Beton koszorú

Beton koszorú, az álnok dög

Előre is le szeretném szögezni, hogy a beton koszorú készítése számomra a világ legundorítóbb munkája. Ebben a cikkben ha érzel némi gyűlöletet, akkor az nem a véletlen műve: engem igenis megszívatott az a nyavajás, tetvedék, álnok vasbeton koszorú. Ahhoz, hogy téged ne szívasson meg, érdemes elolvasni az írásomat, és tanulni belőle. Akkor is hasznos a lehet az iromány, ha valakinek kiadtad a munkát, de ellenőriznéd, hogy jól dolgozik-e. De kár is ennyire belerohanni az ügybe, először derítsük ki, hogy mire is jó ez a betonrettenet?!

Mire jó a vasbeton koszorú?

A vasbeton koszorú hihetetlenül fontos a családi házak építése során. Ezt nagyon sokan tudják, és még többen nem. A vasbeton koszorúnak több szerepe is van: az egyik legfontosabb feladata az, hogy a téglafalainkat szépen kerettel összefogja. Ezáltal nagyságrendekkel megnöveli a falaink oldal és függőleges irányú tartását.

Az oldalirányú merevítés nem engedi kiborulni a falainkat. Gondoljunk egy csomag kibontott spagettira: ha a kezünkkel összefogjuk mindkét végét, akkor egy baromi erős elemet kapunk. Ha csak az egyik végét fogjuk össze, akkor a másik vége ott lobog, és a spagettik egyenként eltörhetnek. Ha egyik végét sem fogjuk össze, akkor meg szétszóródik az egész, 0 tartással. Ha megfőzöd a spagettit, akkor jó étvágyat.

Függőleges irányban pedig inkább teherelosztó hatása van a beton koszorúnak: szépen megkeresi, hogy hol nagy a terhelés, és huncutul elosztja a teljes felületen. Mivel elosztja a terheket, nem egy téglára esik nagy nyomás, hanem sokra kisebb. Ezt a téglák (a kis erőhatást) nagyon szeretik, és azzal hálálják meg, hogy nem repedeznek meg. Ezt kísérlettel bizonyította valamelyik észlény a tv-ben: lerakott tojásokat valami kemény tartóba, a tetejére is rakott tartót, aztán meg ráállt. A tojások nem törtek el, mert egyenként csak kicsi nyomást kaptak. Ha csak úgy ráállt volna a tojásokra teherelosztó nélkül, akkor tökig járna a tojásbelsőségben.

A koszorú harmadik feladata az, hogy tartsa a tetőt, vagy a következő épületszintet.

Tégla ház koszorú nélkül

Létezik ilyen? Igen, létezik, de nem túl tartós. Több helyen láttam beton koszorú nélkül épült házakat, és rendszerint azért hívtak oda, hogy bontsuk-e a házat, vagy menthető. Valahol még olvastam is róla, hogy a muksó megspórolta a koszorú árát, és a tetőt szépen ráültette a csupasz téglafal tetejére. És még le is írta, hogy ez mennyire jól működik… Önigazolásból kib@szni másokkal, az a tuti… A lényeg: igenis, építsük meg a vasbeton koszorút, méghozzá a tervek szerint (bejelentési, engedélyezési, statikai terv).

Hogyan készül a vasbeton koszorú?

Na ez már a sűrűje, itt kezdődnek a gondok. Az első, amit le szeretnék szögezni, hogy terv szerint. Ezen a tételen nem nagyon érdemes spórolni, mert minél többet spórolunk, annál drágább lesz a végeredmény.

Kegyel gyártása
Na valahogy így kell kengyelt hajtani

Vasalási számítás

Az egész építést a vasalással érdemes kezdeni: általában az épülő ház mellett érdemes fonni a vasakat, méghozzá egy viszonylag sík, részegektől mentes területen. Áram legyen a közelben, mert vágni fog kelleni a vasakat. Általában kétféle vasra lesz szükség: a kengyelhez kell egy vékonyabb (d=6 mm vagy d=8 mm) és a futó vasakhoz egy vastagabb típus (d= 12 mm vagy d=16 mm). Ez a tervben ott kell szerepeljen valahol.

A tervben még az is ott lesz, hogy a kengyelek milyen távolságra kell egymástól legyenek (általában 20-25 cm-re). Éles elménkkel kiszámolhatjuk, hogy ha szükségünk van pl. 60 m koszorúra, akkor 60 m / 0,25 m = 240 db kegyelre van szükségünk 25 cm-es kengyeltávolság mellett. Ha 20 cm-es a kengyeltávolság, akkor 60 m / 0,2 m = 300 db kengyel kell. Maradva ennél a példánál, ha 4 szál vasat írt elő a tervező (a kengyel 4 sarkába), akkor 60 m x 4 db x 1,1 = 264 m futó vasra lesz szükség. Jogos a kérdés, hogy miért szoroztam 1,1 -el fel az egészet? Az átfedés miatt: nem elég összeérinteni a vasvégeket. Átfedésben kell fussanak egymás mellett, méghozzá az átmérő 40 szeresének hosszával. Egy d= 16 mm-es vas esetében ez 64 cm. Na ezt az átfedést adjuk hozzá a 10 %-al.

Koszorú keresztmetszet
A vasalás és hőszigetelés ücsörög a falazat tetején

Lássunk hozzá a vasaláshoz!

Szóval megrendeltük a vasakat, amiket leszállított a kereskedő. Először is le kell hajtanunk a kengyeleket! A kengyelek hajtásához egy betonvas hajlítóra lesz szükségünk! Ilyet vagy veszünk, vagy elveszünk valahonnan (kölcsönkérünk, és elfelejtjük visszaadni). Érdemes olyan hajlítót (el)venni, ami d=16 mm-es vasat is hajlít. Ez azért kell, mert a futó vasainkhoz sarok toldóvasakat (pipavasakat) is kell hajlítanunk párat.

Kengyelek legyártása

A kengyelek méreteit érdemes úgy igazítani, hogy a 6 méteres acélszálak darabolásából ne keletkezzen hulladék: pl. az én esetemben egy 30-as falra ültettem rá a koszorút. A koszorú hőhidassága ellen 5 cm polisztirolt ültetek a külső síkra. Így csak 25 cm-em maradt elhelyezni a koszorút. Mivel a vasalat nem érhet hozzá sem a zsaluhoz, sem a hőszigeteléshez, elhagyok 2,5-2,5 cm-t a két oldalán. Így a kengyeleim mérete 20 cm x 20 cm. És így pont kijön a tuti: 4 x 20 cm (a négy oldal) + 20 cm toldás = 1 m -es darabokat kell leszabjak. Így nincs hulladék, és eljő a kánaán!

Ha leszabtuk a számunkra jó méretű vasszálakat, akkor jöhet az acélhajlítás csodája: ezt leginkább próbálkozással fogjuk tökéletesre tanulni. Nagyjából egyforma, négyzetes vagy téglalap alakú (terv!) kengyeleket hajtsunk! A toldást ne felejtsük el, ha nem akarunk szétnyíló, nyelkő-nyakló vasalatot! A toldás ha lehet, akkor essen sarokra, mert úgy jobb végeredményt kapunk!

Betonvas gyorskötöző
Na így néz ki egy betonvas gyors kötöző (rejszolórobot)

Ha megvannak a hajlítások, akkor 2 helyen érdemes kézi betonvas kötözővel (csak rejszolónak becézem a mozdulat miatt) és füles dróttal jól megbogozni.

Betonvas gerendák összerakása

Ha megvannak a kengyelek, akkor jöhetnek a gerendák összerakása. Ezt a műveletet érdemes 3 db élére állított raklapon elvégezni.  2 raklap a vasak végére, egy középre. A raklapok tetejére és aljára is érdemes kiálló bramac lecet csavarozni. Az aljára azért, hogy ne dőljenek el, a tetejére meg, hogy konzolosan kinyúljon, és azon végezzük a munkát. Ez leírva bonyolultnak hangzik, de élőben egyszerű, mint egy stricipofon.

Lássuk a lépéseket:

 1. a kiálló lécekre fektessünk fel annyi futó (6 m-es) szálvasat, amennyit kiírtak a terünkre.
 2. a szál vasakra fűzzünk fel annyi kengyelt (kengyel kívül, futó vas belül), amennyi a terven szerepel (20-25 cm távolság). A kengyelek lelógnak, de ez nem hiba, ez funkció.
 3.  a vasakat húzzuk ki a kengyelek sarkaihoz, és minden saroknál kötözzük meg a fülesdrót + gyorskötöző kombinációval! A gerenda két végén lévő kengyeleket ne kössük oda, csak fűzzük fel a kengyeleket (toldáskor rögzítjük csak)!
 4. ha megvannak a kötések, akkor fordítsuk meg az egész szerkezetet (fejjel lefelé), a maradék sarkokra húzzuk ki a futó vasakat. Kitaláltad, ezt is oda kell kötözni!
 5. átlósan is kössünk pár vékony vasat (ez is belül), ezzel megállítjuk a nyeklés-nyaklást a felrakás és beállítás alatt.
 6. dobjuk fel a vasgerendákat a falunk tetejére úgy, hogy szépen egymásba fűzzünk őket (betonacél toldás miatt). A toldás ( futó vasak átmérője x 40) egy kellemetlen feladat, de hihetetlenül fontos.
 7. ahol a toldások vannak, a kengyeleket kössük meg. A futó vasak mindig a kegyeleken belül vannak!
 8.  a toldásokat is kötözzük össze!
Betonacél hajlító
Ez egy mezei betonvas hajlító. Méghozzá csapágyas típus, amivel kényelmesebb dolgozni.

Sarkok, elágazások lehajtása, beszerelése

A sarkok és a T elágazások az építőiparban különösen fontos szereppel bírnak: általában itt lesznek a legnagyobb igénybevételek, itt kell a legerősebbre építeni a szerkezetet! Úgyhogy a vasalásuk sem merül ki annyiban, hogy csak simán összeengedjük a vasalatot! Na ezt szokták egyszerűen elfelejteni a gyengébb kivitelezők, pedig itt a legnagyobb az erőhatás! Nagyon ellenőrizzük le, ha nem mi csináljuk!!!

Ide bizony külön hajtanunk kell L alakú vasakat (pipavas)! És itt jön képbe a futó (d=12-16 mm) vasak hajtása. Ha d=16 mm-el dolgozunk, akkor 64 cm-es szárai kell legyenek az L alakú vasunknak. Ez azt jelenti, hogy 130 cm-es darab vasakat kell vágjunk, és pont féltávnál derékszögben meghajtani.

A sarkokhoz 4 db pipavas (van aki 8 db-ot tesz be, de ez nagyon ritka), a T elágazásokhoz 8 db kell. Értelemszerűen a futó vasakat toldjuk meg velük, és a kengyeleket is rájuk kell húzni később.

Vasalat helyre igazítása

Ahhoz, hogy a nyavalyás vas dolgozzon is, nem elég, hogy csak felhányjuk a falunk tetejére. Pontosan a helyén is kell legyen a mocsadék. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a gerendák alá vastag (d= 22 mm) vasdarabokat teszünk. Így a vas alá tud folyni majd a beton. Ez baromi fontos ahhoz, hogy a vasalatok ténylegesen dolgozzanak! Az alja a vasaknak OK, jöhet az oldalirányú betonfedés: addig igazgassuk a gerendákat, amíg a beton legalább 2 cm-es oldalsó fedést nem ad a vasaknak. A vasak nem lóghatnak ki sehol sem a koszorúból. Ha beigazítottuk a gerendákat, akkor érdemes pár függőleges vasat szúrni a téglába, ezzel fixálni a gerenda helyét. A vasalat betonozáskor oldalirányba elnyomódhat, ha a stetter nagy erővel megbaszkurálja!

Ha helyükön ülnek a vasak, nem mocorognak, megvannak a toldások és a sarkok, akkor kész vagyunk a munka szebbik részével.

Betonacél gerenda
Egy ügyes betonacél gerenda

Beton koszorú zsaluzás

Na ez a munka leggusztustalanabb, legundorítóbb és egyben legveszélyesebb része. Velem is kicseszett a büdös görénye.

Anyagigény

Itt bizony erős zsaluzóanyagokra lesz szükségünk:

 • doka zsalulemez, vagy valamilyen rétegelt lemez 20-22 mm vastagságban (colos deszka is jó)
 • anker szárak a hozzá való tárcsákkal
 • vastag lágy drót
 • 2 colos deszka

Beton koszorú zsaluzás lépései

 1. megtervezzük, hogy hova kerülnek a táblák.Ez azért kell, hogy ne vágjuk szét fölöslegesen a drága doka lemezeket. A doka lemezek 50 cm x 150 cm x 2,1 cm-es méretekkel rendelkeznek.
 2. átmenő lyukakat fúrunk a téglákon keresztül (16 mm-es átmérő), felülről a második vagy harmadik tégla közepébe
 3. átfűzünk a lyukakon 1-1 ankert
 4. ráfűzünk mindkét oldalra 1-1 olyan vastagságú darab fát, mint a zsaluink vastagsága. Ez fogja biztosítani, hogy a zsaluink függőlegesen álljanak.
 5. ráfűzünk még 1-1 egy méteres 2 colos deszkát. Ezek fogják támasztani a zsalutábláinkat
 6. a tárcsás anyákkal kicsit meghúzzuk az ankereket
 7. a függőlegesen álló deszkákra felszegezzük a zsalutábláinkat úgy, hogy a táblák teteje a koszorú betonjának felső síkjával pont egy szintbe kerüljenek. Ezt mindkét oldalon megtesszük, ha kétoldali zsalukra van szükség
 8. meghúzzuk az ankerek tárcsás feszítőit (jó erősen, nem kell sajnálni)
 9. berakjuk a hőszigetelést (5 cm általában) a külső oldalra
 10. a kiálló, szemben álló 2 colos deszkákat jól megkötözzük a lágy dróttal
 11. a felálló fa erősítéseket minden toldáson és mező középen meg kell csinálni!
Beton koszorú zsaluzás
Egy kétoldali zsaluzás rajza. Én rajzoltam, tessék büszkének lenni rám!

Beton koszorú zsaluzás elcseszése

A zsaluzás a lelke az egész beton koszorú építésnek. Ha ezt elrontjuk, akkor betonozáskor durva meglepetések érhetnek minket: elnyomódhat, de akár le is szakadhat a zsalu, amivel bazi pénzeket és munkát bukhatunk. Ha a zsalu leszakad, akkor akár minket is lebökhet a gurulós állványról, ami kifejezetten egészségtelen.

Ideális esetben a betonozás alatt tűvibrátorral tömörítjük a betont. Na ez a lépés szokta kinyírni még a legjobban elkészített zsaluzatot is. Ha nem bízunk a zsalunkban, akkor érdemes lehet erősebb betont rendelni, és inkább csak csömöszölni (egy fadarabbal basztatni) a betonunkat. Ezzel a lépéssel kiválthatjuk a vibrátoros tömörítést.

Hogy én mivel csesztem el a koszorúmat? Hát azzal, hogy OSB-t használtam zsaluanyagnak. Na ez a cucc úgy behajol a nyomás alatt, mint Kelemen Anna a politikusoknak. A beton nyomására szép hullámos lett a betonom, én meg majdnem megvesztem: helyenként vésnem kellett, meg stokkolnom egy stokkolókalapáccsal. Verje meg az ég, szerencsére csak esztétikai lett a probléma, a szerkezetet nem érintette.

Koszorú betonozása

Na ezzel a lépéssel fogjuk lezárni az eddigi munkáinkat, úgyhogy érdemes jól csinálni. A lényeg az, hogy a zsalukkal kialakított vályúba jó minőségű, tömörített betont rittyentünk.

Én a betonozásra mindenképpen stettert ajánlok, hacsak nincs olyan haveri gárdánk, ami legalább 8 főt számlál. Egy ekkora társasággal már akár fel is lehet vödrözni a betont, de ez hatalmas meló: ha csak 60 m koszorút szeretnénk megönteni, akkor is 9-10 tonna betont kell felvödrözni, ami hatalmas mennyiség (3,75 m3 beton). A vedrezéssel csökkentjük a koszorú leszakadásának a rizikóját, de a tömörítést így sem ússzuk meg…

A beton koszorú anyaga minimum C20/25 KK, de inkább C25/31 KK betonból készüljön! A folyóssága meg vagy képlékeny, vagy kissé képlékeny legyen. Ha száraz betonnal dolgozunk, akkor csupa darázsfészek lesz a betonunk, és nem biztos, hogy befolyik minden üregbe.

A beton tetejét teljesen, tökéletesen vízszintesre készítsük! Ehhez szintezőlézert ajánlok. A szintezés folyamatáról már írtam egy cikket, ide érdemes kattintani! A szintezés azért fontos, hogy az ács a talpszelemeneket szép, sík betonra rakhassa, és ne kelljen alápolcolnia, bajlágolnia semmit.

Beton koszorú árak

A koszorú ára nagyban függ annak méretétől, anyagminőségétől és bonyolultságától. Pl. ha egy nagyon tagolt házról beszélünk, amire kétoldali zsaluzású koszorút kell építeni, ami fél méter magas, és 4 helyett 12 szál 20-as vasat kell belerakni, akkor simán lehet kétszeres az ár. Azért közelítő árakat adok, hátha segít valamicskét.

Ha egy full egyszerű, 20 xm x 20 cm-es egyoldali zsaluzású vasbeton koszorút kérünk, akkor annak bruttó méterára valahol 14-18.000 Ft körül mozog anyaggal és munkadíjjal együtt. Persze, ha ugyanazt a csapatot megbízunk további munkákkal is, akkor nyugodtan alkudozzunk!

A fentebb említett brutális méretű és vasalatú koszorú ára 25-30.000 Ft (bruttó) körül mozog méterenként.

Ha teljesen biztosra akarunk menni az árral kapcsolatban, akkor kérjünk ugyanarra a műszaki tartalomra több árajánlatot több, egymást nem ismerő brigádtól. Így már simán képbe kerülhetünk…

Aztán csak ügyesen (nálam ügyesebben)!!!

Tippek, trükkök, tanácsok

 • sose hegesszük a vasainkat, mert gyengül a szerkezete! Minden építésen van legalább 1 ember, aki a hegesztésre esküszik, és baromi nagy hülyeséget beszél!
 • a koszorú betonozása előtt érdemes az áccsal konzultálni, hogy kell-e menetes szárakat a betonba ültetni, és ha igen, akkor pontosan hova! Ha ezeket kifeleljtjük, akkor nagy bonyodalmak elé nézünk: utólag befúrni már nem egy túl jó megoldás, hacsak nem szeglemezes tetőt építünk
 • a zsaluanyagokat nem érdemes megvenni: inkább béreljünk, úgy olcsóbb
 • ha egyoldali zsalunk van, akkor is meg kell rögzíteni a zsaluk tetejét. Ilyenkor keresni kell valami stabil cuccost, és ahhoz kötözködni!
 • a zsaluk függőlegességét ellenőrizzük! A fal sem mindig teljesen függő, még a legjobb kőművesek is bedobnak pár centi hibát!
 • az ankereket menetes szárral ki tudjuk váltani
 • a beton koszorú méretét mindig a terv adja meg, sose menjünk csak úgy a fejünk után!
 • az oldalsó zsalukat 2 nap múlva bonthatjuk. Ha alsó zsalunk is van, akkor azzal várjunk 2-3 hetet!
 • a zsalukat ha béreltük, akkor pucoljuk le! Ha nem tisztán visszük vissza, akkor képesek takarítási pénzt felszámolni!
 • sok helyen lehet venni előre gyártott koszorú zsalukat, drágák, de rengeteg munkadíjat spórolhatunk velük!
 • az ankerek átmenő lyukjait ne fugába fúrjuk, hanem tégla középre!
 • ha oszlopaink is vannak, akkor a koszorút nagyon határozottan érdemes összekötni (vasalással) az oszlopokkal!
 • gurulós állványra szükségünk lehet, hogy kényelmesen dolgozhassunk!

Egyéb szolgáltatásaim

Ha ezt a cikket böngészed, akkor nagy eséllyel közöd van valamilyen építkezéshez. Ha ráhibáztam a dologra, akkor érdekes lehet számodra két szolgáltatásom is: az első egy teljes projektmenedzseri szolgáltatás. Ennek a lényege az, hogy levezényelem akár az egész építkezésedet.

A másik szolgáltatásom az építőmérnöki szaktanácsadás. Ezt azoknak ajánlom, akik valamilyen konkrét megoldandó feladat előtt állnak, és tanácsot szeretnének kérni. A tanácsadás online és személyes is lehet.

A végére azért bedurrantok egy videót, egy alternatív koszorú készítési módszerről. Ezek általában hihetetlenül gyors, de kissé drágább megoldások. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor érdemes lehet inkább egy ilyen megoldásra befizetni:

Kellemes bénázást kívánok a fal tetején!

Levi voltam, kezitcsókolom!

32 hozzászólás

 1. Kedves Levi!
  Remek írás, köszönöm a hasznos tanácsokat!
  Magam is betonkoszorú készítés előtt állok; egy régi parasztház tetőcseréje kapcsán a jelenlegi tető és födém lebontása után pótolnám a hiányzó vasbeton koszorút. A ház bő 50cm vastag tufakő falazattal rendelkezik. Jelenleg a betonkoszorú helyén a fal tetején, annak középvonalában fagerendák futnak végig, arra vannak ültetve fafödém gerendái keresztben (gyakorlatilag olyan, mint egy fából készült koszorú…). A bontás során a födémmel együtt ezeket a gerendákat is eltávolítanám és ennek helyére kerülne betonkoszorú. Mivel a fal igen vastag ha nem muszáj nem a fal teljes vastagságában tennék rá vasbetonkoszorút mert félek tőle, hogy az óriási súly lenne a jelenlegi falaknak és a vékony, szintén kőből készült sávalapnak. Ezért egy kb 28-30cm széles 20cm magas betonkoszorúban gondolkozom 20×15-ös vaskengyel méretekkel. A betonkoszorút a fal középsíkjában szimmetrikusan helyezném el, így a mindkét oldalon marad kb 10-12 cm a fal széléig. Mivel ezt a helyet úgy is ki kell pótolni valamivel ami hőszigetel is és úgy olvastam, hogy ilyen esetben javasolt pl kisméretű téglával felfalazni a betonkoszorú oldala mellett, arra gondoltam, hogy a fal tetejére két oldalon a betonkoszorú zsaluzatát eleve kisméretű tömör téglából építeném meg. Lapjára helyezett téglákkal 3 téglasorral, úgy hogy a téglasor szépen vízszintesen kihozott felső síkja adná a betonkoszorú felső síkját is. (Lehet, hogy a téglákból kb 1-1 centi „lelóg” a falak szélén majd, de azt a vakolat majd kihozza…) Majd a téglasorok között fennmaradó köztes vályút tölteném ki betonpumpa segítségével, úgy hogy a betont szépen a téglasor felső szintjével kell egybe simítani. Láttam hasonló megoldásokat neten. Érdeklődni szeretnék, hogy ez az elképzelés szerinted mennyire járható? Van e bármilyen egyéb buktatója ennek a módszernek, vagy van e bármilyen egyéb javaslatod ezzel kapcsolatban?
  Illetve, hogy egy jól megépített téglafa zsaluzatot szükséges lehet e egyéb módon erősíteni? Akár a két szemben levő téglasort egymáshoz kötögetni valami módon bizonyos távolságonként, vagy a téglasorok közé esetleg drót erősítést tenni a habarcsba?! Egy ilyen viszonylag erős téglafalnál mennyire lehet valós veszély, hogy a beöntött beton károsítja, elrepeszti, elmozdítja stb? A falak hosszméretei; kb 7 méter a rövid oldalon és kb 15,5 méter a hosszú oldalon. A szükséges beton mennyisége kb 3 köbméter.
  Előre is köszönöm a válaszod!!

  1. Author

   Szia!

   Szerintem működhet a dolog, elviekben nem kéne kidőljön a téglafal zsalud. Az ötlet amúgy meglehetősen érdekes, és izgalmas is egyben. Nekem tetszik, bár egy statikus nem árt, ha ránéz valamikor. Én tuti, hogy átmenő drótokkal megerősíteném a zsaludat úgy, hogy mindkét oldalon frankó cseréplecekhez kötném a drótot. Hurokkal, szépen megfeszítve. Főként amiatt, mert jó hosszú egyenes szakaszaid vannak. Nem látom a házadat, de talán a koszorú magasságán egy 5 cetit így láttatlanban emelnék: a koszorú inerciáját növelnéd vele, jobban átvenné a hajlítónyomatékokat és a nyírásnak is jól ellenállna.
   Ami nehézség lesz még, az a magasban falazás. Én ott zsaluzni alig bírtam, de én elég fosos vagyok a maggasságban…

   Üdv.: Levi

 2. Szia! annyi kérdésem lenne, hogy a zsalut csak a határoló falakra kell tenni? vagy a fő falakra is? Most végzek számítást az írásod alapján. Mert amit kaptam a mérnöktől irreálisan sok. 175 szál 8 as vas. 15.89 méter szer 9.82 méteres a ház.
  Nagyon jó egyébként az írás. Sokat segít. a 15-18e/méter az mikori ár? 2020-as. Régi kádár kockát építünk át és újítunk fel.

  1. Author

   Szia!

   Tartófalakra tuti tennék koszorút, a válaszfalakra szükségtelen. A tartó falaid valószínű, hogy a tetőt is tartják, ahhoz meg tuti kelleni fog. Az ár egy nagyságrendi szám, 2020 as. Pl. Pesten jóval drágább építeni, mint Ózdon.
   A vasak ügyében nem nyilatkoznék, azt mindig tervező számolja!

   Köszi a bíztatást!

   Levi

   1. Köszi Levi! Lelkes olvasód lettem itt a munkálatok alatt :). Jó hogy vannak ilyenek

 3. Üdv.Nagyon korrekt „esemény leírás”. De had kérdezzem meg , a videón látható megoldás , illetve az abban szereplő szerkezeti anyagokat hol lehet kapni. Gondolok itt a zsalu falára , ( betonit lap?..vagy hasonló?) illetve azok az U szerelvények idomok , amik összefogják a két oldalt. Vagy egyszerűen csak besétálok egy vas műszaki boltba , és veszek ilyen U profilú keretet? Köszönöm a segítséget , és további szép napot. Rudi
  U.i jó ez az esemény napló .sok embernek nagy segítség.

  1. Author

   Kedves Rudolf!

   U zsaluelemeknek, vagy koszorú zsaluelemnek nevezik ezeket a zsalukat, és van belőle rengeteg fajta: xps, eps, fagyapot, betonip, stb… érdemes a google keresőből kilesni az igényeknek megfelelőt, és arra ajánlatokat kérni.
   Sajnos atom drágák, és korlátozott méretekben kaphatóak. Nagyobb tüzépek forgalmazzák.

   A bíztatást köszönöm, folytatom tovább!

   Üdv.: Levi

 4. Jó napot kívánok. Érdeklődnék most cseréltetünk tetőt és betonkoszorú kell rá. A kömüves 700000ft körül állapította meg az anyag árat és ez csak a vas. Egy 10m – szer 17m házról lenne szó plusz munka díj. Ön szerint ez reális ár? Köszönöm előre is a választ.

  1. Author

   Kedves Erzsébet!

   Ha ez csak a koszorúba eső vas ára, akkor rengeteg. Persze látni kéne a terveket, de én olyan 2-300.000 közé lőném a vas árat. Érdemes kiszámolni, hogy hány szál vasra van szükség (vastag a futóknak, vékony a kengyelnek), és elmenni ezzel a számmal egy tüzépre. Itt a kőműves könnyen akar szerintem sokat keresni, de tényleg látni kéne a terveket.

   Üdvözlettel: Levi

 5. Üdvözlöm. Most cseréltetünk tetőt és betonkoszorú kell rá. Érdekelne hogy egy 10m szer 17m házra kb mennyibe kerül a vasalat. A kömüves 700000ft körül állapította meg a vas árat plusz munka díj. Ez ön szerint reális ár? Köszönöm előre is a választ. SOS.

 6. Kedves Levi!

  Házfelújítás előtt állok és a koszorúval vagyok meglőve. Ácsom már van, azonban ők nem vállalnak kőműves munkát, így koszorút sem, viszont kőművest meg nem találok égen-világon aki ráérne, jobban mondva olyat találok aki másod állásban ráérne, így azon gondolkodtam hogy akkor magam csinálom meg a koszorút a kúművessel, jobban mondva a zsaluzást és a vasalást. Betont hogy egységes legyen, inkább előre kavarva rendelnék. Viszont bújva az internetet rengeteg féle mód van ahogy a koszorút ellehet készíteni és ez alapján felmerült bennem az alábbi ötlet amihez a véleményed szeretném kérni. Adott egy családi ház, az egyik fele tégla alapon 55-ös vályog falazat, a másik rész beton alap 35-ös gázbeton szilikát falazattal. A felújítás során az egész tető, a födém és egy sor szilikát valamint azzal egyenértékű vályog is elbontódik. A terv hogy egy malteres kiegyenlítő rétegbe vízszintesen a Wienerberg által forgalmazott U zsaluelemet raknánk, ebbe menne a vasalat és a beton, ami így egyben kiadná a koszorúmat. Ahogy néztem az U zsalu belső méreteit durván 20*20 cm, így a kengyelek mérete 17,5*17,5 cm lenne. A kérdésem hogy ez a 20*20 cm keresztmetszetű vasbeton szerkezet a zsalu elemmel, összesen 30*24 cm-es elegendő-e? A másik kérdésem hogy az nem baj-e, hogy az 55 cm-es vályogfal esetében a belső oldalon elmarad 20 cm és így a koszorú nagyon a fal külseje felé esik? Előre is köszönöm a segítséged.
  Üdv, Kis Péter

  Ú.i.: Nagyon jó a cikk, részletesen le van írva mit hogyan kell csinálni és hogy mire kell ügyelni, az olvasás alatt gondolkodtam hogy megcsinálom egy kis segítséggel otthon.

  1. Author

   Kedves Péter!

   Én kicsit gyengének tartom a 20×20-as keresztmetszetet (tervező kéne számolja, nem te meg én)! Én a helyedben felraknék egy vasalatot a falak tetejére, és megkérném az ácsokat, hogy szépen zsaluzzák körbe a házat. Így szépen beférne a hőszigetelés a külső oldalra és nem lennének lyukak semelyik oldalon. A keresztmetszeted is jó nagy lehet, hiszen a magasságot is kedvedre állíthatod. A vasak is könnyebben elférnek. A koszorúd alja pedig egybeköt a tégláddal, mivel a beton direktben a téglán van. Ja, és olcsóbban is kijössz a végén, mint a kerámia elemekkel. Ha mindenféleképpen elemekben gondolkozol, akkor szoktak Porfix elemet 5 cm vastag, 25 cm magas válaszfalelemet is alkalmazni. Ezzel is nagyobb a keresztmetszeted, de jól be kell rögzíteni őket, hogy a beton meg ne bökje őket…

   Üdv.: Levi

   1. Kedves Levi! Köszönöm szépen a válaszod. Mások is lebeszéltek a kerámia U zsaluelemről, így azt elvetettem. Lehet marad a thermoring elem ami igaz hogy gyors, viszont rettentő drága, vagy hogy meg lesz csinálva rendesen fenyőből, szépen felzsaluzva ami olcsó, viszont lassú. A második eshetőség esetében olyan kérdésem lenne, hogy 30 cm-es beton vastagsággal számolva, mennyire kell/célszerű leengedni a zsalutáblákat a falra? A helyi tüzépen 15 cm széles deszkák vannak, így úgy gondoltam hogy egymás mellé szögelve hármat, ki tudja adni a zsalutáblám szélességét ami 45 cm lenne. Illetve még olyan kérdésem lenne hogy a függőleges tartókat milyen távolságra célszerű egymástól rakni?
    Előre is köszönöm válaszod.
    Üdv,
    Péter

 7. Kedves Levi!

  Nagyon tetszik a blog!!!
  A Penész van a falon cikkből ugrottam ide. És az lenne a kérdésem, hogy a betonkoszorút felülről, illetve belülről- oldalról kell e szigetelni?
  Próbálom érthetőbben is elmagyarázni. Új építésű lakásba költöztünk (ikerház). A szélső helyiségekben a fal és mennyezet találkozásánál jelent meg a penész. A falazat 30cm tégla 15cm hungarocel szigetelés. A betonkoszorún pedig ott van még a plusz 5 cm. DE a betonkoszorún felülről csak a szelemenfa található a padlás felöli belső oldalán ami függőlegesen felnyúlik a födém fölé ott nincs semmi? Lehetséges, hogy ezen felületeken érintkezve a hideggel hőhíd keletkezik?

  Köszönettel,
  Németh Zoltán

  1. Author

   Kedves Zoltán!

   Ha felülről nincs szigetelve a koszorú, akkor egész biztosan hőhidas. Semmilyen irányból nem érheti a külső hideg levegő a koszorút. Én lazán üveggyapotoznám vagy kőzetgyapotoznám azt a részt, és a probléma megoldódhat egy kis Szavó rásegítéssel!

   Üdv.: Levi

 8. szia, én pánikszerűen nézem a cikked. Egy mint utólag kiderült, kevéssé megbízható vállalkozó futott bele szerkezet csere közben, hogy az egyik szarufát csak az emeleti gipszkarton árán tudná kivenni. Azt mondta emel 10 cm-t és inkább benthagyja, ehhez kell a betonkoszorú (ha jól értem, csak annak egynek?). Ma azt mondta, mégse csinál betont, hogy ne terhelje meg azt az oldalt, helyette 15cm szarufát fektetne rá. Ez jó megoldásnak hangzik? Holnap délután jönne statikus, de addigra már meg akarják csinálni.

  köszi előre is…

 9. Szia,
  Röviden nálunk a koszorú úgy lett tervezve, hogy van 3 pillér, amelyek a tető azon részét tartják, amely alatt nincs tartófal, tehát ez a szakasz kültéren van. A „kültéren” lévő koszorút nyilván nem lehet elválasztani a tartófal által alátámasztottól. Kérdés, hogy, hogyan szokás a szigetelést megoldani / hőhidat elkerülni ilyen helyeken?
  Köszönöm előre is.

  1. Author

   Szia!

   Csak simán csomagold be Eps-80 hőszigeteléssel az összes kültérrel érintkező oldalát, és minden jó lesz. Próbáld úgy tervezni a dolgot, hogy a fal EPS síkjával egy síkba fusson a gerenda és oszlop szigetelés, hogy szép is legyen a nagy mű!

   Üdv.: Levi

 10. A bérelhető zsaluval való szerelésnél, 50fm-t kellene bezsaluzni, amiben van egy 4,4m-es, 4db 2,5m-es áthidaló vasgerenda kiöntése is. A 4,4m a teraszajtó feletti áthidaló, a többi egy bejárati ajtó felett lévő előtetőt tartó koszorú ( 3db pillért összekötő, és ezek házon futó koszorúba való bekötést, áthidalót takar.)
  22e ft/fm + bérleti költség+beton reális ár?
  Kicsit sokallom, és kíváncsi vagyok a véleményére?
  A bérlés 7000/nap ami ha jól olvasom az áthidalók miatt akár 21 nap is lehet. Ez 147.000.-
  bérlethez kezelési költség: 32.000.-
  munkadíj: 1.100.000.- (eredeti felmérés alapján csak 30méter, de az már nem releváns)
  beton: pumix 56.000.- + 100.000.- (4m3)

  Még valami. Az sem tiszta, hogy ha 50fm a zsaluzandó felület. 25×25-ös koszorúhoz az nálam 12-13m2. Aki adná azsaluanyagot 65m2-t számol. Valamit én nem értek? ezt máshogy számolják?

  1. Author

   Kedves Attila!

   Passz, ennek utána kéne számolni, költségvetést kellene csinálni. Ha komolyabban érdekel a dolog, keress meg privátban, és kalkulálhatunk egy tanácsadás keretén belül.

   Üdv.: Levi

 11. Bocsánat! A mondandóm elejéről lemaradt a SZIA!
  Bár végig magázódtam. 🙂

 12. Szia! 300as pulzussal írom ezt a kérdést. Sikeresen el lett rontva a koszorú felső síkja, így megdöbbenéssel vettem észre, hogy a tegnap felkerült talpszelemenek alá vannak polcolva 90%ban mindenhol, a koszorúból néhol vb gerenda lesz, ott is. Nagyon gány, lehet ezt másképp javítani?

  1. Author

   Kedves Kinga!

   Egy rábetonozással simán helyrehozható a dolog. Lézerrel beállítható szép síkra a beton!

   Üdv.: Levi

  2. Szia Levi!

   Szeretnék privát elérhetőséget.
   Köszönettel, Anikó

 13. Szia Levi
  Szeretnek privát elérhetőséget kérni
  Köszönettel.
  Marika

 14. Üdvözlöm!

  Elolvastam az írását, mert reméltem találok választ a problémámra, de nem. No ez nem az Ön hibája. A cikk szuper. Sok mindent megtudtam, amit eddig nem. A kérdésem az lenne csak, hogy ha a koszorú alá bekerülne egy nagy méretű teraszajtó, teljes fal magasságba, akkor az ajtó fölé, koszorú alá szükséges lenne e áthidaló, vagy a koszorú lenne az áthidaló is?
  Előre is köszönöm a válaszát!

  1. Author

   Kedves Zoltán!

   Ilyen kérdésben mindig a statikus tervezőt kell kérdezni, bárki bármit is mond. Van projektem, ahol a a koszorú az áthidaló, de ott nem terhelnek a nyílásra a födémgerendák.

   Levi

 15. Kedves Levi,
  Házvásárlás előtt álunk.
  meg kaptam szépen a műszaki tartalmi leírást:

  -Felmenő szerkezetek:
  Az épület terv szerint a földszinten 30cm vastag blokktégla falazat. A falakat a
  földszinti felett monolit vasbeton koszorúval kell lezárni. A koszorúk vasalása
  tervek szerinti. A nyílások fölött monolit vasbeton áthidalókat kell alkalmazni.

  -Tetőszerkezet:
  A koszorúkra kell az új tetőszerkezetet terhelni. A szeglemezes tetőszerkezet a
  gyártó tervei szerint készül.

  Na már most nézem a google maps utcaképet amin világosan látszik, hogy a koszorú porotherm u-zsalu ból készült.
  Jelenthet ez bármi féle statikai problémát?

  Üdv,
  Máté

  1. Author

   Kedves Máté!

   Ha be van rendesen vasalva, akkor elvileg nem kéne problémát okozzon.

   Üdv.: Levi

 16. Szia Levi,

  Nagyon szuperek a cikkeid, valóban hiánypótolóak.
  Nálunk új tető lesz, új szerekezet. Az ács azt mondta jelenlegi betonkoszorúra nem hajlandó rádolgozni.
  A meglévő koszorúra ha Heratekta szigetelt U zsaluzatot (30x25cm) rakunk leragasztjuk plusz „betüskézzük” a régi koszorúba d: 10-12mm betonvasakkal méterenként (természetesen ragasztással) és ezt az U zsalut bevasaljuk 4 szál d: 14mm szálvassal és d: 8mm kengyelekkel kb 20cm kengyeltávolsággal, akkor ez így elbírhatja az új tetőszerkezetet + a Terrán Synus betoncserepeket?

  Előre is köszönöm visszajelzésed!
  Szép napot!

  Üdv,
  Gábor

  1. Author

   Szia Gábor!

   Erre így vakon picit nehéz bármit is mondani, de valószínűleg elbírja a szerkezetet. Érdemes ilyen esetekben egy statikussal traccsolni egyet, mert (így a terveket nem látva) úgy tűnik, hogy a 14-es vas helyett a 12-es is elég szokott lenni…

   Levi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük