Medence zsalukőből

Mi is az a zsalukő?

A zsalukő egy olyan spéci betonelem, ami képes arra, hogy friss, képlékeny betont eltároljon stabilan addig, amíg az a szerencsétlen beton megköt. Magyarul ez egy olyan zsaluzási forma, ami nem igényel nagy zsalutáblákat. Kicsit olyan, mintha nagy egybefüggő zsalukat szétdaraboltunk volna apró részekre, hogy akár mi, egyszerű halandók is tudjunk akár magas, akár hosszú betonfalakat kialakítani zsaluzás nélkül. Ez így leírva tök jól hangzik, de ennyire azért nem egyszerű a szituáció: egy monolit (egybe öntött, zsaluzott) beton mindig is erősebb lesz egy zsalukőből készült betonnál. Ezért van, hogy az ipari építőipart hidegen hagyja a zsalukő használata. Ők a monolit technológiára esküsznek.

És itt jövünk mi, hétköznapi emberek a képbe: egy családi ház építéséhez nincs szükség irtózatosan sziklaszilárd betonokra, de az építés során jól jön, ha Gézuka a két koszványos kezével és részeges fejével meg tud építeni egy 30-as zsalukő falat. Szóval röviden: egyszerűen elkészíthető betonfal építőelem, ami gyengébb minőségű falat vagy lábazatot ad. Szerencsére családi házaknál nincs is szükség atomvillanásnak ellenálló betonra.

Kaspó beton elemekből
Ez egészen tűrhető lett

Felhasználási lehetőségek

 • pince alapozás, falazat
 • kerítésépítés
 • lábazat készítése sávalap tetejére
 • támfal építése
 • derítő, ülepítő, akna
 • szigetelést védő fal
 • flórakosár, bútorelemek, szalonnasütő, kerti pad
 • stb…

Miből készül a zsalukő?

Betonból. Méghozzá olyan betonból, amit nem az örökkévalóságnak készítenek. Érzésre olyan C10 vagy C12 lehet, mert úgy törik, mint az állat. Elég odakoppintani egy kalapáccsal, és ripityára törik. A felhasznált beton szemnagysága 0-4 mm-esnek tűnik, ezzel egész pontos, mérethelyes zsalukő elemeket tudnak legyártani (minél apróbb a szemcse, annál pontosabb az alakja a zsaluköveknek). Ezzel a gyenge beton – pontos alak kombinációval a gyártók elérik, hogy a zsalukő olcsó és könnyen alakítható legyen. Azzal, hogy nem erős betonból készül, nem veszítünk szilárdságot az elkészült falazatnál, mert a zsalukő anyagának tartóerejével (köpenyerő) egyszerűen nem számolunk. Csak a benne lévő vasalt beton dolgozik. A megkötött zsaluköves betonfal héját akár le is véshetnénk, a falunknak meg kellene állnia (azért inkább ne csináljuk). Magyarul: a zsalukő addig működik, amíg a beton meg nem köt benne. Utána már annyira fölösleges a jelenléte, mint vörösborban a kólának.

Mérete, formája

Egy 30-as zsalukő onnan ismerszik meg, hogy 30 cm széles és 50 cm hosszú. Magassága változó lehet, létezik 20 cm magas, 23 cm magas és 25 cm magas is. Gyártója válogatja. Sajnos létezik olyan gyártó, aki az 50 cm-es hosszúságot is megváltoztatja.

Én az általános, 30 cm széles, 50 cm hosszú, 23 cm magas zsalukövet fogom bemutatni. Egy raklapon 40 db 30-as zsalukő szokott ücsörögni (néha változtatják). Egy sorban 8 db van, és 5 sor szokott egymáson lenni. Ezeket a sorokat műanyag kötözővel feszítik össze. Ezeket puszta kézzel el lehet tépni, de stabilan tartják a raklapot. A raklap anyaga általában egyedi, leggagyibb faraklap, amiből bútort, egyebet nem tudunk építeni. A raklap súlya 1 tonna körül mozog, utánfutóval nem szállítható. Mérete: 1 m széles x 1,2 m hosszú m x 1,3 m magas.

Ha veszünk egy raklap 30 x 50 x 23 cm-es zsalukövet, akkor 3 különböző típusú követ fogunk kapni a kiszállításkor (nem kell külön kérni, így jön alapból):

Általános 30-as zsalublokk
Ez egy mezei 30-as zsalukő. Lelőhelye a tüzép.

Sima, általános 30-as zsalukő

Egy raklapon 30 db van ebből a típusból. Ezzel a zsalukővel rakjuk a lábazatot az egyenes szakaszokon, szépen kötésben, függőben, ahogy kell. Tulajdonképpen ezzel fogunk a legtöbbet dolgozni.

A képen láthatóan 4 oldala van, és nútok vagy mélyítés van a belső átkötő falain. A mélyítésben futnak a vasszálak. Az, hogy kötésben rakjuk azt jelenti, hogy az osztó falai nem eshetnek egymás felé. Leginkább törekedni a feles eltolásra. Vágni szabadon lehet. Az oldalfalai 3,5 cm vastag betonból készülnek. A szárnyai 4,5 cm-t állnak ki. Szükségtelen, de azért leírom: ezzel a típussal 30 cm vastag betonfalat lehet kialakítani. Ebből a 30 cm-ből csak a benne ücsörgő beton dolgozik. Így a tartószerkezetünk nem 30 cm széles, hanem 23 cm (30 cm-3,5 cm-3,5 cm). Azért ha rátesszük a 30-as téglát, vígan pont jó lesz, bár a tégla külső és belső oldala nem kap támasztást. Szerencsére egy lábazat és a tégla közé kerül egy vasalt betonlemez, ami elosztja az erőket. Súlya 24 kg/darab. Bazi nehéz.

Hőszigetelő képessége kvázi nem is létezik. U értéke 2,71 W/m2K. Egy 30-as téglafalnak ugyanez az U értéke 0,83 W/m2K, ami 3-szor jobb érték. És még ezt a 0,83-at is szigetelni kell, hogy jó legyen (0,2-0,15 W/m2K az elfogadható) .

Végelem
Így néz ki egy végelem.

Végelem, vagy sarokelem

Egy raklapon 5 db van ebből a típusból. Ezzel a típussal szokás a T elágazásokat, sarkokat és a falvégeket kialakítani. Középen dupla osztó fala van, elvileg ott kell kettévágni. Gyakorlatilag én sosem vágtam el ott egy darabot sem. Ha ott vágjuk el, akkor ezzel tudjuk elkezdeni a feles kötést, amit már a sima 30-as zsalukővel folytatunk. Sarokelemnek szerintem gondja van: saroknál elviekben 90 fokkal elforgatva kell egymás felé tenni, hogy meglegyen a kötés. Így viszont teljesen elválasztjuk függőleges irányban a betont. Én emiatt oldalirányban kivágtam a falát, hogy a sarkokban is folytonos legyen a beton. Továbbá a saroknál a betonvasnak nincs kihagyva mélyítés, ezt helyszínen kell farigcsálni. Az oldalfalai ugyanúgy 3,5 cm vastagok, de középen van egy dupla osztó.

Ettől valami irtó nehéz megemelni. Súlya 32 kg/darab, és szerencsére ezekkel kell a legtöbbet szöszmötölni, így jó eséllyel leszakítja a veséidet. Amúgy sima zsalukőnek simán használható, de a beton folytonosságát azért figyelni kell.

 

Könnyen vágható végű elem

Egy raklapon 5 db van ebből a típusból. Ez a fajta ugyanúgy néz ki, mint a sima zsalukő, de az egyik végén ki van könnyítve a szárny, hogy könnyebben le lehessen vágni. Ez azt jelenti, hogy van rajta két függőleges nút a szárnyaknál, az egyik oldalon. Simán használható sarokelemnek, ha levágjuk a kiálló szárnyát. Sima zsaluelemnek meg úgy jó ahogy van. Súlya ugyanúgy 24 kg/darab.

További zsalukő méretek árakkal

A mikor azt mondjuk, hogy 30-as zsalukő, akkor automatikusan 30-as szélességű zsalukőről beszélünk. Ez a szélesség a zsalukő falunk vastagságát adja meg. Természetesen léteznek egyéb zsalukő méretek is, amiket bruttó közelítő árakkal prezentálok (telephelyi árak):||

 • 10 cm x 50 cm x 25 cm – ez válaszfalhoz való zsalukő – br. 340 Ft/db
 • 12 cm x 50 cm x 25 cm – ez válaszfalhoz való zsalukő – ritka mint a fehér holló , br. 380 Ft/db
 • 15 cm x 50 cm x 25 cm – br. 350Ft/db
 • 20 cm x 50 cm x 25 cm – br. 395 Ft/db
 • 25 cm x 50 cm x 25 cm – br. 450 Ft/db
 • 30 cm x 50 cm x 25 cm – br. 500 Ft/db – lábazathoz ideális
 • 40 cm x 50 cm x 25 cm – br. 630 Ft/db – lábazathoz ideális

És ha már a zsalukő méretek a téma:

 • 10 cm falvastagság alatt már nem nagyon gyártanak Magyarországon. Ez a legvékonyabb zsalukő méret. Így is alig meg bele a beton.
 • szerencsére a gyártók többféle magasságú elemet gyártanak: létezik 20 cm magasságú, 23 cm magasságú és 25 cm magasságú zsalukő méret.
 • azzal, hogy többféle zsalukő méret létezik, szépen lábon tudjuk magunkat lőni, vagy finomhangolni az építésünket: ha jól tervezünk, akkor tökéletesen tudunk zsalukővel falazni. Ha összekeverjük a rendeléskor a méreteket, akkor rettenetesen ki tudunk magunkkal cseszerinteni. Ez egy kétélű fegyver.

Anyagigény számítás 30-as zsalukő falazathoz

Egy jól kivitelezett zsalukő falhoz több dologra is szükség van: kell maga a zsalukő, vasszerelés, és beton. Ha bármelyik hiányzik, akkor gondjaink lehetnek.

1 m2 falazathoz szükség lesz:

Így ha van pl. 80 m2 kerítéshez alapunk, akkor így rendelhetjük az anyagot:

 • 80 m2*8,7 db= 696 db zsalukő -> 696 db/40 db= 17,4 raklap ->nyugodtan lehet 18 raklapot rendelni, mert eltörjük, elhagyjuk, elvágjuk, elguberáljuk…
 • 80 m2*12 m= 960 m d=6 mm bordás betonacél -> 960m/6m= 160 szál acél. Inkább rendeljünk 170-et, nehogy kevés legyen
 • 80 m2*0,215 m3=17,2 m3 beton -> lehet 18 m3 -t rendelni, mert úgyis lesz veszteségünk, és a stetterben is benne marad egy negyed m3

A zsaluköves falak mindig alaptestre kerülnek, az esetek 90%-ban sávalapra kell elhelyezni. A sávalapozásokról már készítettem egy cikket, itt találod.

Zsalukő kerítés
Kötés? Minek az! Majd a beton egybefogja

Árak

1 db 30-as zsalukő ára bruttó 400 Ft-tól kezdődik, és 600 Ft-ig szokott terjedni. Ezekre a számokra rájönnek a csomagolási, daruzási, szállítási, raklap díjak. A zsalukő méretével az ára is változik.

Árajánlat kéréskor nagyon résen kell lenni, mert ezek a plusz tételek néha teljesen elviszik az ajánlati árat:

Megpróbálom azért kirészletezni az árakat.

 • 1 db zsalukő ára:kb. br. 400-600 Ft, 500 Ft-al számolok-> 1 raklapon 40 db van, ami 500 Ft * 40 db = 20.000 Ft/raklap. Ugyanez 1 m2-re 8,7 db*500 Ft= 4.350 Ft/m2
 • daruzási díj: kb. 1500 Ft/raklap -> ebben a díjban az építési területen le is daruzza a teherautó a szajrét
 • fuvardíj:kb. 500 Ft/km -> ebbe az árba teli kocsival érdemes számolni, mert 1 raklapra nem érdemes nagy kocsit bérelni. Erre árajánlatot kell mindig kérni.
 • csomagolási díj: néha felszámolják, néha nem. Cége válogatja. Árajánlat kéréskor kiderül.

Én úgy szoktam számolni, hogy minden tételt összeadok, és visszaosztom a zsalukövek számával. Így az induló buttó 500 Ft/db-os árból olyan bruttó 750 Ft/db szokott kijönni. Ez azt jelenti, hogy a kiszállítás az árnak majd a harmadát teszi ki. És az ÁFA is ott kolbászol valahol. Fáj mi? Ez van.

Ezzel még nem vagyunk meg:

 • a beton költségünk is jelentős: 1 db zsalukőre C16-al (19.000 Ft/m3) számolva 470 Ft betonköltség jön ki. 1 m2-re 4.085 Ft
 • a betonacél ára: 1 db zsalukőre 2 sor d=6 mm-el számolva 100 Ft/m-es áron számolva 140 Ft betonacél ár jön ki. 1 m2-re 1200 Ft
 • és a munkadíj: rakással, vasalással, betonozással általában olyan 8-9.000 Ft/m2 -el számolhatunk. Ez csak a munkadíj, a fent számolt anyagdíjakat még nem tartalmazza. Árajánlat kérése egyenesen kötelező!

Akkor számoljuk ki 1 m2 30-as zsalukő árát:

 • 8,7 db zsalukő kiszállítva, csomagolva, daruzva: 8,7 db * 750 Ft= bruttó 6.525 Ft
 • beton ára kiszállítva, stetter nélkül C16-al számolva a fentiek szerint: bruttó 4.085 Ft
 • betonacél ára 2 sor d=6 mm, vízszintes és függőleges vasalással a fentiek szerint: bruttó 1200 Ft
 • munkadíj: bruttó 8500 Ft/m2 (átlagosan)

Összesen: 6.525 Ft + 4.085 Ft + 1.200 Ft + 8.500 Ft= bruttó 20.310 Ft/m2, ha hivatásost bízunk meg vele. Ennyibe kerül 1 m2 30-as zsalukövezés cakk-pakk egyben. Szerintem is bazi sok. Ha mi csináljuk, akkor 11.810 Ft/m2

Természetesen a sávalapoknak is van költségük, erről itt találsz cikket.

Gyártók

A legelterjedtebb gyártók a:

 • Leier
 • Lukács beton
 • Terkogyarto.hu
 • Dányi beton

De tüzépeken keresztül olcsóbban megkapható a termék, mint a gyártótól, így érdemes a környékbeli vagy netes tüzépeket megkeresni, és árajánlatokat kérni: Békás Épker Kft. link.

 

 

Semmelrock kerítés zsalukő
Semmelrock Rivago kerítés kő

Zsalukő kerítés

Ez egy érdekes felhasználási módja a blokkoknak: tökéletes kerítést lehet építeni belőle! Általában pár sor zsalukővel számolunk kerítés lábazatnak, aztán úgy gondoljuk, hogy minden rendben, lehet továbbmenni. Hát a helyzet nem ilyen egyszerű! Sajnos ezek a dög kövek baromi nehezek. Főként úgy, hogy még betont is öntünk beléjük.  Emiatt korrekt alapozásra lesz szükségünk, méghozzá sávalapozásra. Ha ezt kispóroljuk, akkor szépen lassan elkezd dőlni a zsalukő kerítés, és a végén lefekszik a kertünkbe, vagy a kinn parkoló autóra. Ezt érdemes elkerülni, és jól megépíteni azt a nyavalyás zsalukő kerítést:

 • sávalapot kell alá tenni. A sávalapot jól megvasalni és minimum C12 betonnal megönteni. A vibrálást ne felejtsük ki.
 • a sávalap ásási mélysége a fagyhatár legyen, ami 80 cm körül mozog.
 • általában 3 sort szoktak teljes hosszban végigengedni a zsalukő kerítés lábazatában.
 • 2-2, 5 méterenként pilléreket szoktunk építeni, erre tudjuk rögzíteni a kerítés léceket.
 • én teli falat nem építenék kerítésnek, de van olyan hely, ahol erre van szükség. Nagyon brutálisan néz ki vakolatlanul.
 • sima zsalukőből készült kerítés esetében mindenféleképpen vakolnám a felületet valami vízálló vakolattal és festeném.
 • ha teli zsalukő kerítés falat tervezünk építeni, akkor annak rendes, komoly sávalapra lesz szüksége.
 • léteznek díszes felületű kerítéskövek, jó horrorisztikus áron (2-3.000 Ft/db). A sarokelemek 11.000 Ft-ba is kerülhetnek!!! Mivaaaaan???
 • a fedköveket ne hagyjuk le: ázni fog fentről az egész kerítés, ami a vakolat leválását fogja okozni. Ja, és jól is néz ki!
Friedl flórakosár
Ilyen felületet ad, ha flórakosárból készítünk támfalat. Szerintem gyönyörű… Ez egy Friedl flórakosár

Támfal építés zsalukőből

Miért érdemes támfalat építeni zsalukőből? Hát mert olcsó megépíteni, és nem kíván nagy szakértelmet.

Előnyei

 • olcsó megépíteni és nem kell nagy szakértelem hozzá
 • erős, tartós támfal építhető belőle
 • a mozgásokat el tudja rejteni, ha nincs vakolva. A fugái mentén jelennek meg a repedések: ha egy kicsit megnyílik a fuga akkor nincs gond. Ha végigreped egy fal, akkor az már látványos probléma.
 • ha vakolva van, szép felületet ad
 • léteznek díszes zsalukövek (horror áron, amikkel gyönyörű felületet kaphatunk).
 • kisebb földmocorgásokat megfog, meglehetősen erős támfal a végeredmény (vasalva, betonozva)

Hátrányok

 • alap kell neki, nincs mese
 • a csupasz zsalukő támfal nem túl szép. Idősebb korában patinásodhat, de akkor is csak egy betonfal. Vakolni, festeni érdemes, de akkor meg reped…
 • nem elég a zsalukő elemeket földdel kitölteni, vasalat és beton kell bele
 • a vizet szépen átengedi. Így kicsorgások, lefolyások jelenhetnek meg a támfal felületén.
 • a díszesebb zsalukövek baromi drágák
Trump zsalukövezi Mexikót
Legalább valamihez ért…

Egy érdekes ajánlat

Ha ezt a cikkemet és a blogomat olvasgatod, akkor nagy rá az esély, hogy építkezel. Ha pedig építkezel, akkor pont kapóra jöhet a projektmenedzseri szolgáltatásom.

Ha csak jó tanácsra, vagy építőmérnöki szakvéleményre van szükséged, akkor pedig ezt az oldalamat böngészd át: építőmérnöki szaktanácsadás (személyes és online)!

Összegzés

Zsalukővel építkezni olyan, mintha Legóval dolgoznánk. Könnyűnek mondható, biztonságos, viszonylag tiszta és szép végeredményt ad. Az ára is tűrhető egy monolit betonhoz képest. Cserébe kicsit gyengébb a betonfalunk teherbírása, mintha egybe öntenénk betonnal az egész falat. Ha ügyesek vagyunk, akkor ezzel a technológiával rengeteg energiát és pénzt tudunk megspórolni. Ha magunk csináljuk, akkor még a munkadíjat is megfoghatjuk. A gerincsérvünknek is jót tesz a zsalukövek emelgetése, szépen kihozza.

Talizunk a gyógytornán!

Ja, még valami! Ha a zsalukövekről olvasgatsz, akkor van rá esély, hogy családi házat építesz. Ha mindezt Miskolc környékén teszed, és szükséged van egy tuti projektmenedzserre (építésirányító), akkor olvasd bátran az új szolgáltatásomat! Röviden: megépítem a házikódat. Hosszan: egy komplett cikk az ajánlatomról…

A cikk angolul is elérhető: itt

Levi voltam, sziasztok!

 

 

 

77 hozzászólás

 1. Üdvözlöm!
  zsalukőböl készült keritésnél kell szigetelő papirt helyezni? A vas kiálások végett kérdezem?
  Üdv.András

  1. Author

   Üdvözlöm!

   Én raknék, de nem kátránypapírt, hanem valamilyen vastagabb szigetelőlemezt. Pl.GV 35-öt. A vasakat meg átengedném rajta.

  2. Tisztelt Uram !

   Zsalukőből szeretnék 40 méteres kerítést építeni,2 zsalukő alap magassággal.3 méterenként osszlopokkal,amelyekre majd deszkakerítést tennék.Mennyibe kerül a zsalukő alap oszlopokkal anyag+szállítás+kőműves munkadíj?

   1. Author

    Kedves Tamás!

    Nagyon szívesen kiszámolom az árakat, de csak fizetős szolgáltatás keretén belül.

    Üdv.: Levi

 2. Semmelrock Rivago diszito zsaluelembol építenék keritest. Milyen adalékot kell adni a kitöltő betonhoz hogy később ne legyen mészkivás, elszíneződés? (Vagy ez csak marketing!)

  Az elemeket kozott sima sziloplaszt elég?

  A vizszigetelo lemez nem kérdés.

  1. Author

   Szia!

   A kérdés nagyon jó, és félek, hogy nem is tudok érdemben válaszolni!

   Amit én konyítok a témához: A kerítéskő felületre hidrofóbizásló anyagot lehet tenni (mély alapozó féleség), ezzel nem engedjük be a nedvességet. A Semmelrocknak vannak ilyen kövei, amik már gyárilag Semmelrock Protect és Premium protect védelemmel vannak ellátva. Én a betonba nem tennék semmit. A mészkiválás általában ott jelentkezik, ahol sok nedvesség éri a betont.
   A vízszigetelő lemez tényleg jó. A fedkövek is jól elvezetik a vizet, ezeket is érdemes feltenni. A sziloplaszt számomra kérdéses: én úgy láttam, hogy ezt a fajta követ nem kell fugázni, csak sima árnyékfugák vannak. Félő, hogy pont a sziló fog elszíneződni, és végül az lesz ronda. Én felhívnám a Semmelrock területi képviselőjét, ő tuti, hogy konkrét választ fog adni, hiszen pont ez a dolga!

   Remélem, hogy valamicskét tudtam segíteni!

   Üdv.: Levi

 3. Szia!
  Támfalat szeretnék építeni zsalukőből, ami 4 méter magas kellene legyen. A kérdésem, hogy ezt muszáj minden elemében betonnal kitölteni, vagy lehet földdel is például minden 3-ba raknék csak betont és vasalnám? Vagy ilyen eszembe ne jusson? Mögötte löszfal van, amit meg kellene támasszon. Valamint ilyen magassághoz kell a 30as vagy kisebb méretű is elég lehet?
  üdv.: Laci

  1. Author

   Szia Laci!

   4 m-es magasság már nagyon nem a játék kategória. Ide már komoly alaptestre is szükség lesz. A földes feltöltést jól látod, hogy nem jó. Végig betonozni kell, és víszintes + függőleges vasalást is kell bele rakni. Nem vagyok biztos benne, de erre már lehet tervre is szükséged lesz. Kérdezz rá egy tervezőnél, a kérdezés még ingyenes. Ha nagy a felület, akkor merőleges megtámasztások is kellhetnek. A szélességed szerintem minimum 30 cm-es legyen, de ezt is tervező tudná pontosan megmondani, vaktában nem adnék rossz tanácsot.

   A dolog megvalósítható, de ez már nagy magasság, légy óvatos!

   Levi

   1. Kedves Levi, 4 méteres betonfal zsalukövekből, vagy százméteren (ha nem több) egybefüggő, egyszer „csakúgy” vége szakad,nem tudni alapozták-e, pillérek nincsenek, azt se tudni vasalták-e? Gyerekek játszanak mellette, lakóház falához is hozzákötötték egy helyen. Szakszerű ez?kihez fordulhatunk?

    1. Author

     Kedves Gyula!

     Biztosan van alapja, különben már kidőlt volna a gyerekektől függetlenül. Az építési felügyelet tud utánamenni a szabályozásoknak (megfelel-e a szabályoknak?)

     Üdv.: Levi

 4. Kedves Levi!
  Először is gratulálok a cikkekhez! Hétköznapi ember számára jól érthető módon vannak megfogalmazva, az apró póénoknál pedig majd’ meghalok a röhögéstől 
  Utcafronti kerítésépítés előtt állok (20m hosszú, egy kiskapuval és egy nagykapuval), amit szeretnék saját kezűleg (persze barátok segítségével) megépíteni. Nem csupán költségcsökkentés miatt vállalkoznék rá, hanem azért is, mert szeretek alkotni és tetszenek az építőipari munkálatok. A véleményedet szeretném kérni, hogy a cikkeid alapján jól értelmeztem-e az egyes munkafolyamatokat. Szóval, ha valamit nem jól gondoltam, kérlek, jelezd.
  Sávalapozás: 80cm mély és 30cm szélesre gondoltam, vasalva, tömörítve. Itt a mélységgel kapcsolatban több emberrel vitában vagyunk, feleslegesnek tartják a 80cm-t, mondván hogy „ez csak egy kerítés, minek olyan mély alap”. De én nem szeretném, ha később megrepedezne vagy rádőlne valakire. A betont (kb. 5m3) házilag kevernénk az általad leírt 3:1 arányban. Sajnos a mixer kocsi nem tud az alaphoz elég közel állni, a stetterezést pedig kicsit drágának gondolom egy ekkora munkához.
  Vasalás: 12-es vízszintesen futó vasak átfedéssel toldva és drótozva. A kengyelezést 50cm-enként gondoltam 8-as vasakkal, aminek a mérete 20cmx40cm-es, így kb. 1,5m-es szálakból jönnek ki a kengyelek. Nem emlékszem pontosan, hogy hogyan írtad és nem is találom meg újból, hogy a vasalást az alapba az alsó vagy a fölső részbe kell inkább tenni? (mintha az alsó részre emlékeznék). Függőlegesen szintén 12-es vasakat tennék, amik összekötnék az alapot és a zsaluköveket. A zsalukövekbe vízszintesen soronként két szál 8-as vasat raknék. Két sor lábazati 20-as zsalukő lenne és a pilléreknél további 4db 20-as pillérkő. Itt az lenne a kérdésem, hogy a pillérekben mennyi függőleges vas legyen? 1-1 szál 12-es vagy itt is kengyelezve 4 szál vékonyabb vassal?
  A nagy kaput úszókapunak szeretném megcsinálni, ezzel kapcsolatban is lenne egy kérdésem: mi a véleményed arról, hogy a kapu ellensúly betont egybe öntenénk és vasalnánk a kerítés sávalappal? Így erősebbnek és még stabilabbnak gondolom mindkettőt, mintha külön lennének megépítve.
  A GV35-ös szigetelőlemezt a sávalap és a zsalukő közé kerítésnél is javasolod vagy azt inkább csak házaknál szokás tenni? Ha kell ide is, akkor a sávalapból függőlegesen kilógó vasakra csak simán rászúrom a szigetelőlemezt és így teszem a sávalapra?

  Válaszodat előre is köszönöm!
  Üdv. Gábor

  1. Author

   Kedves Gábor!

   A mélység teljesen jó lesz, ezzel fogsz a fagyhatár alá menni. Ez hosszútávon nagyon hasznos lesz.
   A házi keverés teljesen jó lesz, szépen átmozgatja majd a brigádot 🙂
   Ami észrevételem van: a kengyeleket 20 cm-enként érdemes rakni, az 50 cm nagyon ritka! A vasak az alsó részbe csüccsenjenek, ott dolgoznak a legjobban. A földdel sehol se érintkezzenek. A vasalást teljesen jól csinálod, a pillérekbe szerintem ne kengyelezz, csak simán engedj bele 4 szál vasat. Ezt 3-4 soronként toldani kell.
   Az úszókapu betonját bátran öntsed egybe a kerítésalappal. Ha összekötöd vassal őket, akkor az még jobb is lesz.

   GV35-ös lemezt érdemes beletenni a sávalap és a zsalukő közé, és tényleg csak húzd rá a vasakra.

   Teljesen jól fogod csinálni a dolgot, sok sikert kívánok!

   Üdv.: Levi

   1. Kedves Levi!
    Köszönöm szépen a tanácsokat, megfogadom őket!
    Üdv. Gábor

 5. Szia!

  Valahol olvastam, hogy max. 3 sort érdemes rakni egyszerre, utána meg kell várni, amíg az megköt, majd jöhet a többi. Ha oszlopot készítek, akkor is így kell? Én azt gondolnám, hogy akkor a legstabilabb, ha az oszlop teljes magasságában egyszerre köt meg.

  Előre is köszi a választ!

  1. Author

   Kedves Dani!

   Azért szokás egyszerre 3 sort betonozni, mert félő, hogy a stetteres bedolgozásnál elcsúszhatnak a zsalukövek a helyükről. A másik dolog pedig az, hogy 3 sornál többet nem lehet tömöríteni. Márpedig az nálam szent állat, a tömörítés a mániám. Simán megeshet, hogy felakad a beton a vasakon, és az alsó sorban üres marad 1-2 térkő. Az pedig nagyon nem ok.
   Oszlopoknál úgy szokás eljárni, hogy felrakunk vagy 4 sort, aztán kibetonozzuk, és tömörítjük. Ezután még felcuppantunk gyorsan 4 sort, és megint betonozunk. Mindezt egy nap alatt, hogy a betonok szépen kössenek össze. A vasalást is folytonosan kell rakni, az nem maradhat ki.

   Üdv.: Levi

 6. Tisztelt Uram!
  Egy régi házat vásároltam amit annak rendje és módja szerint szépen fel is újítottam.A meglévő ház mellett volt az eredeti régi ház amit elbontott az előző tulaj, és mi a helyére teraszt terveztünk amit már le is betonoztunk 24 nm területen. És most jön a lényeg!
  A terasz helyének végében van egy 3.2 m magas, és 5 m széles támfal amit az őseink raktak még annak idején bazalt kőből. Ez szolgált végülis a régi ház alapjának. Nos ez a támfal az idők során már kissé elöregedett, a kövek közül a kötőanyag kipergett, kimosta az eső, és a középső része kissé megrogyott befelé.
  Azén tervem az hogy nem a régi kőfalat újítanám fel, hanem zsalukőből építenék elé új támfalat, ami később egy mellékhelyiség fala is lenne.
  A kérdésem az lenne hogy milyen alapot, készítsek, és erre milyen széles zsalukőből rakjam a falat? HA kérhetem részletesen írja le őn miként készítené el. Mivel a cikkeit olvasva teljesen megbízom a tanácsaiban. A mellékhelyiség mérete egyébként 5×3 méter lesz..
  Várom tisztelettel válaszát!
  Üdv: István

  1. Author

   Kedves István!

   Nagyon jól esik, hogy bízik a válaszomban, de kérem, hogy mégse tegye 100%-ban! Ezt azért írom, mert látni kéne a helyszínt ahhoz, hogy tényleg biztos választ adhassak. Azért megpróbálok segíteni: én ilyen magasságban már minimum egy 30as zsalukővel dolgoznék, jól bevasalva és betonnal kiöntve. Az alapozásom legalább 80 (inkább 100) cm mély lenne a fagyveszély miatt. A szélessége 50 cm. És ezt is vasalnám. Sőt, az alap vasait beleengedném a zsalukövekbe! A támfal erősebb, ha merőleges falak oldalirányú tartást adnak neki. Így a mellékhelység tényleg jó ötlet. Ha az előző támfal vesztét a víz okozta, akkor érdemes lenne egy drén csövezéssel megóvni az újat.

   Mivel nem látom a terepet, így ez egy általános válasz. Érdemes kivinni egy helyi építőmérnököt, aki megszakérti a területet. Én ilyen esetekben pl. nem fogadok el pénzt, de egy jó bort, vagy csupor mézet igen. Jó hangulatot teremt, nem drága, és Ön is biztonságosan építhet.

   Üdvözlettel: Levi

   1. Kedves Levi!
    Nagyon köszönöm a választ! Jár az üveg bor már ezért is!
    Üdvözlettel: István

   2. Kedves Levente!
    Hivatkozva korábbi levelezésünkre, lenne még egy kérdésem!
    Ha az alapot nem kiönteném tiszta betonnal, hanem zsalukövet raknék le és azt önteném ki betonnal az alapnak , az járható megoldás lenne?
    Üdv: István

 7. Kedves Levente!
  Hétvégi ház elkészítése (nagy részét saját kezűleg szeretném elkészíteni) előtt állok (kb 50 m2 alapterület) és szeretnék alá egy kb. 20 m2 alapterületű pincét is készíteni. A kérdésem az lenne, hogy a pince elkészítése során melyik lenne az olcsóbb megoldás?
  1. zsalukő felhasználásával
  2. Leier kéregfal felhasználásával.
  Természetesen a kéregfalak beállítását hozzáértőre bíznám. A betont mindkét esetben C16-os mixer betonnal oldanám meg. Tehát minden költséget figyelembe önnek mi a véleménye, melyik lenne az olcsóbb megoldás? A válaszát elsőre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Sándor

  1. Author

   Kedves Sándor!

   A zsalukő lesz az olcsóbb befutó. A kéregfal nem egy ismert technológia hazánkban, kivitelezőt is nehéz lesz rá keresni.

   Üdvözlettel: Levi

   1. Kedves Levente!

    Köszönöm a választ.

    Üdv: Sándor

 8. Szuper ez az írás!!!!!!!!!!!!!!!!
  Köszi!

 9. Jo napot
  szomszed fele, mi javunkra van 2m szintkulombseg
  szeretnek tamfalat ujrahuzni 30as zsalukobol, +80-100cm alapot
  a tamfal telibe kapja ugye foldet,
  kerdes,hogy alapba milyen vasat rakjak,hogyan?
  es a zsalukobe,fuggoben es vizben,hanyas vasat?
  piller,az mit jelent?
  es hogy ne kapja a talajvizet mit erdemes rakni?

  1. Author

   Kedves Tamás!

   Az alapba én 16-os futó vasakat raknék, 6 szálat: alulra 4, felülre 2 szálat. Kengyelt 8-as vasból alkotnék. És felálló vasakat raknék a friss sávalap betonjába, 20 cm-es gxakorisággal. A zsalukőbe 2 szál vízszintes vasat tennék, 10 mm-es vastagságot. Függőlegesen 12-es vasat raknék, 2×2 db-ot zsalukövenként. A pillér az oszlopot jelent, a zsalukő falakba szoktak rakni pillért, kiborulás ellen. A hossztól függ, hogy pillér kell-e vagy merőleges megtámasztás. A talajvíz ellen dréncsövezni érdemes a fal mögötti földet. Ez sok kulékavicsot, vízelvezető dréncsövet és egy alsó betonfolyókát jelent.

   Sok sikert a műhöz!

   Üdvözlettel: Levi

 10. Szia Levi!

  A kertünk alsó, belső sarkát szeretném elkeríteni támfallal, ami így kb 50-70 centivel lenne lejjebb, mint körülötte. Én zsalukőre gondoltam, és abból is csak a 15-ösre. Elég lehet az szerinted? Egy ekkor falhoz milyen alappal számolja? (Soha nem csináltam még ilyet 🙁 )
  Köszi

  1. Author

   Kedves Péter!

   Válassz inkább 20-as zsalukövet, azzal tartósabb lesz a buli! Árban nem nagy tétel. Az alapozás meg menjen le vagy 60 cm mélyre (a 80 cm lenne az ideális), és vagy 30 cm széles. Vasalgasd be, és jó lesz neked.

   Üdv: Levi

 11. Szia,

  A szomszéd épített egy zsalukő kerítést kettőnk közé és a mi oldalunkon kimarkolt 20-30 cm földet, amit szeretnénk visszaásni. Levakolta/festette már a kerítést de a földtől pár centire kilátszik a zsalukő. Érdeklődnék, hogy így ez visszaásható földel vagy valamilyen típusú szigetelő lemez (bitumen lap?) szükséges a kerítés és a föld közé. Válaszod előre is köszönöm.

  1. Author

   Szia!

   Ha felfelé is van zsalukő, akkor érdemes megvédeni legalább 1 dörken lemez+ sbs szigetelőlemez kombinációval, hogy ne ázzon fel a lábazat.

   Levi

 12. Kedves Levi!
  Nagyon köszönjük a cikket, már többször is elolvastam, szerintem nagyon hasznos mindenki számára.

  Én is szeretnék kérni egy kis szakmai segítséget!

  Támfalat építenék kb 20 méter hosszan, Kavicsbeton Aquincum blokkból 15x20x40-es elemekből, 4 magasan, azaz 80 cm magasságban. Egy kő súlya 27 kg, tehát egy négyzetméteren jelentős lesz a súly, kb. 270 kg körül. 30x50x25-ös zsalukőből szeretnék alapot tenni alá. Homokos a talaj!

  Nem vagyok egy nagy építő, ezért több kérdésem is lenne, természetesen csak ha belefér az idődbe, illetve biztos vagyok benne, hogy más okulására is érdekesek lehetnek ezek a válaszok:
  -Milyen mélységben kellene zsalukövet alá tenni ekkora súly esetén?
  -Mi a minimum sor, amit szerinted alá kellene tenni?
  -Kell-e a homokos talaj miatt a zsalukő alap alá valamilyen kavics réteg?
  -Milyen betonvasat és milyen mennyiségben és elosztásban javasolnál rétegenként bele tenni?
  -Milyen szigetelő lemezt ajánlanál a zsalukő alap teteje és az első sor támfal elem közé?
  -Véleményed szerint kell-e a homok miatt víz szigetelő lemez függőlegesen a 80 cm magas támfal és a föld közé?
  -És végül az, hogy mi az a beton minőség, fajta, ami jó kötést tud biztosítani ebben az esetben?

  Sok a kérdés!
  Gyakorlatilag ez már egy komplett szakmai tanácsadás, de a tapasztalataim szerint csak az tudja valóban megadni az érdemi választ aki tényleg csinálta már,
  úgyhogy, előre is köszönöm ha megosztod velem és a többiekkel a véleményed !

  Minden jót: Óvári Zsolt

  1. Author

   Kedves Zsolt!

   Pont egy cikket pötyögök, szerencsésen elkaptál írás közben, úgyhogy melegében válaszolok is:
   – én nem szöszölnék zsalukővel: sávalapot tennék a kövek alá, ami a talaj tetejéig ér ki. Ez egy 80 cm mély, 30 cm széles alap lenne, amit vasalnék a helyetekben. C16-os betonból készülne, és 4 szál vasat engednék el benne hosszában. Erre flórakosaras támfalat építenék, nem az Aqiuincum blokkot. Ezt azért tenném így, hogy ki tudjam betonozni a támfalat teljes felületében. az Aquincum blokk nem tudom, hogy mennyire áll ellen a föld nyomásának. Flórakosárból vannak nagyon szépek, pl. a Friedl gyárt zárt sorosat, amit akár ívesen is rakhatsz. Ha ragaszkodsz az Aqiuncum kőhöz, akkor is sávalapra raknám az egészet, arra mehetne zsalukő, és arra az Aquincum kő.
   – sávalap alá nem szabad sódert rakni. Ki kell szedni a földet (minden lazát is), aztán vasat és betont neki!
   – az Aquincum blokkot nem tudod vasalni, a flórakosarat igen: 2 szál futó vas 8-as vastagságban, és felállónak 10-es vas mehet, kosaranként 1 db
   – a zsalukő alap helyett sávalapot válassz. Ha flórakosarazol, akkor nem kell vízszigetelés. Ha ragaszkodsz hozzá, akkor egy SBS bitumenlemezt betehetsz, de felesleges.
   – függőlegesen Dörken lemezt alkalmazz, ez bevédi a támfaladat
   – C16-os betonnak elégnek kell lennie erre a célra.

   Remélem, hogy segítettem!

   Üdv.:Levi

 13. Kedves Levente!
  Egy kb. az 1950-es években épített kerítés lábazatot tervezünk felújítani. Próbálom leírni az állapotát: kb. 60 centi magas, a tetején 25 cm széles, amúgy kb 20 cm lehet a vastagsága. Valami mosott kavicsosnak látszó kéreggel van bevonva, ami néhány helyen táblákban mállik le róla. Ahol már régebb óta fedetlen, úgy tűnik, három rétegben öntötték ki (vagy három betongerendát raktak egymásra? ) Emiatt úgy gondoltuk, hogy három sor 20 cm magas, 20 cm széles zsalukővel új lábazatot készítünk, tetején fedőkővel. Viszont az alappal nem tudom, mi legyen. Valószínűleg jól tart, mert repedést sehol sem látni, és nehéz lesz kiásni, mert az utcán betonjárda van, a kerítésen belül meg tuják és bokrok, amiket szeretnék megmenteni. Érdemes a régi alapra új lábazatot készíteni?

  1. Author

   Kedves Anikó!

   Erre nem igazán tudok mit mondani: azt, hogy milyen alapozása van a régi kerítésnek, és milyen állapotban van, azt először ki kéne deríteni: ássatok egy kutatógödröt a kerítés mellett, és lessétek meg az alapot!

   Levi

 14. Kedves Levi,
  egy kis alagutat építenék két pincehelyiség között a föld alatt. 220 cm magas és kb 80 cm a föld alatt.
  Kavicsos-homokos a talaj. Én egy 15 cm dupla acélhálós betonalapra gondoltam és 15 cm-es zsaluköre. Szerinted ez elég?

 15. Szia Levi!

  Nagyon tetszik az oldalad, gratulálok! Nekem is lenne pár kérdésem. Maradt még régről 20-as zsalukövem, némi fém, sóder, cement stb. Gondoltam elhasználom. Van egy kb. 2m-es szakasz, ahová egy fábol eszkábált kerítést és egy ajtót szeretnék tenni. Az egyik pont a mi házunk, a másik egy romos nyárikonyha fala. A kérdésem, hogy szerinted hogy legyen megcsinálva az alap? Én úgy gondoltam, hogy kb. 60 cm mély lesz az árok. Ennek az aljára teszek sódert, erre megy két sor zsalukő… A két sor zsalukő az 50 cm+a sóder ágy… Mondjuk kb. 10 cm-t fentebb lenne a zsalukő a föld felszinénél… Tehát túl mélyre nem mennék. Feleslegesnek tartom, mivel könnyű szerkezetet fog tartani. A betonba menne sóder, vas és pár betonszegély darab…. Szerinted? Arra is gondoltam, hogy egyáltalán nem teszek sódert alá, hanem csinálok egy vékonyabb beton réteget, arra ráhelyezem a zsaluköveket, majd azokat is kitöltöm betonnal…

  1. Author

   Hali!

   Köszi a biztatást, jól esik!
   Amire vigyázz: a sávalap aljába sosem teszünk sódert. Sőt, leginkább semmit! Minden laza részt ki kell szedni, és ebbe mehet a beton belefele. A zsaluköveknek így nem túl sok értelmét nem látom, mert csak gyengíti a szerkezetet: oldalirányba nem támaszkodik annyira a kötött talajba a beton, mert a zsaluköveknek a közepe lesz csak kitöltve. Gondolom oldalról utólag belapátolod földdel. Mindkét megoldás jó, de zsalukő nélkül talán picit jobb a sávalap. A szegélydarabokat nyugodtan belerakhatod a betonba, no para. A szerelőbetonos zsalukövezés az tényleg jó ötlet a sóderezés helyett.

   Sok sikert!

   Üdv.: Levi

   1. Akkor a másik megoldás, hogy kiások egy kb 60 cm mély árkot úgy 30 cm szélesen. A felső 10 cm-t a föld felett kizsaluzom. Ez után összetöröm a zsaluköveket nagyobb darabokra és a betonba belenyomkodom. Így mégis homogénebb lesz az alap és kevesebb betont kell kikevernem. A zsalukövet is így fel tudom használni, nem foglalja a helyet…meg a betonszegély is mehet bele… Így működhet?

 16. Kedves Levi!
  Tetszik az oldalad, sok hasznos tanáccsal láttad el az előttem szólokat.
  Szeretném segíségedet kérni trapézlemez kerítéssel kapcsolatban. A szomszéd és a mi telkünk között van egy 10-15cm-es szint különbség. Arra gondoltam, hogy 40x40mm-es zártszelvény oszlopokat betonoznék be, ezekre lenne 20×40-es zártszelvény csavarozva vízszintesen két sorban, majd ezekre menne a 2m magas trapézlemez.
  Az lenne a kérdésem, hogy elég lehet e az oszlopokat 80cm mélyen a földbe betonozni, viszont az oszlopközök alapja nem lenne ilyen mély, mivel a két telek közötti szint különbséget 1 sor 15cm-ges zsalukővel oldanám meg, így a telkünk síkja és a trapézlemez síkja között kb. fél zsalukőnyi távolság lenne.
  Válaszodat előre is köszönöm!

  1. Author

   Kedves Sanyi!

   Nekem jónak tűnik ez a megoldás. Arra vigyázz, hogy a 2 m magasságot valahol támaszd meg oldalirányban is (mindkét irányban érdemes), mert vitorlaként fog működni az egész kerítésed.

   Üdv.: Levi

 17. Szia Levi!

  Adva van egy 6m hosszú 3.3m magas terméskővel kirakott támfal, ami felett a kert van, ez önmagában szépen áll (kb.80 éve). A terv a következő: a felső sor eltávolítása, zsaluzása, vasalása és kb. 6x1m széles kb. 15cm-es „járdasziget” kerülne rá, majd későbbiekben ez tartaná a féltető felsőrészét amit támfal elé szeretnék építeni. Majd a támfalat bevakolni, valamilyen eljárással. (igaz, nem lesz egyenes, de erre itt azt szokták mondani, hogy „parasztnak falura jó lesz” 🙂
  Vagy zsaluelemet felhúzni elé, ebben a méretben csak is esztétikai célból. Mi lenne a minimális zsaluelem mérete? Illetve ennek az alap betonozási méretei? Majd minderre kerülne a „járdasziget”.
  A plusz kérdés: ha zsaluelem kerül félhúzásra, azt kell rögzíteni vasalással a meglévő támfalhoz?

  Válaszodat előre is köszönöm!

  1. Author

   Kedves Géza!

   A legvékonyabb zsalukő 10 cm vastag. De ajánlok valami mást: valamilyen fuga nélküli természetes szabálytalan kővel burkolás. Azért ajánlom ezt, mert ha megrepedne a támfal (meg fog), akkor baromi jól elrejti a hibákat. És nem kell falaznod… Még a flórakosaras megoldások is jó szoktak lenni, de neked ez nem fog beférni.
   Ha mégis zsaluelemmel dolgoznál, akkor igen, érdemes bekötni a meglévő falba pár helyen, hogy ne dőlhessen ki az egész falad. Egy 3 m magas falnak érdemes lehet komoly alapot csinálni: én lemennék 80 cm mélységre, és 40 cm széles gödröt ásnék. Ebbe belefér egy 4 futószálas vasalás, meg a kengyelek.

   Üdv.: Levi

   1. Kedves Levi!
    Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát. Átbogarásztam a lehetőségeket, és maradok a zsalukő mellett (15cm).

    További szép napot kívánok !

 18. Kedves Levi!
  Nagyon köszönjük a cikket, már többször is elolvastam, szerintem nagyon hasznos mindenki számára.

  Én is szeretnék kérni egy kis szakmai segítséget!

  12 méter hosszan kellene építenem egy 1 méter magas zsalukő támfalat. Ennek kb. 1 méter magas földet kellene megtartania. A kérdésem az lenne,hogy milyen vastag zsalukő kellene? És mennyire széles/mély alapot kell neki ásni? Kell-e merőleges falat húzni neki? (jobb tartás érdekében,hogy nehogy kinyomja a föld vagy valami ?) Vasalni vizszintes+függölegesen is kell? Hányas vasbeton kellene ? Elég zöldfülű vagyok a témában sajnos. Köszönöm 😀

  1. Author

   Szia Viktor!

   Én erre a célra nem zsalukövet alkalmaznék, meg is mondom, hogy miért: 80 cm mély alap kellene neki, hogy a fagy ne támadhassa alulról meg a szerkezetet. Ha megnyomja a fagy, akkor átreped az egész, és ronda lesz. Én inkább flórakosaras támfalat csinálnék: elég egy 40 cm mély alap, nem baj ha átreped, mert rusztikus a felülete, és könnyű felrakni. Grátiszba meg gyönyörű szép megoldást ad. Ja, olcsóbbra is jössz ki végül vele.

   Üdv.: Levi

   1. Köszi szépen a gyors választ!! Akkor utána nézek ennek a Flórakosárnak akkor. 🙂 Ha ezt csinálom amit írtál a 40cm alapot + a föld feletti részt is végig vasalni kell ugye?

   2. Azt még elfelejtettem mondani,hogy ez a fal heylettesítené egyik oldalon a hatéroló kerítést ugyebár a szomszédtól. Ennek fényében is jó ötlet a Flórakosár ?

   3. Ha zsalukőből csinálnám hány cm széles zsalukővel érdemes csinálnom ? 20cm? 25cm? 30cm ?

 19. Kedves Levi!

  A segítségedet szeretném kérni. Domboldalon építkezünk, egy meglévő projektet vettünk át. A telek tereprendezése ki lett már alakítva a korábbi tulaj által, ami úgy néz ki h van két sík terep rész lépcsőzetes elrendezésben a domboldalban. Az alsó és a felső szint között 1,5m különbség van. A két szint között úgy lett kiszedve a föld, hogy az alsó sík részről egy 6x3x 1,6 m medencét lehessen építeni a felső szint magasságig. Az építész monolit vasbeton támfalat tervezett az alsó szintre a felső szinten épülő épület hosszában (11m). Ez a támfal egyben egy medence egyik fala is lenne. (6m) Kaptunk ajánlatokat kivitelezőktől, és elég húzás árakat írnak ennek a támfalnak, illetve a medence test kivitelezésére. (5-7 Millió ft-ot, anyag+munkadíj, medencének csak a kőműves munka részére) Földet nem kell már kiszedni az alsó szinte, mert ki van szedve, csak max a sávalaphoz szükséges földet kell kiszedni. Érdeklődnék, hogy ez az összeg szerinted reális-e? Illetve véleményed szerint ezt a támfalat nem lehetne-e megépíteni zsalukőből? A te számításaid alapján, mai árfolyamon is számolva, jelentősen olcsóbbnak gondolnám?!

  Köszönöm a válaszodat!

  1. Author

   Kedves Máté!

   Ezt így vakon nagyon nehéz lenne kiszámolnom. Ha meglátogatnám az építési területet, akkor szívesen kiszámolhatom tételesen a reális árat.

   Üdv.: Levi

 20. Üdvözlöm olyan kérdésem lenne hogy teljesen egyedül csinàlok egy zsalukö keritést! 2-3 sor zsalukő ebbe két méterenként beton oszlop megy!! Milyen àrat lehet kérni ezért? A betont is én keverem oda viszem zsalukövet rakom stb!! Csak az alap volt neki kiàsva kb 70 cm mélyen de azt is egyedül öntöm be!!! Milyen méter àrat lehet kérni ezért?

  1. Author

   Kedves Tibi!

   Én az ön helyében napidíjjal számolnék. Egy napra egy kőműves 20-30-40.000 Ft-ot tud elkérni, profizmustól függően. Saccolja meg, hogy mennyi időbe telik az egész munkát elvégezni. Így egy egész jó irányárat lehet belőni.

   Üdv.: Levi

 21. Kedves Levi
  Szeretném a segítségedet kérni.
  Egy betonozott garage lejárót szeretnék részben feltölteni 5 m hosszon , 2, 4 m szélességben melyet autóbeállónak használnék. A támfalat mely 1 m magas lenne zsalukővel gondoltam felépíteni, zúzott kővel feltölteni es lebetonozni, térkővezni. Milyen zsalukövet használjak, hogyan kössem össze a lejáró és oldafal betonjával? Milyen betonvasat használjak?
  Nagyon köszönöm.
  István

 22. 50cm átmérőjű kerek, vagy 50×50 cm-es négyzet alakú zsalukövet keresek, de sehol nem találok. Létezhet az valahol?
  Az már csak a hab a tortán, hogy igazából hatszög alakút szeretnék, de arról már lélekben le is tettem.
  Köszönöm,
  Zsolt

  1. Author

   Kedves Zsolt!

   A legnagyobb pillér zsalukő asszem 40×40 cm-es. Ha ennél nagyobb kell, akkor vagy zsaluznod kell, vagy hőszigeteléssel kiegészíteni. Így legalább nem lesz hőhidad. Hatszöget faragással, vagy kiegészítő hőszigeteléssel tudsz alkotni magadnak. A zsaluzás hatszögben eléggé bonyolultnak hangzik.

   Üdv.: Levi

 23. Kedves Levi!
  A jelenlegi kerítés a telek felé dől, mivel az utcaszint a telek szint felett van kb. 60 centivel, így valószínű „tolja” a kerítést. Azt kérdezném, hogy ilyen esetben érdemes-e belülről valami támasztékokat építeni az új kerítés építésekor, vagy nem ez a célravezető? Köszönöm. Üdv. Ottó

  1. Author

   Kedves Ottó!

   Ilyen esetekben támfalat szokás építeni. Erre megoldás lehet egy T alakú alapozási forma. A T alakot fejjel lefelé kell elkészíteni. Így a T száraira ülő föld a helyén tartja a kerítést. Egy másik megoldás a rézsűs építés. Ezt flórakosárból, vagy tisztán betonból is megejtheted.

   Üdv.: Levi

   1. Kedves Levi!
    Nagyon köszönöm a gyors választ, ezekből prbálunk megoldást keresni. Üdv. Ottó

 24. Üdvözlöm! Egy elektromos kötődobozt kellene 1 centire besüllyeszteni a zsalukő kerítésbe, milyen eszközökkel lehetne kivésni szépen? Köszönöm, Attila

  1. Author

   Kedves Attila!

   Én kisflexxel (kővágó tárcsával) szépen kikanyarítanám az anyagot.

   Üdv.: Levi

 25. Kedves Levi!

  Szomszédos telekhatárra szeretnék elsősorban támfalat és másodsorban arra előgyártott betonlelemes kerítést építeni 26m hosszan (oszlopok + becsúsztatható panelek). A 26m hosszan kb 1.4m leejt a kerítés. Az én telkem 40-60cm-el magasabban van a szomszéd telektől. Ezt a 40-60cm-t szeretném a támfallal saját telken „egyenesbe” hozni, a jelenlegi rézsűt megszüntetni. (szóval X és Y irányban is leejt) Kivitelezőt keresek és nem szeretnék megvezetve lenni. Van aki a 80cm sávalapot mondja, míg más szerint elég annyi zsalukövet lerakni a föld alá, mint amennyi felette lesz (a jelenlegi 0 szint felett) majd utána az én oldalamon feltöltetni földdel. Sajnos eléggé elszeparált a hely, betonpumpás mixerkocsi nem tudja megközelíteni. Érzésre hosszadalmas a beton kikeverése, beszállítása. Az odavezető terep már kertesítve van, utólag azt is helyre kellene állítani.

  Szumma-szummárum: milyen mélyen, illeteve sávalap vagy zsalukő a jelenlegi földszint alá?

  Válaszát előre is köszönöm,
  Tomi

 26. Üdvözlöm!
  A zsalukő kerítésre színezés kerül.
  A zsalukőre elegendő, alapozás után flexibilis csemperagasztóval dryvit háló és utána a színező vakolat? Vagy előtte mindenképpen kell egy alap vakolat? Köszönöm!

 27. Szia Levi

  Ház melletti melléképület alap nélküli vályog falát cserélném kisméretű tömör tégla falra 25cm vastagságban. Jól értelmezem, hogy nekem ehhez 30-as zsalukőre van szükségem?

  „ezzel a típussal 30 cm vastag betonfalat lehet kialakítani. Ebből a 30 cm-ből csak a benne ücsörgő beton dolgozik. Így a tartószerkezetünk nem 30 cm széles, hanem 23 cm (30 cm-3,5 cm-3,5 cm). Azért ha rátesszük a 30-as téglát, vígan pont jó lesz, bár a tégla külső és belső oldala nem kap támasztást.”

  1. Author

   Kedves András!

   ÖÖÖ, nem teljesen tiszta a dolog: vályogfalat kisméretűre cserélnél zsalukővel? Ha 25 cm dolgozó keresztmetszetet szeretnél, akkor jó lesz a 30-as zsalukő.

   Üdv.: Levi

 28. hello Levi!

  olyan kérdésem lenne, hogy a tartópillért a statikai terven zsaluzással írta elő a tervező,
  de mondjuk az elérhető pillérelem ugyan olyan jó megoldás lehet mint ha zsaluznám? van valami különbség a két megoldás között statikailag?

  köszi
  üdv, joci

  nagyon jók az írásaid, mára már ez lett a kezdőoldalam 🙂
  (előre gyártott elemekről szívesen olvasnék tőled gondolatokat, gondolom ezekről is van bőven tapasztalatod)

  1. Author

   Kedves Joci!

   Köszi a bíztatást! A zsaluzott megoldás mindig erősebb. Pl.: egy 30×30 cm keresztmetszetű pillér pillérelemmel csak 26×26 cm-en dolgozik. A zsaluelem héját elhanyagoljuk, csak a benn ücsörgő beton dolgozik. Ha falazatban van a pillér, akkor pedig összeköti a téglákkal a pillért azáltal, hogy befolyik a téglák ki-beugrásaiba. A tanácsom az, hogy kérdezd meg a tervezőt! Legyen az ő felelőssége a döntés…

   Üdv.: Levi

 29. Szia Levi!

  olyan kérdéssel fordulnék hozzád, hogy zsalukő és zsalukő között van-e lényeges különbség. családi ház alá teljes egészében pince készülne, és nem tudom, hogy érdemes a jobb minőségű drágább zsalukővel dolgozni vagy teljesen megfelelő az „olcsóbb” zsalukő?
  Milbo vs Frühwald vs Leier? Lehet e hátrány az olcsóbb vagy teljesen mindegy, 30-as zsalukőből lenne építve, 11 sor magasságba

  1. Author

   Kedves Szabi!

   Nincs nagy különbség a zsalukövek minősége között. A méretben vannak eltérések: létezik 23 cm, 24 cm és 25 cm magas fajta. A zsalukövek csak addig dolgoznak, amíg beöntjük beléjük a betont. Utána már nem számít, mivel nem számolunk a kéreg tartóerejével. Szóval a lényeg: bátran vedd az olcsót, ha megfelel a mérete.

   Üdv.: Levi

 30. Tisztelt Uram! Teljesen amatőrként teszem fel a kérdéseket, melyek a tanulságos oldalai olvasása közben merültek fel bennem. Mintegy 4-4,5 m hosszúságú támfalat építenék zsalukőből. Az egyik oldalon teljesen vízszintes a terület, a másik oldalon, a két végpont között kb. 35-40 cm-es lejtés van. A támfal magassága a vízszinteshez igazodna. Elképzelésem szerint 3 sor magasságú zsalukőből lenne a fal, természetesen betonozva és vasalva. Maga a talaj zömében homok, de az alacsonyabb oldalra mészkő zúzalékot tennék megtámasztásul. Kérdéseim az alábbiak:
  1. Jobb megoldás lenne-e betonból készíteni a támfalat?
  2. Zsaluköves megoldás esetén szükséges-e beton sávalapot készíteni, ha igen, elég kb. 70 cm-es mélységből indulni és milyen vastag vasalt beton indokolt?
  3. Vagy elég lenne esetleg egy 10-20 cm vastagságú mészkő- vagy sóderágy vagy maga a talaj?
  4. 20-as zsalukő elég-e, vagy ennél nagyobb kell?
  5. Milyen vasat használjak a vízszintes-függőleges vasaláshoz, a függőlegest milyen sűrűn kell berakni?
  6. Esztrich beton megfelelő-e a betonozáshoz, ha igen milyen minőségű vagy jobb a hagyományos bekevert beton és az milyen minőségű legyen?
  7. Valamilyen vízszigetelés szükséges-e a támfal alá?
  Köszönöm válaszát!

  1. Author

   Kedves Tamás!

   Ez már az a kategória, amihez ajánlanám a tanácsadásomat.

   Üdv.: Levi

 31. Kedves Levi
  Totál amatőr vagyok, és nem tudok semmit. Nagyon szépen köszönöm a cikkeket, eszméletlenül jó őket olvasni. Néha a cikkek olvasása közben úgy érzem hogy már sokat tudok, persze semmit sem de nagyon szépen köszönöm nagyon tanulságosak. Lenne egy kérdés. 25 m-es kerítés alapot szeretnék csináltatni
  Kiástuk az árkot, kb. 50 cm mélységben.
  Ezek szerint, még 30-40 cm mélységet el kellene érni, hogy lemenjünk a fagy. Alá.
  Az lenne még a kérdés, hogy ez a talaj Vályogos, agyagos. Ide sem kell se sóder, se kavicságy?
  Csak simán a betont beönteni a földre Magába az árokba és kész? Vagy alulra kell valami? Vas, vagy esetleg, a legújabb beton szerkezetet összetartó anyag a beton szál? Vásároltam 12 db beton kerítésoszlopot
  Ezt az oszlopot úgy kell elhelyezni, hogy megcsinálom először az alapot, és utána teszem bele az oszlopot, vagy először, leásom az oszlopot a földbe, és utána öntöm be az alapot? 20-as zsalukövet szeretnénk használni az oszlopok közé, ezt is beönteni betonnal, majd dróthálót kifeszíteni az oszlopokra. hogyan tudom a dróthálót rögzíteni az alaphoz, hogy a kutya ne tudja feltolni az orrával? Gondolom hogy az alsó feszítő szálat rögzíteni a beton lábazathoz? Ha igen akkor mivel? Köszönöm a segítséget Üdv: Aranka

 32. Tisztelt Levi! 19m hosszú és2m magas kerítést szeretnénk készíteni zsalukőből. Az a kérdésem, hogy 20-as zsalukő vízszintesen 2x8mm és függőlegesen 2x10mm-es vassal vasalva megfelelő lenne? Alap 90x35cm 4x12mm-es vasalással gondoltam. A falba 2.5-3m-ként érdemes oszlopot tenni? Válaszát előre is köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük