Mi is az a lábazat?

Nos, a lábazat az a kiemelés, ami a sávalap tetején ücsörög, és kiemeli a talaj síkjából az épületet. Manapság betonból készítjük, de régebben azért sokféle anyagot használtak az elkészítésére: kőből, téglából is készültek. Ma már a beton viszi a prímet az állékonysága, tartóssága, az ára és a könnyű bedolgozhatósága miatt. Minden építkező elérkezik egy válaszúthoz, ha lábazatot kell építenie: monolit vagy zsaluköves lábazatot építsek? A válasz sajnos főként zsebhez köthető. Ha valakinek szerényebbek a lehetőségei, akkor általában zsaluköves lábazatot választ. A tehetősebbek pedig monolitot. Természetesen nem csak árbeli különbségek vannak a két technológia között:

Lábazat zsalukőből
Zsalukő lábazat félkészen… a vasak hiánya gyanús lehet

Zsaluköves lábazat előnyei:

 • olcsóbb a monolit megoldásoknál
 • akár magunknak is meg tudjuk csinálni
 • nehéz elrontani
 • biztonságos technológia
 • ha nem magunknak csináljuk, akkor könnyű szakembert találni hozzá.

Zsaluköves lábazat hátrányai:

 • gyengébb végeredményt ad egy monolit technológiánál
 • ha nagyon balfékek vagyunk, azért el tudjuk rontani
 • lassabb lehet megcsinálni, mint egy monolitot (szakértőtől függ)
 • ha magas lábazatot kell csinálni, akkor nem lehet egyszerre betonozni, sokszor kell stettert hívni, ami sokba kerül
 • nagyon gyakran nem ezt írja elő a tervező, mégis átváltanak zsalukövezésre a kivitelezők
 • átengedi a vizet kiegészítő vízszigetelés nélkül

Monolit lábazat előnyei:

 • sokkal jobb a tartószerepe a folytonos betonréteg miatt
 • gyorsabb lehet a zsaluköves megoldásnál (nagyon függ a zsaluzástól)
 • a lábazat felülete szép, sima lehet
 • egyszerre lehet betonozni, így pénzt lehet spórolni
 • vízzáró lehet
Pinfefal
Ez a lábazat már egyenesen pincefal. Valószínűleg a vízszigetelés miatt választották ezt a technológiát…

Monolit lábazat hátrányai:

 • drágább a zsaluköves megoldásnál
 • bérelni kell zsalut
 • jó szakembert kell találni hozzá (zsaluzóács néven fut a szakma)
 • könnyű elrontani
 • ha elrontottuk, akkor nagyon nehéz kijavítani

Mielőtt belevágnánk, egy gyors ajánlat:

Ha ezt a cikkemet és a blogomat olvasgatod, akkor nagy rá az esély, hogy építkezel. Ha pedig építkezel, akkor pont kapóra jöhet a projektmenedzseri szolgáltatásom.

Ha csak jó tanácsra, vagy építőmérnöki szakvéleményre van szükséged, akkor pedig ezt az oldalamat böngészd át: építőmérnöki szaktanácsadás (személyes és online)!

Készítsünk zsaluköves lábazatot!

A magyar piac eléggé árérzékeny, így főként zsaluköves lábazatot szoktak építeni a kivitelezők. Mielőtt azért belevágnánk a zsalukő cipekedésbe, érdemes megnézni, hogy ténylegesen így lett-e megtervezve a ház? Ha nem, és mégis így szeretnénk lábazatot készíteni, akkor irány a tervező! Kérdezzünk rá, hogy miért is nem zsaluköves lábazatot tervezett? Ha sikerült rádumálni a tervezőt a zsaluköves lábazatra, akkor indulhat a buli! Persze az igazán okos építkező már tervezési fázisban odanyögi a tervezőnek, hogy olcsó lábazatot szeretne, és ennek fényében készüljön a terv! Így hamarabb célt érünk majd, és a terveket sem kell módosítgatni.

Sávalap előkészítése

Ha nem tök sík terepre alapozunk, akkor bizony lépcsőzni kell a sávalapunkat! A lépcsők magassága ugyanannyi legyen, mint a zsalukövek magassága. Így akármennyi lépcsőt tudunk úgy besuvasztani a lábazat és a sávalap közé amennyit csak akarunk. Hosszanti irányban tök mindegy, hogy egész zsalukőre jövünk-e ki, vagy vágni kell. Azon az egy db zsalukövön ne múljon.

Azért, hogy a sávalap együtt dolgozzon a lábazattal, érdemes kiálló vasakkal összekötni őket. Ez azt jelenti, hogy a sávalap kiöntése után függőleges vasakat dugunk a kész, még képlékeny betonba. Ezek a vasak legalább 0,5 m-t álljanak a sávalapban benne, és ugyancsak 0,5 m-t álljanak ki a sávalapból felfele a lábazatba. A vasak fél méterenként (a profik 25 cm-enként teszik) legyenek beszurkálva, és a lábazati zsalukő tengelyébe próbáljuk beszúrni őket. Ezekre a vasakra húzzuk majd rá a zsaluköveket. Így szépen együtt fognak dolgozni a rétegeink. Ezek a vasak fognak a lábunk között szurkálni majd a lábazat készítése közben, de sebaj.

Nagyon fontos, hogy geodétával vagy egy hozzáértő szakival tűzzük ki a sarokpontokat! Én a geodétát ajánlom, mert nemigen szoktak tévedni. Általában egy 15-20.000 Ft-ot kérnek erre az egy órás munkára. Én nem ezen spórolnék. Ha mégis a kőműves szakikkal tűzetnénk, akkor ellenőrizzünk sűrűn! A lényeg az átlók átmérése lesz. Ha nem tudunk átlókat mérni, mert valami útban van, akkor valószínű, hogy a kőművesek sem tudtak. Ilyenkor mindenféleképpen geodétát kell hívni!!!

Én a kimért pontokat úgy mentettem ki, hogy belefúrtam a betonba egy 8-as fúróval, és beleütöttem egy 8-as betonvasat. Arra figyeljünk, hogy a betonacélunknak csak az alsó pontja lesz pontos. A vasak teteje elhajolhat, mint Győzike az adóhatóság elől.

1. Zsalukövek rendelése

Tüzépre fel, rendeljünk zsaluköveket! A zsalukövekről már írtam egy cikket, ez alapján tuti nem fogod elcseszerinteni a rendelést: A jó öreg zsalukő bemutatása

 • a lényeg, hogy KCR-es teherautóval rendeljünk, és a sávalapok közelébe helyezzük el a raklapokat! Ha elrakjuk a raklapokat a messziségbe, akkor kézzel és talicskával hurcolászhatjuk a zsaluköveket, a leszakadt tökeinkkel együtt. Baromi nehezek, főként a sarokelemek!
 • ne egy halomba rakjuk a raklapokat, hanem elosztva a sávalap körül!
 • pár darabot el fogunk törni, nem kell meglepődni rajta.
Lábazat zsalukő
Zsalukő vasalása

2. Az első sor zsalukő

Az első lépés a szintezés lesz: meg kell keressük a sávalap legmagasabb pontját. Ehhez a ponthoz kell menjünk az egész lábazati falunkkal. Erre tökéletes szerszám a szintező műszer. Lézeres és optikai egyre megy, mindkettő jó, ha tudjuk használni. A szintezésről már írtam cikket, érdemes átfutni: A szintezés rejtelmei. Ha megvan a legmagasabb pont, akkor ehhez kell állítsuk az egész lábazat zsalukövezését. Ha erre a pontra ráteszünk egy zsalukövet, akkor az összes többi alacsonyabban lesz. Ekkor szokás megemelni a többi zsalukövet. A megemelésre két módszert szoktak ajánlani: vagy egy kiegyenlítő betonréteget öntünk le 0-4 -es betonból (misungnak nevezik a szakik), vagy faékeket vágunk, és azzal állítgatjuk be a zsaluköveinket. Mindkettő jó megoldás, nem lehet melléfogni. Én inkább a kiegyenlítő betont szoktam ajánlani, mert jobb minőséget ad a végén, és beleköti a misungba a zsaluköveket (ha frissen rakjuk bele).

Fontos lehet, hogy ha sár, por, kosz, növények borítják a sávalapunkat, akkor mindenféleképpen takarítsuk el a szennyeződéseinket!

A második lépés a sarkok kirakása. Ez nagyon pontosan függőben, kell végezni, mert ha részegesen dülöngélnek a lábazati kavicsaink, akkor el fog menni az alaprajzunk mérete.

Harmadik lépés: vezető zsineg (egy tekercs kb. 1000 Ft) kifeszítése a sarokpontok között, a külső sarkok között. Elég, ha egyszerre egy oldalon feszítjük ki a zsinegünket. Ha egyszerre kifeszítjük több irányba is, akkor tutira fel fogunk botladozni a saját pókhálónkban. Ha felakadunk a zsinegen, akkor jó eséllyel elcibáljuk a sarokpontot, és kezdhetünk mindent elölről. Na ez a zsineg adja majd az irányunkat, és tuti feszes legyen végig. A növényekbe se legyen felakadva, meg leginkább semmibe se!

Négyes lépés: a legmagasabb ponttól kezdve szépen rakodjuk a zsaluköveinket egymás után! Mivel a legmagasabb  ponttól indulunk, a többi kő alá vagy ék, vagy misung szükségeltetik majd. Természetesen a felálló vasakra rá kell húzzuk a zsaluköveinket!

Lábazat zsalukő fal
Kötésben futkorászó zsalukő

3. Lábazati zsalukő vasalása

Ez egyszerű lesz, mint az ágybakaka! A zsalukövek tetején egy nagy vagy két kicsi bemélyedés van. Ez arra van, hogy két szál betonacélt szépen végigfuttassunk a lerakott zsalukő lábazatunkra. Emiatt mindig figyelni kell arra, hogy merre van a zsalukő teteje, és még véletlenül sem fejjel lefelé berakni őket. Függőleges irányba is érdemes vasalni a lábazati zsalukövet. Ez azt jelenti, hogy kibetonozáskor leszurkálunk a friss betonba zsalukövenként egy szál vasat. A futó vasak általában 6 mm és 8 mm vastagság közötti méretűek szoktak lenni, a függőleges vasak meg 8-12 mm-ig járatosak. Természetesen a vasalat vastagságát ne a szomszéd határozza meg a kocsmában, hanem a tervező (ezért fizetjük)! A vasalásnak vannak szabályai, erről ebben a cikkben lehet olvasni: Betonvas in the house! Azért pár szóban leírom, hogy mire vigyázz:

 • a futó vasakat hajlítani kell! A sarkokban nem csak összeérintjük a vasakat, hanem átfedéssel dolgozunk (sok ilyet láttam ám!).
 • A futó vasakat átfedéssel toldjuk! Ha 6 mm-es vasakat használunk, kb. 30 cm-t kell egymás mellett fussanak a szálak! Mindenhol! Ha 8 mm-es vasakat, akkor kb. 40 cm-t!
 • A sarkokon és az elágazásokon van a legnagyobb teher. Itt különösen figyeljünk a vasalásra!
 • ne felejtsük ki a függőleges vasalást (ez is toldva van)!
 • Kötözzük a toldásokat!
 • A futó vasak a zsalukő két oldalán futnak.
 • A felálló vasak a fal külső (nem a ház felé eső oldalán) legyenek. Ott nagyobb az igénybevétel. Ez csak akkor, ha egy szálat alkalmazunk. Ha két szálat, akkor mindkét oldalra kell rakni!
 • A felálló vasak nyúljanak ki felfele legalább 30-40 cm-t (legalább az egyik), hogy a lemez majd együtt dolgozzon a lábazattal!

4. Második és sokadik sor zsalukő

A téglakötés szabályait követve kell lerakjuk a következő sor zsalukövet. Megint a sarkokkal kezdünk, aztán jöhet a közepe. A sarkoknál a sarokponthoz ellenőrizzünk, ne az alatta lévő zsalukőhöz. A sarkon lévő zsalukőre megint kifeszítjük a zsineget, és jöhet a pakolászás! A téglakötés szabályai itt is érvényesek, amit kiegészítenék azzal, hogy érdemes úgy rakni a zsaluköveket, hogy sehol se zárjunk ki oszlopokat, hanem a beton a kövek között folytonos legyen. Ez lesz a neheze. Fontos, hogy a függőlegességet minden kőnél ellenőrizzük kőműves léccel! Ha a síkban vannak kisebb hullámok, akkor még ne dőljünk a kardunkba! Majd a vasalt beton lemezzel (szerelőbeton) eltüntetjük a hibákat. A függőben lévő hibákat meg a lábazati hőszigetelés fogja eltüntetni.

Zsalukövek kötési szabályai
Zsalukövek kötési szabályai

A zsalukő kötésről pár szó:

 • sarokelemmel kezdjük a sort!
 • bátran vághatjuk a köveket, kővágó koronggal a flexxen, vagy vizes vágóval
 • két függőleges fuga egymás felett ne legyen!
 • 3-4 soronként betonozni kell, mert nem megy le a beton a lábazat aljáig! Ez fontos szabály, és sokan szegik meg!
 • betonozáskor vagy vibrálunk (tűvibrátorral nagyon óvatosan) vagy csömöszöljük a betont!
 • a csömöszölés abból áll, hogy a betöltött betont függőlegesen egy vastag betonacéllal szurkáljuk, hogy mindenhova lefolyjon a beton, és hogy kigyepáljuk a beszorult levegőt.
 • betonozáskor nagyobb mennyiség felett érdemes stettert hívni, ha kevesen vagyunk. Persze ha 15 sorunk van, és 5x hívunk stettert, az húzós lesz pénzben.
 • a betonunk minősége legalább C16/20 KK legyen!

5. Zsalukő lábazat utókezelése

Egy héten keresztül locsoljuk naponta, és ennyi. Erről többet nem is szeretnék nyilatkozni, kérem kapcsolja ki a kamerát!

Lábazat: a monolit (helyszíni öntött beton) verzió

Na kérem, akinek nem jött be a zsaluköves lábazat, na annak majd ez fog bejönni! Ez itt már kvintesszenciája a hardcore építészetnek. Leírni egyszerűbb lesz, mint kivitelezni, mert itt bizony zsaluzni kell, méghozzá magas szinten. És az bonyolult, drága és veszélyes.

1. A sávalap előkészítése

Itt ugyanazok a lépések kell megtörténjenek, mint a zsalukövezés esetében. Ugyanúgy ki kell tűzetni a sarkokat, és ugyanúgy meg kell legyen a sávalapból felálló vasalat. Ami plusz munka a zsalukövezéses lábazathoz képest, hogy el kell ássuk a földet kb 15-15 cm sávban mindkét irányban. Erre azért lesz szükség, mert oda kell férjen a zsalutábla. Mivel kétoldali zsaluzásunk lesz, ezért mindkét irányból hozzá kell férjünk a lábazathoz. Ja, és ne felejtsük el elpucolni a koszt a sávalapunk tetejéről.

Zsaluzás oldschool zsalutáblákkal
Zsaluzás oldschool zsalutáblákkal

2. Zsalutáblák rendelése

Nos, ez egy fontos lépés lesz. Ki kell számoljuk, hogy mennyi zsalutáblára és kötőelemre is lesz szükségünk. Mivel minden zsaluzó rendszer egyedi méretekben készül, így pontos leírást nem tudok adni, csak iránymutatást:

 • érdemes fektetett táblákkal számolni, ha 1 m-nél alacsonyabb a lábazatunk magassága.
 • az sem szégyen, ha ahhoz fordulunk a számítások elvégzésével, akitől béreljük a zsalukat. Számoljon csak ő, mivel neki van gyakorlata benne! Ha pénzt kér a számolásért, akkor szakadjon meg!
 • szállítással is számoljunk. Fontos, hogy a bérlés után el kell pucoljuk a zsalutáblákat!
 • időben a zsaluk építési ideje lesz a legtöbb, a betonozás általában egy nap. Utána egy nap a bontás és pucolás. Persze, ha stadiont vagy kastélyt építünk (Viktor, Te vagy az?) akkor több idővel számoljunk.
 • érdemes lehet lerajzolni magunknak, hogy hogyan is jönnek ki a táblák. Így menet közben nem fogunk nagyon elveszni.

3. Vasalás

Itt egy függőleges acél kubatúra (vasalás) elkészítése lesz a feladatunk, ami sok munkával jár majd. Szerencsére az engedélyezési/bejelentési terveinknek tartalmaznia kell a vasalás terveit, így nem leszünk elveszve. Ha nincs benne, akkor irány a tervezőhöz pampogni! Persze azt mondja majd, hogy ő nem köteles ilyen részletességig tervezzen. Pedig ez a lelke az egész alapozásnak. Igenis tervezze meg, mert összedől a kóceráj, aztán mehet a börtönbe. Persze ezt a beszélgetést megejthetjük már akkor is, amikor a tervezésre alkudozunk, így megspórolva egy veszekedést.

Szóval a feladatunk az lesz, hogy a számmal jelzett vasakat elkészítsük, vagy megrendeljük. Ha megvannak, akkor pedig csak össze kell építeni őket.

4. Zsaluzás

Nos, a zsaluzás az építőipari szakma egyik legkönnyebben elrontható része, így ez a fejezet egy kicsit hosszabb lesz:

 • sarkokról induljunk, és törekedjünk arra, hogy vízszintesen legyenek a tábláink.
 • a táblák felületét érdemes valamilyen olajjal kezelni beépítés előtt, hogy könnyen leváljanak az elkészült betonról. Ez az olaj lehet spéci zsalutábla olaj, vagy akár lenolaj is.
 • a táblák függőlegesen kell álljanak!
 • mindig a táblák legalsó pontján lép fel a legnagyobb igénybevétel a betonozáskor. Egy béna csapatot onnan lehet felismerni, hogy a táblák tetejét szépen összefogatják, az alja meg nincs megtámasztva. Az ilyen zsaluzás 3 perc alatt széjjelhullik betonozás alatt jelentős balesetveszélyt és anyagi kárt okozva.
 • Fa zsalukkal készült monolit lábazat
  Ez szép lett, na! Persze a felálló vasak hiányoznak

  a táblák alját nem csak a földhöz érdemes rögzíteni: lehet egymáshoz is. A szemben álló táblákat húzassuk egymáshoz vastag dróttal távtartókkal beállítva a falvastagságokat.

 • nem csak táblákkal lehet zsaluzni: régen még nem léteztek zsalutáblák, akkoriban fát használtak erre a célra. És milyen jól működött!
 • a zsaluzás nem olcsó móka! Kérjünk ajánlatot táblás zsaluzatra és faanyagból épített verzióra is!
 • a vasak nem érhetnek hozzá a zsalutáblákhoz, csak ott, ahol direkt így tervezünk (távtartók)!

5. Betonozás

Ez lesz a lényeg, ezen múlik minden. Aki nyugodtan betonoz egy zsaluzott falat vagy lábazatot, az nem ért hozzá! Ha bővebben olvasnál a betonozásról, akkor itt megteheted: Beton érthetően, egyszerűen

 • ha könnyen megközelíthető a lábazatunk, és nem is túl magas, akkor megspórolhatjuk a stetter árát. Álljon mellé a mixer, és onnan pocsolja be a betont!
 • A betonunk minősége minimum C16/20 KK legyen!
 • A betonunkat vibrátorral tömöríteni szükséges! A tűvibrátorral nagyon vigyázzunk, mert ezzel az eszközzel lehet a legkönnyebben hazavágni a zsaluzatot: minél tovább benn tartjuk a fejet a betonban, annál tutibb, hogy a zsalunk alját szétütjük vele. Szóval a szabály: bedugjuk a betonba, egy másodperc után kihúzzuk a vibrofejet.
 • ha szétvizezzük a betonunkat, akkor kevésbé lesz darázsfészkes a végeredmény, cserében gagyi, puha betont kapunk. Ne adagoljunk túl sok vizet!
 • az elkészült még friss betonunkba állítsuk bele a felálló vasakat, hogy a lemezzel együtt dolgozhasson később a lábazat!
 • az utókezelést itt se felejtsük ki! Naponta locsoljuk a betonunkat, legalább egy hétig!

Erről a folyamatról itt egy videót is láthatsz!

Monolit lábazat (itt pincefal) készítése
Lábazat zsalu bontása

6. Zsaluk bontása, takarítás, elszállítás

Egy két nappal a betonozás után bonthatjuk is elfele a nehezen elkészült zsaluzatot. Ehhez a lépéshez véső, feszítővas kell majd. Ha ügyesen olajoztuk építés alatt a táblákat, akkor tuti szépen leválnak a kész betonról. Arra figyeljünk, hogy ne tegyük tönkre a táblákat még akkor sem, ha bérelt a cucc. A bérlősök átvételkor ellenőrzik az anyagaikat, és brutális büntetéseket számlázhatnak ki, ha nem úgy kapják vissza, ahogy adták őket.

A lebontott zsalukat tisztítsuk meg a betonmaradványoktól! Ha koszosan adjuk vissza, akkor a bérlő megint durcás lesz, és kiszámlázza a takarítást. Ha fa pallókból zsaluztunk, akkor a fáinkat a beton konzerválja, nem engedi könnyen elrohadni. A faanyagok később újra felhasználhatóak lesznek, de arra számítsunk, hogy gyaluláskor, vágáskor a betonos felület kiveszi a szerszámaink élét.

A lábazati feltöltést semmiféleképpen ne csináljuk meg az elkövetkezendő 1-2 hétben: a friss betonunk szét fog esni a tömörítés és a munkagépek által keltett rázkódásoktól!

Összegzés

Bármelyik lábazat építési technológiát is választod, helyes kivitelezéssel szép, állékony házikó lesz a jutalmad. Itt nagyon fontos figyelni a részleteket, mert hibázás esetén bazi költséges javításokba futhatunk bele.

 

Üdvözlök mindenkit!

Kerekes Levi

5 hozzászólás

 1. Kedves Levi!
  Egy olyan gyakorlati kérdésem lenne; ha például pincefalat építenék zsalukőből, akkor először is ugye legalulra egy vasalt sávalap majd rá egy vasalt szerelőbeton / aljzatbeton kerül. Majd pedig ugye erre a betonozott alap építményre fognak ráülni a pince falát képező betonnal kiöntött zsalukő sorok.
  Gondolom minden esetben (de az oldalirányú talajnyomás esetén pincefalazat esetében mindenképp) javasolt, hogy az első sor zsalukövet (majd utána szép sorban a többit is) a sávalapba betonozott és abból függőlegesen kiálló betonvasakra „húzzuk rá”, hogy a zsalukőfal és az alaptest minél jobban egybe dolgozzon…
  Viszont másrészről (lévén pincéről van szó) különös figyelmet kell fordítani a szerkezet talajnedvesség, rosszabb esetben talajvíz elleni szigetelésére. Ez a szigetelés (bitumenes vízszigetelő lemezben gondolkozom) ugye végig kell fusson az alap betonlemez és az első sor zsalukő közötti teljes felületen is, viszont itt akkor az alapból kiálló és viszonylag sűrűn elhelyezkedő betonacél rudak nehezítik ennek a vízszigetelésnek a precíz, folytonos kivitelezését…
  (lényegében a vasrudak csomó helyen át kell szúrják a bitumenes szigetelőlemezt…)
  Van erre esetleg valamilyen gyakorlati tanácsod, hogyan szokták ez esetben a vízszigetelést a vasalások környezetében is precízen megoldani?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Üdv
  Zoli

  1. Author

   Kedves Zoli!

   Ilyen esetben a vasakra ráhúzzuk fentről a vízszigetelést. A vasakat ahol átütik a vízszigetelőt (SBS modifikált), jól lekenjük kenhető bitumenes vízszigetelővel 5 cm magasságig. Így a vasak átfúródási pontjai is le lesznek szigetelve.

   Üdv.: Levi

 2. Hello

  Azt szeretném megkérdezni, hogy miért van szükség a zsaluköves lábazatban a toldások összekötésére, ha a sávalapban nem szabad a toldásokat összekötni, sőt!

  1. Author

   Szia!

   Itt valami nem kerek… A sávalapban mióta tilos toldásokat összekötni?

   Üdv.: Levi

   1. Szia

    Pl itt írják:
    „A vasbetétek toldását csak a tervszerinti helyen, az elıírt átfedési hosszal szabad
    elvégezni. A toldásoknál két egymás melletti szálat egymáshoz kötni nem szabad.” (Betonacél előkészítése és szerelése, PTE-PMMK Építéskivitelezési Tanszék)

    Itt is ez jön le nekem:
    „A szomszédos betétek toldásánál azok egymástól való távolsága nem lehet közelebb, mint
    2ф; vagy 20 mm. Ugyanekkor azok nem távolabb egymástól, mint 4ф, illetve 50 mm. A
    szomszédos toldások kezdetei egymástól nagyobb távolságra legyenek, mint 0,3ℓ0 . (ℓ0 – a
    toldási hossz) (7. ábra)” (https://hsz.bme.hu/sites/default/files/hirek/hsz/szerkesztesi_szabalyok.pdf)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük