Előszó

Nos, ebben a cikkben igazi rétegcuccról lesz szó: bemutatom a sóder és föld feltöltés szabályait a lábazati falaink közé. És hogy miért is rétegcucc ez? Hát, mert rétegesen kell teríteni és tömöríteni a feltöltést. Hehehehe…

Az előző cikkemben leírtam, hogy miként is készül a lábazati falunk: Lábazat készítése egyszerűen. Ennek a cikknek a folytatása és egyben az építésünk következő lépése a lábazati falaink közötti feltöltésének elkészítése.

Sóder vagy föld? Mindkettő!

Régebben, amikor még minden szép volt és az építőanyagok ára nem ostromolta az eget, az embereknek eszükbe sem jutott, hogy variáljanak a feltöltés anyagán: földdel töltötték fel a lábazatukat. És ezzel hatalmas hibát követtek el: a legjobb feltöltést sóderrel lehet elkészíteni. Főként akkoriban, amikor még olcsón lehetett lökni a sódert. Pont.

Manapság, amikor csillagászati áron fut az építőanyagok ára, kicsit ügyesebben érdemes gondolkodni: érdemes lehet felhasználni azt a kitermelt földet, amit a sávalapok ásásánál tettünk félre. Természetesen, ha nincsenek anyagi problémáink, akkor bátran lehet tisztán sóderből készíteni a feltöltést. Minőségre az lesz a legjobb!

Feltöltés tisztán sóderből

Mint korábban említettem, ez a drágább, egyszerűbb és jobb minőséget adó verzió. Jobb minőséget? Az mit is jelent? Hiszen vagy lesüllyed, vagy nem?! A sóderben az a jó, hogy jól tömöríthető anyag, és a víz felszivárgását is megakadályozza. Ha tisztán sóderből készül a lábazati feltöltésünk, akkor az alaptestek között esetlegesen megjelenő talajvíz nem tud kapillárisan felszivárogni, és áztatni a lábazati falainkat és a lemezünket. Ha pedig csőtörésünk van, akkor a kifolyó vizet levezeti a háztól a talajba.

Miért ilyen drága a sóder? A sóder árát két dolog határozza meg: az előállítás ára és a kereslet.

A sóder előállítása nem egy bonyolult folyamat: kibányásszák a földből, és a helyén szép nagy bányatavak keletkeznek. Dupla haszon! Ezután rostálják, hogy túl nagy szemcsék ne kerülhessenek bele, és olyan szemmegoszlása legyen, amire később szükség lesz. Ezután billencses teherautóra rakják, és házhoz szállítják. Nekem egy teherautó sóder bruttó 21.000 Ft-ba került 12 km-ről odaszállítva. A teherautó 5 m3-es, így egy m3 sóder 4.200 Ft volt leszállítva. Tiszta horror! Az egész épülő házamhoz (bruttó 135 m2) 6 kocsi sóder kellett, ami 126.000 Ft-ba fájt.

A kereslet már nehezebb tészta. Nagyon komolyan fel tudja nyomni az építőanyagok árát, ha sok építkezés van a környékünkön. Főként az autópálya építések tudnak odaverni az áraknak. Ezek a nagy építések egyszerűen elszívják az alapanyagokat a kicsik elől, akik a megmaradt cuccokra szinte licitálnak. Nekem Miskolcon szerencsém van, mert körül vagyunk véve bányákkal és bányatavakkal. Nálunk még a kutya is sódert tojik.

Ez egy csinos sóder halom

Sóder feltöltés szabályai

A sóderből készülő feltöltést természetesen el is lehet rontani, ha nem tartjuk be a szabályokat:

 • a lényeg a réteges tömörítés!
 • mindenhol döngöljünk! Még a sarokban és a lábazati falak tövénél is!
 • tömöríteni döngölőbékával és lapvibrátorral lehet.
 • döngölőbékával tömörítés esetén maximum 20 cm-es rétegenként tömöríteni kötelező
 • lapvibrátoros tömörítés esetén maximum 10 cm-es rétegenként tömörítünk
 • mielőtt elkezdünk töltögetni, a füves termőtalajt legalább 15 cm vastagságban szedjük fel, és termeljük ki az alaptestek közül!
 • a felszedett füves réteg után tömörítsük meg a területet, és utána jöhet a sóder!

Ha mégis spórolnánk a tömörítésen, akkor később nagyon meg fogjuk szívni: süllyedések fognak megjelenni a lakásban, méghozzá a szobáink padlója fog leereszkedni. A burkolatok széttörnek, felmállnak, a kísérő csempék elrepednek a falról, megcsúful a csajunk (a feleségünk nem) és kialakul az apokalipszis. Nem viccelek, mindenféleképpen rétegesen tömörítsünk!

Ha nem spórolunk a tömörítésen, akkor az azt végző munkásokat kell keményen ellenőrizni! A döngölőbékával való tömörítés az egyik legganajabb, legkényelmetlenebb építőipari feladatok közé tartozik. Nehéz, zajos, forró, ugrál és sok kapcsoló van rajta. Mindennek a tetejébe még sérüléseket is okoz! Mivel trágya melóról van szó, mindig a csapat ranglétráján legalul álló segédmunkások kapják meg. Na ezek a fiúk pont letojják, hogy fél év múlva gödör lesz a nappali közepén, vagy a sarok szépen be van-e tömörítve. Az egészen biztos, hogy a lefektetett csöveken is átugráltatják a brekit, frankó kis elzáródásokat okozva a szennyvízhálózatban és az artériáinkban is.

Így töltünk földdel. Béka a háttérben!

Feltöltés földből és sóderből

Ez az olcsóbb, gazdaságosabb, szárazabb érzés. Kicsivel rizikósabb eljárás, mint a tisztán sóderes feltöltés, de manapság a legtöbb építő így csinálja. Ha jól meg is csinálják, akkor még jó is lehet! Itt fokozottan igaz, hogy ha elrontjuk, akkor később komoly gondjaink lesznek.

Lássuk a trükkjeit!

 • ugyanúgy le kell vakarni a füves felső 15 cm-t!
 • a levakart felületet tessék jól átbékázni!
 • maximum 20 cm-es rétegeket töltsünk vissza a munkagépessel, és ne hagyjuk, hogy vastagabban rakja! Úgyis be fog próbálkozni…
 • csak döngölőbékával tömöríthetjük a földet, a lapvibrátor ide nem alkalmas.
 • szerves anyagot és később roskadó cuccot ne hagyjunk benne a feltöltésünkben (Nikecell, fűcsomók, anyós, flakonok, sörös doboz, faanyagok, papír stb…)
 • a lekapart füves földet nem azért szedtük le, hogy visszategyük! Jó lesz az még a kertbe vagy akár a veteményesbe!
 • a tervezett betonlemez alatt 20-25 cm-rel álljunk meg a tömörített feltöltéssel! Innen már sódert kell raknunk, bármennyire is fáj! Ez fogja megvédeni a felszivárgó nedvességtől a lemezünket. Ezt a sódert is be kell tömöríteni!!!

Követendő taktikák

Én az építésem során szeretem, ha flottul mennek a dolgok. Ez azért van, mert így olcsóbb építkezni. A feltöltés készítésekor is van pár olyan szabály, amit érdemes betartani, hogy sok-sok pénzt spóroljunk:

 • a sávalapok ásásakor a kiásott földet ne hagyjuk oda depózni, ahol a feltöltés készül! Az ásásokról ide kattintva olvashatod a cikkemet. Én persze nem így csináltam, meg is szívattam magamat!
 • ugyancsak a sávalap ásásakor érdemes elhelyezni úgy a töltőföldet, hogy a gép karolási távolságán belül legyen. Ez általában több kisebb halmot jelent.
 • a legtutibb verzió az, ha rendelünk 2 gépet: egy Bobcat hozza viszi a szajrét, egy kisméretü forgó-kotró szépen elteregeti.
 • a gépek azáltal, hogy a feltöltésen futkorásznak, szépen tömörítik a feltöltést. Ez sajnos nem helyettesíti a döngölőbékát.
 • érdemes arra az időpontra megrendelni a sódert, amikorra kifutunk a földmunkából. Ha töltőföldet is venni kell, akkor érdemes szétnézni a környéken, hogy hol van ingyenesen elvihető anyag. Néha még géppel is segítenek felrakodni, csak ne legyen tovább náluk útban. Ez dupla haszon! Itt pl. a jófogáson lehet keresgélni: töltőföld ingyen
 • ha sok föld megmarad ami később útban lesz, akkor érdemes megkérdezni a szomszédokat, hogy nem kell-e ingyé föld?!
 • a tömörített feltöltés szintje a lábazatunk szintjéig érjen fel. Ha lejjebb állunk meg, akkor vastagabb lesz a vasalt lemezünk, ami nem jó, de nem is tragikus (3,4 Csernobil).
 • érdemes egy lézeres szintezővel ellenőrizni az egész feltöltést! Ha túl magasra jöttünk fel, akkor a vasalt lemezünk vékonyabb lesz, ami nagyon nem lesz jó.
 • a szépen elkészített feltöltést a gépészünk még fel fogja túrni. Semmi gond, ennek ez a rendje. Ha beásta a vezetékeit, akkor újra terítsük be, és lapvibrátorral finoman tömörítsük a visszaásott részt.
Ez a döngölőbéka! Ideális edzőpartner…

Döngölőbéka

Annyit írtam már erről az állatról, hogy muszáj vagyok elmagyarázni, hogy mi is ez. Ez a föld tömörítésének a legjobb eszköze. Azért kapta a nevét a békáról, mert veszett gyorsasággal ugrál a lábán. Ügyesen ki van egyensúlyozva, de azért vigyázzunk, hogy ne borítsuk fel. Általában tiszta 95-ös benzinnel üzemelnek, de nagyon ritkán találkozhatsz dízeles verzióval. Súlya kb. 80-90 kg, és a fogantyújának a nyomogatásával lehet billenteni és ezáltal irányítani. Minimum 2 fő kell ahhoz, hogy levegyük a platóról vagy az utánfutóról. Ez a hatalmas súly ugrál úgy, hogy ütlegeli a földet a talpával, ami kb. 30 cm x 30 cm-es. Zajos, büdös, ronda és veszélyes. Olyan, mint Kövér László.

Új ára 300.000 Ft-tól indul. Bérelni kb. 7-8-9.000 Ft/nap. Ha bérlünk, akkor érdemes elkérni a molnárkocsit is hozzá, hogy ne szakadjon le a tökünk szállításkor. Vigyázzunk, mert könnyű tönkretenni, és a bérlősök simán kiszámlázzák a kárt ránk. Személygépjárműbe nehezen fér be, inkább utánfutóval szokott furikázni. Leginkább állítva érdemes szállítani, de az elejére le szabad borítani. Borítás után 10 percig állítva tartsuk és azután indítsuk csak be, hogy az olajai visszataláljanak a testébe. Berántókarral kell beindítani, és egy karral lehet beindítani az ugrálóját. Onnan minden megy magától, úgyhogy kapaszkodjunk a bugyinkba: elindul előre és gyepál mindent maga alatt. Igyekezzünk elkerülni azokat a részeket, ahova a gépészünk csöveket vagy kábeleket ásott el. Ha ezzel a géppel ráhajtunk, akkor a vezetékeknek reszeltek.

Itt egy videó az üzemeléséről.

Ő pedig a kistestvére, a lapvibrátor

Lapvibrátor

Hasonló járgány, mint a döngölőbéka, csak teljesen más 😀

Ezzel a kütyüvel sódert, CKT-t (útalapba való beton) lehet tömöríteni ügyesen. Kicsit olyan, mintha kutyát sétáltatnánk. Sokkal egyszerűbb kezelni, mint egy békát, de sokkal kisebb az ütőereje is.  Így sokkal kevésbé hatékonyabb. Valamit valamiért. Ez a békánál könnyebb masina, de így is nehéz, mint a sár. (50 kg-tól kezdődnek) Az olcsóbbak már megkaphatók 100.000 Ft környékén, ami már jutányosnak is mondható, ha ki tudjuk használni. Bérelni kb. 4-5-6.000 Ft/nap. Ez a kütyü nagyobb felületen vibrálja, rázza a felületet. Föld tömörítésére nem alkalmas. Üzemeltetni ugyanúgy 95-ös benzinnel lehet, és ugyanúgy megy előre mint egy béka, de sokkal könnyebben irányítható. Ugyanúgy berántós verziókkal találkoztam pályafutásom során, mint a döngölőbékáknál. Ja, ez is zajos.

A lapvibrátorral leginkább a felső sóderréteget érdemes tömöríteni. Ez a gép alkalmas lehet arra is, hogy az elásott csövek felett lévő homok és sóderágyat tömörítsük, mert nem veri szét a gépészeti csöveket. Ha vastag gumilepedőt terítünk alá, akkor térkő betömörítésére is használható.

Szumma

Ha ezt a cikket elolvastad, akkor igencsak kitartó vagy, és kitanulkoztál a lábazati feltöltés fortélyaiból. Bátran vágj hát bele a töltögetésbe! Bárhogyan is csinálod, kérlek ne felejtsd a szavam: TÖMÖRÍTÉS, BASSZAMEG!

Írta:

Kerekes Levi

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük