay coming out of my dig, can I use it for filling? It compacts really well!


 2. Ahhoz kepest, hogy egy budiajto festesenel tobbet nem tervezek, es tipikus feszbuk felhasznalokent 3 sornal tobbet nem olvasok el, majdnem az osszes cikked elolvastam:)
  Mostmar tudok alapot kesziteni, tomoriteni, bar a budos eletben nem fogok:)
  Koszonom!

  1. Author

   Kedves Krissz!

   Én meg állandóan olyan csókák Youtube videóját lesem, akik fogkrémmel és puszta kézzel fognak harcsát. Nem tudom, hogy miért nézem, életemben nem fogtam halat.

   Levi

 3. Szia!

  Lábazati feltöltéshez nyers homokos kavics van kiírva NHK 0/63 Q-TT. Ez jó lehet feltöltésre vagy ha a büdzsé engedi akkor pontosan milyen típusú sódert javasolsz?

  Köszönöm
  Thomas

  1. Author

   Kedves Thomas!

   Ez pont jó feltöltésre. Én nem változtatnék rajta. Ha gazdagság veszélye fenyeget, akkor szokták a zúzottköveket berakni. Durván összeékelődik a tömörítés hatására, szinte betonkeménységű valamit kapsz a végén.

   Üdv.: Levi

   1. Nekem ilyen homokos kavicsot vertek le 40 centi vastagságban, a csőszerelő konkrétan markolóst hívott mert nem tudták kiásni a szennyvíz csövek helyeit. 😀

 4. Szia Levi!

  Nekem az lenne a kérdésem hogy a föld feletti 30 cm-be szted az agyagos vöröskavics lenne jobb választás vagy a 16/32-es mosott kavics?

  Válaszod előre is köszönöm!

  Üdv:
  Gábor

  1. Author

   Szia Gábor!

   Én az esetedben mosott kavicsot raknék, hogy ne jöhessen fel a kapilláris víz. A gépészetet is ügyesebben el tudjátok húzni benne.

   Üdv.: Levi

 5. Mint mindig, nagyon jó a cikk. Viszont a Csernobil 3.6 volt. 😉 Legjobbakat. Tibi

  1. Szia Levi!

   Nem tudod véletlenül honnan lehet a vöröskavicshoz teljesítmény igazolást letölteni?Nem találok sehol az interneten meg a bányák weboldalán sem találok. Ahol vettem nem épp hivatalos hely volt sajnos.

   Segítséged előre is köszönöm!

   Üdv:
   Gábor

   1. Author

    Szia!

    A bányáknál érdemes érdeklődni, akár személyesen is.

    Üdv.: Levi

 6. Szia Levi!

  Egy vélhetően buta kérdés: a tűvibrátor homok/föld tömörítésénél is működhet?

  1. Author

   Kedves Gergő!

   A vibrátor csak lucskos közegben működik. Föld és homok tömörítésre béka és lapvibró ajánlott.

   Üdv.: Levi

 7. Szia Levi!
  A szerelőbeton vasalata nem elég ahhoz, hogy az esetlegesen gyengén tömörített feltöltés süllyedése ne okozzon olyan gondot, mint amiről írsz? Egyébként jó, hasznos és érthetőek az írásaid!
  Előre is köszi!

  1. Author

   Szia György!

   Köszi a biztatást!
   A szerelőbeton alatt néhol lesüllyedhet a felöltés. Ilyenkor ott födémként kezd funkcionálni, és működik a vasalat (a mellette lévő meg nem süllyedt rész átveszi a terhelést). Törekedni kell, hogy ezek a süllyedések minél kisebbek legyenek. Ha az egész feltöltés megsüllyed, akkor az egész szerelőbeton födémmé változik, és jó eséllyel átreped.

   Üdv.: Levi

 8. Kedves Levi!

  Egy tégla alapon lévő vályogháznak a padló rétegrendjét szeretném megcsinálni az alábbiak szerint felülről lefelé haladva:
  1. padló
  2. aljzatbeton
  3. fólia
  4. 10 cm-es hőszigetelés
  5. vízszintes vízszigetelés a fali szigeteléssel összekötve+kellősítés
  6. szerelőbeton
  7. 10 cm sóder, mosott kavics feltöltés
  Szeretném megkérdezni, hogy a 10 cm-es feltöltést mivel lenne jobb megoldani sima sóderrel is jó lesz vagy legyen mosott kavics esetleg jobban járnék valami más anyaggal? Illetve a tömörítést mivel tudnám másképp megoldani mivel se a döngölőbékát, sem a lapvibrátort nem szívesen használnám, mivel az alap sajnos sárhabarcsba van rakva. Előre is köszönöm. Üdv, Péter

  1. Author

   Kedves Péter!

   Mivel elég vékony a réteg, inkább egyszemcsés éles szemű anyagot ajánlok jól betömörítve: valamilyen mosott zúzalék pont jó lesz oda!

   Üdv.: Levi

 9. Sziasztok! Szia Levi!

  Törtbeton nem kerül elő mint lehetőség.. miért? szerintem – ha hozzá tud jutni az emberfia – nagyon is jó opció ilyen felhasználásra. Mi a vélemény róla? Köszönöm!

  1. Author

   Kedves Bálint!

   A tört beton egész jó alapanyag, de nehéz vele dolgozni. Nehéz tömöríteni, gyakran tartalmaz szennyeződéseket. Leginkább út alapoknak szoktuk alkalmazni.

   Üdv.: Levi

 10. Szia Levi!
  Egy bontandó ház helyére szeretnék újat építeni. A ház falaiból tömérdek mennyiségű kisméretű tégla, és nagy mennyiségű, úgy 30×30 cm.-es, kockára faragott kő fog kikerülni. Betehetem ezeket a lábazati feltöltésbe?
  Tisztelettel : Gábor

  1. Author

   Kedves Gábor!

   A feltöltés alsó részébe bátran beteheted, amennyiben nem zsugorodó, rohadó, szerves, stb… Arra vigyázz, hogy ezekkel a törmelékekkel a gépészeti és villanyszerelési csöveket érdemes elkerülni…

   Üdv.: Levi

 11. Szia Levi!

  Padlófűtés miatt meglévő családi házban szeretnék új aljzatot kialakítani.

  0-24-es sóderágy alkalmas lehet a szerelőbeton alatti feltöltéshez? Tömöríthető a terület döngölőbékával a falak szétrázása nélkül? Meglévő falazat esetén az utólag létesített szerelőbetonnak van bármi teherelosztó szerepe? Hány cm szerelőbeton javasolnál kiépíteni?

  Előre is köszönöm szépen a válaszodat.

  Üdv.: Józsi

  1. Author

   Szia József!

   A 0-24 sóder tökéletes erre a célra. Ha van egy kicsivel több pénzed, akkor zúzott követ is lehetne rakni. Az jobban összeékelődik.
   A tömörítést inkább lapvibrátorral csináld, vékonyabb rétegenként (max. 10 cm). Ez nem üti szét a falaidat.
   A szerelőbetonnak ilyenkor nem lesz szerepe a teherelosztásban. Én 12 cm szerelőbetont szoktam ajánlani.

   Üdv.: Levi

 12. Szia.
  Most bővítenék egy pici házat (régen nyaraló volt, de most lakóépület lesz) 1 konyhával. Ennek a háznak az alapja 50 éve készült, és 40cm mély összesen. A konyharész összesen 4 nm2 lesz és Ytong falazatra gondoltam (L alakú beépítés).
  Az a kérdés, hogy ilyen pici méretben zsaluköves sávalapnál nem éri meg kibérelni a békát, de akkor mivel mással lehet ledöngölni a rétegeket? Továbbá maradt itthon még 1m3 apró szemű murva. Használhatom ezt töltőanyagnak?
  Üdv: Gábor

  1. Author

   Kedves Gábor!

   A lapvibrátor is tud tömöríteni, de azt is bérelni kell, és sokkal vékonyabb rétegeket tud csak tömöríteni. Így sokkal többet kell majd használnod. A murva simán jó, használd bátran.

   Üdv.: Levi

 13. Szia! Olyan kérdésem lenne, ha csak lapvibrátor áll rendelkezésre, az is jó lehet több, vékony (pl. 5cm) rétegben föld tömörítésre? Köszi előre is a választ!

 14. Valóban nem lehet eléggé kihangsúlyozni a tömörítés fontosságát, viszont sok időt (ami pénz) lehet spórolni azzal, hogy nagyobb gépet bérlünk. Sokkal mélyebben tud tömöríteni, cserébe 250-300 kiló, de láttam már tonnásat is útépítésen. A telepen (pl. Profirent) fel is teszik targoncával, annyi hogy a helyszínen le kell szenvedni. Ezek a 80 kilós kis gépek szerintem arra jók, hogy a térkövet megstukkoljuk vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük